Suomen suurin matkablogiyhteisö

7 syytä miksi Etelä-Afrikka on yksi suosikkimatkakohteistamme

Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, on Etelä-Afrikasta tainnut tulla allekirjoittaneen lempimaa, jos otetaan kaikki asiat huomioon. Tomilla on vielä muita maita, jotka ajavat Etelä-Afrikan ohi, mutta ei nyt puhuta siitä. Puhutaan mitä uskomattomia kokemuksia olemme saaneet kokea tuolla Afrikan eteläisimmässä valtiossa.  Matkustimme marraskuussa neljännen kerran Etelä-Afrikkaan. Kävimme siellä ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja sen jälkeen olemme palanneet sinne vuosi toisensa jälkeen. Sille on syynsä ja aion jakaa ne nyt myös sinun kanssasi. Mutta pidä varasi, Etelä-Afrikka voi viedä mennessään ja pian huomaat matkustavasi sinne aina uudelleen ja uudelleen.

 

1. Etelä-Afrikan kaunis ja monipuolinen luonto

Palmuja, aavikkoa, hiekkarantoja, vuoria, lukuisia kansallispuistoja – sitä on Etelä-Afrikka. Kyseessä on maailman 25:ksi suurin maa. Se on kaksi kertaa Ranskan kokoinen ja neljä kertaa Italian kokoinen. Kapkaupungista Krugerin kansallispuiston pohjoisimpaan kärkeen on matkaa parituhatta kilometriä. Lämpötiloissa ja sademäärissä on paljon vaihtelua. Samaan aikaan, kun rannikolla voi olla 10 astetta, voi sisämaassa olla yli 30 astetta. Maan sisään mahtuu niin paljon upeita luontokohteita, että ihan hengästyttää. Etelässä on upeita hiekkarantoja ja pohjoisessa vesiputouksia ja kanjoneita. Tunnetuimpia nähtävyyksiä etelässä on Hyväntoivonniemi, Pöytävuori ja sen vieressä oleva Lions Head. Lisäksi eteläisen rannikon myötäisesti kulkevalla Garden Routen varrella on viinitiloja ja hienoja patikointimahdollisuuksia.

Blyde River Canyon – Kuva: Unsplash.com

 

2. Uskomattoman monipuolisesti villieläimiä, joita on helppo nähdä

Olen hehkuttanut Krugerin kansallispuistoa täällä blogissa lähes kyllästymiseen asti (enkä aio vieläkään lopettaa). Silti Etelä-Afrikka on eläinbongarin näkökulmasta paljon muutakin kuin safari. Kapkaupungin lähellä on kaksikin paikkaa, jossa pääsee ympäri vuoden helposti näkemään pingviinejä. Toinen on Boulders Beachilla ja toinen Betty’s Baylla. Nuo mustavalkoiset taapertajat saavat hymyn huulille helposti. Vähän suurempia eläimiä sen sijaan pääsee parhaiten näkemään Hermanuksen kaupungin edustalla, jossa voi ihan rannalta käsin nähdä syksyisin ryhävalaita, jotka tulevat alueelle synnyttämään poikasensa.

Boulders Beach

Pingviinejä katsellessa ei voi olla kuin onnellinen.

Safarimatkustajalle Kruger on maan ykköspaikka, mutta se ei toki ole ainoa vaihtoehto. Kruger on kansallispuistoista suurin ja eläinrikkain, mutta ympäri Etelä-Afrikkaa on myös useita pienempiä kansallispuistoja. Maan eteläosassa sijaitseva Addo Elephant National Park tarjoilee myös mahdollisuuden päästä näkemään kaikki Afrikan suuret pedot. Itseäni tällä hetkellä kiinnostaa eniten (jatkuvan Kruger kuumeen ohella) Namibian ja Botswanan rajalla sijaitseva, syrjäinen Kgalagadi Transfrontier Park. Olisin ollut valmis varaamaan maaliskuulle lennot Johannesburgiin vain viikko Suomeen paluumme jälkeen ja buukkaamaan majoitukset Kgalagadista, jos olisin saanut Tomin suostuteltua mukaan. En saanut. Ehkä ensi vuonna sitten. Kgalagadi on hyvin erilainen kuin Kruger tai Addo, koska siellä ei ole ollenkaan norsuja tai puhveleita. Se on suureksi osaksi Kalaharin aavikolla ja siksi siellä voi nähdä erilaisia eläimiä (esimerkiksi korvakoiria, nelisormimangusteja ja oryx antilooppeja)  kuin vehreämmissä kansallispuistoissa.

 

3. Etelä-Afrikan hintataso on suomalaiselle edullinen

Autonvuokraus, majoitus, ruokailu. Kaikki on Etelä-Afrikassa mukavan kohtuuhintaista, voisi melkein sanoa, että halpaa. Auton viikkovuokrat ovat halvimmillaan alle 100 euroa, jolloin on monesti varaa ottaa vähän parempikin kippo alle, eikä sitä kaikkein onnettominta manuaalivaihteista Fiatia. Me olemme vuokranneet Etelä-Afrikassa aina joko mersun tai citymaasturin ja usein meillä on vielä käynyt vuokraamossa tuuri ja upgrade on osunut kohdalle. Myös polttoaine on suomalaisittain oikein mukavan hintaista, kun litrahinta pyörii (tällä hetkellä) euron nurkilla.

Majoituksissa riittää valinnanvaraa melkein missä päin maata tahansa. Satasella yö saa yleensä jo hyvää tasoa ja siitä ylöspäin erittäin hyvää. Toki maasta löytyy erittäin luksustason majoitusta esimerkiksi safarialueilta, joissa yksi yö saattaa maksaa parikin tuhatta euroa, mutta toisaalta eläimiä pääsee omatoimisesti näkemään myös yöpymällä paikoissa, joissa yö maksaa vain muutamia kymppejä. Kaikki on kiinni siitä miten paljon haluaa käyttää rahaa.

Ruoka on selvästi edullisempaa kuin Suomessa. Suurissa kaupungeissa ravintolatarjonta on erinomaista ja vähän pienemmissäkin vielä kohtuullista. Länsimaalaisia ketjuravintoloita löytyy joka puolelta.

Hyvää ruokaa Lion Sandsin safarilla.

 

4. Länsimaalaisuus – helppo maa aloittaa Afrikan matkailu

Kuten edellä tulikin jo ilmi, on Etelä-Afrikka pullollaan länsimaalaista ruokaa myyviä ketjuravintoloita. Vaikeampaa on löytää afrikkalaista ruokaa kuin pizzaa tai burgeria. Myös muuten maa on erittäin länsimaalaistunut. Tieverkosto on hyväkuntoista ja liikennesäännöt noudattelevat tuttua kaavaa, joskin liikenne on vasemmanpuoleista. Joka puolella on ruokakauppoja, joista saa mitä ikinä tarvitseekaan.

En ole kuullut, että kukaan olisi koskaan valittanut saaneensa ruokamyrkytyksen Etelä-Afrikassa. Varmasti sen saaminen on mahdollista, jos syö pilaantunutta ruokaa, mutta kovin todennäköistä se ei ole. Ruokamyrkytyksestä varoitellaan usein maissa, joissa hanavesi ei ole juomakelpoista. Etelä-Afrikassa hanavesi on juomakelpoista melkein koko maassa. Ainoastaan yövyttäessä alkeellisemmista oloissa maaseudulla tms. kannattaa tarkistaa paikallisilta voiko hanavettä juoda turvallisesti.

 

5. Englanti on virallinen kieli ja lähes kaikki puhuvat sitä

Etelä-Afrikassa on 11 virallista kieltä. Maan ykköskieli on afrikaans.  Se on lähtöisin siirtomaa-ajoilta hollanninkielestä ja sitä kutsutaankin usein ”afrikan hollanniksi”. Tapaamani eteläafrikkalaisen mukaan hollantilaiset eivät kuitenkaan ymmärrä kieltä, vaan siihen on sekoittunut runsaasti afrikkalaisia paikallisia kieliä ja hieman muita eurooppalaisiakin kieliä. Vaikka afrikaans on virallisesti ykköskieli, on englanti kuitenkin eniten puhuttu kieli. Emme ole koskaan tavanneet Etelä-Afrikassa ketään, kuka ei puhuisi hyvää englantia.

 

6. Ei aikaeroa Suomeen

Tämä on aivan mielettömän hyvä asia! Kun matkustaa usein monen aikavyöhykkeen päähän ja takaisin, tietää miten tuskaista jetlag voi olla. Etelä-Afrikassa on sama aika kuin Suomessa ja se helpottaa matkustamista molempiin suuntiin.

 

7. Edulliset lennot ja monia hyviä yhteyksiä

Euroopasta on hyvät yhteydet sekä Johannesburgiin että Kapkaupunkiin. Johannesburgiin yhteyksiä on enemmän siksi se onkin yleensä selvästi edullisempi, koska kilpailua on paljon. Ei ole ennenkuulumatonta, että Lentodiileissä on tarjouslentoja Johannesburgiin alle 400 eurolla. Todella haastavia houkutuksia tälläiselle jatkuvaa Etelä-Afrikka kuumetta potevalle. Yleisimmin lennot Joburgiin irtoaa noin 500 eurolla ja Kapkaupungkiin noin 600 eurolla. Tarkistin lennot muutamille päiville ja edullisimmin tällä hetkellä pääsee lentämään Qatarilla, mutta hyvät yhteydet löytyy myös Turkish Airlinesilta, KLM:ltä ja Lufthansalta, jolla viimeksi lensimme.

Lennot vielä lähtevät Suomesta usein illalla ja yhden vaihdon jälkeen on perillä kohteessa seuraavana aamuna. Täydellistä. Me suosimme tälläisiä lentoja erityisesti Johannesburgiin lennettäessä, koska se on kaupunki, jonne emme halua jäädä. Aamulennolla laskeuduttaessa ehtii vielä saman päivän aikana ajaa pitkälle.

Tiet ovat Etelä-Afrikassa suurimmaksi osaksi hyväkuntoisia.

Värikkäät Jakarandapuut.

Durbanin rantaa.

Durbanissa Beverly Hills hotellin parvekkeella.

Bonuskohta: Rovos Rail

Jos luksusjunamatkailu kuulostaa sinun jutultasi Etelä-Afrikka on siihen loistava kohde. Rovos Raililla on useampi reitti Etelä-Afrikassa. Me kävimme muutama vuosi sitten kokeilemassa miltä tuntuu entisaikoja muistuttava matkustaminen hienossa junassa, johon kuuluvat kaikki alkoholijuomista ja retkistä usean ruokalajin illalliseen. Parin yön reitti Pretoriasta Durbaniin oli safaripysähdyksineen hieno kokemus, mutta ehkä vielä upeampi reitti voisi olla aina Victorian putouksille asti. Lue lisää Rovos Railista aiemmista postauksistamme.

 

Kenelle Etelä-Afrikka sopii sekä pakollinen turvallisuuskatsaus

Kaikkein eniten meiltä kysytään onko Etelä-Afrikka turvallinen. Voin vain sanoa, että meille se on sitä ollut, emmekä ole koskaan kokeneet oloamme uhatuiksi. Maassa on toki omat ongelmansa ja valtavia tuloeroja asukkaiden keskuudessa. Rikollisuutta on paljon, mutta se keskittyy selvästi tietyille köyhien alueille (township). Turisteihin suunnattu rikollisuus on tähän nähden hyvin vähäistä. Me olemme siitä huolimatta pyrkineet välttämään pimeällä liikkumista ja suosittelemme sitä muillekin. Olemme ajaneet Johannesburgissa ja muualla Etelä-Afrikassa autolla pimeällä pari kertaa ilman ongelmia, mutta sitä kannattaa silti välttää. Kansallispuistojen alueet ovat 99,9% turvallisia. Krugerissa meillä oli aina autossa (tai kaulassa roikkumassa) näkyvillä kalliit kamerat ja muut tavarat käydessämme syömässä yms.

Etelä-Afrikka on erinomainen maa roadtrippailuun, kunhan on rohkeutta lähteä ajamaan vasemman puoleisessa liikenteessä. Ajaminen muuten on helppoa etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella (sanoo hän, joka ei ole siellä metriäkään ajanut). Sen sijaan yksin matkaavalle reppureissaajalle Etelä-Afrikka voi olla haasteellisempi kohde. Silloin suosittelisin ottamaan jonkin valmiin kiertopaketin paikalliselta matkanjärjestäjältä.

Löydät tästä linkistä kaikki kirjoittamani postaukset Etelä-Afrikasta.

 

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Pohjoistuuli puhaltaa / sarsa sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 20:48

  Mulla on viikko takana Etelä-Afrikkaa ja yhdyn siihen että tämä on upean monipuolinen maa. Nyt olen Montaguen pienessä kaupungissa, joka on tosi kiva. Takana on Manyeletin luonnonsuojelualue Krugerin kupeessa, viinitiloja ja upeita vuorimaisemia. Itse olen Albatros travelin kiertomatkalla, oppaana 15 vuotta täällä asunut suomalaisnainen, joten kaiken päälle on tullut oikeita tarinoita.ihmisten arjesta.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle tiistai, 5 helmikuun, 2019 at 07:27

   Paikallisen oppaan kanssa kierrellessä on varmastikin se hyvä juttu, että siinä pääsee kuulemaan enemmän tarinoita paikan päältä. 🙂 Ei varmasti huono tapa ollenkaan tuokaan nähdä maata!

 • Reply Reija sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 21:20

  Täällä kaksi, jotka ovat saanet ruokamyrkytyksen Etelä-Afrikassa, minä ensin ja matkakumppani muutama päivä myöhemmin Siitä huolimatta reissu oli mahtava!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle tiistai, 5 helmikuun, 2019 at 07:27

   Voi ei! Onpa teillä käynyt huono tuuri. Onneksi matka oli kuitenkin muuten hieno. 🙂

 • Reply Laura / Irtiottoja maanantai, 28 tammikuun, 2019 at 02:26

  No kyllä! <3 Allekirjoitan tän täysin (enkä vähiten sen takia että mulla on melko samanlainen juttu luonnoksissa ). Etelä-Afrikka on vaan niin hurjan upea maa, siellä olisi kanssa niin paljon kiehtovia paikkoja vielä näkemättä!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle tiistai, 5 helmikuun, 2019 at 07:29

   Uskoinkin, että saatetaan olla aika samoilla linjoilla näiden asioiden kanssa. 😀 Etelä-Afrikasta ei tosiaan ihan heti kohteet lopu kesken.

 • Reply Sara|Sara's fab life maanantai, 28 tammikuun, 2019 at 09:28

  Ihana näköstä <3 mua epäilyttää just toi turvallisuus ja sit mahdolliset lääkekuurit et mitä pitää ottaa ja taudit muutenki. Ja pelkään ötököitä kuollakseni, niin en haluis että huoneeseen kipittää mikään…

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle tiistai, 5 helmikuun, 2019 at 07:31

   Etelä-Afrikkaan ei onneksi tarvitse ottaa mitään ylimääräisiä rokotuksia, eikä edes malarialääkitystä ellei mene Krugeriin. Muuten maa on malariavapaata aluetta. 🙂 Meillä ei ole Etelä-Afrikassa koskaan näkynyt huoneissa mitään öttiäisiä. 😀 Ainoastaan Tansaniassa törmättiin ei-toivottuihin eläinvieraisiin meidän telttahuoneessa ja rantabungalowissa, mutta Etelä-Afrikassa ei koskaan.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, 3 helmikuun, 2019 at 15:01

  Hyviä perusteluja Etelä-Afrikan puolesta! En ole vielä käynyt, mutta maa on kyllä vahvasti todo-listalla. Erityisesti maan luonto kiinnostaa, ja myös viinit houkuttelevat.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle tiistai, 5 helmikuun, 2019 at 07:32

   Kuinka saatoin unohtaa viinit tästä listalta?! Ehkä siksi, ettei minä eikä Tomi ymmärretä niistä mitään. 😀 Mutta hyvä kun mainitsit nekin, koska niitä löytyy runsaasti ja edullisesti!

 • Reply Tiina Johanna perjantai, 8 helmikuun, 2019 at 08:36

  Hei! Todella hyödyllinen ja itselle ajankohtainen kirjoitus, kiitos tästä 🙂 Olen suunnitellut tämän ja ensi vuoden matkoja alustavasti ja Etelä-Afrikka suunnitelmiin kuuluu. Miehen kanssa yhdessä reissataan reput selässä, mutta julkisia käyttäen. Auton vuokraus ei meillä kuulu ”meidän juttuun” (heh) joten olisiko vinkkejä julkisilla kulkemiseen etelä-afrikassa? Juna yhtiöt/bussit? Miten Kapkaupungista pääsisi helpoiten julkisilla Krugerille? Ja muuta jos mieleen tulee.. 🙂 kiitos jo etukäteen jos vinkkejä keksit. 😀

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle perjantai, 8 helmikuun, 2019 at 09:34

   Kiva kuulla, että koit postauksen hyödyllisenä. Mielelläni jakaisin vinkkejä myös julkisilla liikkumisesta, mutta me ollaan tosiaan aina vuokrattu auto, joten en osaa sanoa mitään busseista/junista. Kapkaupungista Johannesburgiin on matkaa 1400 kilometriä ja siitä vielä 400 kilometriä Krugeriin, joten ellei teillä ole suunnitelmissa tosi pitkää lomaa, suosittelen kyllä lentämistä joko Johannesburgiin, Nelspruitiin tai suoraan Krugeriin ja jostain näistä kohteesta valmiin retken ostamista. Toki julkiset on ilmastoystävällisempi tapa, jos vain on riittävästi aikaa. 🙂

 • Reply Heidi / Maailman äärellä perjantai, 8 helmikuun, 2019 at 09:52

  Kahden viikon päästä vihdoinkin se oma ihka ensimmäinen matka Etelä-Afrikkaan koittaa. Tällä kertaa ei ehditä muuta kuin olla safarilla, mutta nyt taas kerran sain sinun blogistasi idean: haluan Rovos Railille. Pitääkin seuraavaksi lukea sinun jutut sieltä ja ruveta selvittämään.
  Vaikka me tosi usein vuokrataan matkakohteissamme auto ja ollaan sitä mieltä, että road trippailu on ihan parasta matkailua, niin jotenkin autoilu Etelä-Afrikassa arveluttaa. Ehkä lukenut liikaa autoryöstöistä jne. Siksi pitää keksiä muita tapoja nähdä Etelä-Afrikan parhaita paloja. Nyt me lennetään Johannesburgista suoraan siihen Krugerin kulmille.

 • Leave a Reply