Päivä 10: Kampong Cham

27.12.2010 Kampong Cham, Kambodza

Vaikka vannoin olevani menemättä enää länkkäristailattuihin ravintoloihin, niin sellaisessa istun nyt kuitenkin. Langaton verkko oli sen verran hyvä houkutin, että en voinut vastustaa. Moista ylellisyyttä ei ole ollut käytettävissä sitten Phnom Penhistä lähdön. Sitä paitsi ravintolaa pitää BSDA, Buddhism and Society Development Association, joka auttaa köyhiä ja orpoja, joten ainakin osa tuotosta menee hyvään tarkoitukseen. Olen Kampong Chamissa, jota voi jo kutsua ihan oikeaksi kaupungiksi. Täällä on päällystetyt kadut, jalkakäytäviä ja monet osaavat ainakin auttavasti englantia.

Kampong Cham on Kambodzan viiden suurimman kaupungin joukossa. Asukasluku jäi epäselväksi, mutta joissakin sadoissa tuhansissa liikutaan.

Tänään olemme viettäneet tuktukilla ympäriinsä –päivää. Temppeleitä on täällä joka nurkalla ja ne kaikki alkavat jo näyttää samanlaisilta, mutta Miesten Vuorella sijaitseva temppeli ja puistoalue buddha-patsaineen oli näkemisen arvoinen paikka. Sitä ei edustavasti voi parilla kuvalla näyttää, joten esittelen sen myöhemmin omassa kuvagalleriassaan. Pistän tähän kuitenkin yhden kuvan näytteeksi.

Temppeleitä Miesten Vuorella.

Iltapäivällä kävimme orpokodissa. Tavallisimmat syyt lapsien orpokotiin päätymiseen ovat vanhempien menehtyminen aidsiin tai äärimmäinen köyhyys, niin että vanhemmilla ei ole antaa lapsille ruokaa. Köyhyyden vuoksi orpokotiin lastaan lähettävien perheiden taloudellinen tilanne tarkistetaan tarkkaan ennen kuin lapsi otetaan vastaan, koska muutoin ”vain vähän” köyhätkin perheet lähettäisivät lapsiaan orpokodin huomaan. Tähän orpokotiin otetaan lapsia ainoastaan Kampong Chamin maakunnasta ja sekä kyläpäällikön että kunnan viranomaisten raporttien tulee olla sijoittamista puoltavia. Lapsia ei anneta ulkomaille adoptoitavaksi, mutta ulkomaalainen voi ryhtyä lapselle kummiksi.

Kampong Chamin orpokoti on perustettu vuonna 1990 ja siellä on satakunta lasta, iältään 3-18 vuotta.

Tytöillä ja pojilla on erilliset huoneet.

Orpokoti saa valtiolta tukea 1800 rieliä (alle puoli USD) lasta kohti päivässä, sekä riisiä. Vierailijoiden lahjoitukset ovat tervetullut lisä. Niillä kustannetaan muun muassa lapsille kerran viikossa tarjoiltava jälkiruoka. Lahjoitusvaroilla orpokoti on hiljattain hankkinut vesipumpun. Vielä vuosi sitten vettä riitti vain juotavaksi ja peseytymiseen, nyt voidaan pitää kasvimaata kun vettä riittää sinnekin.

Lapset käyvät koulussa ja osallistuvat päivittäisiin askareisiin: siivoavat huoneensa ja auttavat keittiössä. Sääntöjen mukaan kaupungille meno iltaisin ja päihteiden käyttö on kiellettyä.

Orpokodin toimintaa voit tukea myös ostamalla lasten tekemiä käsitöitä.

4 thoughts on “Päivä 10: Kampong Cham

 1. Hei! Vähän täällä on mahtavia kuvia! Tosi kauniita ja hyvin otettuja, Kiitos! Oon aina halunnu käymään Aasiassa, mutta eipä ole tullu koskaan aikaseks. Nyt voin vähän katella millasta siellä on :)

  • Kiva kuulla! Pyrin laittamaan paljon kuvia, ne ovat minua parempia kertomaan miltä maisemat ja katukuva täällä näyttävät. Kiertomatkatarinoista löytyy retkeilyvinkkejä kuvien kera monilla eri paikkakunnilla ja muutoin laitan mahdollisimman paljon tietoa siitä miten matkustaa maan sisällä, miten mikäkin toimii ja suosituksia hyviksi havaitsemistani yöpymis, ruoka ym. paikoista yhteystietoineen. Tarkoituksenani on antaa sellainen perustieto- ja vinkkipaketti, joiden avulla ensikertalainenkin voi tuntea itsensä kohtuullisen hyvin asioista perillä olevaksi jo ennen tänne tuloaan.

 2. Hei!

  Toivottavasti huomaat vielä kommenttini, vaikka tämänkin tekstin julkaisusta on jo aikaa..:) Osaatko sanoa, onko tuolla orpokodilla internet-sivuja? Tai onkohan kyseinen paikka enää olemassakaan.. Minua kiinnostaisi lähteä tekemään koulun harjoittelu johonkin orpokotiin Kambodzassa, joten tässä etsin mahdollisia paikkoja, josta kysellä ottavatko vastaan vaåaaehtoistyöntekijöitä..:)

  • Enpä siitä tiedä. Veikkaisin, että tuskin, mutta googlaamalla varmaan selviää. Kambodza on vielä niin alkutekijöissään tuollaisissa asioissa ja englannin kielen hallinta huonoa, että ei monellakaan yrityksellä ole omia sivuja tai ei ainakaan englanniksi.

   Kambodzaan on tosi helppo mennä vapaaehtoistöihin. Senkun vain lentää Phnom Penhiin, pyytää kentältä bisnes-viisumin sanoen, että on tullut tekemään vapaaehtoistyötä (näin ainakin minulla toimi, eivät kyselleet mitään todistuksia tms) ja menee katselemaan ilmoitustauluja tai kysyy joltain, että missä on lähin orpokoti ja menee sinne. Joko Phnom Penhistä käsin tai Siem Reap on myös hyvä lähtöpaikka. Siellä ainakin muutaman kerran tuli kadulla joku pyytämään avustusta orpokodille. Kambodzassa kohteita kyllä riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.