Hyppää sisältöön

Historiallinen Tallinna on suomalaisten suosima lähikohde

Kirjoittajan oletuskuva
vilkkas Päivitetty: 13.03.2020
Tallinna on suomalaisten rakastama lähimatkakohde, joka hemmottelee, tarjoaa elämyksiä ja on myös mainio aktiivimatkan kohde.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Suomalaisten suosikki

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee maan pohjoisosassa Itämeren rannalla. Tallinna on yksi suomalaisten ehdottomista suosikkikohteista. Kaupungissa käy kuukausittain tuhansia vierailijoita Suomenlahden toiselta puolelta.

Edullisesta hintatasostaan tunnettu Tallinna sopii matkakohteeksi niin ostosreissulle, kulttuuri- ja kaupunkimatkalle kuin kylpylälomallekin. Tallinnan ehdottomasti tunnetuin nähtävyys on historiallinen vanhakaupunki, mutta kaupungissa riittää kiinnostavia museoita ja muita käymisen arvoisia nähtävyyksiä.

Myös kaupungin kauniit puistot sekä lähistöllä sijaitsevat rannat ovat hyviä kohteita.

ShutterstockTallinna, Viro
Tallinnan tunnetuin nähtävyys on sen vanhakaupunki.

Ilmasto ei juuri poikkea Suomesta

Tallinnan sää ei suurestikaan poikkea Helsingin säästä. Tallinnassa vallitsee lauhkea ilmasto: kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Vuoden lämpimin kuukausi on heinäkuu, jolloin päivän keskilämpötilat kipuavat reilun parinkymmenen asteen tuntumaan.

Kylmin kuukausi on helmikuu, jolloin keskilämpötila putoaa noin kymmeneen pakkasasteeseen. Syksy on Tallinnassa usein pitkä ja sateinen, kevät vähäsateinen ja viileä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Tallinnaan tehdään matkoja ympäri vuoden, mutta varsinaista sesonkiaikaa on kesä. Myös joulukuussa Tallinnan joulutorit ja joulupyhien matkapaketit ovat suosittuja.

Edullinen hintataso houkuttelee ostosmatkalle

Suomalaiset matkustavat Viron pääkaupunkiin ensisijaisesti kaupunkilomalle.

Tallinnan ostosmaailmassa kaikki on keskittynyt suhteellisen pienelle alueelle, joten shoppailukierroksilla juokseminen on helppoa. Aukioloajat ovat nekin kuluttajaystävällisiä, sillä useimmat vanhankaupungin liikkeet ja tavaratalot ympäri keskustaa ovat auki joka päivä. Ostoksensa voi melkein kaikkialla maksaa tavallisimmilla luottokorteilla.

Tallinnassa voi tehdä todellisia löytöjä. Parhaita paikkoja vaate-, kenkä- ja kosmetiikkaostoksille ovat Viru- ja Müürivahe-katujen tyylikkäät erikoisliikkeet Tallinnan vanhassakaupungissa.

Isoja ostoskeskuksia on viime vuosina noussut kaikkialle Tallinnaan. Kaupungin keskustassa voi shoppailla esimerkiksi Rotermannin korttelissa tai Stockmannilla. Suosittujen ketjuliikkeiden valtaamia suuria ostoskeskuksia sijaitsee paljon myös keskustan ulkopuolella. Jotkut hotellit tarjoavat asiakkailleen ilmaisia kuljetuksia esimerkiksi Rocca al Maren kauppakeskukseen, mutta kauempana sijaitseviin ostosparatiiseihin pääsee myös julkisilla liikennevälineillä.

>> Lue lisää: Shoppailijan opas Tallinnaan: esittelyssä viisi suosittua ostospaikkaa

Vilkas yöelämä

Tallinna on tunnettu vilkkaasta yöelämästään. Tallinnassa voi viettää iltaa ravintoloissa, baareissa ja pubeissa, joita löytyy sekä kaupungin moderneista kortteleista että vanhastakaupungista.

Tallinnan illanviettopaikoissa on usein tarjolla elävää musiikkia etenkin viikonloppuisin. Kaupungin lukuisat yökerhot ovat loppuviikolla auki pitkälle yöhön – viimeisimmät sulkevat ovensa kello kuudelta aamulla.

Illanvieton voi Tallinnassa järjestää myös vinoteekissa tai sikarihuoneella. Vinoteekit ovat hienostuneita ja viinin maisteluun sopivia seurustelupaikkoja, joista juomia voi ostaa myös mukaan. Tallinnan sikarihuoneissa voi puolestaan sauhutella laadukkaita sikareita ja ostaa tupakkatuotteita tuliaisiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Hyvää ruokaa kohtuuhintaan

Monille suomalaismatkailijoille herkuttelu riittää syyksi matkustaa Tallinnaan – ravintolatarjonta on runsas ja hintataso kohtuullinen. Suuri osa ravintoloista löytyy vanhankaupungin turistikortteleista, mutta viime vuosina puutaloalue Kalamaja on noussut kiinnostavaksi vaihtoehdoksi kulinaristille.

Junaradan toisella puolella sijaitseva Kalamaja on boheemia aluetta, josta löytyy monia nousevia ravintoloita. Vanhaankaupunkiin verrattuna hintataso on matala. Tallinnasta löytyy myös paljon viihtyisiä kahviloita ja herkkukauppoja.

Virossa on listattu vuoteen 2015 asti maan 50 parasta ravintolaa, joiden joukosta löytyy paljon vinkkejä Tallinnaan. Tutustu Top 50 -listaan täällä. Vuodesta 2016 lähtien listaus on toteutettu uudella tavalla.

Turvallisuus ja tapakulttuuri

Tallinna on varsin turvallinen matkakohde. Suurin matkailijoita vaaniva uhka ovat taskuvarkaat, ja Tallinnan matkalle onkin hyvä ottaa matkavakuutus. Myös luottokorttihuijaukset ovat yleistyneet Tallinnassa, joten korttimaksamisen kanssa kannattaa olla tarkkana etenkin illanviettopaikoissa.

Matkailija pärjää Tallinnassa englannin kielellä. Monet matkailijoihin tottuneet paikalliset puhuvat myös suomea, mutta erityisesti nuori sukupolvi puhuu mieluummin englantia.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TALLINNASSA

ShutterstockTallinna, Viro
Satamasta ei ole pitkä matka Tallinnan vanhaankaupunkiin.

Lennot ja laivamatkat

Tallinnaan on Suomesta hyvät kulkuyhteydet ja matkan Suomenlahden yli voi taittaa risteillen tai lentäen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Tallinnaan on tarjolla monenlaisia merireittejä alle parin tunnin katamaraanimatkasta yön yli kestäviin risteilyihin. Tallinnaan liikennöiviä laivayhtiöitä ovat Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Line. Laivamatkat ovat yleensä edullisia: hinta vaihtelee risteilyn tyypistä ja hyttiluokasta riippuen noin 20–100 euron välillä.

Risteilyn ohella Tallinnaan voi saapua myös lentäen. Finnair liikennöi suoria lentoja Helsingin ja Tallinnan välillä, ja edestakaiset lennot maksavat noin 90–200 euroa. Tallinnan Lennart Meri -lentokenttä sijaitsee neljän kilometrin päässä keskustasta.

Tallinnaan järjestetään myös paljon valmiita hotelli- ja kylpylämatkoja.

Majoitus on edullista

Tallinnasta löytyy tasokasta majoitusta ja paljon kylpylähotelleja, mutta myös vaatimattomia ja halpoja majapaikkoja. Kaupungissa voi majoittua muun muassa hotellissa, hostellissa, vuokrahuoneistossa tai leirintäalueella.

Hotelliyö Tallinnassa maksaa halutusta tasosta riippuen keskimäärin noin 60–200 euroa per yö. Kaupunki on myös suosittu reppureissukohde, josta löytyy useampia edullisia hostelleja.

Matkailuautossa tai teltan kanssa lomailevat voivat suunnistaa Tallinnassa tai kaupungin lähistöllä sijaitseville leirintäalueille.

Seikkaile ympäri Tallinnaa

Tallinnan keskustassa ja vanhassa kaupungissa pärjää mainiosti kävellen. Keskiaikaisen kaupungin mukulakivikujilla ja portaikoissa kuljeskeluun on syytä varata hyvät kävelykengät.

Tallinnan julkisessa liikenteessä voi liikkua bussilla, johdinautolla ja raitiovaunulla. Lipun voi hankkia kuljettajalta, ja se on muistettava leimata heti matkan aluksi. Tallinnan julkiseen liikenteeseen voi ostaa myös matkakortin, jolla maksettuna liput saa noin puolet edullisemmin kuin suoraan kuskilta ostettuna.

Hyvä vaihtoehto Tallinnan julkiseen liikenteeseen on Tallinn Cardin ostaminen. Tallinn Cardilla voi liikkua julkisessa liikenteessä ilmaiseksi. Tallinn Cardilla pääsee myös ilmaiseksi yli 40 matkailunähtävyyteen ja saa alennuksia joistakin kaupoista ja ravintoloista.

Tallinnassa voi julkisen liikenteen ohella liikkua myös taksilla. Laillisen taksin tunnistaa kojelautaan kiinnitetystä kuljettajan kuvalla ja nimellä varustetusta taksiluvasta. Taksien hinnat vaihtelevat taksiyhtiöstä riippuen, joten matkan veloitus on hyvä sopia etukäteen. Monet matkailijat ovat todenneet myös Uber-sovelluksen käyttämisen käteväksi Tallinnassa.

TALLINNAN NÄHTÄVYYDET

Istockophoto
Tallinna sopii kohteeksi myös joulukuussa, jolloin sen tunnelmalliset joulutorit kutsuvat matkailijoita.

Vanhakaupunki hurmaa kävijät

Tallinnan tunnetuin nähtävyys on kaupungin vanha osa. Historiallinen vanhakaupunki on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1997 lähtien.

Tallinnan vanhakaupunki on erityisen kiinnostava siksi, että sen keskiaikainen miljöö ja rakenne ovat säilyneet tähän päivään asti. Monista muista Pohjois-Euroopan pääkaupungeista historialliset rakenteet ovat suurilta osin kadonneet. Tallinnan keskiaikaisessa osassa esimerkiksi 1000–1400-luvuilla syntyneet tonttien rajat ja keskiaikainen katuverkosto ovat edelleen olemassa lähes muuttamattomina.

Vanhankaupungin Raatihuoneentori on ollut markkina-aukio ja kokoontumispaikka jo satoja vuosia. Aukiolla ei ole aikojen saatossa järjestetty pelkästään juhlia vaan myös teloituksia. Tori on yhä monien tapahtumien keskuspaikka ja kesäkuukausina täynnä terasseja.

Raatihuoneentorilla järjestetään esimerkiksi konsertteja ja keskiaikaisia markkinoita. Talvella aukiolla järjestetään upean joulupuun katveessa joulumarkkinat. Raatihuoneentori on tapahtumien keskus myös Vanhankaupungin päivinä, jolloin järjestetään keskiaikainen karnevaali nykyajan tyyliin.

Tältä näyttää Tallinnan vanhakaupunki

Teletorni on Viron korkein torni

Tallinnan Teletorni avattiin yleisölle uudelleen vuonna 2012 kattavan remontin jälkeen. Viron itsenäisyyden symbolina pidetty 175-metrinen torni on koko maan korkein – huipulle nouseminen palkitseekin kävijän Tallinnan parhaalla näköalalla.

Vuoden 1980 Moskovan olympialaisia varten rakennettu tv-torni ei ole vain maisemapaikka, vaan siellä riittää tekemistä monenlaisille kävijöille. Erityisesti paikka on hurjapäiden suosiossa, sillä tornissa tarjoutuu mahdollisuus kokeilla huimaa kävelyä tornin reunalla. Kävijät pääsevätkin turvavaljaissa kävelemään aivan 21. kerroksessa sijaitsevan näköalatasanteen reunaa.

>> Lue lisää: Etsitkö Tallinnan parasta näköalaa? Teletorni on Viron korkein rakennus

Tutustu Telliskiven hauskoihin yksityiskohtiin

Boheemina ja trendikkäänä kaupunginosana tunnettu Telliskivi on ehdoton käyntikohde niille, joita kiinnostaa rosoinen tehdasalue seinämaalauksineen ja hauskoine yksityiskohtineen. Alueelta löytyy niin katuruokaa, virolaista designia kuin viihtyisiä ravintoloitakin.

Telliskivessä avattiin vuonna 2019 myös valokuvataiteen museo Fotografiska.

>> Lue vinkit myös muihin Tallinnan kaupunginosiin

Vieraile Lentosataman merimuseossa

Vedenalaiseen maailmaan keskittyvä Viron merimuseo Lennusadam eli Lentosatama tutustuttaa sekä merenalaiseen elämään että meren pinnalla purjehtineisiin aluksiin.

Näyttävä museorakennus valettiin betonista jo sata vuotta sitten Venäjän tsaarin Nikolai II:n käskystä, ja toiseen maailmansotaan saakka siellä säilytettiin vesitasolentokoneita. Vedenalaisen maailman lisäksi Lennusadamissa on yhä esillä myös vanha vesitaso.

>> Lue lisää: Paikka, jota et halua jättää väliin Tallinnassa – merikapteenien ideasta syntyi Viron näyttävin museo

Käy ostoksilla Rotermannin korttelissa

Tallinnan modernimpaa puolta edustaa Rotermannin kortteli, joka sijaitsee lähellä vanhaakaupunkia ja satamaa. Teollisuusrakennuksiin rakennettu kauppa- ja kulttuurikeskus on ottanut vanhat puitteet innovatiiviseen käyttöön ja muokannut satavuotiaista taloista kauppojen, ravintoloiden ja gallerioiden keskittymän.

Rotermannin torilla järjestetään tapahtumia ja konsertteja sekä suosittu joulutori.

>> Kaipaatko lisää vinkkejä? Lue vinkit Tallinnan 10 kiinnostavaan nähtävyyteen

TALLINNAN PARHAAT

ShutterstockTallinna, Viro
Tallinnan televisiotorni on maamerkki, josta kaupunki tunnetaan.

Tallinnan parhaat elämykset

 1. Sukella menneen ajan tunnelmaan vanhassakaupungissa.
 2. Nouse Tallinnan televisiotornin huipulle ihailemaan maisemia.
 3. Herkuttele Kalamajan ravintoloissa.
 4. Poikkea Lentosataman museossa.
 5. Nauti kohtuuhintaisista hemmotteluhoidoista kylpylässä.

Vanhankaupungin parhaat nähtävyydet

 1. Raatihuoneentori
 2. Pyhän Katariinan luostari
 3. Katariinan käytävä
 4. Tallinnan kaupunginmuseo
 5. Paksu Margareeta

Lapsiperheen parhaat kohteet

 1. Lentosataman merimuseo
 2. Nõmmen seikkailupuisto
 3. Kalev Spa -vesipuisto
 4. Teletorni
 5. Miia-Milla-Manda-lastenmuseo

Lisätietoa

Tallinnan virallinen matkailusivusto
Viro Web

Teksti: Inka Khanji ja Elina Venttola
Kuvat: Istockphoto, Visit Estonia, Nella Rahkonen, Shutterstock