Kuvagalleria: Ötököitä

Lämpimissä maissa on tietenkin torakoita. Ei niitä juurikaan päiväsaikaan näe. Tavallisimmin voin törmätä torakoihin yöllisellä vessakäynnillä, kun ne ovat pimeän tullen hiipineet esiin viemäreistä. Olenkin jo oppinut, että kun pimeän tultua menen vessaan, odotan hetken valojen sytyttämisen jälkeen, jotta mahdolliset torakat ehtivät piiloutua ja vältyn kohtaamasta niitä. Tämä n. 4 cm:n mittainen kaveri löytyi aamusella portaikosta harhailemasta.

Tämä edellistä sukulaistaan noin puolta pienempi torakka oli jostain käsittämättömästä syystä kiivennyt ylös sileää seinää ja sotkenut itsensä suihkumyssyn sisään. Arvatkaapa osoittautuiko myssyansa torakanpitäväksi? Hah. Torakat kuuluvat selviytyjiin.

Pipanat makuuhuoneen lattialla...

...paljastivat katonrajassa päiväuniaan nukkuvan lepakon. Tällä lepakolla oli ikävä tapa hämärän tultua suihkia verryttelylentonsa verannan ilmatilassa.

Nämä noin sentin mittaiset miniravut ovat koko ajan valmiina livahtamaan piiloon koloihinsa havaitessaan liikettä lähistöllä. Kun on hetken aikaa hiljaa paikallaan, ryömivät ne takaisin esiin ja jatkavat pallojen pyörittelyä rantahiekasta. Montako rapua löydät kuvasta? Vihje: etualalla keskellä hiekkauran puolivälissä on yksi.

Tämä rukoilijasirkka tavoitettiin Sea Breezen käytävältä hyppelehtimästä. Pyörin edestakaisin sen ympärillä etsiessäni auringonvalolta ja palmun oksilta sopivaa kuvakulmaa ja sirkka seurasi touhujani silmä kovana. Sen pää kääntyili puolelta toiselle ja silmät, joissa selvästi erottuivat mustat pupillit, olivat koko ajan suunnattuna suoraan minuun. Tämä tarkkaavainen ja ilmeikäs katse sai sirkan vaikuttamaan jollain pelottavalla tavalla älykkäältä, ajattelevalta olennolta eikä vain vaistojensa varassa toimivalta aivottomalta hyönteiseltä.

Jos rukoilijasirkka antoi älykkään vaikutelman, niin tämä oli sitten ihan päinvastaista. Seurasin miten krokotiili räpsytti silmiään, miten se muljautti silmänsä jotenkin ympäri silmän ja silmäluomen välissä olevan harmaankelmeän kalvon alla. Sen katse näytti siltä, että siellä silmän takana on vain tyhjä tila. Satoja kiloja pelkällä matelijatumakkeella ohjautuvaa raakaa vaistoa.

Yllätyin siitä, että krokotiilin kita ei olekaan punainen. Mainittakoon myöskin tässä vaiheessa, että ei täällä krokotiileja kuljeskele sen enempää hotellin käytävillä kuin rannoillakaan. Nämä krokotiilit asustelevat hotelli Snake Housen matelijatarhassa.

Istuskelen monesti iltaisin terassilla teemukini kanssa ja seurailen näiden pikkugekkojen touhuja. Ovat todella hyviä saalistajia ja napsivat urakalla hyönteisiä suuhunsa, mutta sosiaalisesti ovat täysiä pökkelöitä. Eivät siedä toista yksilöä lähellänsä, joten homma on sellaista levotonta jahtaamista, näykkimistä, uhittelua ja pakoilua. Näitä on aina muutamia sisällä huoneessa ja hyvä on ollakin, niin pistelevät poskeensa hyttyset ja muut hyönteiset sieltäkin. Pipanoivat tosin ahkerasti, joten ihan suoraan yläpuolella niitä ei välttämättä haluaisi pyörivän. Muutaman kerran on niinkin käynyt.

Tokai-gekon ääntelyä kuulee päivittäin: ""geek-koo geek-koo geek-koo naks naks". Eilen illalla näitä oli pari kappaletta yläterassin seinällä ja yksi asustelee vakituiseen sisällä käytävällä ryijyn takana. Naapuri on niitä pyyhe kourassa jahdannut ja heitellyt huoneestansa pihalle. Kehoitin varovaisuuteen, sillä Wikipedian mukaan tuommoinen kun tarraa kiinni, se pitää kiinni vaikka tuntikausia. Minun huoneessani niitä ei onneksi ole ollut. Eiväthän ne aggressiivisia ole, mutta vähän epäilyttäisi illalla sammuttaa valoja ja käydä tyynesti nukkumaan, kun tuollainen 30-senttinen lisko katselisi ylhäältä katonrajasta.

Tämä pikku-pyton ei ole tämän eikä minkään muunkaan hotellin tai tarhan asukki, vaan bongattiin joen varresta mangrove-suolla.

Termiittikeko Koh Lung Sanleumin saarella.

Termiittejä pesään johtavan käytävän suulla. Termiittisotilas osoittautui ottavan pesänsä puolustamisen tosissaan. Retkikaverini oli osoittamassa sormellaan, että katso, nuo isommat sarvipäiset ovat sotilaita, kun kyseinen sotilas hyppäsi tuon noin kolmen, neljän senttimetrin välimatkan ja tarrasi sormenpäähän kiinni.

Annetaanpa tämän kaunottaren päättää tämä ensimmäinen kuvagalleria. Perhosia täällä on näkynyt ihmeen vähän, mutta muutaman tällaisen isomman olen onnistunut kuvaan saamaan.

13 vastausta artikkeliin ”Kuvagalleria: Ötököitä

 1. hauskoja kuvia ja kivoja kavereita! Torakat ei mutta sirkat ja gekot kyllä. En oikein tiedä miten lepakkoon suhtautuisin jos sen omalta kuistilta löytäisin. Mun matkakuume nousee vaan – nyt mä vaihtelen hotelleja (tulee hyviä last minute dealeja kun lähtöön on enää kuukausi). Esa pelkää, että kohta meillä on tuplavaraukset joka paikkaan jos en muista perua edellisiä ; )

 2. Tuukkaa ja Juusoa nauratti kovasti niin kuvat kuin tarinat. Tuukasta gekkokuva oli kaikkein paras ja Juuso kanssa tykkäsi siitä isosta gekosta. Herrat haluaa lisää kuvia ja odottaa jo galleria 2:ta! Terkut molemmilta – puuro meni nopeasti alas näitä katsellessa. Nyt kouluun ja päiväkotiin!

  • Hauska kuulla, että teillä luetaan blogia koko perheen voimalla! Kuvagallerioita tulee kyllä lisää. Tuollaisia yksittäisiä sinänsä ihan näkemisen arvoisia kuvia kertyy, mutta monestakaan ei riitä aihetta kokonaiseen juttuun. Joten esittelen niitä sitten tällä tavalla. Mutta varoita poikia jo etukäteen, että seuraavan gallerian aiheena voi olla vaikka kukkia.

 3. Helou!
  Aivan mahtavia elukoita…odottelen jo innolla, että pääsen niitä ihan livenä näkemään :)

  • Sä ehditkin muuten näkemään jo aika paljon matkakohdemaastasi jo ennen lähtöä. Mä aion vähän kierrellä ympäriinsä ennen teidän tuloa. En tiedä vielä missä olisi parasta viettää rantalomaosuus. Tutkailen ja raportoin. Ottakaa mukaan isokertoimista aurinkovoidetta.

   • Mieletöntä, että on ”oma opas”, joka katselee valmiiksi, että missä olisi ihaninta loma viettää :)
    Kiittää hän jo etukäteen kovasti :)

    • Mitään ihanuustakuuta ei sitten anneta. Saarilla ei niin vain käydä katsastamassa paikkoja, vaan joudun luottamaan netistä löytämääni tietoon. Majoitus vaikuttaa olevan hyvinkin alkeellista, mutta siellä on rauhallisinta ja parhaat rannat.

  • Jokin niissä torakoissa vain on sellaista, että niitä kohtaan tuntee vastenmielisyyttä. Onneksi ei ole vielä tullut yhtään sellaista vastaan, joka kävisi päälle, vaikka eivät aina – ihan niinkuin sanoit – karkuun juoksekaan. Mutta mun vessatorakat ovat pieniä, niin mahdutaan käymään vessassa samaan aikaan.

 4. Haha, mä luulin et olin nähny ison gekon mut joo sä voitit :D Sun blogi on aivan todella huippu! Oikea elämänasenne!!! itse just vasta laiton blogin tänne rantapalloon :)

  • Kiitos :). Maanantaisen sivu-uudistuksen lanseerauksen myötä löysin minäkin muut Rantapallon blogit ja sen jälkeen näyttää tosiaan tulleen uusia. Täytyykin katsastaa nuo, joita en ole vielä lukenut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *