Suomen suurin matkablogiyhteisö

Selous on kaunis ja harvoin vierailtu safarikohde Tansaniassa

Neljä kertaa Serengetin kokoinen, kaksi kertaa Belgian kokoinen, Unescon maailmanperintökohde ja Afrikan suurin luonnonsuojelualue. Sitä on Selousin luonnonsuojelualue. Näiden faktojen pohjalta tuntuu käsittämättömältä, ettei juuri kukaan ole kuullut siitä. Sille on kuitenkin syynsä. Verrattuna tunnettuihin pohjoisen Tansanian puistoihin, on Selous harvoin vierailtu ja sen rajojen sisäpuolella onkin vain kourallinen lodgeja, jotka ottavat kerralla vastaan hyvin rajallisen määrän vierailijoita. Selous onkin säilynyt luonnon puolesta hyvin koskemattomana. Eläinkantojen osalta se on kuitenkin kärsinyt salametsästyksestä, mutta etenkin norsulaumat ovat pikkuhiljaa löytämässä jälleen turvallista elinsijaa puiston valokuvaussafareille varatusta osasta.

Taustalla näkyy Roho ya Selousin yksi teltoista.

Selous on kaunein safarikohde tähän mennessä

Jatkoimme Turkish Airlinesin lentojen jälkeen vielä matkaa Tansanian sisäisellä, puolen tunnin lennolla. Saavuimme Selousiin pienlentokoneen renkaiden koskettaessa hiekkakiitotien pintaa. Vastassa odotti Asilia African safariauto ja viiden päivän safarireissu käynnistyi kirjaimellisesti kiitoradalta. Heti ensimmäisen tunnin aikana meille selvisi, että olemme saapuneet aivan erilaiseen puistoon kuin mikään aiemmin vierailemistamme. Selousin järvialue, jossa kaikki safarilodget sijaitsevat, on käsittämättömän kaunista. Missään muualla emme olleet vielä koskaan katselleet safarilla valkoisia hiekkarantoja, joita reunustaa palmut ja niiden lomassa kävelee kirahveja ja antilooppeja. Syksyn sadekausi oli alkanut muutamaa viikkoa aiemmin ja joka paikka oli vihreänä uuden ruohon ja kasvillisuuden imettyä kuivan kauden jälkeen itseensä tervetullutta nestettä.

Missään muualla emme myöskään ole nähneet sellaista määrää virtahepoja ja krokotiilejä. Illansuussa ajoimme pehmeää, palmujen reunustamaa rantahiekkaa pitkin. Jossain toisessa paikassa tämä olisi ollut kaunis ranta ottaa aurinkoa, mutta täällä viiden minuutin aikana automme edestä vilahti autoa karkuun veteen arviolta noin 40-50 krokotiilia, joista suurimmat olivat viisimetrisiä.

 

Harvoin vierailtu Selousin puisto käsittää yli 5 % Tansanian pinta-alasta

Selousin vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti sen rauhallisuus ja hiljaisuus. Siellä ei tarvitse pelätä, että leijonalauman luokse kerääntyisi monta kymmentä autoa, kuten Serengetissä, koska koko puistossa ei ole sellaisia määriä autoja. Tämän lisäksi Selousissa on vielä oma sääntö, ettei saman eläinbongauksen luokse saa kerääntyä kuin korkeintaan kolme autoa. Tämänkään suhteen ei paljon tarvinnut kantaa huolta. Näimme vain satunnaisesti muita autoja ja leijonalauman luonakin olimme suurimman osan ajasta ainoana autona. Hetken aikaa paikalla oli meidän lisäksi toinen auto. Kokemus on silloin aivan erilainen kuin, jos luonnon äänien sijaan kuuluisi lähinnä auton hurinaa.

Selousin valtavasta 55000 neliökilometrin alueesta vain pieni osa on varattu kokonaan valokuvaussafareiden käyttöön. Muu osa on riistanhoitoaluetta ja näillä alueilla metsästys on sallittua, mutta tarkkaan säädeltyä. Johtuen metsästyksestä, salametsästyksestä ja verrattain pienestä määrästä safariautoja, ovat puiston eläimet Selousissa hieman säikympiä kuin muissa vierailemissamme puistoissa. Toisaalta kaikkia eläimiä ei päässyt aivan yhtä lähelle kuin joissain muissa paikoissa, mutta toisaalta sitten taas kokemus oli sikäli autenttisempi, että eläimet suhtautuivat enemmän siten ”kuin niiden kuuluukin” suhtautua autoihin. Petoeläimet eivät täälläkään autoista välittäneet ja osa norsuistakin kulki aivan läheltä. Lähinnä seeprat ja osa kirahveista olivat hieman arempia.

 

Kirahvien puisto

Myös paikalliset, paljon Afrikkaa nähneet, sanoivat samaa kuin me. Missään ei varmaan ole yhtä paljon kirahveja kuin Selousissa. Näimme jokaisen safariajelun aikana varmasti kymmeniä kirahveja. Niiden korkeita kauloja ja päitä nousi jokapuolelta. Oppaamme sanoikin, että Selous pitäisi nimetä uudelleen Kirahvien kansallispuistoksi. Se nimi sopisi sille erinomaisesti. Kirahveihin ei varmasti kyllästy koskaan ja erityisen mukavaa oli se, että joka paikka oli täynnä pikkukirahveja, jotka olivat syntyneet noin kuukausi sitten.

Selous on uusi safarikohde Asilia Africalle

Asilia Africa on arvostettu ja tunnettu, safarikohteisiin erikoistunut yritys. Heillä on safarilodgeja Kenian ja Tansanian puolella. Roho ya Selous on toinen heidän syksyn uusista safarikohteistaan. Leirin luksusteltat eivät siis ole vielä päässeet käytössä paljoa kulumaan, vaan ne ovat upouusia ja isoja. Leiristä, safariajeluista ja telttaelämästä lisää tulevissa postauksissa! Kerrottavaa on aivan valtavasti. Viisi päivää Selousissa oli varmasti monipuolisin safarikokemuksemme tähän mennessä.

 

Matkamme mahdollisti blogiyhteistyön merkeissä Turkish Airlines, Rantapallo ja Asilia Africa

 

Seuraathan jo blogiamme:

Facebook | Bloglovin | Instagram | Twitter

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Anneli perjantai, 8 joulukuun, 2017 at 08:33

  Selous on todellakin kaunis alue ja poikkeaa täysin pohjoisen Tansanian puistoista. Vierailin Selousissa kymmenisen vuotta sitten. Ajankohta oli lokakuun alku ja sateita ei vielä ollut. Ainoastaan niiden järvien rantamilla oli vihreää.
  Kuljimme Rufifijoen pohjoispuolella sijaitsevalla ns turismivyöhykkeellä missä mm. järvet ovat. Kuvasi näyttävät hyvin tutuilta maisemiltaan.
  Itselleni jäivät mieleen Selousissa viihtyvät pilarimaiset palmyrapalmut ja lukuisina esiintyvät haarapalmut.
  Jos joku on suunnittelemassa safaria Tansaniaan niin suosittelen tutustumaan Olli Marttilan kirjoittamaan teokseen
  ” Suuri Savanni – Tansanian kansallispuistot ja muut avainsuojelualueet ”.
  Mielenkiinnolla jään odottamaan tulevia postauksiasi.

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle perjantai, 8 joulukuun, 2017 at 20:18

   Voi miten hienoa kuulla, että olet vieraillut Selousissa jo kymmenen vuotta sitten. Uskoisin, että se on säilynyt melko muuttumattomana, vaikka muutama lodge sinne onkin tullut lisää. Täytyy laittaa muistiin tuo kirjasuosituksesi. 🙂

   • Reply Anneli lauantai, 9 joulukuun, 2017 at 14:10

    Kirahvien määrä näyttäisi lisääntyneen vuodesta 2007. Kyllähän niitä silloinkin oli mutta ei mitenkään erityisen paljon. Lisääntyminen on näköjään onnistunut hyvin ja pedot eivät ole verottaneet pikkukirahveja liikaa.
    Oppaanamme toimi ” Suuri Savanni ” kirjan kirjoittaja, joten hän tiesi Selousissa tiet ja paikat hyvin. Tulimme Selousiin autolla Mikumista ja tutustuimme alueeseen neljän päivän ajan. Poistuimme Mtemeressä sijaitsevan portin kautta kohti Daria.

 • Reply Luksustelttailua Tansaniassa Asilia African tyyliin - Matkablogi Vaihda vapaalle maanantai, 11 joulukuun, 2017 at 20:15

  […] Roho ya Selous on varmastikin yksi tasokkaimmista ellei tasokkain Selousin leireistä. Halvin se ei ole ja se onkin ehkä ainoa miinuspuoli pienten telttavieraiden lisäksi. Hinnat kunkin sesongin mukaan ja paljon lisätietoa löydät Asilia African kotisivuilta. Lisää meidän viidestä päivästä Selousissa voit lukea tulevista ja edellisestä postauksesta. […]

 • Reply Ilon ja surun vuosi 2017 - Matkablogi Vaihda vapaalle torstai, 28 joulukuun, 2017 at 20:00

  […] vuodelle! Tansanian reissu ylitti kaikki odotukset ja meillä oli todella upeat kymmenen päivää Selousissa safarilla ja Sansibarin puolella rantalomailemassa. Tämä oli erinomainen päätös hienolle reissuvuodelle. […]

 • Reply Melià Zanzibar - resorttielämää Tansaniassa Osa 1 - Matkablogi Vaihda vapaalle sunnuntai, 28 tammikuun, 2018 at 16:29

  […] Zanzibar oli heti ensi hetkestä lähtien ihanan oloinen paikka. Olimme heränneet aikaisin aamulla Selousin luonnonsuojelualueelta ja tehneet safariajelun. Kahden pienkonelennon ja 1,5 tunnin automatkan jälkeen saavuimme Melia […]

 • Reply Dar es Salaam - Tansanian miljoonakaupunki - Matkablogi Vaihda vapaalle sunnuntai, 18 helmikuun, 2018 at 08:42

  […] loppujen lopuksi poistuneet sieltä paria kilometriä kauemmaksi. Sen verran väsyneitä olimme jo safariaamuista Selousin luonnonsuojelualueella ja nopeasta, muutaman päivän vierailusta […]

 • Leave a Reply