Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tätä ilman en lähde

artikkelin kuva
Varusteet
Matkailun ammattilaiset paljastavat must-varusteensa ja pakkausniksinsä.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 19.01.2010
facebook   whatsapp

Kun matkapäiviä kertyy työn puolesta kymmeniä tai jopa satoja vuodessa, sujuu lähtö sutjakasti ja pakkaaminen rutiinilla. Rantapallo kysyi neljältä matkailun ammattilaiselta, mitkä ovat heidän tärkeimmät varusteensa. Mitä ilman kotoa ei lähdetä, mitä ehkä unohtui ja mitä tuli kannettua mukana aivan turhaan?

Tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski, Tjäreborg

Arja-Pucilowski– Perustavaroista pakkaan laukkuuni ensimmäisenä kameran sekä kännykän laturin. Pidän mukana yleensä myös ensiapupakkausta. Vaikka itselle ei tulisikaan tarvetta, niin ryhmän kanssa liikkuessa usein jotain sattuu. Aina ei ole mahdollista noin vain kipaista lähimpään apteekkiin laastaria tai särkylääkettä noutamaan, kun sellaista ei välttämättä ole mailla halmeilla. Tärkeitä ovat myös esimerkiksi hattu ja aurinkovoide.

– Hyvät kengät ovat olennaiset. Matkoilla tulee usein käveltyä normaalia enemmän, joten kannattaa pitää huolta, että liikkuminen on mukavaa. Toisaalta juuri kenkiä tulee tyypillisesti pakattua mukaan liian monta paria ja usein kotiin palatessa huomaakin, että on kuljettanut niitä hienoja pieniä sandaaleja koko reissun aivan turhaan mukanaan. Ylipäätään usein tuntuu, että reissulle kuin reissulle olisi voinut pakata puolet vähemmän tavaraa.

Toiminnanjohtaja Marjaana Saurila, Saksan matkailutoimisto DZT

Marjaana-Saurila– En lähde koskaan matkoille ilman omaa sähköhammasharjaani. Se on ehdoton, ilman sitä hampaat eivät tunnu puhtailta. Pidän mukanani myös omaa fööniä, vaikka nykyisin useimmissa hotelleissa onkin hiustenkuivaaja talon puolesta.

– Meikkipussi on minulla yleensä aina valmiiksi pakattuna, sieltä löytyvät esimerkiksi shampoot ja puhdistusaineet matkakokoisina valmiina lähtöön. Samaten valmiiksi pakattuna on aina pieni apupakkaus, jota ei kaikilla reissuilla edes tarvita, mutta joka joskus on ollut koko päivän pelastus. Sen sisältöön kuuluvat mm. korkkiruuvi, pieni lamppu ja linkkuveitsi.

– Kengät ovat tärkeät varsinkin jos ohjelmassa on paljon kävelyä. Hyvien kävelykenkien lisäksi pidän aina mukana myös korkokenkiä. Naisellisuudesta en tingi!

– Matkapäiviä kertyy työssäni niin paljon, että reissuun lähteminen on aivan rutinoitunutta. Unohduksia sattuu vain jos poikkean rutiineista. Mitään hirveän dramaattista ei tosin ole koskaan jäänyt. Esimerkiksi matkalippuja en ole kertaakaan unohtanut ja passi kulkee mukanani muutenkin päivittäin.

Viestintäpäällikkö Anu-Eveliina Mattila, Finnmatkat

Anu-Eveliina-Mattila– Pakkaamiseni jää usein viime tippaan. Työni puolesta matkustan paljon etelän kohteissa ja kaikkein ensimmäiseksi heitänkin bikinit laukkuun. Tärkeänä vakiovarusteena mukana kulkee aina saronki. Se on helppo ja käytännöllinen asuste, joka on kätevä kietaista ympärille vaikkapa kahvilaan mennessä.

– Jos matkalla on aikaa pelata golfia, otan mukaan golfkengät. Muut varusteet voi tarvittaessa vuokrata, mutta omat kengät ovat tärkeät.

– Minulle tyypillisin unohdus ovat aurinkolasit. Niitä ei välttämättä kotimaan harmaudessa tule pakkausvaiheessa ajatelleeksi, vaan vasta paikan päällä auringon porottaessa huomaa niiden puuttuvan. Ja sitten tulee ostettua uudet. Kotiin onkin päässyt kertymään melkoinen kokoelma halpoja hätäostoksena hankittuja laseja.

Matkailutoimittaja Riikka Krenn, Rantapallo

Riikka-Krenn– Perustavarat pakkaan tarvittaessa vaikka vartissa eikä tehtävä vaadi nykyisin mitään varsinaista suunnittelua tai ajattelua. Tiedän myös vakiolaukkuni painon kilon-parin tarkkuudella vain sisältöä vilkaisemalla.

– Niksini kävelypäiville ovat vaihtopohjalliset kenkiin. Kun jalat alkavat väsyä, vaihdan pohjalliset ja olo reipastuu taas. Pidän aina mukanani myös desinfiointipyyhkeitä. Yksi sairaalaan johtanut ruokamyrkytys opetti pitämään hygieniasta tarkkaa huolta. Päivälaukuksi valitsen mieluummin olkalaukun kuin repun. Sieltä tarvittava löytyy nopeasti ja sen saa reppua kätevämmin tukevasti käden alle tungostilanteessa – en halua sählätä lukkojen kanssa tai kantaa reppua vatsapuolella, kuten monet muut tekevät.

– Ilman muistikirjaa en lähde mihinkään. Kynä on yhtä tärkeä, niitä pyörii laukun pohjalla yleensä useampia, joskus liikaakin ja sitten tyhjennän tuskaantuneena kaikki pois. Seuraavana päivänä ihmettelen, kuka vei kaikki kynäni ja mikäs tämä toimittaja on, jolla ei olekaan kirjoitusvälinettä mukana.

– Ärsyttävin unohdus oli viime kesän telttareissulla, kun tiesin luvassa olevan sadetta ja pakkasin huolella mukaan sekä vedenpitävän tuulitakin että kaksin kappalein kertakäyttösadetakkeja. Tietenkin kaikki kolme jäivät autoon ja päädyin askartelemaan sadesuojan muovipusseista.

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

  1. Mä ota ehdottomasti mun kännykän, vatteita, rahaa, jne.


  2. Tärkein on sopivat kengät: sellaiset joilla on jo kävelty!


  3. Miksi tekstien taustana on tämä kirjava pohjaväri? Harmaata tekstiä on ikävä lukea, kun ei millään meinaa saada selvää. Kiitos kivasta aiheesta!


  4. Ennen matkaa tarkistan rokotukset että ovat voimassa ja pakkaan mukaan turistiripulin varalta Imodium ja ripuliin tepsivän antibiootin’Lisäksi hankautumien varalta jotain pehmoista ns.second skin-apteekista.Lisäksi minulla on vakiolista tarvittavista henkilökohtaisista tavaroista.On sitten helppoa lähteä vaikka äkkilähdölla reissuun.Hyviä matkoja rakkaan kanssa tai seurassa tai yksin.


  5. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.