Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mosambikin rantakohteet osa 1 – Bilene ja Tofo

Mosambikiin matkustetaan ennen kaikkea autioiden, valkohiekkaisten rantojen ja vedenalaisen elämän perässä. Vaikka maa on erittäin köyhä, on sillä paljon tarjottavaa ennakkoluulottomille turisteille. Mosambik on hieno sukelluskohde ja veden pinnaltakin on mahdollista nähdä kesäkuusta lokakuuhun alueelle synnyttämään saapuvia valaita. Me teimme Mosambikissa reilun viikon roadtripin yhdistettynä safariin Etelä-Afrikan Krugerissa. Kävimme kahdeksan päivän aikana tutustumassa kolmeen Mosambikin rantakohteeseen. Niistä suosituimpia ovat Tofo ja Vilanculos. Bilene on vähemmän tunnettu kaukaa tulevien turistien keskuudessa. Tällä aikataululla saimme kokea kaikista vain pintaraapaisun, mutta toisaalta kaikkiin muihin kohteisiin aika tuntui ihan riittävältä paitsi Tofoon, joka oli meille vain yhden yön pysäkki.

 

Bilene – Eteläafrikkalaisten rantalomakohde

Eteläafrikkalaisten lomakausi alkoi tänä vuonna 9.12. ja samaan aikaan hinnat Bilenen majoituksissa näyttivät tuplaantuvan. Tämä kertoo siitä kuinka suosittu kohde Bilene on eteläafrikkalaisten keskuudessa. Se ei ole mikään ihme, sillä tämä on rajalta ilmeisesti nopeiten saavutettavissa oleva rantakohde, jonne pääsee ilman nelivetoa. Mosambikissa, kun ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys, että perille pääsee tavallisella henkilöautolla.

Bilene sijaitsee laguunin rannalla, joka tarkoittaa mukavan tyyntä merta, jossa on mukava uida, suppailla tai meloa kanootilla. Löysin aivan mahtavan majoituksen Bilenestä ja olisimme halunneet olla siellä kolme yötä rentoutumassa aikaisten safariherätysten jälkeen. San Martinho Beach Clubilla oli kuitenkin vain kaksi yötä vapaana haluamallemme ajankohdalle, joten jouduimme tyytymään niihin. Jälkikäteen se olikin vain hyvä juttu.

Näkymät Bilenen majoituksemme terassilta.

Bilenen majoitus oli hintalaatusuhteeltaan yksi parhaista ikinä

Bilenen majoituksemme oli ihan mahtava. Meillä oli meille kahdelle aivan liian suuri huoneisto, jossa oli neljä makuuhuonetta, keittiö ja olohuone. Pienempiä huoneistoja ei kuitenkaan ollut vapaana ja koska tämä maksoi vain 110€ yöltä, otimme sen. Parasta huoneistossa oli sen sijainti. Terassilta oli suora pääsy rannalle ja yläkerran parvekkeelta oli upeat näkymät ihastella auringonnousua. Olimme aivan haltioissamme tuosta paikasta.

San Martinho Beach Club

Valitettavasti sää muuttui heti ensimmäisen aamun aamupäivällä pilviseksi ja tuuliseksi. Iltapäivällä tuuli jo niin kovaa, että jouduin vetämään pitkähihaista päälle. Olimme kaavailleet tälle päivälle rentoutumista ja auringonottoa rannalla, mutta se muuttuikin Netflixin katsomiseksi sisällä.

Bilene on rantakaupunki, jossa on ainakin kymmenisen hotellia, mutta yhtään ruokakauppaa emme sieltä löytäneet. Tässä vaiheessa aloimme jo ymmärtää miksi eteläafrikkalaiset olivat nettipalstoilla puhuneet, että ennen rajanylitystä Mosambikin puolelle tulee ostaa ruokavarastot täyteen. Pitkällisen etsimisen jälkeen, löysimme Bilenestä yhden ravintolan, jolla oli ihan hyvät suositukset TripAdvisorissa. Otimme pizzat mukaan ja söimme ne terassilla kovassa tuulessa. Naapurihuoneiston eteläafrikkalaiset tulivat kahteen otteeseen kyselemään mistä ihmeestä olimme onnistuneet löytämään  pizzat ja neuvoimme heidätkin samaiseen ravintolaan.

Bilene ja erityisesti San Martinho Beach Club on erinomainen vaihtoehto omatoimiselle matkailijalle, jos haluaa yhdistää rantaloman Krugerin kansallispuistoon. Bileneen ehtii päivässä Krugerista tai matkalla voi pysähtyä myös Maputossa.  Bileneen ei voi lentää, eikä sinne muutenkaan kannata lähteä ilman autoa. Ei ainakaan samaan majoitukseen, jossa me olimme, koska siellä ei ole edes aamupalaa saatavilla, vaan se on täysin self-catering kohde.

 

Tofo – Mosambikin surffipääkaupunki

Tofo on Mosambikin surffaus- ja sukelluskohde. Se on Bileneen verrattuna selvästi turistisempi ja siellä näkyi pari kivan näköistä ravintolaa toisin kuin Bilenessä. Rannan tuntumassa oli pieni turistikoju ja ravintolakeskittymä. Harmitti hieman, että olimme syöneet matkalla Imhabanen kaupungissa neljän tähden hotellin persoonattomassa ravintolassa. Olimme vain ehtineet jo parissa päivässä oppia, että Mosambikissa kannattaa syödä aina, jos näkyy jokin kelvollinen ravintola. Emme etukäteen oikein tienneet mitä odottaa Tofolta, joten olimme syöneet varmuuden vuoksi, kun olimme nähneet kunnollisen näköisen ravintolan. Tämä kertonee jotain siitä millaista Mosambikissa on matkustaa.

Tofon pääranta

Tofon pieni turistikojualue.

Tofon pieni rantakatu, jonka varrella oli pari ravintolaa.

Jälkikäteen harmittaa, ettemme etukäteen tienneet Tofossa sijaitsevasta suomalaisomisteisesta sukelluskoulu Liquidista ja heidän Happi -ravintolastaan. Olisi myös pitänyt selvitellä olisiko tuohon aikaan vuodesta ollut mahdollista päästä snorklaamaan valashaiden kanssa. Tofo ei vain etukäteen innostanut, koska siellä ranta on hyvin aallokkoista ja siksi siitä onkin muodostunut niin suosittu surffikohde. Me emme kumpikaan ole innostuneita surffauksesta tai aallokkoisessa vedessä uimisesta. Siksi jätimme Tofolla vierailun yhteen yöhön. Tie pienen kukkulan päällä sijaitsevaan majoitukseemme Mozambeat motelliin oli varsin mielenkiintoinen ja nousin välillä autosta ulos katsomaan voiko sitä tietä pitkin oikeasti ajaa. Olimme nimittäin jääneet hieman aiemmin autollamme jumiin Tofon rantakadulle, joka oli pelkkää rantahiekkaa. Ystävälliset paikalliset auttoivat meidät kuitenkin nopeasti liikkeelle.

Epäilyksistämme huolimatta selvisimme perille myös Mozambeat motelliin. Majoitus oli persoonallinen. 70 euron Mick Jagger bungalow oli hauskasti sisustettu ja pidimme siitä erittäin paljon. Ainoa mitä en arvostanut niin paljon oli bungalowin kylppäri, josta puuttui kokonaan katto. Muuten se ei olisi haitannut lainkaan, mutta sää oli harmillisen kylmä ja kiskoin pitkähihaista päälle hampaiden pesulle.

Tie Tofon majoitukseemme.

Bungalowissa olisi ollut tilaa useammallekin hengelle.

Mozambeat motellin uima-allas myöhään illalla.

Aamu riippukeinussa.

Aamupala tarjoiltiin pöytään kivoissa puitteissa.

Mozambeat motellin bungaloweja.

Toisin kuin Bileneen, Tofoon voi matkustaa myös ilman autoa. Muutaman kymmenen kilometrin päässä Imhabanen kaupungissa on lentokenttä ja todennäköisesti melkein kaikki majoituspaikat tarjoavat lentokenttäkuljetuksen. Meidän majoitus oli melko kaukana rannasta, joten sitä en välttämättä lähtisi suosittelemaan ilman autoa matkustaville.

Tässä kaksi kolmesta Mosambikin rantakohteesta, joissa kävimme reilun viikon aikana. Seuraavassa postauksessa keskitytään Vilanculosiin ja Bazaruton saariin, jotka ovat suosituin ja tunnetuin rantakohde Mosambikissa, eikä syyttä.

Luithan jo ensimmäisen postauksen Mosambikista?

 

Pysy matkassa mukana:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Matkakohteena köyhä ja kiehtova Mosambik - Matkablogi Vaihda vapaalle perjantai, 28 joulukuun, 2018 at 09:27

  […] Lue myös kirjoittamani artikkeli Mosambikin rantakohteista Bilenestä ja Tofosta. […]

  • Reply Terhi keskiviikko, 2 tammikuun, 2019 at 00:14

   Jännittävä ja minulle uusi kohde, harmillista vain tuo ruuan puute, hieman vaikeaa lomailua jollei ole kumpaakaan ravintolaa tai kauppaa.

   • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 10:49

    Toki näistä rantakohteista pari ravintolat löytyy. Tofosta useampikin. Ei vain tiedetty sitä etukäteen. 🙂 Muuten olisi tosiaan lomailu aika mahdotonta.

 • Reply Ne Tammelat tiistai, 1 tammikuun, 2019 at 07:39

  Teidän safarireissua oli kyllä huikean hauskaa seurata. Afrikan maat aukeavat kyllä ihan uudella tavalla näiden postausten myötä ja sinne alkaa tekemään yhä enemmän mieli. Upeita rantakuvia!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 10:50

   Kiitos ja kiva kuulla, että Afrikan maat alkaa kiinnostaa, kun niistä kuulee ja ”näkee” enemmän. Niin monelle käy. 🙂

 • Reply Mirka/Reason for Season tiistai, 1 tammikuun, 2019 at 14:49

  Kaunista! Etenkin nuo ensimmäiset kuvat ovat upeita, aivan ihana sijainti tuolla teidän majapaikalla. Harmi, että sää muuttui vähemmän suosiolliseksi. Mutta niin ihanan värikästä siltikin! Tällaisen ikuisen harmauden keskellä tuollaiset maisemat kelpaisivat milloin tahansa.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 10:51

   Noita värejä todellakin kaipaa tälläisenä harmaana talvipäivänä ja lämpöä tietenkin myös. 😀 Mosambik on kyllä monin paikon hyvin kaunis maa.

 • Reply Anu / Matkataan Mutkitellen tiistai, 1 tammikuun, 2019 at 18:28

  Ihana lukea paikoista, joissa omasta vierailusta on kulunut jo tovi. Kymmenisen vuotta sitten tekemällämme Afrikan turneella poikkesimme Tofoon sukeltamaan. Tofo on yksi ehkä maailman parhaista paikoista nähdä isoja kaloja. Sana ”turistisempi” kertoo siitä miten Tofokin on muuttunut. Sillon siellä oli yksi ravintola, pari majoitusvaihtoehtoa ja yksi sukelluskoulu. Ihania kuvia, tuli niin ikävä takaisin sinne.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 10:54

   Kyllä Tofo on varmasti muuttunut paljon 10 vuodessa. En osaa yhtään kuvitella millainen se on ollut silloin, kun on vieläkin kuitenkin tietyllä tapaa melko ”alkeellinen” matkailukohde. Vähän jäi kyllä kaihertamaan, ettei varattu Tofoon aikaa lähteä merelle.

 • Reply Jenna torstai, 3 tammikuun, 2019 at 07:10

  Kunnon ravintoloiden puute on tuo oman mausteensa reissaamiseen, erityisesti jos meinaa iskeä kiukkunälkä. Tofosta olen lukenut surffimestana, mutta ei kyllä ihan ensimmäisenä tulisi mieleen lähteä mosambikiin surffi- ja rantalomalle. Mä olen kyllä jo tullut siihen päätelmään, että ehdin varmaan joskus 2025 vasta Afrikkaan… Kiinnostaisi.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 10:56

   Kiukkunälkää varten pitää aina olla varustautunut kaikenlaisilla snackseillä ja hedelmillä. 😀 Mosambik on kyllä tosiaan vielä vähän extreme kohde lähteä surffi- tai rantalomalle, mutta ehkä silloin vuonna 2025 tilanne on jo eri. 😉

 • Reply Elina Marjaana perjantai, 4 tammikuun, 2019 at 21:16

  Ihania kuvia Mosambikista! Olen käynyt siellä parikin kertaa, viimeksi viime vuoden alussa, mutta olen aina ollut vain Maputon ympäristössä. Tosi kiva nähdä ja lukea kokemuksia myös muista paikoista. Seurasin teidän reissua myös Instassa ja tuli niin paljon omia muistoja ja kokemuksia mieleen. Kiitos, ne storyt oli tosi kivoja!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 10:58

   Kiva kuulla, että storyja oli mukava seurata! 🙂 Maputon ympäristössä pyöriminen on varmasti aika erilaista kuin nämä meidän kohteet. Täytyykin käydä kurkkaamassa sun blogista postaukset siltä suunnalta!

 • Reply Emilia/Matkan varrella lauantai, 5 tammikuun, 2019 at 14:46

  Mäkin seurasin tätä teidän reissua aktiivisesti Instagram Storyistä, vaikutti upealta matkalta! Heti tuli fiilis, että just tällaisen reissun mäkin haluan tehdä! Vitsi tuo Bilenen ranta-asunto vaikuttaa täydelliseltä!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 11:01

   Ihana kuulla, että tämä reissu herätti kiinnostuksen lähteä samalle suunnalle. Toivottavasti pääset toteuttamaan sen reissun ja pystyn täällä blogissa kertomaan hyödyllisiä vinkkejä. 🙂

 • Reply Sanna I Seven Seas lauantai, 5 tammikuun, 2019 at 16:41

  Nämä teidän kohteet on kyllä niin eksoottisia itselleni 🙂 Todella kauniita ja saa itsenikin haikailemaan noihin maisemiin. Erityisesti kiinnostus heräsi valaiden ja surffauksen kohdalla, wau!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 11:05

   Näkisin sut kyllä surffilaudan kanssa Mosambikin rannoilla ja valaita bongailemassa. Tofo on jo sen verran kehittynyt kohde, että sieltä löytyy ravintoloita ja palveluita ja perillekin pääsee lentokoneella, joten ei muuta kuin menoksi. 😀

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 10:41

  Erittäin mielenkiintoinen postaus kohteesta, josta harvoin saa lukea matkablogeissa. Minua yllätti se, että majoitukset vaikuttavat tosi tasokkailta ja hienoilta. Ehkä minäkin kuitenkin katon haluaisin kaikkiin huoneisiin, kylppäriinkin. 🙂

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 6 tammikuun, 2019 at 11:07

   Me tykätään kovasti matkustaa näihin vähän harvinaisempiin kohteisiin. 🙂 Vaikka Mosambik on tosi köyhä ja monin osin kehittymätön, on näissä turistipaikoissa onneksi ihan ok valikoimaa majoitusten suhteen ja tasokin on hyvä.

 • Reply Mosambikin rantakohteet osa 2 - Vilanculos - Matkablogi Vaihda vapaalle maanantai, 7 tammikuun, 2019 at 19:44

  […] monen kerrossängyn dormeista hyvin varusteltuihin bungaloweihin. Vastaava yöpaikka meillä oli Tofossa Mozambeat Motel ja vastaavaan Baobab Beach Resort & Backpackersiin päädyimme Vilanculosiin. Satasella yö ei […]

 • Leave a Reply