Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tämä sinun tulee tietää kaukosuhteista

BLOGI ON MUUTTANUT!

Lue päivitetty Tämä sinun tulee tietää kaukosuhteista -blogipostaus


”It’s hard to forget someone who gave you so much to remember.” 

Yksi matkustamisen mielenkiintoisimmista puolista on uusien ihmisten tapaaminen. Toiset tuttavat ovat niitä, joiden kanssa keskustelet matkasuunnitelmista hostellin aamiaispaahtoleivällä tai joiden kanssa suunnistat päivän uuden kaupungin metroverkostossa etsien kaupungin parhaita nähtävyyksiä. Sitten on vielä niitä, jotka vievät jalat altasi ja opettavat sinulle kantapään kautta miksi kaukosuhde ei välttämättä ole se helpoin mahdollinen parisuhde. Kaikella on hintansa, erityisesti toiseen ihmiseen rakastumisella maailman toisella puolella. Kaukosuhde ei välttämättä ole helppo. Te rakkaat reissaajat ruudun toiselle puolella olette ennenkin päässeet oppimaan asioista minun kantapääni kautta, joten jatketaan samalla linjalla. Jos olisin tiennyt nämä viisi asiaa kaukosuhteista, sydämeni ei välttämättä olisi näin särkynyt.

1. Sanat ovat vain lupauksia 

Kaukosuhteissa 90% sanoista on vain lupauksia, joiden toteutumista ei kukaan voi taata. Kaukosuhde ei tavallaan ole suhde, vaan lupaus suhteesta. ”Kun asumme samassa kaupungissa, teemme sitä ja tätä sekä käymme tuolla.” Elämä on kuitenkin tässä ja nyt, eikä tulevaisuuden illuusiossa eläminen välttämättä vie eteenpäin. Mitä jos nämä asiat eivät toteudukaan? Aikaa ei pitäisi hukata vain keskustelemalla siitä millaista voisi olla. You should live.

2. Fyysisellä kosketuksella on väliä

Kun olet tottunut viettämään suuren osan ajastasi toisen ihmisen läheisessä fyysisessä etäisyydessä, on sen vaihtaminen tekstiviestihin ja sähköposteihin suurempi haaste mitä välttämättä osaa odottaa. Kaukosuhteessa sitä saattaa jopa yllättyä miten paljon pienellä satunnaisella halauksella voikaan olla merkitystä. Vaikka teknologia ja kaikenlainen sosiaalinen media on tehnyt yhteydessäolosta huomattavasti helpompaa, ei se voi koskaan korvata fyysistä kosketusta.

3. Epäselvät suunnitelmat tulevaisuudesta

Kaukosuhteita on toki monenlaisia, mutta esimerkiksi omasta tapauksestani puuttui kaikki tulevaisuuden suunnitelmat. Kaukosuhde on helpompaa saada toimimaan jos sen päättymiselle on olemassa päivämäärä. Jos voit laskea päiviä siihen kun tapaatte jälleen, jaksat paremmin nähdä vaivaa toimivan kaukosuhteen eteen. Kun kaukosuhde on muutenkin kokonaan uusi ihmissuhde, jonka ainut toive on saada elää yhdessä jossain päin maailmaa -on edessä taas haasteita. Onko tarkoitus muuttaa yhteen? Milloin? Mihin maahan? Jos nämä päätökset tuntuu liian suurilta, päättäkää edes milloin ja missä tapaatte seuraavaksi.

4. Luottamus on tärkein

Jokaisessa suhteessa luottamus toiseen on varmaankin se tärkein asia. Jos toinen pettää luottamuksesi toiselta puolelta maailmaa tai jää kiinni valheista, ei kaukosuhteen jatkaminen välttämättä ole helppoa (tai aina edes sen arvoista). Kumppanisi tulee viettämään paljon aikaa muiden ihmisten kanssa ja et tule olemaan osa sitä elämää. Tähän voi olla vaikea suhtautua ja saatat jopa tuntea mustasukkaisuutta. Tästäkin asiasta pitää voida puhua.

5. Erilaiset odotukset

Kaukosuhde on yleensä aikajakso, jonka ideana on päättyä siihen, että suhde jatkuu jollain tavalla yhdessä jossain päin maailmaa. Jos toinen osapuoli odottaa sinun muuttavan hänen luokseen, menevän naimisiin ja hankkimaan lapsia ja itse haluat lähinnä matkustaa ympäri maailmaa, saattaa edessä olla taas ongelma. Kaukosuhteet vaativat paljonkin pelisääntöjä ja keskustelua tulevaisuuden suunnitelmista, joka oli omalla kohdallani varmasti se suurin kompastuskivi. Jos ei itsekään tiedä mitä haluaa, on vaikea keskustella asiasta toisen ihmisen kanssa.

Back to you; Onko sinulla kokemuksia kaukosuhteesta?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

20 Comments

 • Reply Elina / Narulelu maailmalla maanantai, elokuu 11, 2014 at 13:19

  Minulla on kokemusta kaukosuhteesta vain opiskeluajoilta ja eihän se helppoa ollut. Itselleni läheisyys ja kosketus sekä jokapäiväisen arjen jakaminen yhdessä on niin tärkeitä asioita, etten uskoisi kykeneväni kaukosuhteeseen. Poikkeuksena olisi jokin jakso, jonka tietää päättyvän (mahdollisimman pian ;)). Toisaalta, kun se rakkaus tulee eteen, ei se katso aikaa, eikä paikkaa tai varsinkaan asuinpaikkaa.

  • Reply Veera Bianca maanantai, elokuu 11, 2014 at 14:29

   Minullekin nuo asiat osoittautuivat tärkeämmiksi mitä osasin edes ajatella. Kaukosuhdetta tuli kokeiltua vuoden verran hyvällä ja huonolla menestyksellä, mutta eiköhän se ole nyt jo päättynyt. On ehdottomasti eri, jos kaukosuhteella on eräpäivä. Näin itsekin ajattelin, että kun se tulee eteen niin ei ole väliä ajalla tai paikalla, mutta tällä kertaa nuo ulkopuoliset seikat taisi voittaa tämän erän.

 • Reply lena / london and beyond maanantai, elokuu 11, 2014 at 13:20

  Täyttä asiaa Veera! Monta hyvää pointtia jotka ovat itsellekin tulleet tutuiksi. Reissaajan elämään kuuluu valinnat, ja aina ne eivät helppoja ole. Mutta toisaalta, en olisi muuttamassa Taiwaniin jos olisin joskus valinnut toisin. Ja hyvä niin 🙂

  • Reply Veera Bianca maanantai, elokuu 11, 2014 at 14:29

   Reissaajan elämä ei ole aina helppoa, mutta useimmiten kaiken tuskan arvoista 😉 Ihan huikeeta että oot pian lähdössä Taiwaniin! Saatan addiktoitua sun blogiin ihan uudella tavalla – be aware!

 • Reply Kthetraveller maanantai, elokuu 11, 2014 at 13:37

  Hatunnosto sinulle että yleensä ryhdyit kaukosuhteeseen, sillä minusta ei olisi siihen sitten yhtään. Ei, ei ja ei. Ja kun katselen omaa suhdettani (onnellisesti yhdessä yli 16 vuotta ja vieläkin aivan rakastunut ja rakastettu), olen tyytyväinen siihen että teimme pelisävelet selviksi heti ensitapaamisella. Emme viitsineet tuhlata toistemme aikaa ja omaa elämään siihen että vasta pidemmän ajan kuluttua selviäsi mitä kumpikin suhteeltaan haluaa.

  • Reply Veera Bianca maanantai, elokuu 11, 2014 at 14:30

   Kova oli yritys, mutta vielä kovempi oli epäonnistuminen. Hienoa, että sinulla on noin onnistunut suhde vielä noinkin monen vuoden jälkeen! 🙂 Jatkakaa samaan malliin!

 • Reply Salamatkustaja maanantai, elokuu 11, 2014 at 14:01

  Kaukosuhde on tuttu. Sitä kesti vuoden, ja sen jälkeen oli pakko päättää, haluammeko jatkaa eli muuttaa samalle paikkakunnalle vai erotaanko. Ei meistä kumpikaan olisi jaksanut jatkaa satunnaista treffailua muutamaa kertaa vuodessa ilman yhteistä arkea. Valitsimme yhteisen kaupungin, ja muutimme sinne. Huomasimme, että juttu toimii ja sen jälkeen uskalsin muuttaa mieheni kotimaahan Islantiin. 🙂

  • Reply Veera Bianca maanantai, elokuu 11, 2014 at 14:31

   Hienoa, että teidän kaukosuhteen on käynyt noin hyvin! 🙂 Teidän ratkaisu kuulostaa varsin fiksulta!

 • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, elokuu 11, 2014 at 15:26

  Me olimme olleet yhdessä jo sen verran pitkään, ettei eroaminen ollut todellinen vaihtoehto, kun meille tarjottiin töitä eri maista. Niinpä mietimme asiaa ennemminkin siltä kantilta, että onko huonompi juttu elää kaukosuhteessa vai jomman kumman meistä hylätä todella mielenkiintoinen mahdollisuus tehdä duunia uudessa maassa. Totesimme, että se, että jompi kumpi olisi vaatinut toista jäämään luokseen, olisi pitkällä tähtäimellä aiheuttanut enemmän ongelmia, koska se ”luopunut” osapuoli olisi kuitenkin ollut vähän katkera toiselle. Olen vieläkin samaa mieltä.

  Kaikki näistä listaamistasi asioista on todellisia ongelmia – elämä on epävarmaa, olisi kiva koskettaa toista, ja meilläkin skismaa on aiheuttanut se, ettei kaukosuhteelle ainakaan aluksi ollut näkyvissä helppoa ”loppua” eikä suunnitelmat olleet selvät – mutta hyvänä puolena meidän kommunikaatiomme on parantunut paljon. Siis erittäin paljon. Järisyttävän paljon. Kun niitä haleja ei ole voinut jakaa, niin on pitänyt opetella viestimään välittämistä ja tunteita pelkästään sanoin. Tuntuu, että olemme molemmat oppineet tällä saralla paljon, ja se vaikuttaa todennäköisesti suhteeseemme positiivisesti vielä sittenkin, kun olemme muuttaneet takaisin yhteen.

  • Reply Veera Bianca maanantai, elokuu 11, 2014 at 19:58

   Kuulostaa ihanteelliselta! Noinhan sen pitäisikin mennä ja ymmärrän hyvinkin tuon kommunikoinnin parantumisen etäisyyden myötä -tämän olen kokenut lähinnä joidenkin ystävien kanssa joista on ollut pitkään erossa. Hienoa, että tämä on toteutunut teillä parisuhteessa! 🙂

 • Reply Maarit Johanna maanantai, elokuu 11, 2014 at 15:33

  Mulla on se kaukosuhde osio vasta edessä ja olen sitä jo stressaillut valmiiksi. Ollaan kaksi vuotta oltu yhdessä ja tämä on ensimmäinen pidempi jakso jolloin ei nähdä kunnolla. Toki Markku on tulossa käymään Islannissa ja syyskuusta jouluun on melko lyhyt aika mutta silti vähän ahdistaa. Komppaan vähän Jenniä tässä että jos en olisi päässyt lähtemään, olisin katkeroitunut siitä etten ole päässyt mihinkään kauemmaksi yksin. Toinen kuitenkin käy jo Australiassa asti työmatkoilla, joten tulevaisuudessa olisin voinut olla siitä kateellinen. Luulen vain että pienestä kaukosuhteesta on vain piristystä jatkoa ajatellen 🙂

  • Reply Veera Bianca maanantai, elokuu 11, 2014 at 19:57

   Toivottavasti näillä vinkeillä et toista omia virheitäni, tosin oma suhde oli ollut muutenkin vähän haasteellinen ja tuore -joten etäisyys ei missään nimessä ollut ainut ongelma 😀 Mielummin lähteä kuin katkeroitua! Hyvin se menee!

 • Reply nm tiistai, elokuu 12, 2014 at 06:05

  Voi apua, meillä tämä koetinkivi on vielä edessäpäin. Ollaan molemmat väännetty itkua moneen otteeseen jo etukäteen kun ei tiedetä miten saadaan homma skulaamaan. Ero on kuitenkin se viimesin asia mihin halutaan päätyä.

  Tavattiin mieheni kanssa vaihto-opiskelemassa, jonka päädyttyä setvin vähän opintojani uuteen uskoon ja seurasin häntä tänne Brasiliaan. Ensi vuonna pitäisi kuitenkin palata koto-Suomeen viimeistelemään omat opinnot. Tänne maapallon toiselle puolelle kun ei niin vaan lennetä toista tapaamaan ellei taskussa ole sitä paria tonnia ylimääräistä menopaluulippuihin…

  • Reply Veera Bianca keskiviikko, elokuu 13, 2014 at 09:22

   Toki kaukosuhteen voi saada toimimaan, oma kokemukseni on hieman negatiivinen, joten toivottavasti en turhaan säikäyttänyt 😀 Kannattaa vaan huomioida kirjoittamani vinkit ja osata puhua niistä avoimesti! Minäkin tapasin kyseisen kaukosuhteeni vaihto-opiskelemassa, mutta kaukosuhde oli ehkä senkin takia hieman tuhoontuomittu että suhde oli kaikella tapaa vasta uusi ja alussa, eikä sillä ollut mitään suunnitelmia tulevaisuudesta.

   Opinnot ovat myös asia, joilla on useimmiten päättymispäivä, joka tekee kaukosuhteen kestämisestä huomattavasti helpompaa! Tsemppiä <3

 • Reply Eleina tiistai, elokuu 12, 2014 at 15:51

  Mielenkiintoinen kirjoitus! Minulla ei ole kaukosuhteista kokemusta, mutta nuorempana haaveilin sellaisesta (ei ollut suhdetta ollenkaan) usein, koska tarvitsen paljon omaa tilaa. Mietin, että kaukosuhteen voisin juuri ja juuri ”kestää”. 😀 Olen asunut suurimman osan elämästäni yksin ja nykyinen kumppanini on ensimmäinen, jonka kanssa olen koskaan asunut yhdessä aikuisiällä. Suhteen alku oli vaikea juuri sen takia, kun ”piti” nähdä koko ajan. Mutta kyllä se siitä lähti rullaamaan ja lopulta muutimme yhteen, avioiduimme ja muutimme pois Suomesta. Olen ajan saatossa jo niin tottunut mieheeni, ettei hänen olemassaolonsa häiritse minua 😉

  • Reply Veera Bianca keskiviikko, elokuu 13, 2014 at 09:23

   Haha, itsekin kyllä olen sellainen oman tilan tarvitsija mitä parisuhteisiin tulee, joten siinä mielessä kaukosuhde kuulostaisi hyvältä, mutta sellainen hyvänmaun rajoissa oleva, jossa toinen asuu vaikka Ruotsissa 😀 Hienoa, että miehen olemassaolo ei enää häiritse sinua, haha 😀

 • Reply Laura/Urbaani viidakkoseikkailijatar keskiviikko, elokuu 13, 2014 at 13:48

  Tässä onkin aihe, johon en juttutulvassani ole omassa blogissasi päässytkään vielä käsiksi. Säästelen näitä
  romanssinuttuja syksyn pimeille illoille. Ja voi kyllä, kokemusta kaukosuhteista on – pitkistä ja lyhyistä. Kovin tuttuja juttuja ovat siis nuo kaikki. Kuvittele vielä kaukosuhde aikaan ilman Skypea ja Facebookia. Aikaan, jolloin odotin postimiestä (koska sähköpostit olivat jotenkin kylmiä) ja odotin lankapuhelimen ääressä soittoa, koska rakkaallani ei ollut toisessa maanosassa vielä kännykkää. Ihania muistoja, mutta aikamoisia haasteita…

  • Reply Veera Bianca keskiviikko, elokuu 13, 2014 at 22:39

   Itsellänikin tämä aihe on pyörinyt pitkään ”luonnostelmat” laatikossa ja muuttanut muotoaan pariin otteesseen. Itse olen kokeillut kahta vakavempaa ja yhtä sellasta for the fun of it kaukosuhdetta, mutta tämä viimeisin oli sitten niin vakava, että vielä puolentoistavuodenkin jälkeen ei elämä ole kovinkaan helppoa. Aikaa ennen Skypeä ja Facebookia yms se on varmasti ollut vielä erilaista, näistä ajoista ei itselläni olekaan taasen kokemusta….Paljon hyviä muistoja, jotka joskus toivottavasti korvaavat ne haasteet joita edelleen on.

 • Reply Jenni torstai, elokuu 14, 2014 at 02:57

  Ah, kaukosuhde. Toimivin parisuhdemuoto mun kohdalla ja toistaiseksi ainoa suhde, jossa mulla on ollut tarpeeksi omaa tilaa. :–D Elin monta vuotta tosi tiiviissä suhteessa, jonka jälkeen sinkkuilin hetken ja tapasin kivan pojan. Välimatkaa oli puoli suomea, mikä ei ole pitkä matka, mutta jonka taittaminen tulee harmittavan kalliiksi. Kun eka oli ollut tosi kiinteässä suhteessa, tuntui hyvältä että oli tilaa hengittää, mutta elämässä oli silti tyyppi jonka kanssa jakaa asioita ja jolle soittaa hempeilypuheluita. Nähtiin noin kerran kuukaudessa ja viikonloppuja odotettiin aina jännityksellä.

  Nyt oon ollut neljä vuotta sinkkuna. Välillä harmittaa olla yksin, mutta useimmiten olo on tosi kiva. Tuntuu tosi kaukaiselta ajatukselta, että elämässä yhtäkkiä olisi poikakaveri jonka kanssa viettää aikaa – onhan kalenteri jo valmiiksi aina aivan täysi. Miten siihen mahtuisi vielä jokin poikaystäväkin? Oon niin tottunut tähän vapaana elämiseen, että tuntuis varmaan tosi hankalalta ottaa tähän joku vakiotyyppi hengailemaan. Oonkin mietttinyt, että uusi kaukosuhde vois taas sopia tähän elämäntilanteeseen!

  – Jenni / http://no-more-lovesongs.blogspot.com

  • Reply Veera Bianca torstai, elokuu 14, 2014 at 09:17

   Tuo oma tila on kyllä hyvä pointti kaukosuhteessa 😀 Puoli Suomea on varmaan aika sopiva etäisyys, helpompi kuitenkin kuin puoli maailmaa!

   Mä viihdyn kyllä myös yksin, koska voin tehdä mitä ja milloin haluan, lähteä ja tulla, lentää pois ja tulla takaisin. Anytime. Ymmärrän siis hyvin pointtisi 😀

  Leave a Reply

  Uusimmat postaukset

  Vaihto-opiskelu: The Hong Kong Polytechnic University

  Kota Kinabalu: Guide for Island Hopping