Suomen suurin matkablogiyhteisö

Millaista on olla töissä lentokentällä

BLOGI ON MUUTTANUT! 

Lue päivitetty postaus Millaista on olla töissä lentokentällä täältä.


” Passenger *** on a flight AY069 to Hong Kong, please proceed to the gate. Your plane is ready for departure.”

Hurjan monet teistä kyselevät minulta työskentelystä lentokentällä. Olen siis edelleen asiakaspalvelutyössä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, mutta aloitin eri firmalla nyt palattuani takaisin Helsinkiin Hongkongista. Vaitiolovelvollisuussyistä en viitsi enempää omasta työstäni teille paljastaa kuin, että teen töitä lentoyhtiölle lähtöselvitystiskillä ja lähtöporteilla. Vaihdoin tähän työhön oltuani ensin vuoden turvatarkastajana samaisella kentällä.

helsinki-vantaa

Lentokenttä on työympäristönä omasta mielestäni paras mahdollinen. Nautin Helsinki-Vantaan lentokentän kansainvälisyydestä, vaihtelevuudesta ja siitä miten jokainen päivä on erilainen. Lentokentällä on yleisesti aika hyvä yhteishenki ja tuntuu, että kun sinne kerran tulee töihin, ei sieltä pois pääse vaikka työnantaja välillä vaihtuisikin. Itse en ainakaan näe itseäni enää missään muualla töissä kuin lentokentällä tai lentokoneessa.

Parhaita puolia kentällä töissä olemisessa on myös kaikki ne ihmiset ympäri maailmaa joita tapaat. Välillä joukkoon mahtuu kiukkuisiakin lennoltaan myöhästynyeitä matkustajia tai matkustajia, jotka ovat lentäneet jo 3 lentoa eivätkä jaksaisi enää kuunnella Euroopan Unionin ilmailusäädöksiä ollenkaan. Nämä oppii ottamaan ajan kanssa mielenkiintoisena haasteena ja voi sitä voittajafiilistä, kun saat haasteellisenkin asiakkaan leppymään! Elän niille hetkille! Suurimmaksi osaksi sitä kuitenkin tapaa ihmisiä, jotka ovat lähdössä jännittävälle seikkailulle tai tapaamaan kaukana asuvia rakkaitaan tai matkustajien omaisia odottelemassa. Ei ole mitään sydäntä lämmittävämpää, kuin ne ihmiset saapuvien lentojen aulassa ruusuineen ja ”Tervetuloa Kotiin” -kyltteineen.

Helsinki-Vantaan lentokenttä

töissä lentokentällä

Miten lentokentälle pääsee töihin?

Itse opiskelen matkailualan restonomiksi HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa. Ensimmäisen opiskeluvuoteni metsästelin eri työnhakusivuilta oikeastaan mitä tahansa työtä lentokentältä ja lopulta työ turvatarkastajana tärppäsi. Tässä opin todella paljon ilmailusta, lentokentän toiminnasta ja tämän alan asiakaspalvelusta. Ympäristöstä tuli tuttu ja olin saanut jalkani oven väliin.

Matkailualaa voi opiskella myös ammattiopistoissa. Matkailualan koulutus ei kuitenkaan aina ole edellytys työlle lentokentällä, monesti tärkein osaaminen saattaa olla asiakaspalvelulähtöisyys ja kielet. Itse pärjäsin lentokentällä vaikka osaan vaan suomea ja englantia. Eduksi lasketaan mikä tahansa kielitaito, mutta hyödyllisimpiä on varmasti ainakin ruotsi, venäjä, kiina, japani ja korea.

Lentokentällä on runsas määrä työnantajia. Ilmailualan töitä tarjoaa meillä Finnair, Finavia, Airpro, Aviator, Swissport, ISS Aviation, SOL, … Nämäkin saattavat vaihdella vuosien aikana, joten kannattaa vaan ahkerasti seurata mahdollisia vapautuvia työpaikkoja netistä ja seurata tuleeko lentokentälle lähiaikoina uusia yrityksiä. Lentokentällä on myös hurja määrä kahviloita ja muita kauppoja, joista voi myös ilmailu-uransa starttaa. Ei sieltä lentokapteeniksi ylenny, mutta esimerkiksi muutama tuntemani lentoemäntä on aloittanut työnsä kentän Stockalta tai Muumi-kaupasta!

lentokenttä

4818180987_8aa3e683d6_z

Moni on huolissaan siitä, että kaikki lentoyhtiöt tuntuvat menevän konkurssiin. Totuus on kuitenkin se, että ilmailu on kasvava ala ja Helsinki-Vantaan matkustajaluvut ovat runsaassa kasvussa. Niin kauan kuin ilmailua on olemassa, tarvitaan alalle osaavia ja innokkaita ihmisiä tekemään töitä! Uusia yhtiöitä ja reittejä valloittaa meidän kenttää jatkuvasti, joten paikkoja varmasti löytyy uusille ja motivoituneille ihanille ihmisille! 🙂

Nähdään lentokentällä!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply jeppe torstai, toukokuu 30, 2013 at 20:11

  Hohhoo. Että pätevyys katsotaan sillä kuinka paljon HALUAT pyöriä lentokentällä. Ja tuo turvatarkastajana olo. Sepäs onkin varsinainen unelma-ammatti. Kyllä siinä on kyse välttämättömästä pahasta ja väestä joka on töissä minimipalkalla. Sekin vielä, että ulkomaiden ihannoinnissasi saattaisi blokata suomalaisen 90-vuotiaan rouvan pois koneesta jos tällä on liikaa deodoranttia, mutta saattaisit päästää muslimimiehen ohi koska tämä oli Malesiasta joka on niiiiin ihana paikka.
  Ilmailusta et tunnu tietävän mitään, et erota AirBus 380:ta Boeing 747:ää toisistaan puhumattakaan pienemmistä koneista.

  • Reply Veera Bianca perjantai, toukokuu 31, 2013 at 00:01

   Hohhoo. Sinänsä mietin välillä, että miksi edes vastaan näin fiksuihin kommentteiehin. Tässä postauksessa painotin, että kannattaa opiskella alaa, osata kieliä ja omata asiakaspalvelusta lentokentältä -mielestäni tässä puhutaan siis muustakin kuin pelkästä halusta, vaikka se halu on se mistä on hyvä lähteä liikkeelle. Itse pidin työstäni turvatarkastajana, vaikka eihän se mikään unelmaduuni olekaan, mutta enpä niin ole kirjoittanutkaan.

   En minä ihannoi jokaista ulkomaata, mutta Malesiassa oli kyllä mukavaa 😀 Varmastikin päästäisin muslimiehen Malesiasta koneeseen, mutta lähinnä sillä perusteella, että tälla asiakkaalla on todennäköisesti lentolippu. Deodorantisoitu rouvakin todennäköisesti pääsisi mukaan, jos tälläkin on lentolippu 😀

   Ilmailusta en tiedä läheskään kaikkea, mutta varmasti jokainen tällä alalla erottaa nuo kaksi mainitsemaasi konetta toisistaan, mutta vaikka ei tunnistaisi niin saattaisi pärjätä näissä töissä:D TÄrkeää kun on se, että ainakin oman yhtiönsä lentokaluston tunnistaa 😀

   Tätäkään blogia ei siis ole pakko lukea, jos se näin nakertaa! Tsemppiä Jeppe!

   • Reply Anne perjantai, toukokuu 31, 2013 at 11:46

    ”Ja tuo turvatarkastajana olo. Sepäs onkin varsinainen unelma-ammatti. Kyllä siinä on kyse välttämättömästä pahasta ja väestä joka on töissä minimipalkalla”

    Hetihän sitä pitäisi päästä nostamaan 5000e/kk liksaa jostain johtajan pallilta, vai?

    Kyllä ne hommat on jostain alotettava. Vaikka sieltä turvatarkastamisesta sitten. Tapasimpa itse tässä taannoin henkilön joka aloitti aikoinaan kentällä turvatarkastajana ja nykyään pyörittää omaa turvallisuualan firmaa..

    Vaikka tuon kommentin kirjoittajalla on selkeästi vain halu provosoida, täytyy silti sanoa, että menisit sinäkin itseesi ja miettisit, että mikä sinä olet arvostelemaan muiden uravalintoja? Harmittaako sinua niin kovasti, kun Veera sattuu tykkäämään työstään ja omasta alastaan? Teitkö kenties itse huonoja valintoja ammattisi suhteen, kun noin sapettaa? Ehkä kannattaisi vähän löysätä kravattia ja kuten Veerakin sanoi, ei tätä blogia ole pakko lukea jos nakertaa.. 🙂

    • Reply Veera Bianca perjantai, toukokuu 31, 2013 at 12:03

     Voi teitä ihania 😀 Tuli tosta turvatarkastajan hommasta ja johtajan pallilla istumisesta vielä mieleen myös professorini Hongkongissa, joka oli myös aloittanut uransa turvatarkastajana, jostain me jokainen tosiaankin aloitetaan 😀 Itse voisin hyvin tehdä turvatarkastajan työtä vaikka uudelleen, sillä pidän työympäristöstä -kuten jo mainitsinkin 😀

 • Reply Minna torstai, toukokuu 30, 2013 at 22:26

  Et voi jeppe olla tosissas? Uskomattoman naurettava kommentti. Mistä toi vihamielisyys tulee? Onko paha olla?
  Ihanaa että olet Veera löytänyt alan ja työn jota rakastat 🙂 Mun mielestä on mahtavaa nähdä ihmisten intohimo työtään kohtaan, sen haluan itsekin saavuttaa.

  • Reply Veera Bianca perjantai, toukokuu 31, 2013 at 00:03

   Välillä mietin, että miten tällaisiin pitää suhtautua. Surullista jos on paha olla, mutta jos vittuilu täällä helpottaa, niin mun puolesta saa sitten jatkaa, Suomi on vapaa maa! 😀

   Kiitos Minna, toivottavasti sen siis itsekin saavutat, aivan varmastikin näin vielä teet <3

 • Reply karo maanantai, kesäkuu 8, 2015 at 20:20

  Löysin tämän postauksen kirjoitettuani googlen hakukenttään että ’ miten töihin lentokentälle’. Voi jumpe, löysin ehkä mun suurimman motivaation tästä, koska en halua mitään muuta kun päästä töihin just tuommoseen ilmapiiriin minkä kuvailit. Ja toi viimenen kuva! Tiivistää kaiken, ihan henkeä salpaava. Ihana kiitos tästä<3

  • Reply Veera Bianca keskiviikko, kesäkuu 17, 2015 at 15:30

   Ihana kuulla että tästä irtosi tarvittava määrä motivaatiota 🙂 Lentokenttä on kyllä varmasti yksi mielenkiintoisimpia työympäristöjä, itse ainakin rakastan ihan täysillä <3 🙂 Ilmailuala on täällä myös nyt niin valtavassa kasvussa, että vaikka joskus tuntuu että jokaisella on YT:t niin kyllä tämä ala tuplaantuu ja samalla myös henkilöstötarpeen määr! 🙂 Haaga-Heliaanhan on tulossa pian opintolinjaukseksi Aviation Business, eli jos ala kiinnostaa niin kannattaa tutustua 🙂

 • Reply Emilia torstai, tammikuu 4, 2018 at 01:34

  Mä itte haluisin lentokentälle töihin joten tästä irtos mullekkin motivaatiota kiitos siitä

 • Reply Emilia torstai, tammikuu 4, 2018 at 01:36

  Mä vaan mietin että miten sä vaohoit firmaa sen turvatarkastuksen jälkeen oliks jollain muulla firmalla haku muihin töihin vai miten baihoit firmaa?

 • Leave a Reply

  Uusimmat postaukset

  Vaihto-opiskelu: The Hong Kong Polytechnic University

  Kota Kinabalu: Guide for Island Hopping