Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suorat lennot Helsingistä – kaupunkiloma kauniissa Genevessä

Pr-matka yhteistyössä Visit Switzerland ja Geneva Tourism

Ranskan kieltä, aurinkoa, boheemia kaupunkikuvaa ja leppoista tunnelmaa. Nämä olivat ensitunnelmat Genevestä. Pian suhde kaupunkiin syveni ja opin tuntemaan kaupungin monet puolet ja kasvot. Uudempi bisneskeskus ja vanhakaupunki. Baarikatu, rantakatu, mukulakivikujat ja pienet aukiot. Tämä Suomen Turun kanssa samaa kokoluokkaa oleva kaupunki osoittautui pitkän viikonlopun aikana mielenkiintoiseksi ja hurmaavaksi tuttavuudeksi. Aiemmin olin ollut Sveitsissä lähinnä luonnossa ja vuorilla. Nyt tämä kaupunkiloma aivan Ranskan rajalla sijaitsevassa kaupungissa tarjosi aivan erilaisia kokemuksia. Toisaalta Alpeillekaan ei matkaa olisi ollut kovin paljoa, joten kaupunkilomaan olisi helppo yhdistää vuodenajasta riippuen patikointia tai laskettelua vuorilla. Käteväksi tämän kaiken tekee se, että Geneveen pääsee lentämään Helsingistä suoraan Finnairin päivittäisellä yhteydellä.

Genevessä järvi muodostaa merkittävän osan kaupunkikuvasta. Veden läheisyys tuo aivan omanlaistaan tunnelmaa. Kalenteri näytti jo yli syyskuun puoltaväliä ja Suomesta lähtiessä kylmä viima oli tunkeutunut luihin ja ytimiin. Genevessä päivälämpötilat kohosivat 25 asteen tuntumaan ja oli lämmin kuin Suomessa lämpimänä kesäpäivänä. Aurinko kimmelsi uskomattoman kirkkaasta Geneve-järvestä ja joutsenet lipuivat laineilla. Geneve ei ole mikään valtava suurkaupunki. Kaupungin alueella asuu alle 200 000 asukasta. Kaupunki tuntuu samaan aikaan sopivan kokoiselta ottaa haltuun muutamassa päivässä, mutta riittävän suurelta, ettei siellä tekeminen lopu kovin nopeasti kesken.

Geneve-järvi on kaupungin keskipiste

Jokainen kaupungissa käynyt tietää Geneven suihkulähteen (Jet d’eu). Se puskee vettä valtavalla voimalla 140 metrin korkeudelle. Aikaisin aamulla sitä ei kannata lähteä katsomaan, koska silloin se ei ole vielä päällä. Meille kerrotun tarinan mukaan sen käy laittamassa päälle joka päivä vanhempi herrasmies, joka joskus nukkuu vähän pidempään. Me emme muutaman päivän kokemuksella tosiaankaan päässeet selville tästä unirytmistä, mutta hihkuimme joka kerta riemusta, kun huomasimme suihkulähteen laitetun päälle. Se nimittäin näkyy kaupungilla liikkuessa yllättävän kaukaa.

Geneve-järvi on Sveitsin, Ranskan ja koko Alppien alueen suurin järvi. Yleensä suuret järvet eivät ole niitä kaikkein upeimpia, vaan ne pienet ja turkoosit. Siksi olikin yllätys, että lähtiessämme veneilemään järvelle huomasimme veden olevan uskomattoman kirkasta ja heijastuvan paikoitellen turkoosina. Odotin enää delfiinin hyppäävän keula-aalloista, mutta sellaista ei sentään sattunut, koska delfiinejä järvessä ei tietenkään ole. Sen sijaan joutsen kyllä uiskenteli veneen luokse ruokaa kyselemään. Tällä kertaa jäi eväät saamatta (Huom! Ethän sinäkään syötä linnuille leipää, se ei ole niille sopivaa ravintoa.).

Osa porukastamme pulahti veneestä järveen uimaan, osa (allekirjoittanut) keskittyi ihastelemaan maisemia ja tanssimaan paluumatkalla Mamma Mian tahdissa. Geneva Boatsin kuljettaja ei kuulema ollut koskaan aiemmin nähnyt moisia bileitä veneensä kyydissä. Kauniilla järvellä, auringonpaisteessa veneillessämme kaikki vain olivat aivan loistavalla tuulella. Pysähdyimme pienen kylän edustalla, jossa olisi ollut mukava käydä kävelemässä, jos meillä olisi ollut enemmän aikaa.

Geneven viinialueella

Sveitsistä tuskin tulee ensimmäisenä viinit mieleen. Se ei tarkoita, etteikö Sveitsissä viinejä valmistettaisi. Ne eivät vain kovin usein pääse maan rajojen ulkopuolella, vaan noin 90 % tuotetusta viinistä nautitaan maan rajojen sisällä. Jos viinit kiinnostavat, kannattaa siis lähteä maistelemaan sveitsiläisiä viinejä suoraan paikan päälle. Geneven lähellä on useita viinitiloja ja kannattaakin lähteä vähän kaupungin ulkopuolelle tutustumaan niihin.

Meille oli järjestetty matkan toisena iltana yksi kauneimmista illallisista koskaan viinitilalle. Olimme La Cabuche nimisellä pienellä viinitilalla Dardagnyssä noin puolen tunnin matkan päässä Genevestä. Kun aurinko alkoi laskeutua kukkuloiden taakse, paikka oli kuin sadusta ja koko pieni porukkamme oli aivan haltioissaan paikan ja meille järjestettyjen ruokien kauneudesta.

Dardagnyn alueella voi tehdä myös 7,5 kilometrin mittaisen viinialuekävelyn. Sekin olisi varmasti ollut ihana kokemus.

Geneven kaunis vanhakaupunki

Kuten niin monella muullakin keskieurooppalaisella kaupungilla, on myös Genevellä pitkä historia ja näyttävä vanhakaupunki. Sen Ranskan kielinen nimi on Vieille Ville. Genevessä vanhankaupungin mukulakivikujilla on mukava kävellä summa mutikassa. Kannattaa kuitenkin varata hyvät kengät, koska vanhakaupunki on kukkulan päällä ja sinne on pieni kipuaminen. Ei mitään liian pahaa, mutta sen verran, että se voi tuntua jaloissa, jos ei ole tottunut lenkkeilijä. Vanhastakaupungista löytyy mm. maailman pisin penkki ja sieltä on hienot maisemat läheisen puiston yli muuhun kaupunkiin.

Vanhastakaupungista löytyy lukuisia kahviloita, museoita ja historiallisia rakennuksia. Sen keskustasta löytyy myös idyllinen aukio Place du Bourg-de-Four, jossa kannattaa käydä istuskelemassa säästä riippuen terassilla tai jossain tunnetuimmassa kahvilasta tai ravintolasta, joita ovat mm. Café de Bourg-de-Four, La Clémence ja Restaurant au Carnivore.

 

Upea Carougen kaupunginosa

Jos jokin yksittäinen alue Genevestä pitäisi nimetä parhaaksi, olisi se ilman muuta Carouge.  Olimme siellä pyöräretken yhteydessä sunnuntaina. Kaupat olivat kiinni, joten emme päässeet piipahtamaan lukuisissa houkuttelevan näköisissä putiikeissa, mutta pieni päiväkävely Carougessa oli kuin aikamatka menneelle vuosituhannelle. Värikkäät talot ja ikkunaluukut tekevät paikasta kertakaikkisen hurmaavan. Carougea kutsutaankin paikallisten mukaan ”pieneksi Italiaksi”, koska siellä on selvästi italialaista tunnelmaa ja sen arkkitehtuuri voisi sopia hyvin vaikkapa Amalfin rannikolle.

Carouge on hieman kauempana keskustasta, joen toisella puolella. Se olikin ennen oma, erillinen kaupunkinsa, mutta on nykyään yksi Geneven kaupunginosista. Vaikka matkaa sinne onkin hieman enemmän, siellä vierailua ei silti kannata jättää välistä. Siellä tunnelma on täysin erilainen kuin muualla Genevessä.

 

Liikkuminen Genevessä on helppoa ja halpaa

Olisitko uskonut, että Sveitsin kohdalla esiintyy jollain tapaa sana halpaa?! No oikeastaan se ei pidäkään paikkaansa, koska tässä tapauksessa oikeampi sana olisi ilmaista. Tähän et monessa paikassa törmää: Genevessä on ilmainen julkinen liikenne kaikille turisteille, ketkä majoittuvat Genevessä hotellissa. Saavuttuasi hotellille, saat lipun (Geneva Transport Card), jolla voit matkustaa ilmaiseksi bussilla, junalla, raitiovaunulla ja jopa vesibussilla. Lisäksi lentokenttä on vain 10 minuutin junamatkan päässä keskustasta. Tämän lisäksi voi olla hyödyllistä harkita Geneva Pass:in ostoa, jolla pääsee ilmaiseksi tai alennuksella moniin nähtävyyksiin.

 

Geneven kaupunkikierros sähköpyörillä

Sunnuntaiaamu oli loistava ajankohta kaupunkikierrokselle sähköpyörillä. Olin kyllä ajatuksesta hieman kauhuissani. Me asumme sen verran syrjässä, että kuljen joka paikkaan autolla, emmekä me edes omista tällä hetkellä yhtään polkupyörää. En siis ollut pyöräillyt vuosiin, enkä varsinkaan liikenteen seassa. Sähköpyöristä minulla ei ollut ennestään mitään kokemusta. Onneksi meidän ryhmässä oli pari muutakin pienen epävarmuuden kanssani jakavaa. Sen lisäksi useampi oli suuremmalla itseluottamuksella varustettu ja tietenkin meillä oli opas, joka luotsasi meitä reittejä pitkin, joita tuskin kukaan meistä olisi muuten keksinyt ajaa.

Pyörän kyydissä pääsi kaupungista näkemään nopeasti ison osan. Vaikka liikenteen seassa ajaminen tuntuikin aluksi pelottavalta, tuli nopeasti huomattua myös miten hyvät reitit pyöräilijöille oli rakennettu. Sähköskoottereita Genevessä ei pahemmin (onneksi) näkynyt, mutta kaupunkipyöriä ja sähköpyöriä löytyy kyllä. Kaupunki on sen verran laajalle levittäytynyt, että omat jalat eivät välttämättä riitä ihan joka paikkaan pääsemiseen. Toki ilmainen julkinen liikenne on myös hyvä vaihtoehto.

 

Hyvät shoppailumahdollisuudet

Mitä kalliimpi merkki, sitä todennäköisemmin sen liike Genevestä löytyy. Siltä ainakin tuntui. No oikeasti näin pienessä kaupungissa ei tietenkään ole varmasti esimerkiksi Pariisin veroisia ostosmahdollisuuksia, mutta kyllä kaupungilla liikkuessa näkyi olevan putiikkia toisensa perään. Sanotaanko, että paksulle lompakolle vaihtoehtoja saattaa olla hieman enemmän, mutta eivät kaikki sveitsiläisetkään rikkaita taida olla, joten kyllä vaihtoehtoja on tarjolla myös suomalaiseen hintatasoon tottuneelle. Ostoskatu Rue du Marche löytyy pienen matkan päässä vanhastakaupungista ja melko läheltä järven rantaa. Mont Blanc-nimisellä kadulla sijaitsee paitsi vuoren nimeä kantavan merkin lippulaivamyymälä, sieltä on myös mahdollista nähdä itse vuori oikein kirkkaalla säällä.

 

Kaiken kaikkiaan Geneve pääsi yllättämään todella positiivisesti. Tietenkin oma osansa oli upealla säällä. Sateella kaupunki ei varmasti olisi onnistunut hurmaamaan niin perusteellisesti. Vaikka Sveitsi onkin kallis, on sillä niin paljon tarjottavaa, että sinne matkustaminen kannattaa, jos pankkitili vain antaa myöten. Geneve sijaitsee loistavalla sijainnilla ja siellä vierailuun voi tosiaan yhdistää Alppi-loman tai naapurimaassa Ranskassa vierailun.

————————————————————————————————————————–

Geneve Smile – Work shop vaikuttajille

Osallistuin Genevessä kolmen päivän mittaiseen vaikuttajille suunnattuun workshoppiin. Matkan tarjosi sitä kautta Sveitsin ja Geneven matkailun turistitoimistot. Workshopit meille piti inspiroivat ammattivaikuttajat Veera Bianca ja Sara Tickle. Mukaan oli valittu yli 200 hakijan joukosta lisäkseni Reetta – Fashion Statement, Hanna – Hananaa ja Tarukatariina. Meille osallistujille oli workshoppien lisäksi järjestetty paljon mielenkiintoista ohjelmaa ja sitä kautta pääsimme tutustumaan kaupunkiin mukavasti. Voit käydä lukemassa lisää postauksia Genevestä myös muiden osallistujien blogeista.

Veera & Sara

Reetta, Hanna & Taru

 

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply JM torstai, 10 lokakuun, 2019 at 00:09

  Hei, ihan kiva katsaus Geneveen, pari huomiota:

  – Useita oikeinkirjoitusseikkoja, mm. ”Jet d’Eau” ja ”Rue du Marché”
  – Carouge on erillinen kaupunki Genevestä, kantonissa on yhteensä 45 kuntaa. Kaupungin italialaiset piirteet saivat alkunsa 1700-luvun puolivälissä, jolloin se oli osa Sardinian kuningaskuntaa. Amalfin sijaan hakisin siis arkkitehtuurivertauksen esimerkiksi Genovan suunnalta.

 • Reply Veera Bianca torstai, 10 lokakuun, 2019 at 09:22

  Ihanan kattava postaus Genevestä! <3 Kiitos vielä kun olit mukana!

 • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 17:39

  Mielenkiintoista kuulla noista viinitiloista, ei tulisi kaupungista siis ne mieleen ja positiivista myös tuo ilmainen julkinen liikenne turisteille, täytyy sanoa että Sveitsistä varmaan ensimmäiseksi tulee mieleen kalliit hinnat. Olisikin mielestäni postauksessa voinut olla enemmän tietoa Geneven hintatasosta, koska se on varsin oleellinen asia. Toki maksetulla matkalla ei paljoa rahaa tarvi miettiä, mutta lukijaa se kiinnostaisi..

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle maanantai, 14 lokakuun, 2019 at 17:02

   Sveitsi ei tosiaan ole halvimmasta päästä matkailukohteena. Jätin hintapuolen tästä kokonaan pois juuri siitä syystä, etten oikein koe pystyväni siitä kunnolla kertomaan. Jonkin verran toki tuli ravintoloissa hintoja katseltua, mutta ei pistettyä muistiin. Olisi selvästikin pitänyt. 🙂

 • Reply Ne Tammelat tiistai, 15 lokakuun, 2019 at 19:14

  Geneve vaikuttaa kyllä kivalta kohteelta. Kerran olen lentänyt sinne, mutta jatkoin matkaa heti Chamonixiin. Tuo maailman pisin penkki oli muuten Amazing Racen edellisellä kaudella yhden tehtävän keskiössä. Kilpailijoiden piti sanomalehden avulla mitata sen leveyttä 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta lauantai, 19 lokakuun, 2019 at 10:39

  Niin kauniita kuvia tuolta viinitilalta! 🙂 Reissu kuulostaa ja näyttää kyllä niin huikealta. Sveitsissä en ole kuin kerran käynyt ja todella sinne uudestaan vielä haluaisin. 🙂

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi lauantai, 19 lokakuun, 2019 at 10:42

  Vaikuttaa todella kivalta kohteelta, joka pitääkin laittaa listalle odottamaan vuoroaan, sinne monien muiden kohteiden joukkoon. 🙂 Aika upea juttu tuo turisteille ilmainen julkinen liikenne! En ole moisesta koskaan missään muualla kuullut!
  Minulla on muuten ihan sama juttu pyöräilyn kanssa. En ole omistanut polkupyörää pian 20 vuoteen ja yhtä kauan taitaa olla siitä, kun olen viimeksi pyörällä ajanut. Joskus olen miettinyt, että mitä jos tulee tilanne jossa eteen lyödään pyörä. Osaako sillä enää ajaa. 😀

 • Reply Cilla lauantai, 19 lokakuun, 2019 at 13:58

  Olin Genevessä viikon vuonna 2014. Kaupungissa kuljeskelun lisäksi kiertelin aika paljon erilaisia virastoja, kuten YK:n päämaja ja varasin myös vierailun CERNiin. Yhtenä päivänä tein bussimatkan Ranskaan. Oli kyllä upeat maisemat matkallakin! Geneve oli ihan kiva kaupunki ja tosiaan sinne pääsi helposti Finnairilla jo tuolloin.

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, 19 lokakuun, 2019 at 14:47

  Ihana Geneve ja Sveitsi! <3 Ja vitsi mikä kesäinen tunnelma näistä kuvista välittyy, vaikka puissa taisi jo osittain ruska ollakin. 🙂

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 19 lokakuun, 2019 at 15:26

  Kaupunkiloma Sveitsissä, why not. Yllättävintä täässä jutussa oli, että Sveitsi on myös viinimaa. En ole koskaan, missään kuullutkaan sveitsiläisistä viineistä. Mutta toisaalta, jos tuotanto pysyy pääosin maan sisällä, ei kai ihme. Kiinnostavaa joka tapauksessa.

 • Reply MSC Grandiosa - vuoden vihreimmän varustamon kyydissä - Matkablogi Vaihda vapaalle maanantai, 18 marraskuun, 2019 at 18:54

  […] positiivista yllätystä. En odottanut kovin paljoa syyskuiselta Pariisilta, enkä myöskään Geneveltä kaupunkina ja ne pääsivät molemmat yllättämään mukavan positiivisesti. Minulla ei ollut […]

 • Leave a Reply