Suomen suurin matkablogiyhteisö

Upea Budapest ja valloittava Unkarin tuliainen

Huhhahhei! Nyt on pitkä viikonloppu Unkarissa heitetty ja kohta melkein reissusta jo palauduttukin. Tämähän ei tosiaankaan ollut mikään ihan tavallinen lomareissu kaikilta osin, kuten blogin Facebookia ja Insta-tiliä seuraavat ovatkin jo saattaneet huomata. Tottakai Budapest itsessään on kiinnostava kaupunkilomakohde, mutta tällä kertaa lennot Unkariin varattiin ihan toisesta syystä. Jouduimme lopettamaan keväällä toisen bordercolliemme kymmenen vuoden iässä ja pian sen jälkeen alkoi koiramäärä tuntua vajaalta. Edelleen huomasimme lipsauttavan uusille tuttavuuksille, että meillä on kaksi bordercollieta, eikä vain yksi. Tilanne vaati korjausta. Sopiva pentue löytyikin ja tällä kertaa Unkarista. Eihän siinä auttanut muu kuin varata lennot Budapestiin ja käydä hakemassa tyttö kotiin. Samalla vietimme pitkän viikonlopun Budapestissa ennen pennun noutamista kasvattajalta.

 

Budapest ilahdutti ja yllätti

Tomille visiitti kaupungissa ei ollut ensimmäinen, mutta edellinen oli ollut hyvin pikainen. Nyt tutustuimme kaupunkiin perusteellisemmin ja pidimme molemmat Budapestista todella paljon. Kaupunki tarjosi myös melkoisen bonuksen, jota emme olleet osanneet ollenkaan odottaa. Heti saapuessamme lentokentältä keskustaan, kuulimme pienkoneen lentävän kaupungin yllä. Tomi heitti vitsillä, että täällä on varmaan Redbull Air Race. Minä ihmettelin mikä se sellainen edes on. Hetken päästä Tomi ei voinut uskoa hyvää onneaan, kun googlen avustuksella selvisi, että kaupungissa todellakin olisi juuri tuona viikonloppuna Redbull Air Race. Perjantaina oli meneillään harjoitukset ja niiden äänet me kuulimme. Tiesimme heti, mitä ainakin tulisimme viikonlopun aikana tekemään.

Kiertelimme viikonlopun aikana melko kattavasti kaupunkia Tonavan molemmin puolin. Sekä Budan että Pestin puoli tulivat tutuiksi. Liikuimme jonkin verran metrolla, mutta iloinen yllätys oli, että kaksi viikkoa aiemmin murtunut isovarvas kesti jo ihan mukavasti kävelemistä ja joka ilta olikin jalat kävelemisestä väsyksissä. Emme ottaneet mitään stressiä kaikkien mahdollisten nähtävyyksien näkemisestä, mutta kävimme katsomassa itseämme eniten kiinnostavimmat. Muistimme tällä reissulla ottaa myös ihan rennosti ja istuimme iltaisin nauttimassa Budapestin ihanista terasseista ja edullisista drinkeistä. Kaupungissa oli kesäviikonloppuna mukavan rento tunnelma ja viihdyimme siellä todella hyvin.

 

 

Armi, uusi unkarilainen perheenjäsen

Kaksi ja puoli päivää käytimme kaupunkiin tutustumiseen ja maanantaina oli sitten se The Päivä, jonka takia ne lennot oli alunperin buukattu. Haimme aamulla lentokentältä vuokra-auton ja ajoimme 1,5 tunnin matkan päähän noutamaan uutta perheenjäsentämme kotiin. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olin varannut pennun näkemättä sitä etukäteen, joten jännitti aivan mielettömästi. Kuvia ja videoita pennuista olimme tottakai nähneet, mutta eihän se ole koskaan sama asia. Kyllä siinä oli riemussa pitelemistä, kun pääsimme vihdoin pentujen aitaukseen ja nappaamaan oman pennun syliin. Tapasimme myös kasvattajan muut koirat sekä tietenkin Armin äidin. Näimme pentujen emän myös tositoimissa eli paimentamassa lampaita. Armi on työlinjainen bordercollie ja sen molemmat vanhemmat ovat paimenkoiria. Tulevaisuudessa Armikin pääsee testaamaan viettejään lampaiden kanssa. Muutenkin siitä on tulossa harrastuskoira ja toivottavasti myös hyvä reissukaveri meille tuleville kotimaan ja Euroopan matkoille. Tällä hetkellä Armi vaikuttaa oikein lupaavalta tapaukselta. Se ei pelkää mitään (yhtä äsken nähtyä rusakkoa lukuunottamatta) ja tutustuu innoissaan uusiin asioihin ja ihmisiin.

Toimme mukanamme myös toisen pennun Suomeen uudelle omistajalleen, joten meillä oli ajoittain pienoinen show pentujen kanssa. Onneksi ne molemmat nukahtivat automatkalla ja olivat lentokentälläkin suhteellisen kiltisti kantolaukuissaan. Pientä tuskahikeä pukkasi, kun Armi oksensi laukkuun ja hihnansa päälle kesken turvatarkastuksen, mutta siitäkin selvittiin, kun mukana oli tarpeeksi talouspaperia. Itse lento meni paljon odotettua paremmin ja pennut saivat melkoisesti huomiota kanssamatkustajilta. Virallisestihan koiran (tai minkä tahansa muun lemmikin) tulisi olla koko lennon ajan kantolaukussaan, mutta aina kannattaa ystävällisesti kysyä lentoemännältä, josko pennun saisi ottaa hetkeksi syliin. Joskus voi onnistaa. 😉

 

 

Kunhan tältä pentuhuumaltani ehdin, kirjoittelen vähän tarkemmin Budapestista. Nyt pitää lähteä leikkimään!

 

Pysy mukana:
Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY keskiviikko, 5 heinäkuun, 2017 at 21:28

  Voi mitkä smaragdisilmät tytöllä on! Kerrassaan valloittava tuliainen, onnea perheenlisäyksestä! :))

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle keskiviikko, 5 heinäkuun, 2017 at 22:05

   Kiitos! Nuo silmät on kyllä tosiaan melko huomiota herättävät, kun yleensä koirilla on ruskeat silmät. 😀

 • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, 5 heinäkuun, 2017 at 21:32

  Onnea taas kerran :)! Aikamoinen matkamuisto ;).

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle keskiviikko, 5 heinäkuun, 2017 at 22:06

   Kiitos! 🙂 Juu, ei taida tulevilta reissuilta ihan yhtä upeaa matkamuistoa löytyä. 😀

 • Reply Titta Tallbacka torstai, 6 heinäkuun, 2017 at 08:50

  Olipa ihana lukea Budapestista mietteitä. Siellä kun emme ole koskaan käyneet, mutta joskus olisi kiva tutustua kyseiseen kaupunkiin. Sitäkin ihanampaa oli tämä teidän pikku tuliainen reissusta. Nyt ei tarvitse enää lipsautella lukumäärää kaksi koirista 😉 Onnea uudesta perheenjäsenestä 🙂

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, 6 heinäkuun, 2017 at 20:18

   Kiitos! Nyt on koiramäärä taas tosiaan kohdillaan. Pitää vain toivoa Aidalle pitkää ikää! Budapest on kiva ja vielä ihan mukavan edullinen kohde. 🙂

 • Reply Katja torstai, 6 heinäkuun, 2017 at 10:21

  Hirmuisesti onnea ihanasta Armista! <3
  Itsekin pari ulkomaanreissua tehnyt hakiessani koiraa, ja kyllähän se kotiinpalaaminen on vielä paaaaljon mukavampaa kun on tuollainen tuliainen matkassa, ei yhtään harmita että lomareissu on ohi 😉
  Edellisestä tuonnista onkin vierähtänyt aikaa jo 7v (!!) ja vaikka olen tässä jo useamman vuoden uutta tuontia katsellut niin ne rahat onkin hukkaantuneet reissuihin… no, vielä se oikea aika ja oikea koira osuu vastaan.
  Itsekin Budapestissa käyneenä ymmärrän ihastuksen!! Vaikkakin itse käytiin joulukuussa ja oli KYLMÄ, ja joka paikassa harmaata ja sateista, niin silti tykkäsin tosi paljon ja silloin päätin että joskus on päästävä takaisin, mielellään silloin kun on vihreää ja lämmintä 😀

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, 6 heinäkuun, 2017 at 21:41

   Juu, ei tosiaan harmita ollenkaan, että reissu päättyi, kun sieltä sai palata pennun kanssa! Eikä nyt ole edes matkakuume ja se on jo tosi harvinaista. 😀 Kannattaa tosiaan matkata Budapestiin seuraavan kerran lämpimään aikaan. Se on tosi kiva kesäkaupunkin (kuten niin monet muutkin kaupungit). Kyllä sullekin varmasti vielä se oikea aika ja (tuonti)koira osuu taas kohdalle. 🙂

 • Reply Laura/Elämänmakuja äidiltä tyttärelle torstai, 6 heinäkuun, 2017 at 12:50

  Voi Armi! Hän on kyllä niin suloisen näköinen tyyppi! Paljon onnea uudesta perheenjäsenestä!

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, 6 heinäkuun, 2017 at 21:42

   Kiitos! Armi on tosiaan ihan mielettömän suloinen ja muutenkin tosi <3

 • Reply Teija / Lähdetään Taas torstai, 6 heinäkuun, 2017 at 13:55

  Ihana Armi <3 Voi miten ihanan valloittavat silmät pienellä. Mieletön tuliainen 🙂

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, 6 heinäkuun, 2017 at 21:43

   Armin silmät tosiaan herättää aika paljon huomiota. 😀 Siniset silmät kun ei ole niin tavalliset koirilla. Oli tämä kyllä ihan paras tuliainen ikinä!

 • Reply Mitä tehdä Budapestissä - Matkablogi Vaihda vapaalle tiistai, 11 heinäkuun, 2017 at 19:58

  […] jotta sen koon varmasti hahmottaa. Alla oleva kuva ei ole ihan se tavanomainen, koska kuten edellisessä postauksessa kirjoitin, osuimme kaupunkiin Red Bull Air Racen aikaan ja koneet lentelivät näyttävästi […]

 • Reply Budapestin vinkkivitoset - Matkablogi Vaihda vapaalle maanantai, 17 heinäkuun, 2017 at 21:13

  […] jo aivan ensimmäisessä Budapestin matkasta kertovassa postauksessa kerroin, kaupunki antoi meille itsestään todella positiivisen kuvan kesäkuun loppuun […]

 • Reply Suunnaton torstai, 20 heinäkuun, 2017 at 19:35

  Onnea perheenlisäyksestä! Ihanat silmät ja pisamat ❤ Mitä kaikkea Armin päänmenoksi on suunnitteilla paimennuksen lisäksi?

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, 20 heinäkuun, 2017 at 20:59

   Kiitos! Armista tulee toko- ja agilitykoira, ehkä myös palveluskoira (jälki / viesti). Tänään oli ensimmäiset treenit, joissa oli muitakin mukana. 🙂

   • Reply Suunnaton torstai, 20 heinäkuun, 2017 at 21:05

    Huippua Tsemppiä pienen kanssa!

 • Reply Koiran kanssa Viroon, Latviaan ja Liettuaan - Matkablogi Vaihda vapaalle tiistai, 24 heinäkuun, 2018 at 20:20

  […] Oikeastaan ensimmäinen kokemus koiran kanssa matkustamisesta tuli viime kesänä, kun matkustimme Unkariin hakemaan Armin pentuna kotiin. Silloin piti selvittää asioita koiran kanssa lentämiseen liittyen ja tuontisäädöksiin. Sekin […]

 • Leave a Reply