Tiedän monia ihmisiä, jotka ihmettelevät ja valittelevat etteivät säästöt riitä matkusteluun. Tiedän myös varsin hyvin, mistä tulen pian kirjoittamaan, sillä kuuluin itsekin aiemmin tähän ryhmään. Jos sä haluat matkustaa, tee se. Seuraavissa kappaleissa tulen avaamaan sitä, millä eri tavoilla me säästetään ennen matkaa sekä mitä kaikkia periaatepäätöksiä ja ”uhrauksia” se on vaatinut.
5 vinkkiä matkakassan kasaamiseen
Nämä eivät tule olemaan minkäänlaisia poppaskonsteja tai muutakaan. Pelkästään asioita, joihin jokainen itse voi jokapäiväisessä elämässään vaikuttaa. Monelle nämä ovat varmasti itsestään selviä juttuja tai jo omasta elämästä tuttuja tekoja. Valitettavan monelle ei. Jossei muuten niin tämä käy myös hyvästä muistilistasta heikkoihin hetkiin, jolloin kuvia vilkaisemalla muistaa taas minkä takia Alko jää kauppareissulta väliin tai miksi shoppailen välttämättömät netistä ennemmin kuin kivijalkaliikkeestä.
1. Keskitä ruokaostokset
Me ollaan havaittu tämä hyväksi ja toimivaksi tavaksi. Alettiin keräilemään s-bonuksia kesäkuun alussa. Meidän kohdalla päätös keskittää ruuat pääosin S-kauppoihin johtui pitkälti sen tarjoamasta bonus-ohjelmasta, joka on heittämällä paras Suomessa. Samaan syssyyn kun heittää bensat ja valikoi ulkona syömiset tasokkaisiin bonusravintoloihin – ainakin pääkaupunkiseudulla valikoima on laaja – niin bonusta kertyy huomaamatta yllättävän paljon. Isommat ostokset ollaan kilpailutettu ja päädytty silti ostamaan esimerkiksi pyörät Prismasta.
S-ketjun kaupat eivät aina ole halvin vaihtoehto, mutta toisaalta bonuksen piiri kattaa tuotteita bensiinistä vakuutuksiin. Kattavampaa ei ole. Tähän mennessä (kesäkuusta alkaen siis) ollaan kerätty bonusta n. 150 euroa.
2. Ota ostohyvitys käyttöön
Kattava valikoima eri nettikauppoja, joista Ostohyvitys maksaa bonusta rahana takaisin siirtyessäsi heidän sivujensa kautta shoppailemaan. Ollaan käytetty sivustoa kesästä asti ja todettu se täysin toimivaksi. Ainakaan tähän mennessä ei ole syntynyt mitään ongelmia, toivottavasti asiat sujuu jatkossakin niin! Ei aivan kaikkia hotelleja reilillä tajuttu varata tätä kautta, mutta sen jälkeen on ollut tiuhaan käytössä, sillä kauppoja on tosiaan aivan laidasta laitaan. Vaatteet, hotellit, autonvuokraukset ja lennot. Kaikki hoidetaan nykyisin Ostohyvityksen kautta, mikäli vain mahdollista. Tähän mennessä se on pääosin ollutkin ja bonusta on kertynyt reilut 100 euroa, vaikka puolet reiliöistäkin varattiin muistamatta käyttää tätä!
3. Muuta kulutustottumuksia
Näihin olen varsinkin itse kajonnut isolla kädellä. Nykyisin elämä on savutonta, melkeimpä alkoholitontakin, ruoka tehdään pitkälti itse ja makeishyllyt ohitetaan entistä useammin. Aletuotteita ja punalappuja menee pakkaseen enemmän kuin ennen. Muutos, jotka näkyvät lompakon lisäksi myös lisääntyneenä hyvänä olona. Paha sanoa paljonko rahaa säästyy kuukaudessa, sillä rahat valuvat lainanmaksuun kuin matkusteluunkin. Summa on kuitenkin kuukausitasolla huomattava. Pyörän oston jälkeen myös bensankulutus on vähentynyt, niin on tosin painokin.
4. Käytä kirpputoreja
Elokuussa kävimme ensimmäisen kerran kirpputorilla myymässä – onneksi niin, sillä Monalla on vaatekaapit täyttyneet vuosia sitten eikä mullakaan mitenkään väljää ollut. Oli kesäinen päivä ja Hakaniemen torin ulkoilmakirppiksellä riitti porukkaa. Lähdettiin sieltä 150 euroa rikkaampina, vaikka tavaraa tuntui yhä olevan aivan yhtä paljon kuin tullessakin.
Sen takia varattiinkin lokakuun alkuun pöytä Myyrmäen hallista. Tavaraa on vieläkin kassikaupalla, joten seuraavan kerran mennään sinne loka-marraskuun vaihteessa niin lauantaina kuin sunnuntainakin. Toivottavasti kauppa käy samaan tahtiin kuin aiemmillakin kerroilla, sillä tavaraa ON. Tullaan tätä varmasti mainostamaan lähempänäkin, mutta kannattaa pistää korvan taakse jo nyt. ;-)
5. Säästä
Tämä on yksinkertainen ohje. Laita rahaa sivuun. Itse hankin juuri kolikkopurkin – samalla saan huomaamatta vaihtokassaa kirpparille! – johon aloin laittamaan kolikoita ja pikkuseteleitä, ihan kuin isoja olisikaan. Pohja on jo melkein peittynyt!
Sähköisesti tämä onnistuu ainakin Nordean asiakkailta, joilla on kaksi tiliä Nordeassa. Yhdelläkin taitaa onnistua, mutta selkeyden vuoksi kaksi on parempi. E-säästöpossu käyttöön, jolloin halutessasi joka ostoksen jälkeen säästöpossuun siirtyy euro, tai kaksi, kuinka paljon nyt haluatkaan. Määrää voit rajata ja laittaa päiväkohtaisen katonkin, juuri kuten itsellesi sopii.
Päätösten saati säästöjen ei tarvitse olla isoja kunhan niissä on jatkuvuutta. 50 euron siirto säästötilille kerran puolessa vuodessa lennättää sinut Turusta Gdanskiin, ei juuri kauemmas. Pelkästään eurolla päivässä sinulla on vuoden päästä lukuisia eri vaihtoehtoja valittavanasi.
Säästövinkkejä on yhtä monta kuin on säästäjääkin. Voit tehdä vuoden töitä tarkoituksellisesti liian isolla veroprosentilla. Voit viettää vuoden ilman vaateostoksia ja laittaa ne rahat säästöön.
Säästäminen ei tarkoita, että pitäisi luopua jostakin. Kunhan karsit turhasta etkä anna elämänlaatusi kärsiä. Kasvankohan pikkuhiljaa minimalistiksi?
MILLÄ RAHALLA SINÄ MATKUSTAT?
Seuraavassa postauksessa sivutaan mm. sitä mitä työtä tekemällä rakennetaan leijonaosia matkakassoista eli toisien sanoen avataan ovet ja toivotetaan kaikki tervetulleiksi meidän arkeemme – päivän ajaksi!
Hyviä pointteja, mutta ainakin ykköskohta toimii ainoastaan parisuhteessa olevien, saman katon alla asuvien kesken. Jos asuu yksin, tulee ostoksia sen verta vähempi, ettei ostoksien keskittämisestä välttämättä ole hyötyä kun bonukset jää pieniksi. Itse olen ainakin tämän huomannut, sillä rahaa S-tilille tuli paljon enemmän silloin kun asuin vielä exän kanssa yhdessä. Nyt sinne tulee ehkä euro kuukaudessa, vaikka olevinaan käytänkin paljon S-kauppoja. Myös auton omistaminen vaikuttaa asiaan, jos aina tankkaa ABC:ltä, saa hyvät bonukset. Jos et edes omista autoa, on bonukset ehkä 3e/kk. Tyhmää, että yksinasuvaa aina rokotetaan, myös matkustelussa (yksin on törkeän kallista matkustaa jos haluaa esim 1h hotellihuoneen: ne on sikakalliita). :(
Me ei toistaiseksi vielä asuta saman katon alla, mutta bonuksia kertyy silti ihan mukavasti! Yhteinen S-tilihän ei vaadi saman katon alla asumista. Bensa kyllä kerryttää bonusta meilläkin valtaosan kokonaissummasta.
Itsekin oon miettinyt tuota yhteista S-tiliä ja ostoksien keskittämistä, mutta meillä ei ole esimerkiksi autoa ja ollaan mietitty, että ei varmaan kummoisesti bonuksia kertyisi. Mitään maailmaa mullistavaa säästökonstia en ole keksinyt, kunhan laitan palkasta säästötilille tietyn summan joka kuukausi. Ruokaa koitan tehdä itse ja herätysostoksia teen hyvin harvoin. Nettishoppaillessa hyödynnän ostohyvitystä.
Me ollaan huomattu s-tili siitäkin hyväksi, että se käy myös hyvin säästötilistä! Rahansiirto Nordeasta sinne sujuu, mutta ilman pankkitunnuksia siirto takaisin Nordeaan on isomman kynnyksen takana. S-pankissa on myös hyvin kilpailukykyisiä rahastoja tarjolla.