Päivä 7 – Kuvagalleria: Riisiröörejä, palmusokeria ja temppeleitä

24.12.2010 Kratie, Kambodza

Bambuputkilot sisältävät nruo’on sisässä kypsennettyä tahmeaa riisiä, johon on sekoitettu kookosta, palmusokeria ja hieman papuja. Ruo’ot tökätään maahan vinoon tulen päälle ja niitä pyöritellään usein valmistuksen aikana, jotta sisältö kypsyy tasaisesti. Paistaminen kestää nelisen tuntia. Hyvän makuista ja näppärä retkieväs, koska on siistissä paketissa ja sen voi syödä käsin. Banaaninlehväpaketeissa on säilöttyä kalaa. Maistuu hieman suolaiselle, etikalle ja chilille. Ihan syötävää. Kalaa myydään myös pienissä muovinyyteissä samoilla myyntitiskeillä riisiröörien kanssa.

Näkymää Mekong-joelta Kratien pohjoispuolelta. Tässä ei kulje laivaliikennettä kuivana kautena lainkaan, sillä vesi on silloin liian matalla.

Sillanrakennustyömaa Mekongilla.

Sokeripalmun kukat ovat käsivarren paksuisia pötkylöitä. Mahlan keräämiseksi kukkaan tehdään viilto ja mahlan annetaan valua kuppiin. Kupit käydään tyhjentämässä aamuisin ja iltaisin.

Mahlan keruu palmusta on vaarallista puuhaa. Putoamisia tapahtuu.

Palmusokerin valmistuksessa sokeripalmun mahla keitetään kasaan.Keiton jälkeen mahla on kuin ruskeaa, paksua siirappia joka sitten vaivataan vaaleaksi massaksi käsivetoisella vatkaimella.

Valmista palmusokeria. Ei niin makeaa kuin meidän käyttämämme valkoinen sokeri, mutta monin verroin maukkaampaa. Maistuu kotona tehdyltä ja aavistuksen paahdetulta toffeelta.

Sadan pilarin temppelin tarina on kertomus sairaasta prinsessasta, munkeista, krokotiileista ja hengistä. Kunkin pilarin alla lepää prinsessaa vapaaehtoisesti hautaan seurannut nuori seuraneito.

Sadan pilarin temppeli.

Nuori puhvelikuski.

Kalastajien veneitä Mekongilla.

Joenvarren tiellä oli paljon polkupyörällä kulkijoita. Kaupungeissa ei pyöräilijöitä juurikaan näy, vaan useimmat kulkevat mopolla.

Joululounaani.

Muutama kilometri Kratiesta joenvartta ylöspäin on pyhä kukkula, jonka laella on tähän asti näkemistäni viehättävin temppelialue. Siellä asuu sekä munkkeja että nunnia.

Näkymä temppelikukkulan huipulta.

Helvetin kiroja.

Auringonlasku Mekongilla Kratiessa.

2 thoughts on “Päivä 7 – Kuvagalleria: Riisiröörejä, palmusokeria ja temppeleitä

  1. Hienoja kuvia ja mahtavia kuvauskohteita! Etenkin tuo viimeinen kuva Mekongilta on todellinen ”day dreaming”-otos… Mielenkiintoista kiertomatkan jatkoa! :)

    • Kiitos, Merituuli! Auringonlaskukuvia on tullut otettua yksi jos toinenkin. Mutta ei sille voi mitaan, ovat niin upeita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.