Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lago di Braies – Dolomiittien kuvatuin ja kaunein järvi?

Dolomiittien bucket listimme kärkipäässä keikkui järvi, josta olimme nähneet lukuisia upeita kuvia. Lago di Braies italialaisittain tai Pragser Wildsee saksalaisittain (Dolomiiteillä puhutaan laajasti saksaa) on turkoosi vuoristojärvi, jonka toisesta päästä kohoaa jylhä vuori. Se on helposti saavutettavissa Etelä-Tirolin maakunnassa, lähellä Itävallan rajaa ja järvelle voi vain ajaa autolla ja kävellä lyhyen matkan parkkipaikalta. Tästä syystä paikasta on tullut erittäin suosittu. Meidän mielestämmekin tämä Dolomiittien suurin luonnonjärvi kiilasi heittämällä yhdeksi Dolomiittien kauneimmaksi paikaksi, eikä todellakaan tarvitse ihmetellä miksi se on niin suosittu kohde Italian alpeilla. Mieleemme tuli väistämättä Kanadan upeat turkoosit vuoristojärvet Lake Louise ja Lake Moraine. Ihanaa, että Euroopastakin löytyy yhtä upeita kohteita.

Ajoimme paikalle hieman hassusti suoraan Secedalta. Tämä ei todellakaan ollut mikään loogisin reitti, mutta kun katselimme sääennusteita, totesimme, että meidän olisi ajettava Lago di Braiesille vielä kyseisenä iltana. Seuraavaksi pariksi päiväksi sää huononi ja etenkin Tomi asetti Lago di Braiesin tärkeysjärjestyksessä niin korkealle, että lähdimme ajamaan parin tunnin matkan vielä Dolomiittien ensimmäisenä päivänä. Kilometreissä matka ei ollut sataakaan kilometriä, mutta mutkaisilla vuoristoteillä eteneminen on hidasta. Sydän itki verta, kun ajelimme upeita vuoristoreittejä, mutta maisemat olivat piiloutuneet pilviverhoon ja sade piiskasi tuulilasia. Toivoimme, että Lago di Braiesilla näkisimme edes vilauksen sinisestä taivaasta.

Onneksemme sääennusteet Italiassa tuntuivat pitävän jokseenkin paikkaansa ainakin tuon illan osalta ja saapuessamme matkan varrella sijaitsevaan majoitukseemme, aurinko vilkutteli meille pilviverhon takaa. Heitimme laukut huoneeseen ja hyppäsimme takaisin autoon, jotta ehtisimme katsomaan tuota maagisen turkoosia järveä ennen kuin aurinko katoaisi horisonttiin. Olimme tuossa vaiheessa olleet liikkeellä jo aamusta alkaen ja pikkuisen olisi tehnyt mieli heittäytyä sängylle makaamaan, mutta upeat maisemat houkuttelivat sen verran reippaasti, että hyppäsimme takaisin autoon. Majoituksemme sijaitsi onneksi vain muutaman kilometrin päässä Lago di Braiesilta, joten enää ei ollut pitkä matka. Perillä maisemat palkitsivatkin niin ruhtinaallisesti, että väsymyksestä ei todellakaan ollut tietoakaan.

Uskomattoman kaunis paikka illan rauhallisuudessa

Vaikka olimme nähneet Lago di Braiesista lukuisia kuvia, onnistui se silti yllättämään kauneudellaan. Valo oli illalla mukavan pehmeä ja paikka rauhallinen. Olimme etukäteen lukeneet kuinka valtavat turistimassat valtaavat rannat ja miten vaikeaa selfie-keppien lomassa olisi pujotella. Tuosta hälinästä ei ollut tietoakaan kesäkuun lopun iltana. Meidän lisäksemme alueella oli vain kourallinen muita ihmisiä. Järvi oli tyyni ja tunnelma hyvin seesteinen. Ainoan kiireen tunteen toi päässäni pyörivä ääni, joka huusi ottamaan tuhat valokuvaa tuosta upeasta paikasta. Sekin ääni oli vaiennettava järkevän määrän kuvia jälkeen, jotta jäi aikaa myös vain ihailla paikan kauneutta.

Järven ympäri kulkee neljän kilometrin pituinen reitti. Koska olimme liikkeellä melko myöhään, emme lähteneet enää kiertämään sitä etenkin, kun allekirjoittaneen jalka-/selkäkipukin ilmoitteli itsestään. Sen sijaan harkitsimme tulevamme paikalle uudelleen seuraavana aamuna, jos sää sallisi. Sääennuste tosin ei lupaillut aamuksi hyvää säätä, vaan lähinnä vesisadetta.

 

Aamu Lago di Braiesilla

Aamuyöstä selkäkipu herätti ennen auringonnousua ja vierailu parvekkeella toi positiivisen yllätyksen. Ainakaan toistaiseksi ei satanut vettä. Vedin aamupalaksi banaanin ja parit kipulääkkeet. Päälle me molemmat vedimme kaikki mahdolliset mukana olleet lämpimät vaatteet ja sen jälkeen lähdimme taas liikkeelle. Viideltä aamulla. Lomalla. Emme me ihan täysjärkisiä ole, tiedetään.

Jos edellisilta Lago di Braiesilla oli rauhallinen, aamuviideltä paikka oli luonnollisesti vieläkin rauhallisempi. Yksin emme siellä silti olleet. Sen verran suositusta paikasta on kyse. Siellä oli jo toinen pariskunta nauttimassa termarista aamukahvia rinteessä penkillä ja yksinäinen kuvaaja viritteli kamerajalustaansa. Taivaalta ei onneksi satanut mitään, mutta pilviä oli paljon. Aurinko oli vielä syvällä vuorten takana. Päätimme lähteä kiertämään järven ympäri kiertävän reitin.

Lyhyt patikka Lago di Braiesin järven ympäri

Aloituspisteestä katsottuna reitti järven ympäri näytti kohtalaisen tasaiselta. Nousua ja laskua kuitenkin tulee jonkin verran, kun reitti kiemurtelee järveä reunustavilla rinteillä. Onneksi olin vetänyt kunnolliset kipulääkkeet, koska reitti ei ollutkaan kovin tasainen. Maisemien puolesta se todellakin kannatti ja vaikka nyt ei ollutkaan kenties kesän kaunein aamu kyseisellä järvellä, meille tuo oli tämän kesän kaunein aamumaisema. Veden väri vaihteli valon määrästä riippuen ja pilvet olivat paikoitellen alhaalla. Olimmehan vuoristojärven rannalla, 1,5 kilometrin korkeudessa merenpinnalta mitattuna. Oli ihanan rauhallista. Koko reitin varrella näimme vain yhden toisen pariskunnan meidän lisäksemme ja toisella puolen järveä kolme kalastajaa. Muuten saimme pitää paikan hetken kokonaan itsellämme. Ei tietoakaan ruuhkista.

Dolomiiteilla on varmasti vielä kauniimpia ja rauhallisempiakin turkooseja vuoristojärviä. Meille ei-patikoijille ja vähän huonoselkäisille/-jalkaisille, Lago di Braies oli kuitenkin ihan täydellinen kohde. Emme olisi halunneet kokea sitä heinäkuisena päivänä keskellä päivää, kun parkkipaikka pullistelee autoista ja parkissa on kymmenen turistibussia, mutta näin myöhään illalla ja aikaisin aamulla paikassa oli jotain todella tunnelmallista ja kaunista.

 

Hyvä tietää Lago di Braiesilla vieraillessa

  • Helpoiten pääset paikalle omalla autolla, mutta lähialueelta tehdään myös järjestettyjä retkiä ja lisäksi alueelle kulkee myös paikallisbussi.
  • Alueella vierailu on maksutonta, mutta pysäköinti on maksullinen. Sen hinta riippuu siitä mihin aikaan vuorokaudesta vierailet Lago di Braiesilla ja maksu vaihtelee 4-8 euron välillä.
  • Jos matkakassasi on suuri ja sinulla on riittävästi aikaa, voit myös majoittua suoraan Lago di Braiesin rannalla olevassa hotellissa. Kesäaikaan ei ainakaan tällä hetkellä hotelliin voi varata yöpymistä kuin vähintään kolmeksi yöksi kerrallaan ja hinta tälle ajalle on alkaen 676 euroa.
  • Me yövyimme noin 10 minuutin automatkan päässä Hotelli Erikassa, jossa yö maksoi 140 euroa aamupalan kanssa. Ei mikään erikoinen hotelli, mutta siisti ja aamupala oli yllättävän hyvä.
  • Järvessä voi uida, jos ei pelkää viileää vettä. Veden lämpötila ei kesälläkään kohoa yleensä 14 astetta lämpimämmäksi.
  • Kesä-syyskuussa voi päivisin vuokrata soutuveneen ja soudella sillä järvellä. Se maksaa 18 € / puolelta tunnilta tai 28 € / tunnilta.

Tässä vaiheessa matkaa vielä kuvittelimme, ettei toista yhtä kaunista järveä ole mahdollista Dolomiiteilta löytää, mutta niin vain sellainenkin matkan edetessä löytyi. Siitä lisää myöhemmin!

 

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

 

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 19 heinäkuun, 2019 at 22:20

    Kertakaikkisen kaunis paikka ja ei tosiaan kovin kaukana. Usein tulee aina lähdettyä kauniiden paikkojen perässä toiselle puolelle maapalloa, mutta täytyisi pitää mielessä, että lähempääkin löytyy uskomattoman kauniita paikkoja.

  • Leave a Reply