Omnia mea mecum porto II

28.9.2010 Myrskylä

Mitä matkalle mukaan, osa 2/2

Kosmetiikka ja hygienia

Aurinkovoidetta, kertoimet 6 ja 15.

Hammastahnaa, hammaslankapuikkoja, shampoota, palasaippua+suojakotelo, karhea pesukinnas, puhdistusmaito kasvojen pesuun, kasvojen kuorinta-aine, kasvovoide, jalkavoide ja käsivoide. Kosteassa lämpimässä ilmastossa iho ei kaipaa lisärasvausta samalla tavalla kuin kuivassa ja kylmässä ilmastossa, joten oletan, että kun nämä voiteet ovat loppuun käytetty, niin sitten pärjään jo ilmankin.

Vessapaperirulla. Kannattaa ottaa vakiovarusteeksi käsilaukkuun ja tavaksi tunkea taskuihin tai laukkuun kaikki yli jääneet käsipyyhkeet ravintola-aterioilta. Yleisissä vessoissa harvemmin on paperia, joten omat paperit on oltava mukana jos mielii pyyhkiä.

Kuukautissuojien laatu ja saatavuus on kyseenalaista. Olen pakannut mukaan pienen varaston suojia, mutta myöskin investoinut kahteen kuukuppiin. Aina ei ole mahdollisuutta kuukautissuojien huomaamattomaan hävittämiseen ja kokemukseni mukaan pöntöistä – jos sellaista edes on – alas ei mene aina edes sellainen, joka, toisin kuin kuukautissuojat, on pönttöön tarkoitettu. Myös ympäristötekona kuukuppi on hyvä vaihtoehto, sillä jätehuolto ei ole yhtä kehittynyttä kuin meillä, vaan voi varsinkin pienemmillä paikkakunnilla olla yhtä kuin jätteiden dumppaaminen ojaan kylän laidalla.

Parta- eli säärikarvahöylä ja teriä, kynsileikkurit, pinsetit, pumpulipuikkoja, korvatulppia, huulipuna, ripsiväri, hiuslenkkejä.

Matka-apteekki

Malarian ehkäisyyn hyttyskarkoitetta ja malarialääkkeinä Malaronea ja Lariamia. Lariam voi aiheuttaa sivuoireita, kun taas Malarone tunnetaan paremmin siedettynä. 8 kpl:een Lariam-paketti on suurin piirtein saman hintainen kuin 12 kpl Malaronea, mutta Malaronea otetaan tabletti päivässä, kun taas Lariamia riittää tabletti viikossa. Molempia otetaan ennaltaehkäisevästi Malaria-alueella oleskeltaessa. Mikäli epäilee saaneensa malariatartunnan, Malaronea voidaan käyttää myös kolmen päivän ensihoitona ottamalla neljä tablettia päivässä kolmen päivän ajan, jona aikana hakeudutaan lääkärin hoitoon.

Haavasiteitä hiertymiin, palovammoihin ja haavoihin.

Desinfioivia käsipyyhkeitä ja nestemäinen käsidesi.

Klooridioksidia (ClO2) juomaveden desinfiointiin sen varalta, että pullotettua juomavettä ei ole saatavilla. Ainetta laitetaan 10-12 tippaa litraan vettä ja annetaan vaikuttaa pari minuuttia. Annostus ja vaikutusaika tuplataan, mikäli desinfioitava vesi on sameaa.

Ripulin tai oksennustaudin aiheuttaman nestehukan varalta nestetasapainoa palauttavia poretabletteja (Resorb) ja ripulilääkettä (Dimor).

Kuumissa ja kosteissa olosuhteissa ja jatkuvasti hikoillessa sieni- ja hiivainfektioiden riski on ilmeinen. Matka-apteekissani on salvoja (Canesteen, Pevaryl, Terbinafin ratiopharm) niin emättimen, nivusten kuin jalkojenkin sieni- ja hiivatulehduksiin.

Särkylääkkeinä sekä ibuprofeiinia että parasetamolia.

Aloe vera –geeliä ja tiikerisalvaa hyönteisten puremiin.

Koivutuhkaa paikkaamaan hikoilun aiheuttamaa mineraalihukkaa.

Aurinkolasit.

Vitalis-voidepurkki yllättävän Tiibet-aiheisen flashin seurauksena käydessäni läpi kylpyhuoneeni kaapin sisältöä.

Kirjat ym ajankulua

Moni on kysynyt minulta, että mitä oikein aion tehdä matkalla. Aionko tehdä töitä jossain muodossa, palkattua tai vapaaehtoistyötä. Ajatus pelkästä olemisesta vaikuttaa oudolta. Toisten mielestä se on ihana ajatus, että saisi vain olla – kotona kun se ei ole mahdollista. Joku toinen taas on sitä mieltä, että ei pystyisi vain olemaan, vaan jotain on pakko tehdä tai tulee hulluksi.

Minä aion ainakin alkuun vain olla, mutta uskon, etten ehdi harrastaa sitä kovinkaan kauaa, sillä matkan varrella ilmaantuu varmasti yhtä ja toista. Sen näkee sitten aikanaan, että mitä se on. Kirjoittaminen on se ainoa aktiviteetti, jota olen jo näin etukäteen tuntenut matkan aikana haluavani tehdä. Miniläppärini lisäksi olen pakannut mukaan vanhanaikaisempiakin kirjoitusvälineitä: ruutuvihon kaikenlaiseen töhertämiseen, kirjoituskirjan jotta voin kirjoittaa sielläkin, missä läppäri ei ole hyvä vaihtoehto, kuten esimerkiksi hiekkarannalla tai kun sähköä ei kerta kaikkiaan ole saatavilla. Pieni kirja on muistiinpanoille kuten osoitteille, puhelinnumeroille, resepteille yms.

Matkaoppaista valitsin mukaan Kambodzan ja Tiibetin, koska Kambodza on se ensimmäinen maani ja Tiibetistä, mikäli sinne matkustan, haluan ehtiä lukemaan kunnolla etukäteen. Lisää oppaita voi tarpeen vaatiessa ostaa paikan päältä.

Lennolle ja riippumattoon muutama pokkari, joista voi hyvin luopua sitten, kun ne on luettu.

Riimukivet. Ajattelin, että voisin aikani kuluksi opetella ennustamaan ja tienata silloin tällöin turisteilta päivän ruokarahat.

Aseet, astiat ja muuta roinaa

Puukko, muovinen lusikkahaarukka, hedelmäveitsi, pussinsulkijaklipsejä.

Neula, lankaa, sakset.

Pari kuulakärkikynää ja vaihtotäytteitä.

Madventures-vinkin mukaisesti pieniä Tupperware-purkkeja. En vielä tiedä miten nämä voisivat olla tarpeen, mutta kuulosti hyvältä vinkiltä.

Hajutonta pyykinpesuainetta. Loppuu tietysti tämäkin hyvä aikanaan, mutta ehkäpä hyvällä tuurilla löydän jostain lisää. Viime syksyn reissulla pesetin pyykkiä paikallisilla  pyykkäreillä ja vaatteissa oli niiden pesulakeikkojen jäljiltä aina aivan järkyttävä hajustekatku. Ehkä voin käyttää omaa pulverinäytettäni myös apuna selittämään, että haluan pyykkini pestävän ilman hajusteita.

Termosteemuki. On reilun kokoinen niin kuin teemukin kuuluukin olla ja sopii vihreälle teelle, joka tavallisesti laitetaan irrallisina lehtinä suoraan mukiin. Kuumaa vettä on yleensä kaikkialla saatavana ja kun on oma muki ja teetä mukana, niin on helppo elekielellä osoittaa, että mitä on vailla. Kannellisena toimii hyvin take-away –mukina.

Matkaoppaani mukaan Kambodzassa vaihdetaan ahkerasti käyntikortteja. Tähän tarkoitukseen sopivat hyvin vanhat käyntikorttini. Vanhentuneilla ulkomaan osoitteella ja puhelinnumeroilla ei ole mitään väliä, pääasia, että nimi on oikein niin kortti riittää hyvin palvelemaan tarkoitustaan.

Valuutta ja paperit

Vedenpitävä vyötärölaukku rahoille ja papereille. Laukku on litteää mallia eli tarkoitettu pidettäväksi vaatteiden alla. Täällä kulkevat kaikki ne paperit, kortit ja käteinen, jonka ei tarvitse olla käden ulottuvilla eli sitä ei ole tarkoitus avata ja kaivella kadulla ja kaupoissa.

Kaulapussi, jossa isompaa käyttökäteistä ja passi ja rajojen yli siirryttäessä myöskin rokotuskortti. Kaulapussin sijaan nämä voi pitää housujen reisitaskuissa.

Passin kopioita, vakuutuskortti, ajokortti, ohjeet ja puhelinnumerot luottokorttien sulkemiseen, pari luottokorttia ja pankkikortti (Visa).

Kaikki epäonnistuneet passikuvaotokset ja Suomen poliisiviranomaisten passiin kelpuuttamattomat kuva-automaateilla otetut kuvat voi käyttää viisumihakemuksiin rajoilla.

Valuuttana US dollareita 1, 5, 10 ja 20 arvoisina seteleinä käyttörahaksi Kambodzassa ja muutama viisikymppinen paikallisen valuutan vaihtoon pankissa – ei ehkä juuri Kambodzassa, mutta voi olla käyttökelpoinen jossain toisessa maassa. Lisäksi jonkin verran Thaimaan bahteja.

Lentoliput ja taksikuskille näytettäväksi kartta ja pari valokuvaa talosta Reamissa.

Kaikki rahat ja paperit kulkevat luonnollisestikin käsimatkatavaroissa ja/tai päällä.

Käsimatkatavarat

Itseensä kokoonpakattava reppu. Toimii niin käsimatkatavarareppuna kuin sitten paikan päällä päiväreppuna. Rinkassa menee pienenä nyyttinä.

Hammasharja suojuksineen ja kokoontaitettava hiusharja, jossa peili. Matkakokoa olevat hammastahna, puhdistusmaito, palasaippua ja muovipussi avatulle saippualle, shampoo, desinfioiva käsipyyhe ja korvatulpat.

Pikkupyyhe samaa kevyttä harsoa kuin iso kylpypyyhekin.

Kynä, avaimet.

Evästä lentomatkalle: kookosrasvaa, pähkinöitä, kaakaonibsejä, omenoita, vihreää teetä.

Aiempana kuvatuista tavaroista käsimatkatavaroihin mukaan tulevat myös vaihto t-paita ja alushousut, paksummat vaellussukat (koneessa on mielestäni aina vähän viileää ja on miellyttävää pitää jalat lämpöisinä), läppäri, kamera, kello, joku pokkari ja teemuki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *