Omnia mea mecum porto I

28.9.2010 Myrskylä

Mitä matkalle mukaan, osa 1/2

Mitä pakata mukaan, kun kaikki tavarat pitäisi saada mahtumaan yhteen rinkkaan ja jaksaa itse kantaa, mutta joilla pitäisi kuitenkin pärjätä seuraavat ehkä parikin vuotta?

Vaatteet

Lämpimissä maissa ei paljoa vaatteita tarvitse. Olen panostanut hyvälaatuisiin luonnonmateriaaleihin, sillä ne vievät vähän tilaa, eivät paina paljoa, ovat suhteellisen siistin näköisiä jopa suoraan repusta mytystä vetäistyinä ja ennen kaikkea ne ovat miellyttäviä päällä kosteassa ja kuumassakin ilmastossa.

Pukeutumisen suhteen pyrin noudattamaan paikallisia hyviä tapoja ja Kaakkois-Aasiassa säädyllinen pukeutuminen naiselta edellyttää olkapäiden ja polvien peittämistä, joten topit ja minihameet jätetään kotiin ja mukaan ottamani housut ja hameet ulottuvat vähintään puoleen väliin säärtä ja t-paidoissa on olkapäät peittävät hihat.

Kahdet housut, toiset tuhtia pellavaa ja toiset mitä lie ulkoiluvaatemateriaalia. Polyamidia, sanoo lappu perssaumassa. Hyvin toimivat viime syksyisellä reissulla kuitenkin. Molemmissa ¾ mittaiset lahkeet ja vetoketjulliset taskut reisissä. Tällaiset taskut ovat erityisen käytännölliset pitää passia, matkalippuja ja käyttökäteistä matkan aikana. Ovat kantamuksista huolimatta helposti saatavilla ja niihin eivät taskuvarkaat kovin helposti huomaamatta näppejänsä ujuta.

Vaaleat pitkähihainen paita ja housut, raakasilkkiä. Hyvä ilta-asuna, koska suojaa hyttysiltä. Raakasilkki ei rypisty repussa eikä sitä tarvitse pesun jälkeen silittää.

Pitkä puuvillainen hame päivittäiseen käyttöön silloin, kun ei matkusteta.

T-paitoja neljä kappaletta, laadukasta ekologista puuvillaa ja ohutta merinovillaa, joka on ihanan viileä ja hengittävä materiaali.

Pitkähihainen pusero, silkkiä.

Viileämpien kelien varalta fleece-takki sekä pitkä aluskerrasto hieman paksummasta merinovillasta. Tuo aluskerrasto oli ihan ensimmäisenä mielessä miettiessäni matkavaatetusta. Viime syksyn matkalla tuli vilu, sillä Laosin ja Vietnamin vuoristoalueilla lämpötila laski illalla kymmenen asteen hujakoille ja siinä rupesi kaipaamaan lämmintä päälle – jota minulla ei silloin mukana ollut.

Yöpaita – eihän sitä tiedä jos joskus joutuu yhteismajoitukseen.

Urheilutoppi ja lyhytlahkeiset jumppapökät. Minulla on matkaläppärilläni muutama joogavideo ja aion ruveta taas jossain vaiheessa joogaamaan.

Hupullinen polvien alapuolelle ulottuva sadeviitta kaatosateiden varalle. En ole testannut, mutta luulenpa rinkankin sopivan tämän viitan alle.

Lentosukat ja kaksi paria vaellussukkia, sekä ohuita alussukkia että niiden päälle laitettavia paksumpia sukkia.

Alusvaatteissa pitsikkyys ja seksikkyys on jätetty kotiin ja vain käytännöllisyys otettu mukaan. Hörhelöt ja kaarituet on vaihdettu urheilumalleihin ja puuvillaan ja merinovillaan. Mukana on viidet alushousut ja kahdet urheilurintaliivit.

Kahdet bikinit, lierihattu suojaamaan auringolta ja säilytyspussi pienille vaatekappaleille, jotta pysyy repun sisältö paremmin järjestyksessä.

Jalkineet

Vaelluskengät toimivat sekä kylmässä että kuumassa ja kaikenlaisessa maastossa. Ovat varsin painavat kantaa, joten matkustettaessa nämä pidetään jalassa.

Sandaalit ovat sitten muutoin kuin tien päällä ollessa jokapäiväiset jalkineet. Paksu ja tukeva pohja ja pelkkää muovia, joten eivät ole vedestä moksiskaan. Sopivat siis hyvin sadekauteenkin eikä tarvitse ottaa pois jalasta puroja ylitettäessä.

Suojapussi sandaaleille, jotteivat sotke muita tavaroita repussa.

Nukkumis- yms varusteita

Untuvamakuupussi +15 asteeseen asti. Untuvan saa mytättyä todella pieneen tilaan.

Silkkilakanamakuupussi, jossa myös tyynynpäällinen.

Hyönteiskarkoitteella impregnoitu hyttysverkko. Aivan ehdoton suojavarustus malaria-alueilla, mutta käyttökelpoinen missä tahansa pitämään öiset hörriäiset loitommalla. Helppo ripustaa kattoon joko verkon kiinnikkeissä olevalla koukulla tai koukullisella joustonarulla eli mustekalalla.

Joogamatto joogatreeneihin ja käy hätätilassa myös nukkumisalustana.

Kokoontaiteltava pehmustettu istuinalusta. Oli hyödyllinen viime syksyn matkalla. Ei ole mitenkään epätavallista, että joutuu odottelemaan milloin mitäkin ja kaikki paikat ovat pölyssä, joten mihinkään ei voi istua likaamatta vaatteitaan. Paikalliset istuskelevat perin kevyen näköisesti kyykyssä, mutta se vaatii jonkin verran harjoittelua. Oudokseltaan siinä asennossa pidempään oleminen käy yllättävän paljon voimille.

Puuvillaharsosta itse ommeltu ja värjätty iso kylpypyyhe. Harso on hyvä materiaali tähän tarkoitukseen: imee kuin sieni, kuivuu nopeasti, on kevyt ja vie kokoonsa nähden vähän tilaa.

Muuta sekalaista varustusta

30 litran vesitiivis pussi. En tiedä mihin tätä tarvitaan, mutta tuntui hyvältä idealta ottaa mukaan.

Repun suojapussi. Suojaa sateelta ja pölyltä. Pikkubusseilla matkustettaessa matkatavarat saatetaan lastata katolle ja kuivan hiekkatiepätkän jälkeen kaikki on aivan hiekkapölyssä. Opin tämän viime reissulla, kun matkalaukkuni kaikki röörit menivät täyteen hiekkaa ja ulosvedettävä vetokahva jumittui alas-asentoon.

Repun olkaimeen kiinnitettävä suljettava pikkupussi. Avaimille, puhelimelle, käteiselle ym pikkutilpehöörille, jotta ne saa kätevästi esiin tarvitsematta laskea rinkkaa selästä.

Kangaskassi ja muovipussi. Kokemukseni mukaan Aasiassa muovipussit ovat todella surkeita. Laatu on suurin piirtein samaa kuin meikäläisissä sinisissä roskapusseissa eli ei kestä mitään.

Otsalamppu, taskulamppu ja kaksi heijastinpantaa. Kun etelän mailla on pimeää, niin siellä on sitten todella pimeää. Valosaastetta ei maaseudulla ole, katuvalaistusta ei ole edes kaikilla kaduiksi kutsuttavilla pätkillä ja liikenne on meikäläisittäin katsottuna kaoottista. Silloin on syytä nähdä ja näkyä. Kaikkialla ei ole sähköjä. On kyliä, joissa generaattori on päällä tietyt tunnit alkuillasta ja sen jälkeen on säkkipimeää. AA- ja AAA-paristoilla toimivat laitteet ovat parempia kuin nappiparistoilla toimivat, sillä tavallisia paristoja saa jokaisesta markkinakojusta. Heijastinpanta on helppo pyöräyttää rinkan remmeihin tai vaikkapa käsivarteen tai säären ympärille.

Vesitiivis kaulakotelo. Ilman seuraakin rannalla ollessa voi mennä uimaan, kun ei tarvitse jättää arvotavaroita rannalle. Koteloon sopii käteinen, kortit ja avain.

Pyykkinaru, jossa koukut molemmissa päissä eli helppo kiinnittää minne vain. Pikkupyykin voi nipistää nyörin kierteiden väliin kiinni, joten pyykkipoikia ei tarvita.

Pyykkipussi likapyykille, jotta pysyy erillään puhtaista vaatteista.

Mustekala hyttysverkon ripustukseen ja muitakin käyttötarkoituksia löytynee ajan mittaan.

Reppuun kiinnitysremmejä sekä matkalaukun ympärille tarkoitettu kiinnitysremmi, jolla aion varmistaa reppuni ja siihen kiinnitettyjen nyssäköiden sidonnan lentomatkan ajaksi.

Ja taas pikkutavaroille oma pussinsa, jotta ne on helpompi pitää järjestyksessä ja löytää rinkasta.

Elektroniikka

Miniläppäri, suojapussi ja johto. USB-muistitikkuja kuvien tallentamiseen ja blogijuttujen siirtämiseen omalta koneelta.

Kamera, laturi, varapatteri ja suojakotelo.

Tunnuslukulaite nettipankkeiluun ja –shoppailuun.

Kännykkä – joka oletusarvoisesti tulee olemaan suljettuna, mutta varmuuden vuoksi mukana, jos tulisi tilanne, että on ihan pakko jonnekin soittaa. Laturi.

Kello, jossa myös päivyri. Voi olla ihan hyvä pysyä sen verran ajan tasalla, että tietää onko arki vai pyhä ja koska on aika lähteä uusimaan viisumia. Herätyskellollekin löytyy käyttöä, jos on aikaisia lähtöjä. Mukavana extrakilkkeenä kellossa on lämpömittari.

10 thoughts on “Omnia mea mecum porto I

 1. no on tuossakin ollu rinkkaan tunkemista vaikka onkin hyvin karsittu, mietitty ja oivallettu. Ja vaan kahdet kengät!!

 2. kuinka sä muuten pärjäät siellä? Olisko pitäny tunkea reppuun kelluntaliivit, snorkkeli ja kahluusaappaat? Uutisten mukaan sillä seudulla on vähän pidelly sadetta ja hieman etelämpänä (indonesia) pikku tsunami puhdistanu rantoja ylimääräisestä hiekasta ja pölystä. Toivottavasti sä et oo keskellä vedenpaisumusta.

  • On täällä satanut joo ihan reippaasti. Viikon 41 satoi enempi vähempi tauotta, sen jälkeen on ollut rankkoja kuuroja ja nyt öisin aika rajuja ukonilmoja. Viime yönä ei ukkostanut ja sain pitkästä aikaa nukkua koko yön heräämättä huoneessa räiskiviin (siltä se ainakin tuntuu) salamoihin. Sadeviitta on tosi hyvä varuste. Se päällä voi matkustaa mopollakin sateessa ja pysyy kuivana. Sateenvarjo olisi paljon epäkäytännöllisempi. Mutta parin viikon sisään pitäisi sadekauden alkaa olla ohi ja kyllä tässä onkin sateiden välillä ihan hienoa ja aurinkoista, niin että joka päivä on päässyt uimaan ja pikkuhiljaa hankkimaan suojarusketusta. Lämmintähän täällä on kuitenkin koko ajan, 27-29C.

 3. Helou!

  Hyvinkin insinöörimäisesti varusteltu! Kovin on eri kuin oma tämänhetkisen matkasetti: Sata Pentikin liikelahjaporoa, kaksi tummaa pukua, paitoja, kravatteja sun muita rytkyjä, kilotolkulla elektroniikkaa ja latureita, malaria- ja ripulilääkkeitä, käsidesiä ja varasalmiakkia. Paranoideimmat voinevat päätellä, että reissuun ei ole taaskaan päästy muuten kuin työ-sellaiselle… (kade, himpan). Terveiset vaan Nairobista!

  Oikein hyvää reissun jatkoa!
  – P.

  • Terve Pasi. Vai että Nairobissa. Tuhannesti mieluummin olen täällä eli eip käy katteeks. Söin tänään puoli kiloa jättikatkarapuja lounaaksi, sen päälle lilluin meressä ja nyt makailen sängyllä ja juon kookospähkinää. Olisi mielenkiintoista nähdä Nairobin pojan ilme, kun se ensi kertaa näkee Pentik-poron.

 4. Moikkamoi :)
  Äitiltä lienet jo kuullut, että päätin kuin päätinkin lähteä matkaan mukaan sitten helmikuussa! Palkitsen itseni veronpalautusrahoilla aherruksesta opiskeluissa ja töissä, huh mikä syksy, ei paljon muuta voi sanoa!!!
  Toivottavasti ilman on sielä ihanat ja kaikki m uukin kokemisen arvoista…täälä sataa tälläkin hetkellä vesiräntäseosta, eli yäk!
  -Laura

  • Tervetuloa vaan mukaan kyläilemään! Täällä on siihen aikaan kuulemma todella KUUMA eli takaan, että pääsette lämmittelemään sieltä Suomen pakkasista. Tuskaillaan ensin sisämaassa Agkor Wat läpi pakollisena nähtävyytenä ja siirrytään sen jälkeen rannikolle pulikoimaan. Meri on aivan ihana. Asun nyt noin 100 metriä rannasta ja käyn ainakin pari kertaa päivässä uimassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.