Suomen suurin matkablogiyhteisö

Safarille Tansaniaan – marraskuussa lähdetään!

Enpä olisi vuoden alussa uskonut, että lähdemme tänä vuonna Afrikkaan safarille kaksi kertaa. Helmikuussa kävimme Krugerin kansallispuistossa Etelä-Afrikassa ja nyt vajaan kolmen viikon kuluttua lähdemme Tansaniaan! Matka toteutetaan yhteistyössä Rantapallon ja Turkish Airlinesin kanssa.

Lennämme marraskuun puolen välin jälkeen Istanbulin kautta Dar es Salaamiin. Olemme menneen kuukauden pohtineet kuumeisesti mitä tekisimme Tansaniassa. Minulla ei ollut kovin paljon töistä lomapäiviä jäljellä, joten meillä on tiedossa vain kymmenen päivän reissu Afrikan mantereelle. Eipä sillä, se riittää kyllä ihan mukavasti. Ei meidän helmikuinen Afrikan reissukaan kestänyt kuin reilun viikon. Jonkin verran lyhyt matka-aika kuitenkin tottakai rajoittaa. Tansanialla olisi tarjota vaikka mitä ja mikäli aikaa sekä rahaa olisi käytettävissä rajattomasti, siellä saisi varmasti kulumaan kuukausia matkustaen eri kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla. Nyt jouduimme vaikean valinnan eteen.

 

Tansanian tunnetuin safarikohde on Serengetin kansallispuisto

Kun miettii safaria Tansaniassa, tulee ensimmäisenä väistämättä mieleen Serengetin kansallispuisto ja heti perään Ngorongoron suojelualue, joka on tunnettu valtavasta kraateristaan. Näiden lähellä on myös hieman tuntemattomampi, mutta myös suosittu Tarangiren kansallispuisto. Nämä Pohjois-Tansanian paikat meilläkin oli aluksi mielessä. Heti samaan hengenvetoon tuli kuitenkin mieleen safariautojen aiheuttamat ruuhkat eläinten kohdalle ja pitkät välimatkat. Serengeti on myös todella kaukana Dar es Salaamista. Se on itseasiassa paljon lähempänä Kenian puolelta Nairobista kuin Dar es Salaamista. Ngorongorosta voit lukea esimerkiksi Adalmina’s Adventures blogista.

Ngorongoron kraateri.

 

Keskisen Tansanian rauhallinen Ruaha ja lännen simpanssit

Dar es Salaamista katsottuna hieman Serengetiä lähempänä on lähes keskellä Tansaniaa sijaitseva Ruahan kansallispuisto. Sekin on melko suosittu kohde, mutta selvästi Serengetiä ja sen lähialueita rauhallisempi. Ruahan kerrotaan olevan kaunista aluetta, eikä se kerää niin suuria turistimassoja ja siten ruuhkia osakseen kuin pohjoisten puistot. Pidimme Ruahaa oikein hyvänä vaihtoehtona.

Jotain aivan erilaista olisi mennä läntiseen Tansaniaan ja Gomben kansallispuistoon katsomaan simpansseja. Itselleni Jane Goodall ja hänen simpanssien käyttäytymistutkimuksensa ovat tuttuja monista kirjoista ja olisikin upeaa päästä joskus ihastelemaan luonnossa näitä meidän sukulaisiamme. Oikeastaan simpanssit kiinnostavat itseäni jopa enemmän kuin gorillat. Tällä reissulla simpanssit jäävät valitettavasti näkemättä, kuten myös lännessä suistoalueella sijaitseva Katavin kansallispuisto, joka on Tansanian vähiten vierailtu puisto.

 

Tansanian hankalat välimatkat sekä umpinaiset safariautot

Me niin kovasti pidämme roadtrippailusta ja Tansaniankin suhteen mietimme tätä tietenkin heti ensimmäisenä vaihtoehtona. Valitettavasti se jouduttiin kuitenkin jättämään pois laskuista. Välimatkat ovat pitkiä ja tiet kuoppaisia. Jos aikaa olisi runsaasti, olisi tämä edelleenkin yksi vaihtoehto, mutta koska aikaa ei ole paljoa, emme halunneet käyttää aikaa autossa istumalla. Samasta syystä jäi pois vaihtoehdoista myös pohjoisen kansallispuistot Serengeri ja Tarangier sekä Ngorongoron kraateri. Nämä nimittäin vaativat pitkiä siirtymisiä ja autossa istumista. Tästä syystä näissä kansallispuistoissa ei myöskään näe kovinkaan usein avonaisia safariautoja, vaan lähes kaikki autot ovat suljettuja ja varustettu vain avattavalla katolla. Niistä on paljon hankalampi kuvata eläimiä ja ne ovat usein todella kuumia, koska niissä ei monestikaan ole ilmastointia. Avonaiset safariautot ovat kuvaamiseen parhaita ja niistä luonnollisesti myös näkee huomattavasti paremmin eläimet. Ne eivät kuitenkaan ole kovin mukavia, jos pitää ajaa yhtään lujempaa (hiekka pöllyää, sateella kaikki kastuvat ja kylmällä ilmalla paleltuvat), eivätkä siten sovellu hyvin maantieajoon.

Tansaniassa maan sisäiset pidemmät siirtymiset tehdäänkin yleensä pienkoneilla lentäen, koska maanteitse liikkuminen on huonokuntoisten teiden vuoksi hidasta. Lentämiseen mekin joudumme turvautumaan.

Tansanian pohjoisissa kansallispuistoissa ajetaan suurimmaksi osaksi umpinaisilla autoilla.

Selous Game Reserve – Unescon maailmanperintökohde

Lopulta meidän Tansanian safarikohteeksi valikoitui Selous Game Reserve. Se on melko lähellä Dar es Salaamia, mutta vaatii silti lentomatkan pienlentokoneella. Oikeastaan autollakin periaatteessa pääsee sinne, mutta sitä ei suositella ja matkaan kuluisi kokonainen päivä. Lennämmekin sinne suoraan Dar es Salaamista pienkoneella ja vietämme Selousissa neljä yötä luonnon ja eläinten keskellä. En ollut koskaan ennen tätä syksyä kuullut Selousista, vaikka se on yksi Afrikan suurimmista luonnon ja eläinten suojelualueista. Se on yli 5 miljoonan hehtaarin suuruinen alue ja siellä elää merkittävä määrä Afrikan suuria eläimiä. Niin merkittävä, että se sai Unescon maailmanperintökohteen arvon vuonna 1982. Valitettavasti sen jälkeen eläinpopulaatio on supistunut todella paljon salametsästyksen vuoksi, mutta edelleen alue on tärkeä sekä eläinten että monipuolisen puuston ja kasvillisuuden vuoksi.

Selousissa ei sallita pysyvää ihmisasutusta, mutta siellä on jonkin verran safarilodgeja. Kovin ruuhkainen tämän paikan ei kuitenkaan pitäisi olla. Minulla on yksi haave. Olisi upeaa nähdä leijonan tai leopardin pentuja. Tähän asti olemme nähneet vain aikuisia petoja. Ei sillä, on niissäkin ihasteltavaa, mutta pennut olisi vähän kuin mansikka kakun päällä (en tykkää kirsikoista ;)).

Mitä sitten safarin jälkeen?

Meillä on Selousissa vietettyjen safaripäivien jälkeen vielä viisi yötä aikaa nautiskella Tansanian lämpimistä keleistä. Alkuperäinen ajatus oli, että jäisimme johonkin Dar es Salaamin rantahotelliin, mutta tällä hetkellä Sansibar tuntuu kokoajan houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Voi siis olla, että loppuloma kuluu siellä. Saa nähdä!

Kiinnostaako Tansania sinua? Kerro ihmeessä miltä meidän reissusuunnitelmat kuulostaa ja jos on tipsejä etenkin Dar es Salaamiin tai Sansibarille, ne otetaan mielellään vastaan!

Tämän postauksen kaikki kuvat ovat Pixabaysta, koska meillä ei vielä luonnollisestikaan ole omia kuvia Tansaniasta.

 

Olisi mahtavaa, jos liittyisit seuraamaan blogia ja matkojamme:

Facebook | Bloglovin | Instagram | Twitter 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 09:24

  Ngorongoro on kyllä yksi huikeimmista paikoista safarille, ne maisemat ovat ihan mielettömiä ja eläimiä pääsee katselemaan ihan lähietäisyydeltä. Mutta ääneni menee kyllä myös Serengerille, sillä siellä on kaikista parhaimmat mahdollisuudet kaikkien kissapetojen bongaamiseen, terveisin samalla safarilla niin leopardin kuin gepardin nähnyt. Mutta toki siellä välimatkat ovat todella pitkiä ja puuduttaviakin…

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 11:04

   Voin todellakin uskoa, että Ngorongoro ja Serengeti on upeita. Se pitkälle jatkuva avonainen maisema on varmasti upea. Sellaista ei olla nähty missään. Todella lähelle eläimiä ollaan kyllä päästy monessa muussakin paikassa. Toivottavasti joskus on tarpeeksi aikaa ja rahaa, jotta voidaan lähteä pidemmäksi aikaa tutustumaan noihin puistoihin.

 • Reply Tanja sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 09:44

  Matkaanne odotellessa

 • Reply Laura / Irtiottoja maailmalle sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 10:17

  Oi vitsit, huikea matka teillä kyllä tulossa! Mekin suunniteltiin tulevaa Afrikan matkaa juuri Serengetiin, Ngorongooroon ja Sansibarille, mutta nuo sun mainitsemat haasteet (ja muutamat muut) teki kuviosta lopulta niin mahdottoman tuntuisen että siirrettiin sitten lopulta katse etelään. Mutta kyllä Tansaniaankin on vielä päästävä joku päivä! Mielenkiintosta kyllä kuulla sitten jälkikäteen juttuja tuolta Selousista, siitä kun en ennen tätä päivää ollut kuullutkaan!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 11:11

   Eteläisen Afrikan puistot onkin mun mielestä helpompia ainakin omatoimimatkailuun, jos ei halua käyttää pitkiä aikoja autossa. Mutta Tansaniassakin on tosiaan paljon muitakin vaihtoehtoja kuin nuo pohjoisen puistot. Ruaha esimerkiksi vaikutti tosi mielenkiintoiselta. Ja unohdin tästä postauksesta Mikumin kansallispuiston. Se on Darista kaikkein lähin puisto ja sinne voi ajaa suht helposti omalla autollakin. Siitä voi sitten halutessaan jatkaa vielä Ruahaan ja eteenpäin. Palvelut ei vaan käsittääkseni ole samalla tasolla kuin esim. Krugerissa, joten siksi on helpompi mennä vaan safarilodgelle, jossa tulee kaikki valmiina pöytään ja itse pitää vaan seurata aikataulua. 😀

 • Reply Suunnaton sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 10:27

  No nyt se on julki! 🙂 Teillä on tulossa taas ihana reissu! Olipa jutussa paljon vieraita paikkoja myös minulle. Kiva päästä lukemaan niistä enemmänkin.
  Muuten, kun teillä alkaa olla noin käsittämättömän kattava kokemus eteläisemmästä afrikasta, voisit ehkä joskus kirjoittaa jonkinlaisen vinkkikoosteen tyyliin Afrikan omatoimimatkailu + safarit for Dummies? 😉
  Nimim. Yksi, joka koittaa pähkäillä sopivaa kohdetta ja reittiä Afrikan retkelle.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 12:46

  Voi miten kuulostaa mielettömältä taas tämäkin reissu! Jään innolla odottamaan raporttia matkaltanne. Mielenkiinnolla kuulen, miten erilaisia safarikokemukset on eri puolilla Afrikkaa. Ihanaa matkaa!

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 13:44

  Odotan kovasti matkakertomustanne Tansaniasta! Puoliso käy – tai kävi – siellä usein työmatkalla ja olen odottanut, että ne joskus sattuisi sellaiseen aikaan, että voitaisiin mennä sinne koko perhe mukaan. Mutta alkaa näyttää siltä, että pitää lähteä sinne ihan erikseen. Siipalta saatu ravintolavinkki Dariin: The Fishmonger peninsulan alueella.

 • Reply Helena sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 14:36

  Kyllä kiinnostaa. Voisin ottaa safarireissuni pakettimatkana, harmi kun mikään esim. Olympian reissuista ei ole esteetön.

 • Reply metsäkauris maanantai, 30 lokakuun, 2017 at 12:01

  Mahtava päästä lukemaan kokemuksianne Tansaniasta! Itse kävin 2010 Keniassa Masai Marassa pari päivää ja kokemuksena aivan uskomaton! Turisteja ei ollut nimeksikään mutta eläimiä sen sijaan riitti! Ainoastaan leopardi jäi näkemättä big fivesta. Ajankohta vaikuttaa varmasti turistien määrään Keniassa ja Tansaniassa.

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA maanantai, 30 lokakuun, 2017 at 14:21

  Nyt on reissusuunnitelmat, ai että! Mä oon haaveillu Afrikasta ja oikeastaan juuri Tansaniasta Kenian rinnalla. Noi safarit tulee olemaan varmaan jotain niin uskomatonta. Jään innossaini odottaa sohvamatkailua Tansaniaan teiän blogin kautta! 😉

  Mun luokkakaveri oli vaihdossa Tansaniassa ja kehui aivan hulluna Sansibaria. Olin samaan aikaan vaihdossa Maltalla ja oonkin kiroillut monta kertaa näin jälkeen päin miks hitossa en lähtenyt myös Tansaniaan. Mahtia tää teidän tuleva reissu!

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 31 lokakuun, 2017 at 10:43

  Minulle Serengeti oli lapsesta (ja eläinkirjoista) lähtien ollut se legendaarisin luonnonpuisto Afrikassa ja lopulta, nyt jo yli 10 vuotta sitten teimmekin Tansanian matkan, jossa kävimme kait kaikissa noissa puistoissa, jotka totesit teiltä jäävän tällä matkalla väliin.
  Serengeti lunasti kyllä lupauksensa ja kun reittimme sattui olemaan sellainen, että kävimme Serengetissä ensin ja laskeuduimme vasta sitten Ngorongoroon, niin sekään ei sitten enää niin hurjasti säväyttänyt, vaikka hieno olikin.
  Matkassamme oli mukana myös silloin olisiko ollut 14-15 -vuotias sisarentyttäreni ja oli upeaa tarjota hänelle Afrikka-kokemus jo tuon ikäisenä. Tosin safariautomme nuoren ja muuten mukavan ja osaavan oppaan kosinta parin viikon retkemme päätteksi oli nuorelle tytölle jo vähän liikaa ja paluu kotiin oli jo siinä vaiheessa hyvä juttu!
  Sansibarille emme tuolla kertaa ehtineet, mutta on se vielä ”listoilla”, kevyesti …

 • Reply Sari | Sarikoo.fi tiistai, 31 lokakuun, 2017 at 20:20

  Ihanaa, Tansaniaan!! Mulla on kokemuksia vain Mikumin puistosta, jossa taisin käydä pariin eri otteeseen. Siellä näki perinteiset niinku norsut, hipot, leijonat ja seeprat, ja mielestäni on hyvä budjettivaihtoehto. Meillä oli oma auto, mutta opas piti kai olla autossa mukana, en oo ihan varma oliko pakollinen. Seuraava safari on suunnitteilla muutaman vuoden päähän, kunhan saapuva pikkumatkailija on sen ikäinen, että ymmärtää jo eläimistä jotain 🙂

  Sansibarilla oltiin Kendwalla, muistaakseni paikan nimi oli Kendwa Rocks. Oli aivan ihana ja silloin ainakin oli tosi rauhallinen paikka, mutta tästä on kyllä jo se 7-8 vuotta aikaa 😀

 • Reply Lina tiistai, 31 lokakuun, 2017 at 22:02

  Täältä lämmin suositus Mikumille! Ei ole ihan niin tunnettu kuin esimerkiksi Serengeti tai Ruaha, joten bongailuelämyksiä ei tarvitse jakaa niin monen kanssa. 😉 Camp Bastian oli loistava paikka yöpyä, sijainti oli aivan puiston vieressä ja puitteet sekä ruuat oli ihan huippuja. Tässä vielä meidän blogipostaus aiheesta: https://rahvaatrattahilla.com/2017/09/04/mikumin-kansallispuisto/

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 4 marraskuun, 2017 at 14:31

  Omasta Tansanian reissusta on jo muutama vuosi. ”Pääkohde” oli Kilimanjaro mutta ehdimme samalla reissulla myös safareille. Kävimme Lake Manyaralla, Tarangiressa ja Ngorongorossa. Jälkimmäinen oli tietysti kaikista hienoin ja siellä nähtiin kaikkea aina parittelevista leijonasta lähtien 🙂 Ihanaa reissua teille! Jään odottamaan matkaraporttia. Tässä linkki mun Tansania postauksiin: http://www.rantapallo.fi/merjanmatkassa/tag/tansania/

 • Reply Katariina/Maisemajahdissa sunnuntai, 5 marraskuun, 2017 at 16:58

  Kuulostaa upealta! Sekä Keniaan että Tansanisaan on nyt viime aikoina ollut niin halpoja lentoja myynnissä, että melkein on tehnyt mieli sellaiset ostaa. Pienellä googlailulla ei ole kuitenkaan löytänyt sopivia settejä omatoimimatkailuun noilla seuduilla, joten on sitten jäänyt lennot ostamatta. Isolla mielenkiinnolla jään odottamaan teidän kokemuksia, josko niistä sitten saisi vinkkejä omille tuleville matkoille 🙂

 • Reply Testi torstai, 9 marraskuun, 2017 at 10:31

  Hieno blogi

 • Reply Matkalle valmistautumisesta ja valmistautumattomuudesta - Matkablogi Vaihda vapaalle tiistai, 14 marraskuun, 2017 at 19:17

  […] Ei meidän taloudessa vaan. Täällä mietitään vielä maan sisäisten lentojen varaamista. Edelliseen Tansanian postaukseen päivitystä sen verran, että päätimme lentää Dar es Salaamista Sansibarille. Ne lennot on […]

 • Leave a Reply