Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kesälomamatka – vinkkejä ja pohdintaa matkakohteen valinnasta

Emme perinteisesti ole pitäneet kesäisin lomaa kuin viikon tai pari ja tästä perinteestä on tarkoitus pitää kiinni tänäkin vuonna. Tarkoitus on lomailla juhannusviikko ja joustoa lomailuun on myös seuraavalle viikolle. Minään aiempana vuotena kesäloman matkakohde vain ei ole ollut näin hankala päättää! Pitkään olimme sitä mieltä, että tänä vuonna toteutamme vihdoin pitkään suunnitelmissa olleen autoreissun Norjaan ja pakkaamme takakonttiin matkatavaroiden lisäksi myös koiran. Kun sitten selvisi, että bordercolliemme Armi tarvitsisi tuota reissua varten kolme (!) eläinlääkärikäyntiä, koska Ruotsi vaatii ekinokokkilääkityksen Suomesta tuleville koirille, alkoi Norjan matka houkutella vähän vähemmän.

Meillä on tässä samaan aikaan käynnissä myös toisen auton vaihto uudempaan, joten rahanmenoa on luvassa reilusti ja tunnetusti Norja ei ole ihan sieltä edullisimmasta päästä matkakohteiden joukossa. Niinpä ryhdyimme suuntaamaan katseita myös muualle Eurooppaan ja vähän Euroopan ulkopuolellekin. Tässä hieman meidän vaihtoehtojamme. Ehkä niistä löytyy vinkkiä jollekin muullekin, jolla on samanlaisia vaikeuksia päättää matkakohdetta.

 

Minsk ja roadtrippailu Valko-Venäjällä

Helmikuun alusta alkaen suomalaisilla on ollut viisumiton pääsy Valko-Venäjälle, kunhan sinne saapuu lentäen ja oleskelee maassa korkeintaan viisi päivää. Tätä ennen viisumi on ollut melko kallis (noin 100 €) ja siten hillinnyt matkustushaluja tutustumaan tuohon Euroopan viimeiseen diktatuuriin. Olen lukenut positiivisia reissukokemuksia Minskistä sekä Irtiottoja -blogista että Mutkia matkassa -blogista ja Tomikin kiinnostui ajatuksesta. Tosin hänellä oli heti suunnitelmissa, että kävisimme myös naapurimaissa. Viiden päivän viisumi ei kuitenkaan anna myöten maasta poistumiseen tai sinne palaamiseen, eikä lyhyt aikakaan siihen oikein sovi. Valko-Venäjällä ei oikein ole mitään varsinaisia nähtävyyksiä, mutta minä kiinnostuin Bialowiezan kansallispuistossa elävistä Euroopan biisoneista (tunnetaan myös nimellä vinsentti) ja olin heti lähdössä katsomaan niitä. Ilmeisesti biisoneita on kuitenkin melko vaikea löytää tuolta ikivanhasta, laajasta metsästä, vaikka niitä siellä noin 800 yksilöä. Tämä hillitsi matkustushalujani sinne.

Lentoyhteydet Minskiin ovat yllättävän hyvät ja Finnairin suorat lennot löytyisi juhannusviikolle alle 200 eurolla. Myös Valko-Venäjän oma yhtiö Belavia lentää Helsingistä suoraan Minskiin. Air Baltic lentää sinne pompun kautta, joten valinnanvaraa riittäisi. Valko-Venäjän roadtrip olisi siten kustannustehokas kesäreissu, koska hintataso maassa on alhainen. Auton vuokrauskaan ei maksaisi montaa kymppiä päivässä.

Brestin linna Valko-Venäjällä.

 

Roadtrip Namibiassa

Namibian roadtrip ja etenkin Etoshan kansallispuisto on ollut haaveissani jo kauan. Maa on Afrikan maaksi helppo ja turvallinen matkustuskohde ja siellä riittää paljon nähtävää rannalla makailevista merinorsuista valtaviin hiekkadyyneihin ja safarikohteisiin. Koskaan ennen en kylläkään ole miettinyt, että matkustaisimme Namibiaan kesällä, mutta nyt katsoin hetken mielijohteesta lentoja pääkaupunkiin Windhoekiin ja yllätyksekseni KLM:n lennot olisi irronnut 450 eurolla. Se on halvin koskaan näkemäni hinta ja ryhdyimme hetkeksi jo miettimään Afrikan reissua kesälle. Itseasiassa kesäkuukaudet ovat hyviä kuukausia matkustaa ainakin eteläisen Afrikan kansallispuistoihin. Siellä on talvi, mutta lämpötilat ovat kuitenkin meille pohjoisen asukkaille aika mukavat. Päivisin on yli 20 astetta lämmintä, mutta aamuisin ja iltaisin voi olla viileää. Jos siis Afrikan safari houkuttelee, mutta kuumuus ei, niin matkusta eteläiseen Afrikkaan kesällä!

Meille Namibian reissu on tähän tilanteeseen nyt kuitenkin vähän liian kallis vaihtoehto ja jotenkin haluan myös säästellä sitä myöhempään syksylle, kun Pohjois-Euroopassa on synkkää ja sateista. Syksyllä Etosha on myös kuivimmillaan ja eläimet kokoontuvat juomapaikkojen ympärille sankoin joukoin. Upeita kuvia sieltä voit katsoa Maarit Helenan blogista.

Saksaan ja roadtrip Alpeille

Kesälomamatkan suunnittelumme on määräytynyt aika pitkälti lentojen hinnan mukaan. Koska olemme hyvin viime tipassa (alle kuukautta ennen matkaa) etsimässä lentoja, ovat halvimmat lennot jo menneet. Muncheniin pääsisi kuitenkin vielä reilulla 200 eurolla ja se olisi sijainniltaan hyvä paikka, koska sieltä on suhteellisen lyhyt matka vuorille. Autonvuokraus on Saksassa melko edullista ja autot hyviä. Tosin ruuhkissa saattaa huonolla tuurilla mennä tunti jos toinenkin. Joka tapauksessa Munchen olisi hyvä aloituspiste roadtripille Alpeille myös Sveitsin ja Itävallan puolelle. Liikkuminen maan rajojen yli on tänäpäivänä tuolla niin helppoa.

Lennot Thessalonikiin ja roadtrip Kreikassa

Vaikka olen käynyt reilussa 60 maassa, en ole koskaan käynyt Kreikassa. Tomi on käynyt siellä lapsena perheensä kanssa useampia kertoja, mutta minä matkustin vanhempieni kanssa aina joko Turkkiin tai Espanjaan. Toisaalta Tomikaan ei ole koskaan käynyt manner-Kreikassa. Minulla on erityisesti kaksi kohdetta, joissa haluaisin Kreikassa käydä: Meteora ja Vikosin kanjoni. Löysin 360 euroa maksavat lennot Kreikan Thessalonikiin, joka olisi kätevällä paikalla juuri nämä kaksi kohdetta huomioon ottaen.

Meteora

Vikosin kanjoni

Auton vuokraus on Kreikassa edullista, mutta autot ovat suurimmaksi osaksi onnettomia pieniä kippoja, joilla Tomi ei suostu lähtemään liikenteeseen. Sitäkin vielä suuremman ärsytyksen mieheni koki, kun selvisi, ettei kreikkalaisilla vuokra-autoilla todellakaan huristella niin vaan maan rajojen yli. Edellä mainituista paikoista olisi lyhyt matka naapurimaihin Makedoniaan, Albaniaan ja Montenegroon. Eipä onnistu. Minulle kelpaisi pelkkä Kreikkakin, mutta mukana on vähän vaativampi matkakumppani, joka janoaa vierailua uusiin maihin.

 

Äkkilähdöt tai autolla Baltiaan?

Sitten olisi vielä äkkilähtöjen mahdollisuus. Koska lentäminen juhannuksen tienoilla tuntuu olevan järkyttävän kallista tämä on ihan varteenotettava vaihtoehto. Nämä ovat ihan arpapeliä ja mikäli sää nyt muuttuu yhtäkkiä tämän uskomattoman lämpimän ajanjakson jälkeen kylmäksi ja sateiseksi eli normaaliksi juhannussääksi, voi olla, että äkkilähdöistä saa vain haaveilla. Nyt kuitenkin näyttäisi aika hyvältä sen suhteen, että lentoja saattaisi saada halvallakin. Ainakin tänään Lentodiileissä on ollut lentotarjouksia Bulgariaan ja Kroatiaan alle 100 eurolla.

Yhtenä vaihtoehtona on sitten vielä toki ottaa auto alle ja suunnata Baltiaan. Hienoja kohteita löytyy järkevän matkan päästä, eikä majoitusten hinnat ole kovia. Koirankin saisi napattua mukaan. Tämä houkuttelisi enemmänkin ellemme olisi tehneet Baltian roadtrippiä jo aiemmin. Aikaa siitä tosin on jo kahdeksan vai peräti yhdeksän vuotta, joten ehkä tuon reissun voisi jo uusia.

Vilna

Toki kotimaan kohteetkin ovat tietyllä tapaa varteenotettavia vaihtoehtoja. Valitettavasti matkustus kesämökkiä kauemmaksi vain tulee yleensä kalliimmaksi kotimaassa kuin muissa maissa, jos ei Norjaa ja Sveitsiä lasketa mukaan…

Kaikki postauksen kuvat ovat Pixabaysta.

Kommentoi ihmeessä mihin meidän kannattaisi matkustaa tai onko sinullakin vielä suunnitelmat auki?

 

Pysy mukana ja ota myös uusi youtube-kanavamme seurantaan:

Facebook | Youtube | Bloglovin | Instagram

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Laura / Irtiottoja maailmalle maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 20:35

  Kuulostaa niin kovin tutulta. Meillä oli tänään päättyneen viikonlopoumatkan osalta vielä tiistaina se tilanne, että ei tiedetty yhtään minne mennään, lennot oli kyllä, mutta lopullinen määränpää haki vielä päätöstään.. Viikko sitten saatiin vasta meidänkin kesälomaviikon ajankohta päätettyä, mutta suunnasta ei kyllä hajuakaan.. Kyllä hiukan jo ahdistus iskee! 😀

  Mutta hyviä vaihtoehtoja teillä on, ei varmaan yllätä jos liputan isosti sekä Namibian, noiden Kreikan kohteiden, sekä Valko-Venäjän puolesta 😉

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 22:29

   Tämä on selvästi joku paljon matkustavien sairaus. 😀 Mutta jos lennot on valmiina, niin sehän on jo tosi paljon. 😀 Meillä on aika usein se tilanne, mutta tämä on ihan uutta, kun ei tiedetä lähdetäänkö matkalle autolla vai lentämällä ja tuleeko koira mukaan vai ei…! Arvasinkin, että liputtaisit just noita. Niissä kaikissa pitää päästä kyllä käymään, mutta saas nähdä lähdetäänkö _just nyt_ mihinkään niistä.

   • Reply Laura /Irtiottoja maailmalle tiistai, 29 toukokuun, 2018 at 23:27

    Joo, joku paljon matkustavan ongelma tää selkeästi on. Mutta taas täytyy todeta että jos näistä asioista yrittää sitä kriisiä kehittää, niin kai tässä menee ihan hyvin Mutta jäi se tärkein kommentoimatta, että kyllä mä kaikista eniten silti sitä Norjaa ylistäisin, meillä ainakin oli niin huikea reissu viime kesänä, että oli heittämällä niiden lääkärikäyntien arvoista, eikä noista lääkkeistä edes tullut niin isoa laskua kun luulin!

 • Reply Teija / Lähdetään taas maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 21:11

  Koko kesän suunnitelmat on minullakin vielä auki. Kolme matkaa pitäisi keksiä tyhjästä vielä. Matka-ahdistus tosiaankin.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 22:31

   Huhhuh! 😀 Ja mä tuskastelen jo yhden matkan kanssa! Kolme ajaisi mut varmaan ihan pois raiteilta. 😀

 • Reply Kaisa maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 21:17

  ”Armi tarvitsisi tuota reissua varten kolme (!) eläinlääkärikäyntiä, koska Ruotsi vaatii ekinokokkilääkityksen Suomesta tuleville koirille, alkoi Norjan matka houkutella vähän vähemmän.”

  Paitsi, että Ruotsi ei vaadi sitä matolääkettä 😉 Norja vaatii jos matkustaa Ruotsin kautta, ja Suomi vaatii kun palaa takaisin Suomeen. Koiran kanssa kun matkustaa ulkomaille niin aina palatessa tarvitsee matolääkitä koira (1-5 vrk ennen paluuta), tai voi käyttää 28 vrk:n sääntöä jolloin pitää matolääkitä kolme kertaa.

  Me suunnataan tulevana kesänä (heinäkuussa) juurikin Norjaan ja Ruotsiin ja ensimmäistä kertaa olen päätynyt tuohon 28 vrk:n madotussääntöön koirien kanssa.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 22:36

   Ah, kiitos selvennyksestä! Täytyy muokata tekstiä. Ymmärsin väärin, kun eläinlääkärillä oli puhetta, että lääkitystä ei tarvita ollenkaan, jos menee pohjoisen kautta suoraan Norjaan. Siitä jäi käsitys, että Ruotsi oli se joka sen lääkityksen vaatii ja sen tiesinkin, että Suomeen palatessa Suomi sitä vaatii.

 • Reply Mikko maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 21:29

  Suosittelen lämpimästi Valko-Venäjää autoillen! https://www.mikkonurminen.fi/blogi/?k=valko-venäjä

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 22:38

   Ja selvästikin pitää mennä vielä Ukrainan raja-alueelle ajelemaan, että saa blogiin kunnon tarinaa. 😀 Ei vaan, ei kuulosta ihan hirveän mukavalta jutulta paikan päällä, vaikka jälkikäteen riittääkin kerrottavaa. Valko-Venäjä tavallaan kiinnostaa tosi paljon ja tavallaan tosi vähän… Olisihan se kuitenkin kiva maa nähdä.

   • Reply Mikko tiistai, 29 toukokuun, 2018 at 20:57

    Itse asiassa Valko-Venäjä yllätti tosi positiivisesti kaikin puolin. Minsk on tosi hieno!

 • Reply Maarit tiistai, 29 toukokuun, 2018 at 21:36

  Jos Armin kans meette niin Baltia kuulostaisi hyvältä. Lähtisin sinne itsekin mieluusti autolla. Me katsottiin kans sitä Bialowiezaa, mutta Puolen puolelle. Laitettiin kysymystä myös yhdelle retken kärjestäjälle ja se vastasi, että kesällä käytännössä lähes mahdotonta nähdä niitä. No mitäs jos nyt lähdette sinne Kolille ja kiertelette Pohjoiseen? Jos Norja ei ole ihan poissuljettu niin Kilpisjärven kautta Tromssaan. Sielläkin on kaunista maisemaa!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle keskiviikko, 30 toukokuun, 2018 at 21:25

   Hyvä tietää tuosta Bialowiezasta, ettei sinne varmaan turhaan kannata kesällä mennä biisonibongaukseen. Koiran kanssa Baltia tosiaan olisi kaikkein helpoin vaihtoehto. Sieltäkin tarvitsee toki takaisin tullessa lääkitä koira ekinokokkia varten, mutta se on siellä paikallisella eläinlääkärillä tosi edullista. Norja olisi tosiaan helppo vaihtoehto pohjoisen kautta, mutta tulee vähän turhan paljon ajoa Kilpisjärven kautta. :/

 • Reply Christa keskiviikko, 30 toukokuun, 2018 at 08:55

  Olin Tessalonikissa viime syksynä viikon työmatkalla ja jäi kaivertamaan etten ehtinyt Meteoraan ja Halkidikiin. Saarillekin olisi päässyt helposti. Tykkäsin Thessalonikista ja manner-Kreikasta muutenkin, sillä niissä on ihan eri fiilis kuin turistisaarilla. Toki saaret ovat tosi kauniita myös. Lähtisin siis varmaan Kreikkaan. Toisaalta tuo Alppi-Roadtrip houkuttelee, kun meiltä se jää nyt väliin liian pitkän välimatkan vuoksi (lennot Berliiniin).
  Namibia kuullostaa myös huikealta, mutta syksy on sille varmasti parempi aika. Olemme itse juuri lähdössä Madagaskarille lauantaina kun koulut loppuu, koska koululaisten kanssa on hankalampi lähteä sitten syksyllä. Säiden puolesta syksy olisi ollut parempi, mutta kesäkin ok kun ei ole sadekausi.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle keskiviikko, 30 toukokuun, 2018 at 21:28

   Voi vitsit, Madagaskar on varmasti upea. Sinne on kyllä joskus vielä päästävä, mutta nyt ei ole sen aika, eikä Namibiankaan. Täytyy valita joku vähän edullisempi kohde. Minua itseasiassa kiinnostaisi juurikin manner-Kreikka jostain syystä enemmän kuin Kreikan saaret. Kiva kuulla, että sinä tykkäsit (molemmista).

 • Reply Teea | Curious Feet keskiviikko, 30 toukokuun, 2018 at 11:09

  Kiehtovia suunnitelmia kaikki nämä, joskin Baltia houkuttelisi itseä näistä tällä hetkellä vähiten. Tosin on sitä minullakin useampi vuosi kun olen viimeksi siellä suunnalla pyörinyt ja road tripistä on vielä kauemmin aikaa. Autoreissu Norjaan on meilläkin suunnitelmissa.

  Olen itsekin käynyt Kreikassa vain yhdellä saarella. Ehdottomasti joskus on lähdettävä sinne road tripille :). Toivottavasti saatte päätöksen pian tehtyä. Itsellä on kesän reissut jo sovittu (ylläreistä ei toki vielä tiedä), mutta muuten tunnistan tuon tunteen, että matkakohdetta on vaikea päättää. Mielenkiintoisia paikkoja on niin jumalattomasti! Tsemppiä pohdiskeluun 🙂

 • Reply Katja perjantai, 1 kesäkuun, 2018 at 08:10

  Me oltiin tän kuun puolivälissä Kroatiassa roadtrippaamassa, lähinnä kansallispuistoja kierrettiin. Rakastuin palavasti Biokovon luonnonpuistoon ja etenkin siellä oleviin ”villihevosiin” jotka tarjoili mulle kameran muistikortin täydeltä kuvattavaa 😀 Maisemat oli myös ihan huikeat.
  Kuuluisammissa Plitvicessä ja Krkassa käytiin myös, ja mahtavia paikkoja nekin mutta ne oli meidän makuun ihan liian turistiset vaikka ei ollut vielä edes turistisesonko. Pohjois-Velebitin kansallispuistoa sivuttiin myös, mutta sattui satamaan niin kaatamalla sinä päivänä että tutkiminen jäi vähälle. Nuo vähemmän kuuluisat puistot kuitenkin teki huomattavasti suuremman vaikutuksen mitä kuuluisammat! Sen perusteella miten paljon ite oon yleensä ihastellut teidän vierailemia luonto- ja eläinkohteita veikkaisin että viihtyisitte tuolla myös hyvin 🙂 Majoituksetkin oli tosi edullisia mutta silti hyviä. Oltiin yhtä yötä lukuunottamatta kaikki yöt yksityisten vuokraamissa apartmenteissa, joita löyty ihan kiitettävästi myös hotels.comin kautta.

 • Reply Roadtrip Baltiassa - kesälomamatkan reitti - Matkablogi Vaihda vapaalle torstai, 28 kesäkuun, 2018 at 23:11

  […] kohde ei suinkaan ratkennut mitenkään nopeasti tai helposti. Kirjoitin postauksenkin kesälomakohteen päättämisen tuskasta. Kyttäsimme äkkilähtöjäkin loppuun asti, mutta vaikka sitten paritkin todella edulliset […]

 • Leave a Reply