Suomen suurin matkablogiyhteisö
vhh leipä

Vähähiilihydraattinen (VHH) ruokavalio kokemuksia

Tässä blogikirjoituksessa kerron yleistietoa ja omia kokemuksiani vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.

Mukana on yhteenveto siitä, miten se on auttanut minua ja mitä olen oppinut näiden viime kuukausien aikana

Mikä On VHH ruokavalio?

VHH eli vähähiilihydraattinen ruokavalio voidaan tiivistää ruokavalioksi, jossa syödään huomattavasti rasvaa, kohtuullisesti proteiinia ja erittäin niukasti hiilihydraatteja.

Se ei ole mikään villitys tai yhdessä yössä tapahtuva laihdutusratkaisu, jollainen löytyy esimerkiksi tohtori Eric Westmanin Atkins for Life -kirjoista tai David Perlmutterin Grain Brain -kirjoista. VHH perustuu pikemminkin tieteeseen kuin hypeen, mikä tekee siitä houkuttelevan monille ihmisille, jotka haluavat laihtua uhraamatta pitkän aikavälin terveystavoitteitaan.

VHH -ruokavalio perustuu seuraaviin periaatteisiin

vhh ruokavalio ateria

– Syömällä runsaasti rasvaa, joka antaa energiaa ja kylläisyyttä pitkiksi ajoiksi stimuloimatta insuliinin tuotantoa

– Syömällä kohtuullisia määriä proteiinia, joka auttaa rakentamaan lihasmassaa silloin, kun hiilihydraatteja ei syödä. Proteiini auttaa myös korjaamaan lihaksia ennen kuin ne tuhoutuvat harjoitusten tai tavallisten päivittäisten toimintojen aiheuttaman rasituksen seurauksena

– Hiilihydraattien välttäminen, koska ne aiheuttavat verensokerin nousua, joka voi johtaa painonnousuun, koska elimistö varastoi ylimääräisen glukoosin rasvoiksi sen sijaan, että se polttaisi sen polttoaineena – tätä kutsutaan lipogeneesiksi

Miltä tämä ateriasuunnitelma näyttää? Tyypillinen päivän arvoinen sisältäisi pekonia ja kananmunia aamiaiseksi, sitten lounaaksi voisi olla lohta paahdettujen vihannesten kanssa

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei sovi kaikille

VHH ei ehkä toimi niille, jotka ovat lihavia, joilla on diabetes tai joilla on aiemmin ollut sydänsairauksia, koska heidän on vältettävä suuria rasvamääriä.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on myös vaikea ihmisille, jotka rakastavat ruoanlaittoa ja leipomista, joten on parasta, jos tiedät ennen aloittamista, että tämäntyyppinen ruokasuunnitelma ei ehkä sovi elämäntyyliisi

Miltä VHH-dieetti näyttää käytännössä? Aion jakaa omia kokemuksiani siitä, miten VHH-dieetti on toiminut minulla viime kuukausien aikana. Lue alta yleiskatsaus siitä, mitä olen oppinut sekä siitä, miten tämä ruokailutyyli voi auttaa jotakuta laihtumaan ilman nälän tunnettatai riistetty

Vähähiilihydraattisen ruokavalion edut

liha sopii VHH ruokavalioon

Mitä hyötyä VHH:sta on? Olen säästänyt tämän kysymyksen viimeiseksi, koska se on ehkä yksi tärkeimmistä mainitsemisen arvoisista seikoista. Vähähiilihydraattisen ruokavalion syömisestä voi olla todella hyötyä, varsinkin jos olet kamppaillut lihavuuden tai diabeteksen kanssa

Esimerkiksi monet ketogeenistä ruokavaliota noudattavat ihmiset huomaavat tuntevansa olonsa energisemmäksi kuin koskaan ennen ja alkavat myös harrastaa säännöllisesti liikuntaa – mikä auttaa heitä laihtumaan entisestäänkin

Sillä on myös muita terveyshyötyjä, kuten tulehduksen vähentäminen kehossamme ja verensokeritasojen kontrollointi, mikä suojaa tyypin 2 diabeettisilta oireyhtymiltä, kuten insuliiniresistenssiltä. Niille, jotka haluavat aloittaa uuden ruokailusuunnitelman, joka on terveellinen mutta silti järkevä budjetin kannalta, tämä voi olla juuri sinulle sopiva!

Miten VHH ruokavalio auttoi minua?

Miten VHH auttaa minua? Tärkein hyöty on se, että laihduttamisesta tuli paljon helpompaa, koska ei tarvitse tuntea nälkää tai puutetta – vaikka syön vähemmän kaloreita VHH -ohjeita noudattaessani Se on myös auttanut vähentää riskiä sairastua tyypin II diabetekseen ja vähentää tulehdusta kehossani

On monia asioita, joita voit odottaa vähähiilihydraattiselta ruokavaliolta. Yksi on se, että kehosi menee ketoosiin, mikä tarkoittaa, että polttoaineena poltetaan rasvaa hiilihydraattien sijaan

Tämän lisäbonuksena aivot toimivat tehokkaammin ja tuloksekkaammin, koska veren happipitoisuus nousee – koska hiilihydraatitei käytetä polttoaineena, niitä ei enää tarvita tähän tehtävään

Tunnen myös oloni energisemmäksi ja nautit lisääntyneestä henkisestä selkeydestä. Sen lisäksi voit odottaa saavasi parempia harjoituksia, koska kehosi saa energiansa rasvasta eikä glukoosista

Mielestäni vähähiilihydraattinen ruokavalio on helpompi kuin muut ruokavaliot, koska se on niin helppo toteuttaa

No Comments

Leave a Reply