Sihanoukvillen markkinatori

8.12.2010 Sihanoukville, Kambodza

Markkinatori on niin mielenkiintoinen paikka, että se ansaitsee tulla esitellyksi ihan omana aiheenaan. Tori on katettu, suuri alue Sihanoukvillen varsinaisessa keskustassa ja katon alta löytyy vaikka mitä: vaatteita, kenkiä, taloustavaroita, pesuaineita, elintarvikkeita ja valmista ruokaa, kultaa, suitsukkeita, ompelupalveluita, parturi- ja kampaamopalveluita sekä kerjäläisiä ja turisteja kohtuullisessa määrin.

Käyn ostamassa torilta pääasiassa kalaa ja äyriäisiä ja jonkin verran hedelmiä. Noiden lisäksi vakiokulutan paikallista karkeaa merisuolaa, jota käytän aamiaiskeitossani hotellin pöytäsuolan sijaan. Suola on väriltään harmahtavaa, joten uskon sen sisältävän muutakin kuin pelkkää natriumkloridia. Koska täällä tulee hikoiltua niin runsaasti, on hyvä tankata reilusti suoloja. Aurinkolasini sain kätevästi korjautettua markkinoilla. Niistä oli toinen nenänvarsinypykkä irronnut ja hukkunut. Muutamassa minuutissa sain uudet nypykät tilalle. Eivät yhtä fiinit kuin alkuperäiset, mutta paremmat kuin ei mitään ja eipähän tuo kustantanutkaan kuin puolitoista dollaria.

Torin tekee minulle mielenkiintoiseksi se, että se on paikallisten ostospaikka eikä siellä myydä mitään turistirihkamaa tai matkamuistoja. Sen vuoksi kaupankäynti on myöskin normaalia ja mukavaa. Myyjät eivät tyrkytä mitään, ei ole sitä turistirysille tyypillistä aggressiivisuutta eikä kiskurihintoja. Jos turisteilta pyydetään kovempaa hintaa kuin paikallisilta, niin se on siinä tapauksessa niin hillittyä, ettei sitä edes huomaa. Olen verrannut kaloista maksamiani hintoja Lulun ja Annien kanssa ja todennut ostaneeni ihan normaalihinnoilla. Minä olen ainakin kokenut tämän torin myyjät ystävällisiksi ja tunnelman ylipäätään reippaaksi ja iloiseksi.

Tori aukeaa seitsemältä aamulla. Käyn siellä yleensä Lulun ja Annien kanssa samalla kyydillä ja aikaisimmillaan olemme olleet torilla kahdeksan maissa. Siinä on suuri ero iltapäivään verrattuna. Tuoretavaraosastolla myyntipisteet ovat täynnään tavaraa, meno on vilkasta ja ihmisiä paljon. Iltapäivällä on rauhallisempaa, hinnat saattavat olla hieman tippuneet aamupäiväisistä ja valikoimaa ei ole enää niin paljoa; myydään sitä mitä on tähdellä. Kalan hajua ei tunnu niinkään, mutta lihat alkavat jo haista happamalle, sillä mitään kylmäsäilytyskalusteita ei ole. Ravut säilyvät elävinä hyvin altaissaan ja katkarapu- ja mustekalavateja yritetään pitää viileinä suurilla jääkimpaleilla.

Säilytyskaluston puuttumisella on hyvätkin puolensa: tuoreosastolle tulevat joka päivä uudet tavarat. Koska mikään ei säily, on kaiken oltava koko ajan tuoretta. Tämä pätee niin kaloihin ja lihoihin kuin kasviksiinkin. Kalastajat suuntaavat merelle paatteineen auringon laskun aikaan ja aamusta saalis on jo torilla myynnissä. Eli lounaalla syömäni katkaravut on pyydetty ehkä vasta noin 12 tuntia aiemmin. Lihojen logistiikkaa en tunne, mutta kanat ovat tuoreimpia kaikista, sillä ne teurastetaan vasta paikan päällä.

Katsellaanpa sitten torikuvia.

Markkinatorin pääsisäänkäynnin edessä on maksullinen parkki. Parkkivalvoja osoittaa paikan, mihin parkkeerata ja siirtelee tarvittaessa pois tieltä vaihde vapaalle parkkeerattuja autoja ja tuuppaa taas parkkiin takaisin. Lähtiessä valvojalle maksetaan parkkimaksua tonni autosta ja viisisataa moposta. Parkkiaika ei vaikuta maksun suuruuteen.

Torikierroksensa voi aloittaa vaikkapa vaihtamalla US dollareita paikalliseen valuuttaan eli rieleihin. Rahanvaihtokojut tunnistaa seteleiden kuvista myyntitiskissä. Muutoin ne ovat kuin mitä tahansa sekatavaramyyntipisteitä. Hinnat ilmoitetaan säännöllisen sekalaisesti joko rieleinä tai dollareina tai sekä että ja kaikkialla voi maksaa dollareillakin, mutta isot setelit eivät käy joka paikassa. Vaihtorahoina dollareilla maksaessa saa aina rielejä.

Hyörinää torialueen keskuskäytävällä.

Torin ruokapaikat sijaitsevat pääkäytävän varrella. Täältä saa niin kunnon ruokaa kuin makeita herkkujakin. Sen lyhyen keskustassa asumani ajan kävin täällä perinteisellä riisivelliaamiaisella.

Siirreltävät tulisijat ovat mielestäni näppärä keksintö ja niiden avulla voi kokkailla periaatteessa ihan missä vain. Huono puoli on, että ne syövät maan rajallisia puuvaroja. Metsiä hakataan polttopuuksi ja hiilen tuotantoon.

Perinteiset paikalliset makeat syötävät on tehty riisistä. Kokeilin noita kuvan oikeassa yläkulmassa: riisitäytteistä kurpitsaa. Mukaan pussiin tuli kauhallinen litkua monesta eri pytystä. Hyvää oli.

Kalaosasto on ihan ehdottomasti minun lemppariosastoni. Olisipa kotonakin kalatiskeissä edes jotakin tähän suuntaan sen iänikuisen pussilohen sijaan.

Tonnikalaa ostamassa. Hyvin tuolla leveäteräisellä paikallisella yleisveitsellä sujuu niin kookospähkinöiden avaaminen, kasvisten pilkkominen kuin kalan perkaaminen ja fileointikin ja fileestä poistetaan vielä nahkakin. Perkauspalvelu kuuluu hintaan. Tuollaiset pienet tonnikalat maksavat 2$/kg.

Tässä otetaan hailta selkäevät talteen. Pitihän sekin kokeilla, että miltä hai maistuu. Rausku osoittautui olevan broilerimaista sekä maultaan että koostumukseltaan ja odotin hailta jotain samantapaista, sillä ovathan nuo samansukuisia kaloja. Mutta hai olikin pöpperömäisen mureaa ja ensimmäisestä suupalasta tuli déjà vu jonkin kotimaisemme kalan makuun, mutta se meni niin nopeasti ohi, etten ehtinyt saamaan siitä kunnolla kiinni. Olisikohan ollut ahven.

Vähän eksoottisempia meren antimia.

Yleisnäkymää lihaosastolta. Myytävä liha on pääasiassa sianlihaa ja elimiä.

Hyvin sillä samaisella leveäteräisellä veitsellä saa myöskin tehtyä ohuita porsaanleikkeitä. Näytti hurjalta, mutta mikäs on tehdessä, kun osaa. Itse en kuvittelisikaan siivuttavani lihaa tuolla lailla kämmenen alla.

Elävinä tiput säilyvät parhaiten tuoreina.

Seurasin jonkin aikaa tämän naisen työskentelyä ja ihailtavan ammattitaitoista oli tämäkin. Kanalta oli henki pois muutamassa sekunnissa. Ihmettelin, mikseivät kanat pyristele vastaan ja metelöi, mutta ne saa kuulemma shokkiin riiputtamalla niitä jaloista ylösalaisin. Siksi siis kanat nököttävät kiltisti hiljaa paikoillaan myyntitiskeissä.

Kanojen veri valutetaan talteen. Minulle ei ole vielä selvinnyt, miten tuo laitetaan syötäväksi.

Kanat höyhennetään lingossa.

Myyntivalmista tuli. Tipuista käytetään kaikki. Päitä ja jalkoja olen nähnyt omalla soppalautasellanikin. Suoletkin käytetään johonkin, sillä iltapäivisin kananteurastajat putsaavat aamupäivän aikana teurastamiensa kanojen suolia.

Kun on kanoja, niin on tietysti muniakin.

Perunaa ja sipulia käytetään paljon, samoin erilaisia vihreitä vihanneksia. Maustamiseen käytetään natriumglutamaatin lisäksi limeä, chiliä ja yrttejä. Minttu on osoittautunut olevan aika ärhäkkää ja sitruunaruohoa on ruoissa usein.

Jos ravintolassa tilaa "vegetables", niin todennäköisesti saa sekoituksen keitettyä porkkanaa, kukkakaalia ja kaalia.

Isommat hedelmät saa perattuina tai syömävalmiiksi annospaloiksi pilkottuina.

Kuivatussa kalassa on sekä hajua että makua.

Riisiä lienee eri sortteja, mutta kaikki ovat kuitenkin valkoista. Tummaa riisiä ei ole.

Lähes kaikki syötävä myydään irtotavarana.

Inkivääriä, siemeniä, kuivattuja sieniä, kuivattuja epämääräisiä mökylöitä, kuivattuja mitä lie. Veikkaisin, että tässä pisteessä myydään rohdoksia ja muita terveellisyyksiä.

Sitten astioita...

...ja muuta kotitalousrompetta.

Kännykät, keittiövimpaimet ja muun kodin pienelektroniikan saa myöskin hankittua torilta.

Torilta löytyy vaatteita ja jalkineita niin pienille kuin - noh, paikallisten kokojen mukaan - isoillekin.

Ja jos valmiista ei löydy, niin aina voi teettää. Mutta oma malli on syytä olla mukana, jonka mukaan tehdä.

Tarvikkeet löytyvät ihan vierestä: kankaat, vetoketjut, napit, nauhat, langat, paljetit, helmet, neulat jne.

Torimyyjän päivä on pitkä ja lounaan jälkeen on päivätorkkujen aika. Useimmilla on riippumatto myyntipisteessään, mutta petiviritelmiä näkee monenlaisia muitakin.

Hiukset kannattaa käydä leikkuuttamassa joskus muulloin kuin lounastauolla.

The end – vaikka paljon uutta ja outoa jäi vielä esittelemättäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.