Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bangkokin vanha kaupunki – 5 parasta nähtävyyttä

 

Pr-matka yhteistyössä Tourism Thailand ja Thai Airways

Kun sain tiedon pressimatkasta Bangkokiin ja näin ohjelman missä olisi tarkoitus vierailla, olin ensin hieman epäileväinen olisivatko kohteet sellaisia jotka kiinnostaisivat minua. En ole erityisemmin kiinnostunut historiasta tai uskonnollisista kohteista. Nyt matkan yksi pääkohteista oli Bangkokin vanhakaupunki ja sen temppelit. Onneksi kuitenkin päätin lähteä, koska nämä paikat ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia jos käyt Bangkokissa. Olet sitten kiinnostunut historiasta tai et.

Wat Pho temppelialueen tornit ja taustalla Rama VIII:n silta.

Bangkokista tuli Thaimaan pääkaupunki vuonna 1782, jolloin valtaan nousi nykyisen kuninkaallisen suvun (Chakri Dynastia) ensimmäinen edustaja Kuningas Rama I. Hän siirsi pääkaupungin silloisesta Thonburista Chao Praya-joen toiselle puolelle Rattanakosin alueelle, jossa siis nykyinen vanhakaupunki sijaitsee. Samalla hän määräsi kaivettavaksi kanavat alueen ympärille vallihaudoiksi. Näin Rattanakosista muodostui kanavien ja joen ympäröimä saari.

Tältä ajalta Bangkokin vanhasta kaupungista löytyy toinen toistaan hienompia temppeleitä joiden tutkimiseen saisi käytettyä aikaa vaikka monta päivää. Tässä mielestäni niistä mielenkiintoisimmat, missä jokaisen Bangkokissa vierailevan tulisi ehdottomasti käydä.

 

The Grand Palace – Entinen kuninkaan palatsi

Tämä vuonna 1782 alkunsa saanut rakennuskompleksi toimi kuninkaan palatsina noin 150 vuoden ajan ja on ehkä koko kaupungin suosituin nähtävyys – eikä syyttä. Palatsin alueella on useita upeita rakennuksia joiden ihasteluun saa halutessaan kulumaan vaikka monta tuntia. Myös puutarhureiden taidonnäytökset tulevat esiin hienosti hoidetussa puutarhassa.

Emerald Buddha – patsas on varmasti merkittävin yksittäinen esine Grand Palacen alueella. Eräänlaisena Thaimaan hyvän onnen symbolinakin pidetyn patsaan tunnettu historia ulottuu lähes 600 vuoden päähän jolloin munkit löysivät sen Pohjois-Thaimaasta. Tämän jälkeen patsas on kulkenut useassa paikassa ennen nykyistä kotiaan, jossa se on ollut vuodesta 1784. Kävin patsasta itsekin katsomassa, mutta tämä paikka oli erityisen ruuhkainen ja sisällä ei saanut kuvata, joten tämä ei jäänyt erityisesti mieleen. Hieno patsas näin jälkikäteen kun netistä löytyvistä kuvista katsoo. Erikoinen juttu tämän patsaan suhteen on se, että sillä on kolmet eri asusteet jotka vaihdetaan vuodenaikojen mukaan. Kesä-, talvi- ja sadekauden asut patsaalle vaihtaa itse kuningas, joten tämä on aina kolme kertaa vuodessa erityisen juhlava seremonia.

Yksityiskohtien määrä on hengästyttävä ja täytyykin vain ihastella miten paljon aikaa näiden rakennusten koristelemiseen on aikoinaan käytetty.

Muista kunnioittava pukeutuminen temppeleissä vieraillessa

Erityisesti Grand Palacessa vieraillessa on syytä muistaa pukeutua oikein, mutta tämä koskee myös muita temppeleitä. Pitkät housut ja olkapäät peittävä paita mahdollistavat sisäänpääsyn. Portilla on tosin mahdollista lainata (maksua vastaan) oikeanlaisia vaatteita, jos tämä on sattunut unohtumaan.

Sisäänpääsy maksaa 500THB (~15€) ja on mahdollista ostaa etukäteen Grand Palacen nettisivuilta. Tällä välttää mahdollisen pitkän jonotuksen lipputiskille. Grand Palace on avoinna yleisölle joka päivä 8:30-15:30. Sisäänpääsy on thaimaalaisille ilmainen, joten etenkin kansallisina juhlapäivinä paikka on hyvinkin ruuhkainen. Myös varmastikin joka ikinen Bangkokissa vieraileva kiinalaisryhmä käy ainakin täällä, joten ihmisiä on paljon. Vinkkinä voisin suositella menemään tänne heti aamusta kun paikka aukeaa, näin saatat välttää suurimmat turistilaumat.

Tässä rakennuksessa sijaitsee tuo aikaisemmin mainittu Emerald Buddha-patsas.

 

Wat Pho – Makaava jättibuddha ja hierontakoulu

Tämä aivan Grand Palacen vieressä sijaitseva temppelialue koostuu myös useammasta rakennuksesta. Ehkä tunnetuin näistä on Viharn Phranorn minkä sisällä on 15 metriä korkea ja 46 metriä pitkä makaava buddhapatsas. Aika ahtaassa kämpässä kaveri makoili, mutta vaikutti ihan tyytyväiseltä oloonsa. Melkoisen vaikuttava näky.

Perinteisen thai hieronnan sanotaan saaneen alkunsa Wat Phossa 1955, jolloin tänne perustettiin maan vanhin, edelleen toiminnassa oleva hierontakoulu.

Sisäänpääsy maksaa 200THB (~6€), paikka on avoinna joka päivä 8:00-18:00.

 

Wat Ratchanatdaram (Loha Prasat) – Maailman ainut metallilinna

Tämä 1846 rakennettu temppeli on ainutlaatuinen koko maailmassa, sen esikuva on ollut Intiassa ja toinen vastaava on sijainnut Sri Lankassa, mutta näistä kumpaakaan ei enää ole. Tämän temppelialueen muut rakennukset ovat hyvin samankaltaisia kuin monessa muussakin paikassa, mutta itse Loha Prasat on todellakin uniikki rakennus joka erottuu ympäristöstään.

Monet näistäkin paikoista ovat pimeällä aivan erinäköisiä kuin päivällä

Sisäänpääsy on hyvinkin nimellinen 20THB (~60senttiä), temppeli on avoinna joka päivä 8:00-17:00.

Täällä tuskin törmäät suuriin turistimääriin, ylös temppeliin kuljetaan kapeita kierreportaita ja yläkerroksissa käytävät saattavat tuntua hieman sokkeloisilta. Näköalat ulkotasanteilta ovat kuitenkin hienot.

 

Wat Saket – The Golden Mount – Temppeli mäen päällä

Tämä temppeli eroaa selkeästi ulkomuodoltaan ja sijainniltaan muista tämän listan temppeleistä. Wat Saket sijaitsee aivan edellisen paikan vieressä ja se näkyykin hyvin ympäristöönsä koska sijaitsee korkean nyppylän päällä. Ylös temppeliin johtaa noin 300 porrasta, mutta kiipeäminen on aika helppo ja hienot 360 asteen näkymät palkitsevat huipulla.

Täälläkö ne emojit on keksitty?

Näitä erikokoisia hienoja buddhapatsaita näkee jokaisen temppelin alueella.

Sisäänpääsy Wat Saketiin maksaa 50THB (~1,5€), aukioloajat joka päivä 7:30-19:00.

 

Wat Arun (”Temple of Dawn”) – kaupungin symboli

Viimeisenä listalla, muttei suinkaan vähäisimpänä on Wat Arunin temppeli. Tämä temppeli sijaitsee toisella puolella Chao Praya-jokea kuin muut listan kohteet ja onkin näistä kaikista vanhin. Se on alkujaan rakennettu jo Ayutthayan aikakaudella 1700-luvun alkupuolella. Korkein torni, joka on noin suunnilleen kotoisen olympiastadionin tornimme korkuinen, on kuitenkin lisätty vasta noin sata vuotta myöhemmin Kuningas Rama II:n toimesta. Viimeisimmän korjausurakan Wat Arun on läpikäynyt aivan lähivuosina 2013-2017, joten nyt temppeliä pääsee ihastelemaan kaikessa loistossaan. Tämän temppelin siluettia näkee myös monesti käytettävän Bangkokin symbolina.

Yksityiskohtien määrä tässäkin temppelissä on hämmästyttävä

Nykyisen kuninkaan ja hänen vaimonsa kuva Wat Arunin edustalla

Sisäänpääsy Wat Aruniin on 50THB (~1,5€), avoinna joka päivä 8:00-18:00.

Portaikot temppelin ylätasanteille ovat todella jyrkkiä, huonojalkaisten kannattaa siis tyytyä ihailemaan rakennelmaa maan kamaralta.

Lisänimensä ”Temple of Dawn” mukaisesti paikka on ehkä hienoimmillaan juuri auringon noustessa kun ensimmäiset auringonsäteet osuvat posliininpalasilla päällystettyihin torneihin. Myös pimeällä yövalaistuksessa Wat Arun on upean näköinen.

 

Jos pitäisi valita se paras

Kaikki nämä temppelit ovat mielestäni käymisen arvoisia paikkoja, mutta jos aikaa olisi käydä vain yhdessä niin valintani olisi ehdottomasti Grand Palace. Se on ehdottomasti monipuolisin ja kaikista vaikuttavin vaikkei olisi edes erityisen kiinnostunut vanhoista rakennuksista. Paljon erilaisia rakennuksia ja se yksityiskohtien määrä on jotain aivan älytöntä. Meilläkin oli valitettavan tiukka aikataulu enkä kunnolla ehtinyt kierrellä alueella, joten tämä on sellainen kohde minne voisin hyvin mennä uudestaan paremmalla ajalla.

 

Joko nämä temppelit olivat sinulle tuttuja vai löytyikö seuraavalle Bangkokin vierailulle uusia kohteita?

 

 

 

Previous Post Next Post

24 Comments

 • Reply Sini matkakuumeessa torstai, 16 tammikuun, 2020 at 13:49

  Sattuipas sopivasti silmään tämä postaus, kun tänä iltana hyppään Bangkokin koneeseen. Noista paikoista olin muut merkinnyt omaan Maps.Me -karttaan paitsi tuon Loha prasatin. Jee, huomenna tähän aikaan olen lämpimässä.

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 20:30

   Hyvä kun huomasit ja varmaan oletkin jo ehtinyt käydä nämä katsomassa ja nauttinut lämmöstä.

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 18:23

  Onpa kuvauksellisia paikkoja! Seuraavalla Thaimaan reissulla haluaisin itsekin käydä Bangkokissa kokemassa paikallista kulttuuria. Palattiin just rantalomalta Phuketista ja iski palo nähdä Thaimaata lisää.

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 20:34

   Joo, Thaimaassa on kyllä paljon nähtävää. Rantalomaan voi helposti yhdistää Bangkokin kulttuuriin tutustumisen tai vaikka tosiaan viettää koko loman kaupungissakin. Viikko Bangkokissa tuntui loppujen lopuksi jopa vähän liian lyhyeltä. Jäi vielä paljon paikkoja missä olisi voinut käydä.

 • Reply Terhi sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 22:55

  Grand Palace oli kyllä kaunis ja erikoinen paikka, mutta pukukoodi oli turhan kinkkinen. Ei kelvannut huivit eikä tiukat housut, lisää vaan vaatteita lainaamaan. Lue ostamaan.

  • Reply Maijuc maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 22:47

   Muutamassa näistä olenkin jo käynyt. Postaus saa nämä kieltämättä kuulostamaan houkuttelevilta, mutta kun tarpeeksi kiertää niin itelle tulee aika nopeasti temppeliähky.

   No, ensi kerralla taas muutama temppeli lisää!

   • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 20:45

    Pukeutuminen on osaltaan heidän kulttuurin kunnioittamista, joten on kai se ihan ymmärrettävää, että siihen kiinnitetään huomiota. Mutta kivahan se on myös välillä shoppaillakin. 😉

   • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 20:46

    Joo, ei näitä saman päivän aikana jaksa kaikkia kierrellä. Sopivasti jotain muuta välillä ja sitten voi taas palata ihailemaan temppeleitä. Ja aina on hyvä jättää jotain myös seuraavaan kertaan. 😉

 • Reply Aliisa maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 15:27

  Sopivasti ajoitettu, matkaan torstaina Bangkokiin! Täytyy ottaakin tästä vinkit talteen 🙂

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 20:47

   Mainiota, että osui juuri sopivaan ajankohtaan. Nauti Thaimaasta!

 • Reply Jenni tiistai, 21 tammikuun, 2020 at 20:41

  Todella hienoja kuvia! Mulla ei ole suuntana lähiaikoina oikea Bangkok, mutta kävin Bangkok9 -nimisessä ravintolassa syömässä just, lasketaanko se?

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 20:51

   Kiitos! Lasketaan se ainakin fiiliksen hakemiseksi. 😀 Itseasiassa tän reissun järjestäjiltä kysyin mikä on heidän mielestään paras thaimaalainen ravintola Helsingissä niin sanoivat juurikin tuon Bangkok9:n. Itsekin käytiin se testaamassa ja oli kyllä hyvää! 😛

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas tiistai, 21 tammikuun, 2020 at 21:11

  Bangkokissa ei vielä olla käyty mutta tässä lisää syitä siihen, että pitäisi. Juurikin tuo vanha kaupunki ja temppelit olisivat minun makuuni.

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 20:56

   Eikun reissua vaan suunnittelemaan. Itsellekin tuo vanha kaupunki oli uusi tuttavuus ja huikean hienoja paikkoja oli kyllä pullollaan. Paljon muutakin on kaupungilla tarjota, joten nähtävää kyllä riittää yllin kyllin.

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 10:12

  Selvittelimme ennen ensimmäistä – ja toistaiseksi ainutta – Bangkokin käyntiämme, että mitä kaupungissa ”pitäisi” nähdä ja ainakin muutama näistä temppeleistä päätyi ko. listalle ja vierailukohteiksemme. Asuimme myös joen rannalla ja liikuimme hotellilta temppeleille ja takaisin jokea pitkin, joka on myös mielestäni Bangkokin ”must” -juttuja. Aika ei riittänyt tuolloin retkille Bangkokin ulkopuolelle, vaikka Kwai-joelle ja kelluville markkinoille, joten ehkä kaupunkiin pitäisi vielä sittenkin palatakin!

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 21:00

   Kyllä Bangkok ansaitsee useamman vierailun ja lähistöllä on useampiakin mielenkiintoisia kohteita, kuten esimerkiksi juuri tuo mainitsemasi Kwai-joki ja sen silta. Junamarkkinat ym. ym. Jokilaivat Bangkokissa ja etenkin pienempiä kanaaleja pitkin ajavat veneet ovat mahtava ja mieleenpainuva tapa liikkua muuten niin ruuhkaisessa kaupungissa.

 • Reply SUVI / Suvin matkassa keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 20:35

  Mulle näistä temppeleistä on tuttu vain Wat Pho jossa just joulunaikaan kävin. Ja se oli upea. Muut kohteet edelleen bucket listalla, mutta enköhän mä niitä pikkuhiljaa reissu reissulta ruksita pois listalta, sen verran hienon näköisiä paikkoja.

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 21:04

   Monta hienoa paikkaa sulla siis vielä näkemättä ja hyvä niin. Mainio syy palata Bangkokiin aina uudestaan. On kyllä niin valtava ja monimuotoinen kaupunki, että aina varmasti löytää jotain uutta vaikka kuinka monta kertaa kävisi.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, 23 tammikuun, 2020 at 13:09

  Onpa upeita temppeleitä ja kuvia! Bangkokissa en ole vielä käynytkään, mutta rakastan kaikkia temppeleitä ja uskonnollisia rakennuksia, jotka ovat usein kauneimpia rakennuksia kaikkialla. Hauskat nuo apinapatsaat! 😀

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 21:06

   Bangkokin reissu sitten vaan ehdottomasti suunnittelun alle. Bangkok on täynnä toinen toistaan upeampia temppeleitä, joista tässä vain hyvin pieni osa. Oikea unelmakohde siis sulle! 😀

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraaq perjantai, 24 tammikuun, 2020 at 08:23

  Ahh, Bangkok on kyllä paras! Ehdottomasti yksi suosikkikaupungeistani maailmalla ja oli super mielenkiintoista seurata Instan puolella tätä pr-matkaa. The Grand Palace on myös minun suosikkini!

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 21:12

   On kyllä mahtava kaupunki ja nyt näki paikan ihan eri kulmasta mitä aikaisemmilla parilla pikaisella visiitillä. Paljon jäi vielä käymisen arvoisia paikkoja ensi visiiteille. Storeja oli hauska tehdä, vaikka aikataulu olikin aika tiivis ja yli 200 storieta viikossa oli ehkä vähän liikaa. 😛

 • Reply Anna perjantai, 24 tammikuun, 2020 at 19:35

  Siis aivan mahtavia kuvia! Upeita kerrassaan! Temppelit on kyllä tuttuja ja kaikki ihan mielettömän hienoja. Miinus järkyttävästä ryysiksestä ja odottamisesta the Grand Palaceen. Siellä oli niitä kiinalaisia ryhmämatkalaisiakin aika paljon *hikoill*. Mutta ehdottomasti käymisen arvoinen.

  • Reply Tomi | Vaihda vapaalle maanantai, 27 tammikuun, 2020 at 21:17

   Kiitos! 🙂 Niinhän se menee, että suositut paikat haluaa kaikki nähdä ja kiinalaiset ovat jo joka paikassa. Olet tainnut osua paikalle vielä erityisen ruuhkaisaan aikaan, meillä ei ollut jonoa ollenkaan. Onneksi varsinkin Grand Palacen alue on kohtuu iso niin hieman rauhallisempiakin paikkoja löytyy kun sellaista kaipaa.

  Leave a Reply