Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kymmenen vinkkiä yksin matkustavalle

BLOGI ON MUUTTANUT! Lue uudistettua Veera Bianca -matkablogia täältä.


Yksin matkustamisesta on tullut itselleni tuttua viimeisen muutaman vuoden aikana ja toisin kuin olisin osannut aiemmin odottaa, olen oppinut rakastamaan yksin matkustamista. Missään en koe olevani yhtä paljon oma itseni kuin yksin kaukana mistään tutusta ja turvallisesta. Blogin kautta olen huomannut että yksin matkustaminen kiinnostaa monia, mutta monelle yksin matkustaminen saattaa tuntua, well, yksinäiseltä, mutta myös pelottavalta. Niinpä tässä kymmenen vinkkiä yksin matkustavalle Instagram Travel Thursdayn kunniaksi!

Lisää hattuaddiktiokuvia löytyy Instagramistani, johon voit seikkailla tästä.

Screen Shot 2015-08-05 at 20.42.36

1. Ole itsevarma (tai ainakin esitä)

Yksin matkustaessa etenkin ensimmäistä kertaa voi ajoittain olla jännittävää tai jopa pelottavaa. Kannattaa kuitenkin aina yrittää ainakin näyttää itsevarmalta ja siltä, että tietää mitä on tekemässä. Näin vältät monessa maassa huijatuksi tulemista!

2. Sulaudu joukkoon

Kaikkialla maailmassa yksin matkustavana (etenkin naisena) ei välttämättä kannata erottua massasta kovin merkittävästi. Itse pyrin pukeutumaan tavallisesti ja olemaan mahdollisimman paikallinen. Monesti etenkin Aasiassa ei tällainen maitonaama ihan paikallisesta mene, mutta itsevarmuudella ja joukkoon sulautumalla saatat vaikuttaa edes siltä että asut kohteessa.

3. Älä juo itseäsi humalaan

Yksin matkustaessa minä ainakin haluan välillä käydä yksillä. Tällöin koitan kuitenkin rajoittaa määrän tuohon yhteen tai kahteen, sillä kaikkialla maailmassa ei ole hyvä idea talloa kaduilla yksin ympäri päissään.

yksin matkustaminen

4. Pidä rahat kahdessa eri paikassa

Virheistä oppii! Minulta ryöstettiin Hongkongissa uutenavuotena lompakko ja passi. Lompakossa sattui olemaan jokainen maksukorttini ja kaikki käteinen rahani. Passi sattui myös olemaan ainut henkilöllisyystodistukseni. Hupsista. Onneksi opiskelin Hongkongissa, joten en ollut kokonaan yksin. Jos tämä olisi sattunut toisenlaisessa tilanteessa, olisin ihan oikeasti ollut pulassa. Nykyään pidän huolen siitä, että lompakkoni lisäksi minulta löytyy yksi ylimääräinen pankkikortti eri paikasta.

5. Tiedä missä olet

Ihan kaikkialla ei kannata näyttää typerältä turistilta. Itse lataan aina matkalle CreateTrips -matkasovelluksen avulla itselleni offline-kartan matkakohteeseen. Kun katsoo karttaa puhelimesta, ei kukaan automaattisesti pidä minua typeränä turistina. Shanghaissa sain myös korjata taksikuskin suunnan, koska näin CreateTripsin kartasta taksin menevän päinvastaiseen suuntaan!

6. Varaa ja selvitä etukäteen

Yksin matkustaessa en jättäisi majoituksen varaamista koskaan paikan päälle, vaan selvittäisin kohteen asuinalueita ja varaisin majoituksen etukäteen. Selvitän myös aina miten pääsen lentokentältä majoitukseen ennen kuin saavun kohteeseen.

yksin matkustus

7. Maalaisjärki vie pitkälle

Vaikka turvallisuus on tärkeä, kyllä sitä yksin matkustaessa tulee välillä kokeiltua rajoja. Yksi drinkki liikaa. Erikoisia uusia tuttavia. Akkukin on loppu. Onkohan tämä nyt ihan okei? Yleensä maalaisjärki ja se kuuluisa oma intuitio vie kuitenkin pitkälle. Kerran Shenzhenissä olin vähällä istua taksiin, joka maksoi oudon paljon ja taksikuski piti taksia oudon kaukana juna-asemalta. Lähemmäs käveltäessä kuskin vieressä istui jo valmiina toinen mies ja miehellä sattui olemaan ase haarojen välissä. Tämä oli hyvä hetki juosta pois. Taksissa ei pitäisi koskaan istua toista ihmistä, etenkään aseistettua sellaista.

8. Tutustu matkakohteeseen etukäteen

Uuteen kohteeseen matkustaessa kannattaa tutustua maan tapoihin ja kulttuuriin, koska näissä voi olla valtavia eroja. Kannattaa tutustua kohteen alueisiin, kulkemiseen ja muuhun turvallisuuteen liittyviin asioihin hyvin etukäteen. Sen lisäksi on hyvä idea ottaa selville mahdollisia turistiskämmejä! Itsehän ensimmäisenä päivänä Shanghaissa lähdin kahden paikallisen mukaan teehuoneelle ja maksoin elämyksestä sata euroa – tämäkin oli yleinen turistiskämmi, jota en nyt vaan silloin sattunut tietämään. Ovelat kiinalaiset.

9. Jätä jälki / kerro missä olet

Yksin matkustaessa on hyvä, että joku läheisesi tietää missä menet. Kerro ystäville, perheelle tai puolisolle missä majoitut ja mitä aiot tehdä. Sen lisäksi sosiaalinen media on hyvä tapa jättää jälki, jotta ihmiset tietävät missä menet!

10. Nauti elämäsi parhaasta ajasta!

Yksin matkustaminen ei kuitenkaan lopulta ole ollenkaan niin hurjaa ja vaarallista mitä tämä postaus ehkä antaa ensivaikutelmalta ymmärtää! Yksin matkustaessa tapaa mielenkiintoisia ihmisiä, heittäytyy helpommin tilanteisiin ja näkee kohteenkin usein paremmin. Rakastan istua katukahvilassa ja vain ihmetellä ympärillä kohisevaa elämää!

matkustaminen yksin


Tule sinäkin mukaan Instagram Travel Thursdayhin ja jaa rakkautesi reissaamiseen! Kirjoita matkailuaiheinen blogipostaus Instagram-kuvilla ja linkkaa se tähän blogitekstin alle. Tsekkaa tarkemmat ohjeet tästä. Jos sinulla ei satu olemaan blogia, voit osallistua myös tägäämällä niitä reissufotoja#IGTravelThursday ympäriinsä sosiaalisessa mediassa. Hosteina toimii minä, Destination Unknown & Kaukokaipuu. Minut löydät Instagramista nimimerkillä @veerabianca


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply Jenni / Globe Called Home torstai, 6 elokuun, 2015 at 00:12

  Hyviä vinkkejä, etenkin tuo rahojen pitäminen kahdessa eri paikkaa. Tämä on näistä ainoa, joka minulta jää usein noudattamatta, ihan vaan laiskuuttani. Tietty riskiä pienentää, että viimeisen parin vuoden aikana olen matkustanut lähinnä turvallisissa länsimaissa, mutta silti…

  Nojoo, myös 6 jäi viimeksi tekemättä, kun lähdin Dubliniin. 🙂 Taisin lopulta saada majoituksen varattua Dublinin lentokentällä… mutta koko reissu nyt olikin viisi päivää aiemmin saatu päähänpisto, ja olin varautunut siihen, että jos kaikki hostellit ovat täynnä eikä sohvasurffausmajoitusta löydy, voin maksaa useammankin satasen majoituksista ilman, että matka menee pilalle. Sain sitten kopattua koko kaupungin viimeisen hostellisängyn itselleni. 😀

  Mä pitkään luulin, etten pidä yksin matkustamisesta, mutta nykyään olen oppinut, että sekin voi olla hauskaa. Siksikin mun aloitteesta ollaan juttelemassa #matkachatissa aiheesta elokuun loppupuolella, wink wink 😉

  • Reply Veera Bianca tiistai, 11 elokuun, 2015 at 22:57

   Jep, se on kyllä vinkki joka saattaa pelastaa joskus tukalastakin tilanteesta, eli se kannattaa ehdottomasti tehdä – ainakin jos matkustaa yksin! Ja eihän sitä koskaan tiedä missä käy hassusti, mutta kyllä ne turvallisuusseikat itseltäänkin joskus unohtuu heh.

   ja kääk matkachat, se jäi taas kiireiden takia väliin. Heittäkääpä mua jollain rautahalolla päähän maanantaina niin ehkä olis parempi onni?

 • Reply Hanna torstai, 6 elokuun, 2015 at 09:53

  Aika pelottavalta kuulostaa tuo taksikokemus, hui! Yksin matkatessa minäkin olen kyllä varovaisempi kuin muuten, ja nämä vinkit ovat kyllä kaikki sellaisia, jotka allekirjoitan omalta kohdaltani. Itse olen aina pyrkinyt välttämään myöhään kaupungilla liikkumista yksikseni ja juurikin majapaikan valintaan olen kiinnittänyt normaalia enemmän huomiota, ettei se olisi missään syrjäkadulla.

  • Reply Veera Bianca tiistai, 11 elokuun, 2015 at 22:58

   No sitä se kieltämättä oli, tosin onneksi tilanne oli kuitenkin nopeasti myös ohi! Jep, itsekään harvemmin yksin matkustaessa hillun kovin myöhään missään, toki tähänkin mahtuu monta pientä poikkeusta 😀

 • Reply Heidi / Auringon alla perjantai, 7 elokuun, 2015 at 14:01

  Hyviä vinkkejä! Olen itsekin matkustellut joskus yksin (Aasiassa), mutta aika huonosti olin valmistautunut, melkein sokkona vaan jonnekin Bangkokiin tai Kuala Lumpuriin saavuin. Joskus itsekin ihmettelee, että miten sitä on selvinnyt, mutta kivaa oli kyllä reissata yksin 🙂

  • Reply Veera Bianca tiistai, 11 elokuun, 2015 at 22:58

   Sokkona Bankkariin kuulostaa aina hyvältä, heh 😀 Tiedän niin tuon tunteen kun jälkikäteen miettii että miten ihmeessä sitä on kaikesta selvinnyt haha 😀

 • Reply satuvw sunnuntai, 9 elokuun, 2015 at 13:22

  Komppaan muita, hyviä vinkkejä! Nykyään matkaan yksin lähinnä työreissuilla, mutta aikaisemmin tuli matkustettua yksin paljonkin. Ja muutettua matkalaukun (tai rinkan) kera uusiin maihin ainakin muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan 🙂

  • Reply Veera Bianca tiistai, 11 elokuun, 2015 at 22:59

   Kiva kuulla! 🙂 Työreissullakin nää vinkit varmasti monet pätee, itsekin teen enimmäkseen työreissuja tällä hetkellä 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä tiistai, 11 elokuun, 2015 at 11:59

  Kiva ja mielenkiintoinen postaus! Minä en nimittäin ole koskaan matkustanut (=lentänyt) yksin. Näin semisti lentopelkoisena odotan vähän kauhulla, että joudunko sen pian tekemään. Siihen päällehän liittyy sitten kaikki muut nämä kertomasti asiat kuten taksit ja kuljetus kentältä yms joita olen jo oikeasti miettinytkin. Kyllä niistä varmasti selviää, kuten sinäkin, mutta erilaista kun reissata tottuneesti kumppanin kanssa 🙂

  • Reply Veera Bianca tiistai, 11 elokuun, 2015 at 23:00

   Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Ja yksin lentäminen on mukavaa, tai no kuten mun mielestä, yksin matkustaminen kokonaisuudessaan on mukavaa – jos haluat lisää vinkkejä niin voidaan jubailla lisää jos sulla tällanen reissu lähestyy! Maalaisjärjellä ja etukäteen järjestämällä pääsee hirmu pitkälle! Jotenkin yksin matkustaessa tuntuu että saa parempaa palvelua matkustaessa, ja silloin esim. lentopelko varmasti pienenee 🙂

  Leave a Reply

  Uusimmat postaukset

  Vaihto-opiskelu: The Hong Kong Polytechnic University

  Kota Kinabalu: Guide for Island Hopping