Pikakatsaus Kambodzan hiekkarantoihin

22.11.2010 Sihanoukville, Kambodza

Sateet ja ukkoset eivät ole vielä lakanneet kokonaan, mutta ovat selkeästi vähenemään päin. Kuiva kausi tekee tuloaan, viiveellä tosin, ja turistisesonki pukkaa päälle. Meillä Sea Breezessä on liikenne vilkastunut huomattavasti ja rannalla on enemmän väkeä kuin vielä kolme, neljä viikkoa sitten. Rauhallinen sijainti ja rannan läheisyys olivat syitä, miksi valitsin asettua Sea Breezeen. Nyt kun olen pikaisesti katsastanut kaupungin muut rannat, niin olen tyytyväisenä voinut todeta asettuneeni juuri minulle sopivimman rannan ääreen.

Merivesi on kirkasta ja lämmintä kuin linnun maito. Mitään pahoja purevia, pistäviä tai polttavia öttiäisiä ei ole tässä kuukauden vedessä puljaamisen aikana tullut vastaan enkä ole kuullut puhuttavankaan. Muutama lievästi kirvelevä pikkumeduusa on sattunut kohdalle ja hiekassa voi olla hietakärpäsiä, joiden purema kutittaa hetken aikaa kuten hyttysenpurema.

Aloitetaanpa rantakatsaus kaupungin eteläreunalla sijaitsevasta Otres Beachistä, joka on oma saarekkeensa erillään muusta kaupungista. Autotie sinne on todella huono ja kolkon syrjäisen oloinen. Mopolla pääsee oikaisemaan rantapolkua pitkin, jolloin matkaa keskusta-alueen reunalta tulee vain pari kilometriä. Tuktukilla oikopolkua ei pääse, vaan on kierrettävä tien kautta.

Otres Beachille vievä tie on pitkä ja autiota kuljettavaa.

Otres Beachillä on parisenkymmentä rantaravintolaa ja joitakin hyvin vaatimattomia majoituspaikkoja. Bungaloweja ja huoneita hintaan 5-15$. Hinnat täällä on muuten aina mainittuna per yö per huone, riippumatta siitä montako henkeä huoneeseen majoittuu. Syrjäisen sijaintinsa vuoksi Otres Beachillä asuessa on hyvä olla vuokramopo käytössä tai ainakin käyttää mopotakseja. Tuktuk-kyytiin en lähtisi yksin enkä ehkä vielä ihan kaksinkaan tietä myöten pimeän aikaan.

Bungalow-majoitusta Otres Beachillä. Majapaikat ja ravintolat ovat kaikki yhdessä rivissä rannan ja takapihamaisen tien välissä.

Menu-esimerkki eräästä Otres Beachin ravintolasta. Tyypillinen turistisyöttölän valikoima.

Otresin rannalla on myyjiä, mutta ei aivan ärsytykseen asti eivätkä he ole aggressiivisia. Kuulemma oppivat rannalla makaajien tavat pian ja eivätkä tule tuputtamaan tuotteitaan enää muutaman päivän jälkeen, jos sinulla ei ole tapana ostaa.

Otres Beach.

Ochheuteal Beach onkin sitten varsinainen turistirysä. Sihanoukvillen rannoista se sijaitsee lähinnä keskustaa ja sen varrella on rantaravintoloita ja hotellia hotellin vieressä. Kävin siellä eräänä iltapäivänä reilun tunnin verran parin muun Sea Breezen vieraan kanssa ja totesin, että jos minun rantani olisi tällainen, pysyttelisin päivät sisätiloissa. Sen tunnin aikana ei mennyt minuuttiakaan, ettemmekö olisi olleet myyjien tai kerjäläisten ympäröiminä. Jotkut lähtivät saman tien kieltävän vastauksen saatuaan, jotkut jäivät jutustamaan tarjouksiaan, jotkut halusivat tietää mikä heissä on vikana, kun ei tavara kelpaa. Kun juttelit yhden kanssa, niin jo oli seuraava jonossa vuoroaan odottamassa.

Osta hedelmiä, grillattuja äyriäisiä, narupunoksia, helmikoruja, sarongeja, avaimenperiä, manikyyriä, pedikyyriä, karvojen yksitellen nyppimistä, hierontaa kaksi- tai nelikätisesti tai anna rahaa ihan muuten vaan.

Siis hauskahan se tunti oli, ei siinä mitään. Laskettiin leikkiä puolin ja toisin ja oli mielenkiintoista jututtaa myyjiä, varsinkin nuoria. Mutta ei sellaista kauaa jaksa. En tiedä, ehkä tälläkin rannalla pätisi totaalinen torjumistaktiikka. Teippaisi hattuun ”I do not buy anything” –lapun ja hautaisi nenänsä kirjaan tai teeskentelisi nukkuvansa. Ei katsekontaktia ja vain kylmä ei, kun joku lähestyisi ja muutaman päivän aikana oppisivat tietämään, että tuo ei koskaan osta mitään ja jättäisivät rauhaan.

Paikallisessa turistiesitteessä kehoitettiin olemaan ostamatta lapsilta ja nuorilta rannalla, sillä se pitää heidät rannalla myymässä. He jättävät menemättä yleiseen kouluun ja käyvät sen sijaan vain yksityisten järjestämillä englannin tunneilla oppiakseen paremmin englantia voidakseen paremmin myydä rantarihkamiaan. Juttelin yhden nuoren koruja myyvän tytön kanssa ja hänen kohdallaan asia oli juurikin näin: hän kertoi käyvänsä iltaisin opiskelemassa ja kun utelin mitä hän opiskelee, niin vastaus oli että englantia, mutta ei mitään muuta.

Ochheuteal Beach.

Minun rantani on Independence Beach ja koska se on ihan paras kaikista, kirjoitan siitä myöhemmin ihan oman tarinan. Muista Sihanoukvillen rannoista mainittakoon vielä Sokha Beach, joka on pääosin yksityinen ja ainoastaan Sokha Beach hotellin asiakkaille. Pieni pätkä kaupunginpuoleista Sokha Beachiä on yleisenä rantana ja siellä näkyy käyvän paljon paikallista väkeä. Victory Beach on vaatimattomin Sihanoukvillen hiekkarannoista. Sen varrella on muutama ravintola ja muutama hotelli. Victory Beach on reippaan kävelymatkan päässä Victory Hilliltä, joka on se hieman boheemi ja punalyhtyinen kaupunginosa. Siellä on paljon pieniä hotelleja, majataloja ja ravintoloita. Sihanoukvillen kartasta voi vielä bongata Serendipidity Beachin, joka on Ochheuteal Beachin pohjoinen pääty.

Victory Beach.

Sihanoukville on ainoa rantalomapaikka Kambodzassa, jossa on sekä hiekkarantoja että kunnollista majoitusta saatavilla. Etelämpänä meren äärellä sijaitsevassa Kepissä ei ole hiekkarantoja. Reamin luonnonpuistossa on upeita rantoja, mutta ei majoitusta. Reamin kylässä on kyllä yksi majatalo. En siellä yöpynyt enkä tehnyt tupatarkastusta huoneisiin, mutta päällisin puolin se näytti ihan siistiltä paikalta. Huonehinta oli 10$/yö. Majatalon rannassa voi uida, mutta jos haluaa kunnon hiekkarannoille, on hyvä olla mopo käytössä. Tällä tavoin pääsee viettämään rauhallista rantalomaa kaukana rantakaupustelijoista ja ainakin vielä todennäköisesti myös muista turisteista. Reamiin pääsee Sihanoukvillesta taksilla n. 20$:lla.

Reamin majatalonkin ranta on ihan uimakelpoinen, mutta parin, kolmen kilometrin päästä löytyy "ihan omia" hiekkarantoja.

Saarilla on upeita hiekkarantoja, mutta majoitusolosuhteet ovat vaatimattomia. Jonkin verran bungalow-majoitusta on saatavilla, mutta saaria ei ole vielä alettu kehittää turistimatkailuun. Eli jos ei pidä kaupallisuudesta, niin nyt kannattaa mennä. Yhdelläkään saarella en ole vielä käynyt majoitusmahdollisuuksia tutkailemassa, mutta muutaman päivän googletuksen ja esitteiden lukemisen perusteella alla olevat vaikuttavat kohtuullisilta vaihtoehdoilta. Muitakin paikkoja toki on ja valinnanvaraa tulee huomattavasti lisää jos osaa khmeeriä, tykkää laulaa karaokea iltaisin eikä ole niin turhan nuuka paikkojen siisteyden suhteen.

Koh Rong: Broken Heart Guesthouse, http://www.bhgh.info/

Koh Rong Samlem: Lazy Beach Bungalows, http://www.lazybeachcambodia.com/Home.html

Nomad’s Land, http://www.sihanoukville-cambodia.com/sihanoukville-businesses/newa/nomads-land.html. Esitteen mukaan saaren nimi on Koh Totang, mutta koska kirjoitusasut vaihtelevat, en ole löytänyt kyseistä saarta kartalta.

Saarilla hinnat ovat manteretta korkeammat, johtuen lähinnä siitä, että kaikki tarvikkeet joudutaan hakemaan mantereelta ja melkeinpä päivittäin, sillä sähköjä ja kylmätiloja ei ole. Niin kuin ei muutakaan infrastruktuuria, kuten juoksevaa vettä ja viemäröintejä. Hinnat vaihtelevat 20-30$/yö, Nomad’s Land ilmeisesti edullisempi.

Koh Rong Samloem, Saracen Bay. Saari n.20 km Sihanoukvillesta.

Yksi vastaus artikkeliin ”Pikakatsaus Kambodzan hiekkarantoihin

  1. Otres on edelleen ihana! Jännää, ettei ole sun kuvailujen pohjalta muuttunut juurikaan, vaikka itse kävin siellä loppusyksystä 2016. Yleensä paikat ehditään tuhota muutamassa vuodessa… Mun suosikkisaaret oli ehdottomasti Koh Ta Kiev ja Koh Rong Samloem. Jälkimmäisessä yövyttiin juurikin tuolla mainitsemallasi Lazy Beachilla :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *