Veneretki Bamboo Islandille (Koh Russei)

9.12.2010 Sihanoukville, Kambodza

Kambodzassa voi rantalomaa viettää Sihanoukvillen lisäksi saarilla. Saaria ei ole vielä valjastettu turismille eikä niille rakennettu mitään nykyajan mukavuuksia, mutta joillakin saarilla on kuitenkin jonkinlaista majoitusta saatavilla. Vuokrasimme yhdessä muutaman muun hotellivieraan kanssa oman veneen päiväksi. Toiveenamme oli päästä päiväksi merelle, snorklailla ja saada jossain välissä vähän jotain purtavaa. Venevuokrausfirmalla näytti olevan etukäteen suunniteltu ohjelma, johon kuului lounastauko Sihanoukvillen eteläpuolella sijaitsevalle Bamboo Islandilla eli Koh Russeilla ja se sopi meille ihan hyvin.

Tällä long boat -mallisella veneellä olimme päivän retkeilemässä. Vene haki meidät omasta rannasta aamulla ja toi iltapäivällä takaisin.

Henkilökuntaa veneessä oli kuski ja yksi englanninkielentaitoinen yleispäällystömies. Aikamme eteenpäin putputeltuamme pysähdyimme erään saaren kupeeseen snorklaamaan. Talon puolesta saimme maskin, mutta räpylöitä ei ollut. Olen täysin tottumaton snorklaaja eikä minulla siten ollut mitään intressejä ruveta sukeltelemaan, joten laitoin ylleni pelastusliivit, joiden kanssa voisin sitten mukavasti kelluskella vatsallani ja katsella pohjan elämää.

Muitakin ryhmiä pysähtyi samalle snorklauspaikalle.

Ensimmäinen snorklauskertani täällä osoittautui pienoiseksi pettymykseksi. Vesi oli sameahkoa, ilmeisesti tuuli oli sekoittanut pohja- ym ainesta veteen. Ei näkynyt kirkkaita värejä ja joitakin pieniä kaloja ja hurjan pitkäpiikkisiä merisiilejä lukuun ottamatta pohja vaikutti melkoisen elottomalta. Aurinko ei ollut vielä ehtinyt kiivetä korkealle ja koska olimme varjon puolella saarta, niin minulle viluiselle tuli snorklaustarve aika äkkiä tyydytetyksi.

Maisemat olivat lähinnä taivasta ja avomerta. Menomatkan suurin tapahtuma oli veneen keulan editse viipottava lentokala.

Jatkoimme matkaa etelän suuntaan ja nousimme maihin Bamboo Islandin suojaisella eli mantereen puolella, jossa sijaitsee khmeerien pitämä bungalow-kylä. Tai se mitä siitä oli jäljellä. Pystyssä oli vessa, ravintola ja kolme bungalowia. Näytti siltä kuin alueella olisi joskus riehunut tulipalo ja rakennusten rauniot ja rojukasat retkottivat jäljellä sen näköisinä, että siellä ei kukaan ollut palon jälkeen harrastanut minkäänlaista raivaustoimintaa.

Bungalow-majoitusta Koh Russeilla hintaan 15$ per yö.

Bungaloweja lienee joskus ollut useampikin.

Bungalow-kylän ravintola.

Ranta on roskainen koko bungalow-kylän alueella.

Samassa paikassa piti taukoa moni muukin samantyyppinen venekunta. Meidän käyttämältämme veneyritykseltä oli toinenkin vene tullut tänne lounastauolle ja miehistömme kokkailivat meille lounasta yhteisvoimin. Syötyämme sekä meidän venekuntamme että naapuriveneen pääluvultaan huomattavasti suurempi ranskalaisryhmä läksimme kävelylle saaren läpi avomeren puoleiselle rannalle. Siellä sijaitsee englantilaisten isännöimä bungalow-kylä, Koh Ru resort.

Lounaaksi saamamme folionyyteissä avotulella grillattu kala oli todella herkullista. Lisukkeina kaalipohjainen tuoresalaatti ja vehnäsämpylä.

Saaren läpi bungalow-kylästä toiseen kävelee vajaassa vartissa.

Mitä siisteyteen tulee, niin tämä puoli saarta olikin sitten jo ihan eri luokkaa. Tässä Koh Ru Resort:ssa bungalowin vuokra on sama kuin toisellakin puolen saarta eli 15$/bungalow/yö. Juuri tuolloin käydessämme siellä kaikki mökit olivat kuulemma varattuina. Tältä sivulta löytyy Koh Ru:sta lisäinfoa ja yhteystiedot. Rantaa tässä on huomattavasti enemmän kuin vastapuolella. Aikuisille ranta sopii kyllä ihan hyvin, mutta ei ole ihanteellinen pikkulapsille, sillä se syvenee nopeasti ja on avoimesta sijainnistaan johtuen tuulinen ja laineet ihan kohtalaisen kokoisia.

Koh Ru:ssa on kymmenen bungalowia rivissä rannalla.

Koh Ru:n ravintola.

Englantilaisten bungalow-kylä vaikutti kaiken kaikkiaan siistiltä paikalta.

Kovin rauhallista ei tälläkään puolella ole, sillä samat turistivenejoukot, jotka rantautuvat retkillään saaren toiselle puolelle, tulevat käymään ja kuikkimaan ympäriinsä myöskin täällä. Tosin se on varsin lyhyt hetki päivästä.

Riippumaton sijainti oli varsin virkistävä. Laineet pyyhkivät yli juuri sopivasti.

Paluumatkalla pysähdyimme snorklaamaan toisen saaren edustalle ja nyt viihdyin vedessä vähän pidempään. Mutta täytyy sanoa, että ainakaan tässä kaupungin edustalla ei snorklaaminen ole mikään elämys. Pohja näyttää enemmänkin kuolleelta kuin elävältä. Muutamaa sorttia pieniä kaloja näkyy ja merisiilejä on paljon. Ihan muutaman elävän näköisen ja väreiltään puhtaan jonkin sortin merivuokon onnistuin bongaamaan, mutta enimmäkseen korallit näyttivät olevan jonkinlaisen samean kasvuston peittämiä. Veden sameudesta en tiedä, että johtuiko se vain tuulisten päivien myllerryksestä vai onko vesi tässä kaupungin edustalla jo noinkin likaista.

Kaiken kaikkiaan olin tähän vaatimattoman skaalan veneretkeemme varsin tyytyväinen. Henkilökunta oli ystävällistä, pienellä porukalla tunnelma veneessä oli rauhallisen leppoisa ja kaikilla yllin kyllin tilaa. Ei poppikoneita eikä party-boat –meininkiä. Nautin matkasta merta ja horisonttia katsellen ja moottorin tasaista putputusta kuunnellen. Jo iltapäivästä olimme kaikki mukavan väsyneitä ja ihan valmiita palaamaan hotellille. Meri-ilma ja aurinko olivat tehneet tehtävänsä.

Tyytyväisen väsyneenä matkalla kotiin.

Veneretken hinta riippuu hieman osallistujamäärästä. Meiltä viideltä hengeltä se maksoi 20$/henk. Päivään sisältyi lounas ja juomat (vesi koko matkan ajan, lounaalla virvoitusjuomat) ja snorklausvarusteet ja liivit. Kuulemma kahdelta hengeltä ottaisivat 30$/henkilö. Vene on varattava ja osallistujien määrä ilmoitettava vähintään edellisenä päivänä. Tässä yhteystiedot:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.