Suomen suurin matkablogiyhteisö

Norsujen ihastelua uima-altaasta käsin – majoitus Krugerin ulkopuolella

Alkutalven yhdistetyn Etelä-Afrikan ja Mosambikin lomamme muodostui sekä alku- että loppupäässä omatoimisesta safarista Krugerin kansallispuistossa ja välissä vietimme kahdeksan päivää Mosambikissa. Emme olleet varanneet loppupään majoituksia, koska emme olleet aivan varmoja siitä kuinka kauan olisimme missäkin. Vaikka rantalomailu oli ihanaa, oli eläinten bongailu vielä ihanampaa ja meillä (tai etenkin allekirjoittaneella) oli viikon jälkeen jo palava kiire päästä takaisin eläinten keskelle. Voit lukea alkupään matkan safarikokemuksista aiemmasta postauksesta.

Olemme aina aiemmin yöpyneet Krugerissa aitojen sisäpuolella. Etelä-Afrikan puolella Krugeriin on yhdeksän sisäänmenoporttia. Kaikkien näiden porttien läheisyydessä, alueen ulkopuolella on majoitusta tarjolla. Mosambikin rajaa lähin portti on Crocodile Bridge. Se sijaitsee vain noin 15 kilometrin päässä rajalta. Tällä kertaa jäimme ensimmäistä kertaa puiston porttien ulkopuolelle yhdeksi yöksi. Olimme varanneet vasta kaksi päivää aiemmin Booking.comin kautta Crocodile Bridge Safari Lodgesta safaritelttamajoituksen eli käytännössä telttakankaisen mökin mukavuuksilla. Siinä tuntui olevan parempi hinta-laatusuhde kuin kansallispuiston majoituksissa tässä tapauksessa, koska saavuimme perille melko myöhään iltapäivällä emmekä olisi ehtineet puistossa pitkälle. Söimme läheisessä Komatipoortin pikkukaupungissa pizzat, tankkasimme sekä auton, että juoma- ja snacksvarastot muutaman päivän omatoimisafaria varten ja saavuimme neljän pintaan majoitukseemme. Ja millainen vastaanotto meitä odottikaan!

 

Aitojen ulkopuolella, mutta silti lähellä eläimiä

Crocodile Bridge Safari Lodge sijaitsee muutaman sadan metrin päässä kansallispuiston portista ja sillä on yhteinen raja-aita Krugerin kanssa. Tiesimme, että majoituksesta voisi nähdä eläimiä, mutta emme osanneet odottaa, että aivan aidan vieressä olisi norsulauma ruokailemassa, kun saapuisimme. Muutenkin lodgen alue oli huomattavasti viihtyisämpi kuin mitä olimme odottaneet. Lämpömittari hipoi neljääkymmentä astetta, joten ei mennyt kauaakaan, kun olimme jo heittäneet uikkarit päälle ja hypänneet uima-altaaseen vilvoittelemaan. Sieltä me jatkoimme norsulauman ihastelua. Iloksemme ne viihtyivät juuri lodgen edustalla noin 20 norsun laumana. Osa tuli aivan aidan viereen.

Kauempana joen toisella puolella oli kolmen leijonan lauma makoilemassa. Ne olivat niin kaukana, että paljaalla silmällä ne erotti juuri ja juuri, mutta lodgella oli kaukoputki, jolla niitä pystyi halutessaan tiirailemaan. Meillä oli 100-400 mm putki kamerassa, joten emme tarvinneet kaukoputkea. Odottelimme lähtisivätkö ne liikkeelle ennen kuin tulisi pimeä, mutta ne pysyivät paikallaan. Sen sijaan hämmennys oli melkoinen, kun ihmettelimme miksi kansallispuistosta ulosajava autoletka oli pysähtyneenä joen ylittävälle sillalle. Tarkempi tarkastelu osoitti, etteivät autot päässeet ajamaan kovempaa, koska letkan ensimmäisenä kulki leijona.

Hämärän laskeutuessa ukkospilvet alkoivat kerääntymään ympärillemme ja pian jo jyrisi. Odottelimme milloin kastuisimme läpimäriksi, mutta sade ei alkanut lainkaan. Krugerin alueella on aivan normaalia, että voi olla kovakin ukkonen, mutta vettä ei sada pisaraakaan tai vain harvakseltaan muutamia jättipisaroita, jotka eivät kastele maata. Tomi olikin erityisen tyytyväinen, ettei satanut, koska sade olisi hankaloittanut tuon melkoisen valoshown kuvaamista.

Yhteinen grilli-illallinen – braai

Illalla lodgessa järjestettiin yhteinen braai eli suomalaisittan grillaus. Tämä on jokailtainen tapahtuma ja siitä oli tullut etukäteen tieto sähköpostitse. Crocodile Bridge Safari Lodge tarjoaa salaatin, tuoretta leipää ja perunoita, mutta grillattavat ja juotavat jokaisen tulee tuoda itse. Jos nälkä kurnii ja on unohtanut ostaa grillattavat, oli pihvejä myös myynnissä kohtuulliseen hintaan. Illallinen katetaan kaikille yhteisesti kahteen suureen pöytään. Paikan omistaa kaksi eteläafrikkalaista pariskuntaa, jotka ovat todella ystävällisiä ja vieraanvaraisia. He tuntuvat pitävän aidosti vieraiden seurasta ja oli mukava istua heidän kanssaan samassa pöydässä ja keskustella eläimistä ja Afrikasta.

Tälläiset yhteisillalliset ovat tavallisia safarilodgeissa ja se vaatii paitsi kielitaitoa, myös tietynlaista sosiaalisuutta. Me pidämme niistä satunnaisesti, mutta emme haluaisi viettää koko lomaa siten, että syömme joka ilta vieraiden ihmisten seurassa. Yhteisillallinen ei toki täälläkään ole millään muotoa pakollinen, mutta salaatti ja leipä oli hyvää ja kerran kahden viikon aikana tälläinen oli oikein mukava tapahtuma.

Illan mittaan yksi omistajista valaisia silloin tällöin joelle tehokkaalla taskulampulla eläimiä etsien. Näimme (tai siis erotimme kiiluvat silmät kaukana joen toisella puolella) kuinka kolme leijonaa lähti liikkeelle lepopaikaltaan ja menivät joelle juomaan. Norsut olivat siirtyneet pois näköpiiristä ja odotimme, jos virtahepoja nousisi joesta syömään ruohoa aidan edustalta, mutta alue pysyi hiljaisena, eikä siellä näkynyt isoja eikä pieniä eläimiä.

Plussat ja miinukset puiston ulkopuolella majoittumisessa

 • Kansallispuiston majoitukset ovat hyvin vaatimattomia. Puiston ulkopuolella voi yöpyä kohtuulliseen hintaan yksityisissä majoituksissa tasokkaammin. Crocodile Bridge Safari Lodgella oli telttojen lisäksi myös ns. rivitalo, jonka terasseilta oli suora näköyhteys joelle, jossa eläimet liikkuvat. Meidän teltassamme oli hyvä ilmastointi, jääkaappi, luonnollisestikin myös suihku ja wc. Hinta majoitukselle per yö on kahdelta noin 100-120 euroa. Bookingin genius-varaajan alennuksella me maksoimme vain 84 euroa yöltä.
 • Erityisesti uima-allas oli iso plussa, koska se oli aivan telttamme lähellä ja sieltä pystyi katselemaan joelle. Myös katselutasanne oli mahtava.
 • Kannattaa ottaa huomioon, että tässä majoituksessa ei ole lainkaan mahdollisuutta aamupalaan tai lounaaseen muuten kuin itse tehtynä.
 • Huonoa on se, että majoitukseen oli aika aikainen ”kotiintuloaika”. Portit suljetaan jo kuudelta, kun kansallispuiston portti suljetaan vasta puoli seitsemältä. Illan viimeinen tunti on monesti safarilla parasta aikaa, koska silloin päivisin nukkuvat pedot lähtevät liikkeelle. Tämä lyhentää merkittävästi parasta eläinten bongausaikaa.
 • Aamulla täytyy kulkea ensin kansallispuiston porteista ja tarkastuksista läpi ennen kuin pääsee eläinten keskelle. Sinne myös pääsee tunnin myöhemmin kuin, jos yöpyy puiston sisällä. Aamun ensimmäiset ja illan viimeiset tunnit ovat usein niitä parhaita hetkiä petojen bongaukseen.

Yhteenvetona voisin sanoa, että Crocodile Bridge Safari Lodge on hyvällä sijainnilla, se on hyvin hoidettu paikka ja omistajat ovat erittäin mukavia. Voisin kuvitella yöpyväni siellä vielä joskus uudelleen yön tai pari vastaavassa tilanteessa, mutta en missään nimessä haluaisi viettää koko safarilomaa siten, että yöpyisin puiston ulkopuolella, koska silloin menettää ne parhaat hetket puistossa sisällä. Tiedostan kuitenkin olevani melko hc safarimatkailija ja eläinbongari. Jos nukut mielelläsi vähän pidempään, eikä sinua haittaa nipistää iltasafaria vähän lyhyemmäksi, vaan vietät sen ajan kenties uima-altaalla, voi tämä olla juuri sinulle täydellinen paikka.

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Anmarien sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 14:48

  Tälläinen ”luksusretkeily” voisi olla itselle sopiva tapa testailla retkeilyä eri mantereella. Lopun plus ja miinuslista oli tosi hyödyllinen ja tykkäsin tästä toteutuksesta.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 07:26

   Haha 😀 En tullutkaan ajatelleeksi tätä retkeilymuotona, mutta voihan sen tosiaan niinkin ajatella. 😀 Kiva kuulla, että postaus oli hyödyllinen!

 • Reply Merja sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 16:41

  Tällaiselle safareita käymättömälle koko postaus tuntuu uskomattomalta! Aika huikeita kokemuksia! Hienosti ja informatiivisesti kirjoitettu 🙂

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 07:29

   Kiva kuulla! Me ollaan käyty eri safarikohteissa jo niin monta kertaa, että sitä ei enää itse ihan hahmota miten uskomattomalta se voi tuntua muista. Tämä ei ollut ollenkaan huikeimmasta päästä safarimajoituksia missä ollaan oltu, mutta erittäin edullinen majoitus. 🙂

 • Reply Suunnaton sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 17:05

  Tää postaus osui aivan nappiin tälle päivälle! Aamusta lähtien oon haaveillut uudesta safarireissusta afrikkaan <3
  Varmasti joskus päädyn vielä Etelä-Afrikkaan ja Krugeriinkin, joten tämä vinkki täytyy pitää korvan takana. Kuulostaa tosi mukavalta paikalta, jos vaan osuu matkan varrelle.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 07:30

   Se sepäs sattui! 🙂 Tuo safareista haaveilu on paha tauti. Kärsin siitä itse lähes päivittäin. 😉

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 02:31

  Huikeita paikkoja mua varmaan valvotuttais koko ajan ajatus siitä , että voisiko joku eläin köpötellä taikka luikerrella sisään yöllä. Varmaan turha pelko, mutta se varmaan kävisi mielessä.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 07:32

   Toisin kuin monet muut paikat, jossa ollaan yövytty tälläisissä ”telttamajoituksissa”, on tämä aidatulla alueella. Eli ei ole pelkoa, että eläimet tulisi sisälle. Luikertelijat toki on erikseen, mutta kuivalla kaudella niistä ei pitäisi olla pelkoa. 🙂

 • Reply Anni|Rajatapaukset maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 14:43

  Kylläpä alkoi tekemään mieli uudelleen safarille! Kruger on vielä kokonaan käymättä, koska Etelä-Afrikan turvallisuustilanne on mietityttänyt niin paljon. Se olisi niin houkuttava kohde kun järjestelyt voisi tehdä itse.
  Upea muuten tuo salamakuva!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, 24 tammikuun, 2019 at 20:30

   Me emme ole koskaan tunteneet oloamme uhatuiksi Etelä-Afrikassa. Muistan kun ensimmäisellä matkalla sinne turvallisuus mietitytti tosi paljon, mutta ei enää. Ihan samalla tavalla me siellä liikutaan, kun muuallakin. 🙂

   Ja kiitos, Tomi on innostunut kovasti salamakuvailusta. Muutkin kuvat on hänen ottamiaan.

 • Reply Boardingtime maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 21:08

  Seuraava safari odottaa neljän viikon päässä, Krugeriin ei vielä mennä mutta Serengetikin on hieno paikka. Can’t wait!
  Nämä teidän postaukset on ehdottomasti herättäneet mielenkiinnon käydä joskus vielä tuollakin, Etelä-Afrikasta olemme nähneet vain rannikkoa. Kaunista sekin oli.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, 24 tammikuun, 2019 at 20:31

   Oi, aivan varmasti Serengeti on upea paikka! Me ei olla siellä (vielä) käyty, mutta hienoa olisi sinnekin joskus päästä. 🙂

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta keskiviikko, 23 tammikuun, 2019 at 15:38

  Ooh, näyttääpä ihanalta paikalta. Itse kun vasta suunnittelen ensimmäistä safariani, voisin hyvin kuvitella ottavani tuntumaa eläimiin tuollaisessa tasokkaammassa paikassa uima-altaalta käsin. En ole erityisen erähenkinen, mutta safari kuuluu silti haaveisiini.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, 24 tammikuun, 2019 at 20:34

   Safarikohteeksi tämä on siis budjettipaikka, mutta toki tasokkaampi kuin kansallispuiston majoitukset. Ensimmäiselle safarikerralle tämä olisi varmasti ihan mahtava, koska silloin jaksaa olla innoissaan ihan jokaisesta eläinhavainnosta. 🙂

 • Reply Anu / Matkataan Mutkitellen perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 14:36

  Onpa kiva majoituskohde, itse ei ole tullut ajatelleeksikaan, että aidan ulkopuolella voisit olla noin lähellä eläimiä. Voisin kuvitella, että meidän sekä uimista että norsuja rakastava esikoinen olisi täällä taivaissa. Tosin tuuriakin siihen norsulaumaan varmaan tarvitaan. Upeita kuvia, niitä katsellessa herää ikävä Afrikkaan.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 09:00

   En itseasiassa minäkään olisi etukäteen uskonut, että alueen reunalla liikkuu noin paljon eläimiä, mutta kyllä ne vaan käyttää tehokkaasti koko alueen. 🙂 Kuulema ihan joka päivä ei norsuja näy eli meillä kävi tuuri. Varmasti jotain muuta kuitenkin näkyy, ainakin antilooppeja.

 • Reply Heidi / Maailman äärellä perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 21:44

  Voi että tämäkin juttu nostatti omaa safarikuumetta! Jäin muuten ihan koukkuun teidän Insta Storyihin teidän viime safarimatkalla, vaikka koskaan ennen en ollut kenenkään storyja jaksanut katsoa. Ja ihan huikeeta, neljän viikon päästä olen jo lentämässä elämäni ekaa kertaa Etelä-Afrikkaan ja oikealle safarille. Mennään (sinun vinkistä) sinne Sabi Sandsiin. Haluttiin nyt eka kerralla ottaa sellaiset luksusmajoitukset ja kaikki valmiina. Yhden meidän majoituksen valitsin sen perusteella, kun siinä on ihana oma lounge pool. Mutta nyt kun jälkikäteen rupesin lukemaan Trip Adviserista arvioita, huomasin, että tosi moni oli sanonut, että ei siihen pooliin itse päässyt uimaan ku norsut kävi siinä aina juomassa! 😀 En oikeasti voi vielä ymmärtää edes tätä… Mutta kylläpä odotan meidän reissua. Kiitos siis safarikuumeen istuttamisesta :D.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 09:03

   Kiva kuulla, että pidit insta storyista. Niistä tulikin paljon positiivista palautetta ja monia tuntui harmittavan meidän matkan päättyminen yhtä paljon kuin meitä itseä. 😀 Nyt jään odottamaan sun storyja. Luksusmajoitus Sabi Sandsissa kuulostaa ihan täydelliseltä! Meillä Zimbabwessa majoitus, jossa norsut tuli juomaan uima-altaalta (siihen ei tietenkään laiteta klooria tai muita aineita norsujen takia) ja se oli ehkä siisteintä ikinä!

 • Reply Emilia/Matkan varrella lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 09:49

  Just kirjoitin blogiin matkahaaveita tälle vuodelle ja pääasiassa teidän Instagramin ja näiden tekstien myötä Kruger on mielessä jatkuvasti! En ennen edes tiennyt, että tällaisen omatoimisenkin safarin voi tehdä ja vieläpä melko helposti ja kustannustehokkaasti! Kaikki tiedän postaukset on olleet superhyödyllisiä! 🙂

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 09:04

   Tosi ihana kuulla, että näistä postauksista on ollut hyötyä. 🙂 Tulossa on myös ihan puhdas kustannuspostaus, josta saa vielä lisää osviittaa hinnoista ja reiteistä.

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 13:26

  Olen käynyt Tansaniassa sekä Senegalissa safareilla, mutta Etelä-Afrikka olisi haaveena ja varsinkin Kruger. Toki siellä olisi paljon muutakin nähtävää kuin safarit, mutta ne ovat yksi must-kohde kun tuonne menee. Ihanan yöpymispaikan olette löytäneet. Tuollaiset lodget ovat parhaita, joista näkee eläimiä suht läheltä. Mulla oli Tansaniassa ikimuistoinen lodgekokemus, kun aamulla vessan ikkunasta kurkkasin ulos ja siellä iso seepralauma vaelsi noin 100 metrin päästä. Niitä jäi vain tuijottamaan eikä meinannut uskoa, että siinä ne nyt menee ihan muina seeproina ”mun takapihalla” 🙂 Upea tuo salamakuva!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 09:06

   Se on kyllä upea tunne, kun näkee eläimiä ”kotipihalta”. 🙂 Meillä on ollut eri maissa useampikin sellainen safarimajoitus ja se on aina yhtä hienoa.

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 15:04

  Seurailinkin näitä teidän matkajuttuja silloin Insta Storyjen puolella ja ihaselin kuinka majapaikan pihalta pystyitte bongailemaan eläimiä mukavasti aurinkotuolissa tai uima-altaalla loikoillen. 🙂 Afrikka ja varsinkin safarit siellä on kyllä sellainen kokemus, mikä vielä mennessään ja sen jälkeen ne pitää päästä kokemaan uudelleen ja uudelleen kun mikään kerta ei ole samanlainen.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 18:01

  Ei vitsit näitä teidän matkoja aina. Niin tulee halua lähteä jollekin safarille! Aika kiva, että näkee hyvin eläimiä vaikkei aitojen sisäpuolella olekaan.

  Upea tuo valokuva tuosta salamasta, vangitsi toviksi katseeni – upea!

 • Reply Periaatteen Nainen lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 21:58

  Taianomaisen näköinen paikka; luultavasti olen itse juuri sen verran ”laiska” eläinten näkemisen suhteen että tällainen sopisi, varsinkin yhteinen braai kuulosti kivalta. Upeat salamat!

 • Reply Eve, Jetlaggies sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 04:27

  Miten ikävä tulikaan Afrikan savanneja ja punaisenaan hohtavia voimaantumosauringonlaskuja! Nämä teidän omatoimivinkkinne safarille ovat kullan arvoisia. Olen itsekin aika hc eläinbongari, mutta en ollenkaan yhtä hc erämajoitusten suhteen, joten tällaiset mestat kiinnostaa:)

 • Reply Tanja sunnuntai, 27 tammikuun, 2019 at 18:30

  Kiitos informatiivisesta postauksesta. Lisäsi safarikuumetta!

 • Reply Mitä maksaa omatoiminen safari- ja rantaloma Afrikassa - reitti ja hinta - Matkablogi Vaihda vapaalle maanantai, 11 helmikuun, 2019 at 19:09

  […] ulkopuolella Crocodile Bridge Safari Lodgessa, joka on yksityinen majoituspaikka. Kirjoitin siitä oman postauksenkin. Sen ja Krugerin välillä on aita, mutta näköyhteys […]

 • Leave a Reply