Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkailun pimeä puoli: Lapsiseksiturismi

BLOGI ON MUUTTANUT! Lue päivitetty Matkailun pimeä puoli: lapsiseksiturismi -postaus täältä.


Kolme miljoonaa lasta vuodessa joutuu seksituristien uhriksi. Nämä lapset ovat useimmiten taloudellisesti ja sosiaalisesti huonompiosaisia, ja heidän hyväksikäyttäjät tulevat rikkaista maista. Näiden hyväksikäyttäjien joukossa on myös monia suomalaisia. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö lomamatkalla on tabu, jolle turisti mielummin kääntää selkänsä –totuus on liian pahaa ollakseen totta. Tämä on kuitenkin totisinta totta miljoonille lapsille ympäri maailmaa joka päivä.

happyKuva: greg westfall

Kävin kuuntelemassa Liian pahaa ollakseen totta -kampanjan julkistamistilaisuutta täällä Helsingissä. Tällä kampanjalla Reilun matkailun yhdistys sekä kampanjan tukijoiksi lähteneet lukuisat matkailualan ja lastensuojelun yritykset ja järjestöt haluavat yhtenä rintamana tuomita lapsiseksiturismin. Kampanjalla halutaan muistuttaa, että kyseessä on rikos, josta voidaan tuomita Suomessa, riippumatta kohdemaan lainsäädännöstä tai ikärajoista. Kampanjan avulla halutaan antaa tietoa matkailijoille siitä, mitä asialle voi itse tehdä jos kohtaa epäilyn lapsen hyväksikäytöstä lomakohteessa.

Pienikin epäilys mahdollisesta alaikäisen hyväksikäytöstä tulee ilmoittaa eteenpäin. Epäilyksestä voi ilmoittaa keskusrikospoliisille, Suomen suurlähetystölle, omalle matkanjärjestäjälle, oppaalle tai hotellille. Suomalainen matkailija kuitenkin valitettavan usein sulkee silmänsä, koska pelkää tehneensä virhearvion. Liian pahaa ollakseen totta -sivustolta löytyy kattavasti tietoa aiheesta.

Butterfly on FingerKuva: Nick Page

HYVÄKSIKÄYTTÄJÄ VOI OLLA KUKA TAHANSA! Suurin osa lapsiseksiturismin harjoittajista ovat ”ihan tavallisia matkailijoita” – turisteja ja kansainvälisissä työtehtävissä olevia henkilöitä. Nämä turistit kokevat käyttytymisensä usein sallitummaksi esimerkiksi Thaimaan kaltaisissa kohteissa ja saattavat jopa kuvitella auttavansa köyhää lasta maksamalla lapselle seksistä. Tämä tavallinen turisti käyttää lasta hyväksi todennäköisimmin vain kerran elämässään kokeilunhalusta, mutta tämä yksi kerta todennäköisesti pilaa lapsen koko elämän! 

Matkailu on maailman suurimpia ja nopeimmin kasvavia elinkeinoja ja samalla valitettavasti myös lapsiseksiturismi kasvaa edelleen -tällä hetkellä erityisesti Virossa ja Venäjällä. Lapsiseksikauppa tuo mukanaan myös vakavia terveysriskejä näille typerille turisteille, kuten HIV/AIDS. Tilanne ei tule muuuttumaan niin kauan kuin on kysyntää. Kaupallinen seksuaalinen pakkotyö tuottaa vuosittain 80 miljardin euron voitot!!! Lapsiseksiturismiin liittyykin paljon järjestäytynyttä ihmiskauppaa, josta hyötyvät taloudellisesti ennen kaikkea paikalliset värvääjät ja parittajat sekä palvelua tarjoavat baarit, ravintolat ja hotellit – ei uhriksi joutuva lapsi. 

Phnom Penh 543Kuva: ND Strupler

On ensiarvoisen tärkeää muistaa, että maksullinen seksi alaikäisen kanssa on rikos, josta voidaan tuomita paitsi kohdemaassa myös Suomessa. Suomessa yleinen suojaikäraja on 16 vuotta, mutta maksullisissa hyväksikäyttötapauksissa se on aina 18 vuotta. Lakia sovelletaan myös ulkomailla, riippumatta kohdemaan voimassa olevista ikärajoista. 


EI PILATA ENÄÄ YHTÄÄN HYMYÄ.

Miten toimia jos epäilet kohdanneesi lapsiseksiturismia lomakohteessasi? Jos matkallasi törmäät lapsiseksikauppaan tai henkilöön, jolla on aikeita käyttää lapsia seksuaalisesti hyväkseen ota yhteyttä Suomen Keskusrikospoliisiin ja matkakohteesi poliisiin. Matkanjärjestäjän henkilökunta auttaa sinua yhteydenotoissa. Asiasta voit myös ilmoittaa Suomen suurlähetystöön, kohdeoppaalle tai hotellille. Keskusrikospoliisin vihjesähköpostiosoite on: [email protected]

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Previous Post Next Post

17 Comments

 • Reply Tiina, Kinttupolulla torstai, syyskuu 25, 2014 at 01:39

  Ihan kamalaa 🙁 ihminen voi olla todella julma ja välinpitämätön…

  • Reply Veera Bianca perjantai, syyskuu 26, 2014 at 02:30

   Ihminen voi olla uskomattoman kuvottava ja vastenmielinen olento.

 • Reply Elina - Narulelu maailmalla torstai, syyskuu 25, 2014 at 09:44

  Huh, tämä on kyllä rankka aihe. Meinasin tuossa lukiessa, ettei oikein ole edes ollut muutaman viime vuoteen mahdollista törmätä mihinkään näin kamalaan, kun matkat on suuntautuneet länteen eikä Itään, mutta sitten mainitsit tuon Viron ja Venäjän… Pelottavan lähellä. Kunpa voisi poistaa pahuuden maailmasta 🙁

  • Reply Veera Bianca perjantai, syyskuu 26, 2014 at 02:32

   Mielestäni on todella pelottavaa, että ihmiskauppa ja lapsiseksiturismi näyttää kasvun merkkejä -eikö ihminen koskaan opi ymmärtämään? Välillä tuntuu vaan aivan käsittämättömältä tämä kaikki. Miten edelleen vuodessa kolme miljoonaa lasta voi joutua moisen uhriksi? Miten kukaan voi nauttia seksistä ihmisen kanssa, joka tilanteesta selvästikin kärsii ja mahdollisesti vielä lopun elämäänsä?

 • Reply ottoizakaya torstai, syyskuu 25, 2014 at 12:51

  Rankka aihe ja kiitos teksistä, sekä linkeistä! Olen suuntaamassa seuraavaksi Kambodzaan ja muihin maihin tämän jälkeen missä lapsiseksiturismi on arkipäivää. Olen tekemessä aiheesta kokonaisvaltaista reportaasia. Pahuutta ei voi poistaa mutta asioiden totuuden näyttämisellä voi vaikuttaa.

  Mikäli sulla on asiasta mitään tietoa, kontakteja tai muuta infoa, mikä voisi auttaa reportaasin teossa, otan mielellään vastaan. 🙂

  • Reply Veera Bianca torstai, syyskuu 25, 2014 at 14:00

   Heippa Otto! Onko sinulla sähköpostiosoitetta mihin voin kirjoitella?

   • Reply ottoizakaya perjantai, syyskuu 26, 2014 at 09:09

    [email protected] , sinne voi kirjoitella, pyrin olemaan wifin läheisyydessä. 🙂

 • Reply himmi torstai, syyskuu 25, 2014 at 23:48

  Veera implikoi, että miehethän ne siellä porsastelevat Thaimaassa, venäjällä ja virossa (enpä ole kuullutkaan virolaisesta lapsiseksistä) Veeran pitäisi muistaa, että seksiturismia pyöritetään ihan paikallisin voimin, Thaimaassakin moraali on kovasti erilainen kuin meillä. Sekin kannattaa muistaa, myös ottoizkayan, että iso osa lapsiseksiturismista on homoseksuaalista eikä suinkaan irstaiden heteromiesten hommia.
  Veera voisi myös paneutua lainsäädäntöön, koska Suomen lait eivät seuraa suomalaista ulkomaille. Jos jossain maassa on sallittua harrastaa seksiä 12-vuotiaan kanssa niin sitten on. Ihan sama kuin on laillista pössytellä maria Amsterdamissa koska Hollannin laki ei sitä kiellä.

  • Reply Veera Bianca perjantai, syyskuu 26, 2014 at 02:28

   Lapiseksiturismia tapahtuu Virossa, valitettavasti kyllä. Seksiturismia toki pyöritetään paikallisin voimin, koska siihen on kysyntää johtuen suureksi osaksi ympärillä olevasta kasvavasta turismista sekä paikalliselta väestöltä. Vaikka Thaimaassa kuinka olisi moraali erilainen mitä meillä, pilaa ihmiskauppa monen elämän. Kaikilla ihmisillä on kuitenkin tunteet. On lapsiseksiturismissa sitten kyse homo- tai heteroseksistä, on rikos aivan yhtä tuomittava.

   Suomen keskusrikospoliisin mukaan se, että esimerkiksi suomalainen turisti harrastaa seksiä alaikäisen lapsen kanssa maksua vastaan ulkomailla on Suomessa rangaistava teko. Mielestäni on typerää edes kyseenalaistaa sitä, että seksi 12-vuotiaan kanssa olisi millään tavalla hyväksyttävää.

  • Reply Elina - Narulelu maailmalla perjantai, syyskuu 26, 2014 at 11:51

   Uskomatonta, että joku voi kirjoittaa kuten himmi! Kohdemaissa toimintaa pyörittävien moraalissa on epäilemättä paljon vikaa, mutta niin on ostajankin moraalissa ja mielestäni vielä paljon pahemmin! Eihän koko bisnestä olisi ellei kukaan näitä ”palveluita” haluaisi ostaa.

   • Reply Veera Bianca perjantai, syyskuu 26, 2014 at 15:55

    Jep, ihmiset yllättävät täällä kommenttibokseissakin kerta toisensa jälkeen. Ei tässä voi yksin syyttää suomalaisia, heteroita, homoja tai mitään muutakaan -kaikki seksi alaikäisen lapsen kanssa on väärin ja tuomittava rikos. Valitettavasti lapsiseksiturismin kysyntä kasvaa ja siksi myös siihen liittyvä ihmiskauppa on kasvussa.

   • Reply himmi sunnuntai, syyskuu 28, 2014 at 21:28

    Missä kohtaa sanoin, että seksi lapsen kanssa on hyväksyttävää? Totesin vain, että näin asia on monella kolkalla maailmaa, eikä syy ole pääosin turismissa vaan vanhoissa tavoissa. Edelleen: Jos jossain maassa on laillista harrastaa seksiä 12-vuotiaan kanssa niin sitten on. Ei asian kauhistelu sitä totuutta miksikään muuta.
    Islamilaisissa maissa Koraani on totuus, Mohammed yhtyi vaimoonsa Aishaan tämän olless yhdeksän. Tämän mukaan monessa muslimimaassa toimitaan edelleen ja turismi on noista paikoista kaukana.
    Maissa missä nuoret tytöt (ja pojat) viihdyttävät turisteja tämä nähdään lasten työnä ansaita rahaa.

    Maailma nyt vain on tällainen. Monessa maassa moraali ei ole sama kuin meillä. Se olisi hyvä pitää mielessä.

    • Reply Veera Bianca maanantai, syyskuu 29, 2014 at 09:48

     Maailman erilaisten moraalien kauhistelu ei varmasti suoranaisesti muutakaan tilannetta missään, mutta tietoisuuden levittäminen on vähintä mitä me voimme täällä tehdä. Moni suomalainen kohtaa lomallaan tilanteita, joihin he voivat puuttua jos tietävät miten se tulisi tehdä. Maissa, joissa nuoret tytöt ja pojat viihdyttävät turisteja rahasta, eivät valitettavasti juuri edes ansaitse rahaa, sillä raha liikkuu aivan eri ihmisillä. Vaikka tämä nuori ansaitsisi seksistä syödäkseen, on tärkeää pyrkiä kouluttamaan näitä nuoria ihan toisenlaisiin työtehtäviin.

     Maailmassa varmasti vaarallisinta on ajatella, että ”täällä nyt vaan on tällaista”, sillä siinä kohtaa mikään ei tule koskaan muuttumaan. Vaikka moraali olisi eri asia maissa joissa lapsiseksiturismia harjoitetaan, niin ainakin se meidän suomalainen turisti voisi itseään kouluttamalla ymmärtää, että tämä ei ole oikein.

     • Veera Bianca maanantai, syyskuu 29, 2014 at 09:51

      Lisäksi vielä; alkuperäinen syy ei varmastikaan ole turismissa, mutta turismi lisää lapsiseksin kysyntää ja tätä me voimme yrittää muuttaa.

    • Reply Maijastiina torstai, tammikuu 1, 2015 at 13:47

     Koska täällä puhuttiin Suomen lakiin paneutumisesta. Lainaus rikoslaista (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001):

     ”6 § (16.8.1996/626)

     Suomalaisen tekemä rikos

     Suomen kansalaisen Suomen ulkopuolella tekemään rikokseen sovelletaan Suomen lakia. Jos rikos on tehty millekään valtiolle kuulumattomalla alueella, rangaistavuuden edellytyksenä on, että teosta Suomen lain mukaan saattaa seurata yli kuuden kuukauden vankeusrangaistus.

     Suomen kansalaisena pidetään henkilöä, joka rikoksen tekohetkellä oli tai oikeudenkäynnin alkaessa on Suomen kansalainen.”

     Ettei nyt kenellekään jää sellaista kuvaa, että olis jotenkin ok käydä paneskelemassa lapsia ulkomailla, tai tehdä muita rikoksia, koska Suomen laki ei suomalaista koskisi ulkomailla. Ei ole, ei moraalisesti eikä todellakaan myöskään lain mukaan.

     • Veera Bianca tiistai, tammikuu 6, 2015 at 17:36

      Kiitos lainauksen jakamisesta Maijastiina!

 • Reply J maanantai, lokakuu 13, 2014 at 13:31

  Kiitos että tuot aiheen julki! En vaan pysty käsittämään miten tällästä voi tapahtua ja miten kuvottavia ihmiset on. Silmät avautu viime vuonna reppureissatessa Kaakkois-Aasiassa ja varsinkin Kambozassa missä lapsiseksiturismi on arkipäivää.Tuli niin ahdistunut olo kun ei oikein voinut asialle mitään tehdä ja kaikki se pahuus tapahtu siinä sun silmien eessä. On tärkeää ,että näitä asioita tuodaan esille ja niistä keskustellaan, ei ne asiat muuten ikinä muutu.Himmille tiedoksi että suurin osa lapsiin kajoajista joita näin esimerkiksi Kambozassa olivat varmaankin juuri keski-iän ylittäneitä möhömaha länsimaalaisturisteja jotka raahasivat perässään noin 10-vuotiaita pikkutyttöjä. Kuvottavaa!

 • Leave a Reply

  Uusimmat postaukset

  Vaihto-opiskelu: The Hong Kong Polytechnic University

  Kota Kinabalu: Guide for Island Hopping