Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kruger ei pettänyt tälläkään kertaa – 2018 edition

Tämä oli meille kolmas kerta Krugerin kansallispuistossa ja neljäs kerta Etelä-Afrikassa. Kaverit ja tutut kyselevät miksi te sinne samaan paikkaan aina matkustatte. (Toiset käy vuodesta toiseen Kanarialla, me näköjään Etelä-Afrikassa.) Mutta safarilla ei ole koskaan samanlaista. Sieltä ei koskaan lähde kotiin ilman uusia, upeita kokemuksia. Sitä paitsi tämä kerta saattoi olla paras kerta Krugerissa ikinä ja mikä vielä hienompaa, olemme menossa sinne tämän matkan aikana vielä uudelleen.

Kuivan kauden ja sadekauden erot safarilla

Olimme Krugerissa ensimmäisen kerran omatoimimatkalla vuonna 2014 marraskuun alkupuolella eli pari viikkoa aiemmin kuin tänä vuonna. Kuivakausi oli lopuillaan ja Kruger oli rutikuiva. Se oli hieno reissu. Meille ensimmäinen kerta Afrikassa ikinä ja olimme haltioissamme kaikista eläimistä. Näimme jokaisen eläinlajeista ensimmäistä kertaa luonnossa ja se oli upea kokemus. Parhaiten jäi mieleen, kun näimme leopardin todella läheltä hiekkatien varrella, eikä paikalla ollut ketään muita kuin me ja tuo uskomattoman upea kissapeto katsomassa meitä suoraan silmiin. Näimme myös leijonia ja hyeenoita sekä tietenkin paljon saaliseläimiä.

Toisen kerran kävimme Krugerissa 2017 helmikuussa. Oli sadekausi ja vaikka ei meidän aikana juuri satanutkaan, Kruger tulvi ja oli vehreimmillään. Jokainen juomapaikka oli ääriään myöten täynnä vettä ja osa teistä oli poikki tulvien vuoksi. Olimme Krugerissa pari yötä omatoimisesti vuokra-autolla ajelemassa ja toiset kaksi yötä Lion Sandsin yksityisellä safarilla. Emme nähneet koko aikana lainkaan leijonia, yhden leopardin näimme vilaukselta ylittävän tien ja sitten se katosi korkeaan heinikkoon. Gepardeja näimme melko nopeasti asfalttitien varrella, mutta pian nekin olivat kadonneet pitkän heinän sekaan. Heikoista petohavainnoista huolimatta reissu oli hieno, koska Kruger oli vehreimmillään ja siten kauneimmillaan. Kukat kukkivat ja siellä oli paljon lintuja, jotka muuttavat kuivalla kaudella vehreämmille seuduille.

Nyt kolmannella kerralla, marraskuun lopulla Kruger oli kuivimmillaan. Sabi-joki, joka on alueen elinehto, oli suureksi osaksi kuivunut. Krugerin monista juomapaikoista vain kaikkein suurimmilla lammilla oli vettä. Suurin osa oli rutikuivia. Lower Sabien leirin ja ravintolan kohdalla joessa oli vielä vettä ja se keräsikin paljon eläimiä tuolle alueelle. Kävimme siellä joka päivä ja näimme aina paljon eläimiä. Myös muilla juomapaikoilla, joissa oli vettä, oli aina niillä käydessämme isohkoja laumoja seeproja tai norsuja. Samanlaista eläinpaljoutta yhdellä kertaa emme olleet Krugerissa nähneet aiemmin.

Pedot juhlivat kuivalla kaudella

Näimme myös petoja mukavasti. Kaksi erillistä leijonalaumaa, kaksi kertaa gepardeja ja kaksi eri leopardia. Toinen leopardeista tosin oli niin kaukana tiestä, puussa nukkumassa, ettei siitä saanut edes kunnollista kuvaa. Toinen sen sijaan oli korkealla kalliolla Lower Sabien lähellä ja poseerasi pitkään innokkaille kuvaajille. Lähellä sekään ei ollut, mutta kuitenkin ihan hyvin 400 mm linssin päässä. Hyeenoja näkyi joka päivä ja ehdottomasti paras hyeenabongaus oli kaksi arviolta 4-5 viikon ikäistä pentua emonsa kanssa. Ne olivat aivan tien laidassa ja saimme seurata imetystä ja toisen pennun haparoivia askeleita aivan vierestä.

Kirahveja näkyi taas paljon, kuten myös norsuja. Vaikka nämä ovat isoja ja eksoottisia eläimiä ja tuntuu, ettei niitä voi tuosta vain ohittaa, näkee niitä Krugerissa niin paljon, ettemme pysäytelleet autoa niiden luokse, elleivät ne olleet hyvin lähellä tietä tai muuten todella kuvauksellisessa paikassa. Impala-antilooppeja (en nyt saa päähäni suomenkielistä nimeä) näkyy aivan joka puolella ja niiden kohdalla ei todellakaan jaksa pysähdellä ellei niillä ole vauvoja tai jos ne eivät tee jotain erityistä. Impalat synnyttävät vasat, kun sadekausi alkaa. Niillä on kyky pidätellä vauvaa kohdussaan niin kauan, kunnes on hyvä aika synnyttää. Lower Sabien luona, jossa on vettä joessa ja toinen runsasvetinen juomapaikka, näkyi impaloilla jo vasoja.

Tämä kuivan kauden loppu on saaliseläimille vuoden rankinta aikaa, kun vesi on vähissä. Sen sijaan saalistajat juhlivat, koska saaliit ovat heikoimmillaan ja kerääntyneinä kätevästi juomapaikkojen läheisyyteen. Myös turisteille tämä on erinomainen ajankohta vuodesta vierailla puistossa, koska eläimet kerääntyvät veden äärelle ja heinä on kuivaa ja matalaa, joten näkyvyys on hyvä. En usko, että voin koskaan kyllästyä Krugeriin, koska se yllättää aina. Tällä kertaa henki salpaantui, kun näimme krokotiilin syövän antiloopin. Tästä on video blogin Facebook-sivuilla!

Mitään vastaavaa emme olleet koskaan ennen nähneet. Kruger jaksaa yllättää aina. Ehkä nyt tulee taas parin kolmen vuoden tauko ennen kuin palaamme sinne tämän vuoden matkan jälkeen, mutta joskus on vielä päästävä takaisin. Tällä hetkellä tuntuu ihanalta tietää, ettei paluuseen ole kuin viikko! Nyt kiertelemme Mosambikin rannikkoa rantaloman merkeissä. Tämä rantaloma tosin on alkanut pilvisissä ja tuulisissa merkeissä, mutta eiköhän aurinkoisia päiviä ole pian tiedossa.

 

Instagram storieiden kautta voit seurata matkaamme reaaliaikaisesti:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Laura / Irtiottoja torstai, 29 marraskuun, 2018 at 21:05

  Aiettä, ollapa nyt tuolla! Ja tuo leopardi, voi upeus! Nauttikaa, mulla on hirveä ikävä takaisin jo nyt!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 2 joulukuun, 2018 at 19:10

   Nautitaan! Tämä tuntuu olevan ihan huippujuttu, että voi käydä safarilla sekä alussa että lopussa. Koska vaikka täällä Mosambikin puolella onkin mukavan leppoista, odotan jo, että pääsen takaisin Krugeriin. 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, 30 marraskuun, 2018 at 13:23

  Itse en ole käynyt Krugerissa kuin kerran vuosien takaa kesäkuussa ja oli silloin kyllä huikea paikka. Ajattelin mennä sinne kyllä uudestaan, sillä muutenkin Etelä-Afrikasta jäi upeat muistot.

  Itse näin villikoirien metsästyksen, kun nappasivat porukalla antiloopin. Kaikessa karuudessaan sellaisia kokemuksia, joita ei koskaan unohda. Tämä teidän krokotiilin metsästys lienee teille vastaava muisto reissulta.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 2 joulukuun, 2018 at 19:13

   Wau! Sulla on ollut todella upea bongaus! Me ei olla koskaan nähty metsästystilannetta ellei yhtä leopardin lintujen vaanimista Botswanassa oteta huomioon. Haaskoilla ollaan kyllä nähty eläimiä, mutta ei kiinniottotilannetta. Tuohon krokotiilin luoksekin päästiin vasta, kun impalalta oli jo pää irti… Voi reppanaa, mutta sellaista tuo on. 🙁

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 1 joulukuun, 2018 at 10:35

  Krugerissa en ole käynyt mutta safareista kokemusta Tansaniasta, Intiasta sekä Senegalista. Tansania ja Ngorongoro olivat näistä käymistäni hienoin paikka. Etelä-Afrikka kiinnostaisi kovasti niin safareiden kuin viinitilojenkin myötä. Afrikkaan ei koskaan kyllästy 🙂

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 2 joulukuun, 2018 at 19:15

   Voin uskoa, että Ngorongoro on varmasti upea! En ole käynyt siellä, mutta mitä olen lukenut ja kuullut siitä, se on hyvin erilainen kuin Kruger, jossa ei ole niin paljon avointa savannia. Afrikkaan ei todellakaan kyllästy! 🙂

 • Reply Amanda sunnuntai, 2 joulukuun, 2018 at 09:32

  Hienoja kuvia! Mun vanhemmat haluaisivat lähteä safarille mutta minua mietityttää onko siellä turvallista? Pidän eläimistä ja olisi hienoa nähdä niitä vapaana luonnossa. Äidin kanssa ihaillaan blogissanne olevia kuvia. Hyvää lomaa! T:Amanda 11 vuotta

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 2 joulukuun, 2018 at 19:18

   Hei Amanda,
   Krugerin kansallispuistossa on safarilla tosi turvallista. Jos vielä menette vuokra-autolla, niin tarvittaessa voi pitää ikkunat kiinni petoeläinten kohdalla, vaikka ei se ole mitenkään pakollista. Safariautot on ihan avoimia ja siksi voi tuntua vähän turvattomammalta kuin umpinainen henkilöauto. Eläimet tulee Krugerissa tosi lähelle, mutta ei sitä tarvitse pelätä. 🙂

 • Reply Jenni / Boarding Time tiistai, 4 joulukuun, 2018 at 13:20

  Upean näköistä! Etelä-Afrikka on todella kaunis muutenkin, mutta Kruger vielä kokematta.
  Safarilla ollaan oltu Keniassa ja Tansaniassa, hienot muistot jäänyt niiltä retkiltä ja lisää tekisi mieli. Mahtavaa loppumatkaa teille! 🙂

 • Reply Rva Kepponen tiistai, 1 tammikuun, 2019 at 01:03

  Hienoja kuvia jälleen!

 • Reply Anu keskiviikko, 16 tammikuun, 2019 at 11:13

  Olen aivan fiiliksissä näistä teidän postauksista. Melkein kymmenen vuotta haaveilin safarista mutta mies ei jotenkin innostunut. Ennen kuin pistin hänet seuraamaan teitä Instassa reissun ajan. Johan alkoi kiinnostaa. Nyt jo suunnitellaankin jo reissua lokakuulle Krugeriin. Osaatko sanoa onko hyvä ajankohta silloin? Mietin myös majoituksien varaamista, kun ei yhtään tiedä kuinka paljon aina päivän mittaan ajellaan. Jos olisi neljä yötä kahdessa eri leirissä, niin mitä suosittelisit?

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle keskiviikko, 16 tammikuun, 2019 at 12:58

   Ihana kuulla, että ollaan voitu olla avuksi haaveesi toteutumisessa! 🙂 Lokakuu on hyvä aika vierailla puistossa. Silloin on kuivaa ja eläimet kerääntyvät juomapaikoille. Puisto on kyllä todennäköisesti karun näköinen silloin, kun on kuivaa, eikä laiduntajilla vielä ole poikasia. Siksi tykkään itse marras-joulukuusta enemmän, kun ekojen sateiden jälkeen luonto muuttuu vehreämmäksi. Mutta koko syksy on hyvä aika vierailla. Leireistä oma suosikkini on Lower Sabie ja sen jälkeen Satara ja Skukuza. Mikä tahansa yhdistelmä näistä voisi sopia hyvin ekalle vierailukerralle. Tarkoitus on kirjoitella lisää Krugerista tässä lähikuukausina. 🙂

 • Reply Norsujen ihastelua uima-altaasta käsin - majoitus Krugerin ulkopuolella - Matkablogi Vaihda vapaalle sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 09:31

  […] Alkutalven yhdistetyn Etelä-Afrikan ja Mosambikin lomamme muodostui sekä alku- että loppupäässä omatoimisesta safarista Krugerin kansallispuistossa ja välissä vietimme kahdeksan päivää Mosambikissa. Emme olleet varanneet loppupään majoituksia, koska emme olleet aivan varmoja siitä kuinka kauan olisimme missäkin. Vaikka rantalomailu oli ihanaa, oli eläinten bongailu vielä ihanampaa ja meillä (tai etenkin allekirjoittaneella) oli viikon jälkeen jo palava kiire päästä takaisin eläinten keskelle. Voit lukea alkupään matkan safarikokemuksista aiemmasta postauksesta. […]

 • Reply Safarille Etelä-Afrikkaan sadekaudella vai kuivalla kaudella? - Matkablogi Vaihda vapaalle tiistai, 5 helmikuun, 2019 at 19:16

  […] innokkaina safarilla. Me olemme käyneet Krugerin kansallispuistossa nyt kolme kertaa. Kaksi kertaa kuivalla kaudella ja kerran sadekaudella. Kaudella on väliä. Sekä puiston ulkoasun että eläinten bongailun […]

 • Reply Suvianna sunnuntai, 16 kesäkuun, 2019 at 14:09

  Etelä-Afrikassa ja Krugerissa ei ole mahdollista käydä liian montaa kertaa 🙂 Näin kahdeksan vuoden ajan siellä runsaasti matkustaneena ryhtyy lähinnä ajattelemaan, pitäisikö muuttaa sinne kokonaan, jolloin pääsisi nauttimaan esim. luonnonpuistoista ja upeista patikkareiteistä säännöllisesti. Kiitos kivoista postauksista ja upeista kuvista!

 • Reply Kgalagadin kansallispuisto - vinkit omatoimiseen safariin - Matkablogi Vaihda vapaalle sunnuntai, 27 joulukuun, 2020 at 12:10

  […] missä Etelä-Afrikkaan matkaava usein suuntaa helposti saavutettavaan ja suosittuun Krugerin kansallispuistoon, on Kgalagadi useimmille tuntematon. Sen sijainti on syrjäinen ja puiston vuotuinen […]

 • Leave a Reply