Ohimennen Sihanoukvillessa

26.1.2011 Sihanoukville, Kambodza

Olipas mukava tulla käymään Sihanoukvillessä. Sen jatkuvan paikkojen paikallistamisen, asioiden selvittämisen ja tiensä etsimisen sijaan tuntui niin ihanan helpolta tietää mihin suuntaan lähteä jo heti bussista ulos astuessa. Asetuin The Small Hotelliin, jossa olen asunut pari lyhyttä pyrähdystä jo aiemminkin. Tuttu paikka, tutut ihmiset, jotka muistivat ja tervehtivät nimeltä. Tuntui mukavalta kaiken tämän vierauden keskellä. Melkein kuin olisi kotiinsa tullut.

Olen ollut tässä nyt vajaan viikon verran ja tänä iltana lähden yöbussilla kohti Siem Reapia, niin kuin olin suunnitellutkin. Haluan kokeilla minkälaista tuollaisella yöbussilla matkustaminen on. Kepistä ei kulje yöbussia Siem Reapiin ja siksi tulin Sihanoukvillen kautta. En tiedä liikennöikö näitä yövuoroja useampikin yhtiö, mutta tätä linjaa operoi VET (Virak-Buntham Express Travel & Tour) ja lipun ostin heidän toimistostaan keskustan pääkadun varrelta. Matka maksaa 15$. Raportoin bussin ja unen laadusta myöhemmin jossain vaiheessa.

Asuessani Sea Breezessä olin sen verran syrjässä kaupungilta, että silloin ei tullut kuljeksittua täällä ilta-aikaan ja kaupungin ravintolat jäivät vähemmälle tutustumiselle. Nyt olen käynyt istuksimassa ja syönyt illallista Night Marketsilla ja eilinen illalliseni Occheuteal-beachin turistiravintolahotellihärdellikortteleissa oli ihan positiivinen yllätys. Kokonaisena grillattu red snapper (purppuranapsija) oli maukas, maustettu mm. tuoreella kampotin pippurilla, seurana raikkaita tuoreita kasviksia, joita ei välillä meinaa löytyä millään, ja tietenkin riisiä.

Sihanoukvillen Night Markets sijaitsee Leijonapatsaan liikenneympyrän tuntumassa. Monia paikallisia nuoria aikuisia näkyi käyvän täällä syömässä ja iltaa istumassa.

Kulkiessani keskustan kansoitetuinta rantaa, Occheuteal Beachia, siinä ennen auringonlaskua totesin taas kerran, että tuo ei ole minun tyylistäni lomaa. Aurinkotuoleissansa makaileva ihmispaljous, välissä puikkelehtivat tarjoilijat ja sitkeät kaupustelijat, lapset tyrkyttämässä helmikorujaan. Rannan tuntumassa pörräävät vesiskootterit. Pyjamaan ja aurinkohattuun pukeutunut rantahieroja rapsutti erään miehen päätä samalla kun tämä jutteli kavereidensa kanssa ja joi olutta. Ei tehnyt mieleni edes uimaan, kuljin vain vesirajaa kantaen sandaaleitani käsissäni ja olin tyytyväinen omaan kiertelijän osaani.

Serendipity Beachin hiljaisia hetkiä juuri ennen auringon laskua.

Ei näyttänyt olevan kambodzalaisilla köydenvetäjillä samanlainen veren maku suussa -meininki päällä kuin juhannussuomalaisilla.

Pitihän sitä auringonlaskunäytöstä jäädä seuraamaan taas ja ottaa sen 100 megaa ihania iltaruskokuvia. Horisontissa oikealla häämöttää Koh Rong Samloem.

Sille, joka etsii majoitusta saarilta tai sukellusretkiä ulompana oleville riutoille, löytyy Serendipity Beachille vievän tien varrelta roppakaupalla infoa. Tätä ja seuraavaa samansuuntaista rantaan vievää hiekkatietä reunustavat pikkukojut, joista voi varata saarimajoitusta ja venekyytejä ja –retkiä. Monet näkyivät myyvän myös bussilippuja. Täällä onnistuu myös Kambodzan viisumin uusiminen ja viisumin hankinta Vietnamiin. Sihanoukvillessä muuten on Vietnamin konsulaatti ja jos on viitseliäs ja haluaa säästää muutaman dollarin, niin voi itse hankkia viisuminsa suoraan sieltä.

Myymälöitä, sukellusyrittäjiä ja saarimajoituspaikkojen varaustoimistoja Serendipity Beachin tien varressa. Toimistojen ulkopuolella on selkeät plakaatit ilmoittamassa mitä paikkaa kukakin edustaa.

The Small Hotellia en ole tainnut muistaa aiemmin mainitakaan. Täällä nukuin ensimmäisen yöni Kambodzaan tultuani ja tänne tulin jätettyäni Reamin valkoisen talon ja ennen kuin asetuin Sea Breezen rauhaan. The Small Hotellin omistajat ovat ruotsalais-khmeeriläinen pariskunta ja jotenkin kummasti tämä näyttää aina täyttyvän pääosin ruotsalaisista turisteista. Henkilökunta on paitsi mukavaa, myös pätevää ja puhuu englantia. Hotelli sijaitsee keskikaupungilla, yksi kortteli alaspäin pääkadulta. Puhelin +855 (0)34 630 6161 ja sähköposti [email protected]. Huonehinnat ovat 15-18$. Ja ai niin, The Small Hotellissa olen saanut tähän asti parhaan Fish Amokin, ja olen syönyt niitä sentään aika monta eri paikoissa kiertomatkan aikana. Muutenkin ruoka on täällä hyvää, joskaan ei ihan halvimmasta päästä.

The Small Hotellin baari menee kiinni klo 23, joten yökerhomökää ei tarvitse kuunnella pikkutunneille asti, kuten monissa muissa kaupungin majoituspaikoista.

Huonevarustukseen kuuluvat tuuletin, ilmastointi, jääkaappi, tv, lämmin suihku ja langaton verkko.

Sellainen Sihanoukville-vinkki vielä, että jos tarvitsee kameraan uutta muistikorttia tai haluaa kehittää valokuvia tai tulostaa jotain, niin kannattaa mennä Apsaraan. Kiertomatkalla Kampong Chamissa ollessamme etsimme yhdelle ryhmän jäsenistä uutta muistikorttia ja siellä pyysivät 2-gigaisesta parikymmentä dollaria. Apsarassa on kiinteät hinnat ja 2-gigainen maksaa alta 10$. Kahdellakympillä saa jo 8-gigaisen. Olen kehittänyt siellä pariin otteeseen valokuvia. Kuvat saa tunnissa, laatu on hyvä ja maksavat 500 rieliä kappale. Viimeisimmät laittoivat nätisti flippikansioon, kun teetätin sen verran useamman. Apsara sijaitsee keskikaupungilla pääkadulta yhden korttelin ylöspäin markkinatorin suuntaan.

2 thoughts on “Ohimennen Sihanoukvillessa

  1. Kiva nähdä Smallhotel kuvissa, kävin lokakuussa 2päivän pikavisiitin Sihanoukvillessa ja matkalla Thaimaasta sinne pikkubussilla törmäsin mainitun hotellin omistajapariskuntaan:) Itse hotellin bongasin lähtiessäni kimppakyydillä kohti bussiasemaa ja Phohn pehniä

    • No se oli todella pikainen käynti. Small Hotel on kiva paikka. Yövyin siellä useampaan otteeseen, niin rupesi jo tuntumaan sinne mennessä kuin olisi kotiinsa tullut. Todella mukavaa henkilökuntaa heillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.