Suomen suurin matkablogiyhteisö

Afrikkaan järjestetylle safarille – neljä hyvää vaihtoehtoa

Suurin osa, etenkin ensimmäistä kertaa Afrikkaan safarille lähtevistä haluaa järjestetylle safarille. Me olemme aloittaneet safareilla käymisen omatoimisafarista, joka onnistuu helposti Etelä-Afrikassa. Monet myöhemmin koetut, järjestetyt luksustason safarit ovat sen sijaan tarjoilleet puolestaan aivan erilaisia kokemuksia ja olemme nauttineet niistä täysillä. Niiden hyviä puolia on turvallisuus ja rauhalliset yksityiset alueet, jossa ei välttämättä edes näe muita safariautoja, vaan saa nauttia todella ainutlaatuisesta luontokokemuksesta. Eläinten luokse pääsee myös hyvin lähelle, koska yksityisillä alueilla on lupa ajaa offroadia vaikka suoraan leijonalauman viereen.

Kaikki tässä postauksessa mukana olevat kohteet ovat aitaamattomia lodgeja, joissa eläimiä voi nähdä myös heti oman luksusteltan tai huoneiston ulkopuolella. Sen vuoksi niitä ei voi suositella aivan pienten lasten kanssa matkustaville ja osassa onkin ikärajoitukset. Kaikkia alla mainittuja lodgeja yhdistää myös se, että niihin kuuluu safariajelu aamuin sekä illoin ja kaikki ruokailut. Tämä on yleinen käytäntö safareilla, koska majoitukset sijaitsevat luonnollisesti hyvin kaukana ravintoloista ja palveluista. Siksi järjestetyt safarit ovatkin lähes aina ns. all-inclusive lomia. Positiivista on kuitenkin se, että ne työllistävät paikallisia ja ruoka tarjoillaan yleensä tilauksen perusteella, eikä buffettina.

Norsuparatiisi Zimbabwen Khulu Ivory Lodgessa

Ensimmäisellä järjestetyllä safarilla kävimme Zimbabwessa. Ajoimme sinne autolla Etelä-Afrikan puolelta, mutta tätä ei voi suositella kuin hyvin kokeneille matkailijoille, sillä rajan ylitys Etelä-Afrikasta Zimbabween Beitbridgen kautta on melkoinen kokemus. Se on muisto, jonka muistamme aina, mutta juuri sillä hetkellä se ei ollut mikään maailman hauskin kokemus. Zimbabwe on maana hieman sekaisin poliittisen tilanteen vuoksi, mutta matkailijalle kuitenkin ihan kohtalaisen turvallinen kohde.

Majoituimme pari yötä Khulu Ivory Lodgessa, joka sijaitsee yksityisellä alueella aivan Hwangen kansallispuiston välittömässä läheisyydessä. Kansallispuistoa ei ole aidattu ja eläimet liikkuvatkin vapaasti sen rajojen ulkopuolelle, joten niitä voi nähdä runsaslukuisina myös muualla. Tämä tuli todettua nopeasti, sillä norsut tulivat pian saavuttuamme juomaan suoraan lodgen pienestä uima-altaasta! Zimbabwessa oli tuolloin todella paha kuivuus ja lodgen edustalla oleva juomapaikka oli muutenkin kovassa käytössä eläinten keskuudessa. Saimme nauttia virvokkeista omalla terassilla ja ihastella samalla milloin antilooppeja ja milloin norsuja.

Osa safariajeluista toteutettiin Hwangen kansallispuistossa, jossa on pysyttävä merkityillä tieosuuksilla, kun taas osa ajosta tapahtuu yksityisellä alueella, jossa voi ajaa myös offroadia. Näimme heti ensimmäisenä iltana gepardeja ja leijonan sekä tietenkin paljon norsuja. Muina päivinä petoeläinhavainnot olivat laihempia, mutta onneksi muita eläimiä näkyi kyllä mukavasti. Tänne kannattaa tulla katsomaan ennen kaikkea norsuja. Niitä pääsee näkemään läheltä ja osa on niin tottuneita safariautoihin, että tulevat suunnilleen työntämään kärsänsä sisään. Oppaamme tunsi osan norsuista ja tiesi minkä lähestyessä voi vain rauhassa olla paikoillaan, kun norsu tulee hyvin rentona ihan parin metrin päähän ihmettelemään autoa ja matkustajia.

Khulu Ivory Lodge on vierailumme jälkeen vaihtanut omistajaa, joten nykyisestä hintatasosta tai rajoituksista esimerkiksi lasten suhteen emme osaa kommentoida, mutta paikkana tämä on ihastuttava. Itse teltta ei ollut kaikkein hienointa luksustasoa, mutta oli erittäin siisti ja kaikki tarpeet täyttävä. Se oli myös rakennettu paalujen päälle, joten sinne tuskin tulee kovin helposti sisälle esim. käärmeitä.

Lue kaikki blogipostaukset Zimbabwesta.

 

Kings Pool – ylellinen safarilodge Botswanassa

Botswana on ehdottomasti safareiden suhteen ykkösmaita. Okavango Deltan suistoalue ja Choben kansallispuisto ovat molemmat maailman kuuluja suojelualueita. Olimme muutaman päivän safarilla Choben kansallispuiston reunamilla Linyantin alueella. Se oli niin syrjäinen alue, että lensimme sinne Botswanan pohjoisosassa sijaitsevasta Kasanesta pienkoneella, koska autolla sinne olisi ollut mahdotonta päästä. Katselimme koneesta allamme vaeltavia norsulaumoja ja koneen laskeutuessa turvallisesti asfaltoidulle kiitotielle, olimme innoissamme lähdössä safarille.

Majoituimme Wilderness Safarin omistamassa, hyvin ylellisessä Kings Poolin lodgessa. Täälläkin majoitusmuotona oli niin sanottu teltta, mutta kokoa sillä oli suuren kaksion verran ja siihen kuului myös terassi omalla pienellä uima-altaalla. Lodgen alue myötäili joen vartta, joten uima-altaalta pystyi ihastelemaan virtahepoja ja norsuja. Yhtenä päivänä meidät yllätti terassimme viereisessä puussa nököttävä pieni pöllö ja seuraavana päivänä kuningaskalastaja. Safariajelut tapahtuvat yksityisellä alueella, jossa voi ajaa offroadia. Pääsimmekin heti ensimmäisellä ajelulla ajamaan auton suoraan puun alle, jossa leopardi oli heräilemässä illan metsästysretkelle. Seurasimme sitä, kun se laskeutui puusta ja lähti etsimään itselleen saalista. Näimme Linyantissa myös leijonalauman, afrikanvillikoiria ja tietenkin paljon muita eläimiä, joita näkee ”joka puolella”, kuten norsuja, kirahveja, seeproja, erilaisia antilooppeja jne. Linyantissa pääsee myös venesafarille, mutta meidän ollessa siellä vesi oli liian alhaalla, joten se ei onnistunut.

Kings Poolissa ruoka on huipputasoa, kuten kaikki muukin. Lodge toimii 100 % aurinkoenergialla, eikä siellä ainakaan jokunen vuosi sitten kannattanut haaveillakaan nettiyhteydessä. Tämä on varakkaiden ihmisten ekosafarikohde, jossa pääsee täydellisesti irtautumaan kaikista laitteista.

Lue blogipostaukset Kings Poolista ja safareista Botswanassa.

Lion Sandsin luksussafari helppojen yhteyksien päässä Etelä-Afrikassa

Jos kahteen edelliseen kohteeseen vertaa, on Lion Sandsin safarikohteet Krugerin kansallispuistossa hyvin helppojen yhteyksien päässä. Johannesburgiin menee päivittäin useita lentoja Euroopasta, eivätkä hinnatkaan ole oikeaan aikaan varatessa kalliita. Johannesburgista pääsee eteenpäin joko noin viiden tunnin automatkalla tai sitten lentämällä suoraan Krugeriin. Me ajoimme Lion Sands Narina Lodgeen vuokra-autolla ja jätimme sen pariksi vuorokaudeksi parkkiin nauttiessamme järjestetyistä safariajeluista ja täysihoidosta.

Siinä missä kaksi edellistä (ja myös viimeinen) safarikohdetta on ollut ns. telttamajoituksella, on Lion Sandsissa kunnolliset asunnot, mökit tai huvilat. Miksi niitä nyt kukakin sitten haluaa kutsua. Kyseessä on kuitenkin ihan lattialla ja seinillä varustettu talo, jonne ei mikään eläin pääse sisälle, jos se huolettaa. Ulkona oli ihana terassi ja täälläkin oli oma pieni uima-allas. Ruoka tilattiin muutaman ruokalajin menusta ja sen sai nauttia ulkoterassilla, josta oli näkymät joelle. Tämäkin lodge on sijoitettu vastaavasti kuin Kings Pool Botswanassa, että niin päärakennuksesta kuin kaikista ”mökeistä” oli näkymät joelle. Oli mahtavaa ihastella joessa uiskentelevia norsuja suoraan omalta terassilta.

Lion Sandsin Narina lodge sijaitsee Krugerin kansallispuiston rajojen sisäpuolella, mutta suurelta yleisöltä suljetulla alueella. Siellä ei siis liiku muita kuin alueen lodgen safariautoja ja ne saavat ajaa offroadia. Alue oli maaliskuussa sadekaudesta johtuen hyvin runsaskasvustoinen ja kenties siksi petoeläinhavainnot jäivät melko laihaksi. Yhtenä iltana kävi kuitenkin tuuri ja jo pimeän laskeuduttua, tiellä käveli vastaan suuri leopardiuros. Toki näimme myös täällä paljon muita eläimiä ja esimerkiksi piikkisika oli ilahduttava ja harvinainen bongaus.

Lion Sands Narina lodge kuuluu myös tyyriimpään päähän ja sopii isolla budjetille matkustaville, jotka haluavat helpon safarikohteen, minne ei tarvitse matkustaa liian monimutkaisesti.

Lue myös perusteellisempi postauksemme Lion Sands Narinasta.

 

Selousin suojelualue Tansaniassa ja Roho ya Selous

Viimeisimmällä järjestetyllä safarilla olemme olleet Tansaniassa Selousin suojelualueella. Lensimme sinne Dar es Salaamista pienkoneella ja laskeutuessamme pienelle hiekkakiitotielle, tiesimme olevamme todella syrjäisessä paikassa Afrikan sydämessä. Kuten Botswanassakin, myös täällä meidät noudettiin kiitotieltä (lentokentästä ei voi puhua tässä yhteydessä) safariautolla ja jo matka sieltä lodgelle oli safariajelua. Selous hurmasi meidät ihan ensihetkestä lähtien. Monet suuntaavat Tansaniassa safarille tunnetuille paikoille Serengetiin ja Ngorongoroon, mutta tämä tuntemattomampi suojelualue oli aivan häkellyttävän kaunis. Siinä missä monessa paikassa safariajelut sijoittuvat jokivarsiin, ajelimme täällä paljolti pienen järven reunamia. Tätä järveä reunustivat palmut ja valkoiset hiekkarannat. Edellinen lause voisi kenties houkutella uimaan, mutta täällä se ei tullut kyseeseen, sillä rannalla päivystivät suurilukuisina myös krokotiilit ja vedestä pilkotti virtahepojen kuonot ja silmät.

Asilia African omistama Roho ya Selous on hyvin syrjässä kaikesta, eikä sieltä löydy yhtä mahtipontisia yleisiä tiloja kuin kolmesta edellisestä. Yleiset tilat ovat vaatimattomammat, mutta erittäin hyvin maastoon sulautuvat. Teltat ovat suuria ja sieltä löytyy kaikki tarpeellinen. Olimme täällä jo sadekauden alettua ja valitettavasti se vaikutti hieman siihen, että pienemmät eläimet pyrkivät telttoihin sateelta turvaan. Niinpä meidänkin teltasta poistettiin muutaman yön oleskelun aikana niin käärme kuin pari skorpioniakin. Tätä ongelmaa tuskin on kuivalla kaudella, mutta se on hyvä tiedostaa. Teltta on pystytetty betonilaatan päälle eli se ei ole korkealla, kuten Zimbabwessa Khulu Ivoryssa.

Safarit Selousin alueella olivat todella ihania jo pelkästään maisemien puolesta, mutta näimme myös runsaasti eläimiä. Erityisen paljon pidimme venesafarista, jollaisella emme ole olleet muualla. Se on hyvin erilainen tapa nähdä eläimiä, kun alla ei olekaan autoa, jolla huristaa tiehensä, vaan ollaan pienessä veneessä virtahepojen ja krokotiilien keskellä. Näimme Selousissa pariin otteeseen leijonalauman hyvin läheltä, mutta leopardit ovat siellä hyvin arkoja, eikä niitä kuulema ole helppoa nähdä läheltä. Myöskään gepardeja alueella ei ole paljoa. Sen sijaan muiden eläinten näkemiseen alue on mahtava.

Asilia African Roho ya Selous on kahteen edelliseen verrattuna edullisempi vaihtoehto, mutta ei toki mikään budjettivaihtoehto tämäkään. Kannattaa huomioida, että myös tänne on pakko lentää pienkoneella, ellei ole hyvin seikkailuhenkinen ja halua ajaa paikalle Dar es Salaamista pitkää matkaa osittain heikkokuntoisia teitä.

Lue kaikki postaukset safaristamme Selousin suojelualueella.

Kallis hinta, yksilöllinen palvelu ja vastuullisia toimijoita

Tälläiset järjestetyt, tasokkaat safarit ovat kalliita vaihtoehtoja, mutta rahoille saa kyllä myös vastinetta. Nämä kaikki yllämainitut safaripaikat ovat olleet mielestämme erittäin hyviä ja vastuullisesti toimivia. Eläimiä kunnioitetaan. Niihin pidetään tietty etäisyys ja yhden eläinhavainnon luokse ei sallita kerääntyvän lukuisia autoja, vaan jos paikalle tulee liikaa autoja, ensiksi tulleiden on poistuttava ja annettava tilaa muille, jotta eläimiä ei häiritä liikaa. Usein iltasafariin kuuluu myös lyhyt aika pimeällä ajamista ns. yösafaria.

Jos safari Afrikassa tälläisessä luksuskohteessa houkuttelee, tässä on useita vaihtoehtoja ja näillä yrityksillä on myös muita lodgeja eri puolilla Afrikkaa. Jos taas budjetti ei anna periksi tuhansien eurojen arvoiselle safarireissulle, voi safarilla käydä myös omatoimisesti esimerkiksi Krugerin kansallispuistossa, jolloin siitä selviää huomattavasti halvemmalla. Lue aiheesta blogipostaus: Tonnilla safarille Krugerin kansallispuistoon.

 

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Jenni | Boarding Time sunnuntai, 27 lokakuun, 2019 at 12:04

  Aivan ihanan kuuloisia paikkoja kaikki! Pidänkin mielessä tuon Lion Sandsin kun alamme suunnittelemaan helmikuun Etelä-Afrikan matkan safariosuutta.
  Mwiba ja Great Migration Tansaniassa viime talvena oli niin huikea safarielämys, että sitä paremmaksi on kyllä vaikea pistää, mutta innolla odotan jo seuraavaakin safaria.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 27 lokakuun, 2019 at 20:03

   Great Migration on varmasti jotain ihan käsittämättömän huikeaa. Sitä ei Krugerissa pääse näkemään, mutta paljon muuta kyllä toki. Ymmärsin aiemmista kommenteistasi instassa, että olisitte olleet menossa Krugeriin omatoimisafarille, mutta jos ette, niin sitten Lion Sandsin joku kolmesta lodgesta voi olla hyviä vaihtoehtoja. 🙂

 • Reply Sini sunnuntai, 27 lokakuun, 2019 at 12:44

  Itselläni on safari vasta haavetasolla. Mukava lukea kokemuksia eri safareista. Se varmasti helpottaa myöhemmin päätöksentekoa, kun valitsee itselle mieluista kohdetta.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 27 lokakuun, 2019 at 20:05

   Safarikohteita tosiaan on niin paljon, että valinnanvaikeus voi iskeä eteen. Toivottavasti tämän tyyppisistä postauksista voi sitten tosiaan olla hyötyä, jos omaa safaria suunnittelee. 🙂

 • Reply Arja / Elämänmakuisia matkoja sunnuntai, 27 lokakuun, 2019 at 13:42

  Kiitos, aivan mahtavia kohteita, näistä oli ilo lukea ja haaveilla! 🙂

 • Reply Ne Tammelat maanantai, 28 lokakuun, 2019 at 15:30

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Tuollainen luksustelttamajoitus on kieltämättä houkutteleva. Täytyy katsoa ihan kartan kanssa, että mihin mikäkin sijoittuu ja mitä kaikkea ehtisi samalla reissulla nähdä. Siitähän se sitten lähtee realisoitumaan 🙂

 • Reply Minna maanantai, 28 lokakuun, 2019 at 20:03

  Miten huikeita kuvia ! Olen vasta haaveilutasolla, että ehkä joskus. Nyt tyydyn vain ihailemaan sinun kuviasi:)

 • Reply Suvi / Suvin matkassa maanantai, 28 lokakuun, 2019 at 20:57

  Huikeita kuvia ja uskomattomia paikkoja. Safarille on kyllä päästävä vielä joku päivä!!

 • Reply Kohteena maailma / Rami tiistai, 29 lokakuun, 2019 at 10:55

  Huikeita reissuja on teillä ollut, niistä on ollut kiva lueskella ja katsella kuvia! Itse olen parilla eri safarilla ollut ja mieli tekisi mennä pian uudestaan, täytyy tosin noiden nuorempien nappuloiden vähän kasvaa, että voisi ottaa nekin mukaan. Eihän nuo safarit mitään ilmaista huvia ole, mutta henkistä pääomaa saa monin verroin takaisinpäin.

  Kyllähän näissäkin lodgeissa näkee sen, että on maanpäällisessä paratiisissa. Minnes suuntautuu muuten seuraava safarireissu, joko on päätetty?

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta keskiviikko, 30 lokakuun, 2019 at 10:36

  Nää on kyllä niin ihania! 🙂 Ja nuo luksus teltat ovat niin makeita!! <3 Ehkäpä minäkin vielä joskus! 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, 31 lokakuun, 2019 at 21:53

  Ihania reissuja! Voisin lähteä noista vaikka jokaiselle. Safarikokemusta on kolmen reissun verran. Intia ja Senegal eivät vakuuttaneet, mutta Tansaniassa oli upeita paikkoja.

 • Reply Heli / Drama On The Road perjantai, 1 marraskuun, 2019 at 09:50

  Pitääkin jatkaa tästä tohon sun Kruger-postaukseen, olisi meinaan itsellä lähtö kyseiseen paikkaan tuossa uudenvuodenaattona! Mitään ei ole varattu paitsi auto lentokentältä Johannesburgista, mutta kyllähän tässä vielä ehtii vai miten se meni 😀 Oli kiva kuulla myös tää järjestettyjen matkojen toimiminen, vaikka itse meenkin nyt omatoimimatkalle. Ehkä ens kerralla järkätty, jos tuntuu että olis valmis maksaan luksuksesta ja helppoudesta 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, 1 marraskuun, 2019 at 12:24

  Tuo Linyanti on meillä ehkä hiukan seuraavissa safarisuunnitelmissa, Choben jälkeen jäi vielä pieni hinku palata Botswanaan Okavangon alueella ja saattaa olla, että sinne vielä tulevana syksynä päädymme – tasokkaasti ja helposti Olympian matkassa 🙂
  Me olemme tehneet kaikki safarimme pienryhmämatkoina joko Olympian tai Aventuran kanssa ja hyvin ne ovat onnistuneet niin Tansaniassa, Ruandassa, Ugandassa, Keniassa kuin Botswanassakin.
  Ei nyt ihan safaria, mutta Zambiassa oli kyllä Roayl Livingstone -hotellissa mahtavaa miten seeprat käyskentelivät hotellin puistoalueella!

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa perjantai, 1 marraskuun, 2019 at 13:20

  Oi vitsit mitä kokemuksia nämä on varmasti olleet! Tuo majoituksen taso on kyllä ihan käsittämätön, todellakin rahoille saa vastinetta. Odotan kyllä niin innolla tulevaa Etelä-Afrikan ja Marakelen kansallispuistoon sijoittuvaa vapaaehtoismatkaa. Käsittämätöntä, että saan olla kokonaiset kaksi viikkoa upean luonnon ja eläimien keskellä. Pitää kyllä niin panostaa objektiiviin ennen sitä, teidän eläinkuvat on kyllä niin upeita.

 • Reply Cilla lauantai, 2 marraskuun, 2019 at 10:59

  Hyvä kattaus eri paikoista ja erinomaisia kuvia upeista eläimistä <3 Itsekin maksaisin kyllä lisähintaa siitä, että tiedän käyttäväni eettisiä matkanjärjestäjiä. Safarit ja muut eläinbongausretket kun voivat aiheuttaa myös pahaa tuhoa luonnolle ja luontokappaleille.

 • Reply Eeva / Eevagamunda-blogi lauantai, 2 marraskuun, 2019 at 12:08

  Upeita kuvia. Safarit on vielä kokematta, mutta etenkn Tansania on ollut mielessä. Siellä sinunkin mainitsemat Serenget ja Ngorongoro on listalla, mutta pitääpä laittaa mieleen tuo sinunkin esittelemäsi uniikimpi kohde. 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, 2 marraskuun, 2019 at 18:49

  Ihan mielettömiä paikkoja! Meilläkin haaveissa vastaavia reissuja kunhan nämä tenavat vähän kasvaa. Toisen ehkä voisi jo ottaa mukaan tai jättää pidemmäksi aikaa hoitoon, mutta toinen on vielä liian pieni molempiin. Upeita kuvia!

 • Reply Sanna I Seven Seas lauantai, 2 marraskuun, 2019 at 23:42

  Mielettömän hyvä ja houkutteleva kooste! Kuten ollaan puhuttu, niin mua vähän kiinnostelee nämä ja erityisesti koen, että tuollainen telttamajoitus olis mulle tosi mieluinen. On varmasit huikeeta, kun kuulee kaikki yölliset äänet ja kokee sen tunnelman aidoimmillaan. Joku päivä… 🙂

 • Reply Eve, Jetlaggies maanantai, 4 marraskuun, 2019 at 21:18

  Nyt meni kyllä muistisopukoihin tämä postaus <3, kun alamme suunnitella seuraavaa safaria Afrikassa. Sekä Etelä-Afrikka että Great Migration ovat olleet jo ihan liian kauan bucket listalla. Ja miten ihania safarihuviloita/hotelleja ootte löytäneet, vau!

 • Leave a Reply