Suomen suurin matkablogiyhteisö

Uskomaton matkavuosi 2014

Vuosi 2014 on ollut aivan uskomaton. Oikein hengästyttää ajatella missä kaikkialla olemme käyneet ja mitä vuoteen on mahtunut mukaan. Olen selannut kuluneen vuoden kuvia hämmästyksen vallassa. Olenko todellakin saanut kokea tämän kaiken vain yhden vuoden sisällä. Olen onnellinen, että minulla on ollut mahdollisuus tehdä näin upeita matkoja. Otetaanpa näin vuoden päätteeksi pieni kertaus mitä kaikkea ihanaa matkailuun liittyvää tämä vuosi on pitänyt sisällään.

Helmikuu

Perun kierros – 10 päivää 

Helmikuussa lensimme Miamin kautta Perun pääkaupunkiin Limaan. Teimme kymmenen päivän kierroksen tuossa sympaattisessa inkojen maassa. Ihastuin Peruun, sen kulttuuriin, ihmisiin ja eläimiin.

Korkealla vuoristossa sijaitseva Cusco on yksi kauneimmista kaupungeista, jossa olen käynyt.

Myös Perun maaseutu hurmasi meidät aivan täysin.

Machu Picchu 

Perun kierroksen kohokohta oli tietenkin Machu Picchu. En yleensä halua sanoa mistään upeasta matkakohteesta, että tämä oli nyt sellainen kerran elämässä kohde. Haluan ajatella voivani palata näihin paikkoihin joskus takaisinkin. Machu Picchun kohdalla taidan kuitenkin kallistua sen puoleen, että kyse on kerran elämässä kohteesta. Tuo upea muinainen inkojen temppeli on vaikeasti saavutettavissa ja turistien määrää rajoitetaan. Olen erittäin iloinen, että sain kokea tuon mahtavalla paikalla sijaitsevan rauniokaupungin lumon ja nähdä siellä asuvat eläimet. Machu Picchu on todella mieleenpainuva paikka. Minun kohdallani se jäi mieleen toisestakin syystä. Siellä korkealla Tomi nimittäin yllätti ja kosi. Vastasin kyllä.

Karibian risteily

Perun kierroksen jälkeen emme suunnanneet vielä kotiin, vaan yhden Miamissa vietetyn motelliyön jälkeen nousimme viikoksi Carnivalin risteilijälle. Tämä ei ollut ensimmäinen Karibian risteilymme, mutta ensimmäinen jolle lähdimme Miamista. Ihastuttavan, mutta tietyllä tapaa rähjäisen Perun jälkeen olimme haltioissamme kaikesta länsimaisuudesta, Miamin kauneudesta ja laivalla vallitsevasta mahtavasta tunnelmasta. Muistan elävästi miten hienoa oli olla laivan kannella katsomassa laiturista irtaantumista musiikin soidessa ja auringon lämpimien säteiden helliessä pohjoisesta tulleita matkustajia.

Viikon risteilyllä oli pari meripäivää ja neljänä päivänä tutustuimme uusiin kohteisiin. Kävimme Meksikossa, Cozumelin saarella, Belizessä, Caymansaarilla ja Hondurasissa, Roatanin saarella. Risteily oli aivan ihana. 

Risteilyltä vasempaan nimettömääni löytyi myös tämä sormus, johon rakastuin ensisilmäyksellä.

Touko-kesäkuu

Häämatka Seattle – Vancouver – Alaskan risteily – Alaskan roadtrip

Olemme hyvin nopeita liikkeissämme ja niinpä emme naimisiinmenon kanssakaan kauaa aikailleet. Toukokuun loppupuolella astelimme lähisukulaisten saattelemana maistraattiin ja lähdimme vielä samana päivänä Helsinki-Vantaan kautta kohti Seattlea. Siellä yövyimme pari päivää ja suuntasimme sitten Vancouverin kautta Alaskan risteilylle. Säät eivät meitä koko aikaa hemmotelleet, mutta matka oli ajoittaisesta palelusta huolimatta unohtumaton.

Alaskan risteilyilläkään ei vietetä aikaa pelkästään laivalla, vaan lähes joka päivä nousimme uuteen satamaan. Näimme hienoja maisemia, kotkia, valaita ja kävimme muun muassa junailemassa huimaa reittiä, vuoren rinteitä pitkin.

Matkamme harvoin ovat yksiosaisia. Alaskaan tutustumista emme halunneet jättää pelkästään risteilyn varaan. Viikon laivamajoituksen jälkeen Tomi hyppäsi ratin taakse ja minä pelkääjän paikalle. Ajelimme välillä lumisateessa ja toisinaan auringonpaisteessa tutustuen tuohon USA:n pohjoisimpaan ja mielestäni myös kauneimpaan osavaltioon.

Häämatkamme uskomattomimman päivän vietimme Prince William Soundilla pienen valasristeilijän kyydissä. Tulen muistamaan tuon päivän aina. Odotin Alaskalta paljon, mutta mitään niin mieletöntä en osannut edes toivoa kuin mitä tuon yhden päivän aikana koimme.

Alaskassa riitti nähtävää ja koettavaa. Denalin kansallispuisto jäi parhaiten mieleen toisena yksittäisenä päivänä. Nämä jylhät maisemat olivat täysin erilaiset kuin Prince Williamin lahdella. Tämänkin päivän aikana näimme suuren määrän eri eläimiä. Lähikohtaaminen karhun kanssa ei unohdu aivan heti.

Marraskuu

Etelä- Afrikka – Swazimaa – Lesotho

Ja sitten vuoden viimeinen lomamatka. Se ei todellakaan häviä Perulle, Karibian risteilylle tai Alaskalle. Ensimmäistä kertaa suuntasimme lomallamme Afrikan mantereelle. Pieni pala sydämestäni jäi upeaan Krugerin kansallispuistoon, jossa näimme melkoisen kavalkadin Afrikan eläimiä. Unohtumattomin kaikista oli leopardi ja toisaalta kokonaisuudessaan sarvikuonot, joista en ole ehtinyt kirjoittaa vielä lainkaan.

Tapamme mukaan halusimme tälläkin matkalla nähdä mahdollisimman paljon. Niinpä Krugerin kansallispuiston jälkeen suuntasimme auton keulan kohti Swasimaata. Siellä kävimme esimerkiksi Mlilwanen kansallispuistossa.

Etelä-Afrikan ja Swasimaan lisäksi kävimme vielä kolmannessakin Afrikan valtiossa, kun ylitimme rajan Lesothoon. Kaikissa kolmessa maassa oli paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös eroavaisuuksia.

Afrikan matkamme huipentui Etelä-Afrikassa Kapin niemimaalle, jossa kävimme mm. katsomassa Simon’s Townissa elävää afrikanpingviiniyhdyskuntaa.

Ajoimme Hyväntoivonniemelle.

Ja kävimme Pöytävuorella.

Yhteenvetona vuoden 2014 aikana kävimme USA:ssa, Perussa, Caymansaarilla (kuuluu Iso-Britannialle), Meksikossa, Hondurasissa, Belizessä, Kanadassa, Etelä-Afrikassa, Swazimaassa ja Lesothossa. Lisäksi kävimme Tallinnan risteilyllä ja viime viikolla tein vuoden viimeisen ulkomaanmatkan, kun kävin työmatkalla Ruotsissa. Kaiken kaikkiaan tuli siis pyörähdettyä 12 eri maassa, joista kahdeksan oli minulle täysin uusia.

Taskussa on suuri määrä tarinoita ja kovalevyllä tuhansittain kuvia. Mielessä on kymmenittäin postausaiheita, niin matkakertomuksia kuin eläinaiheisiakin juttuja. Vielä kun löytäisi aikaa niiden kirjoittamiseen. Vuosi 2014 on ollut upea. Toivon, että tulevasta vuodesta tulisi yhtä hyvä. En usko, että voimme ensi vuoden aikana tehdä kolmea pitkää ja kallista kaukomatkaa, kuten tänä vuonna, mutta emme me pelkästään Suomessakaan aio pysytellä. Tosin myös kotimaanmatkailu kiinnostaa. Suunnitelmat ovat vielä aivan auki. Katsotaan mitä eteen tulee.


Kiitos kun olitte mukana vuonna 2014. Mahtavaa vuotta 2015!

Blogia voit seurata kätevästi esim. blogin Facebook -sivujen kautta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

66 Comments

 • Reply Teija perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 11:05

  Vuosi tuntuu menevän aina vaan nopeammin ja äkkiseltään se tuntuu todella lyhyeltä ajalta. Mutta sitten kun alkaa oikeasti miettiä mitä kaikkea on vuoden aikana tapahtunut, niin ei se niin lyhyt aika todellisuudessa olekaan.

  Upea matkavuosi teillä tosiaan!

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 18:14

   Juuri näin! Aika rientää ja sitten sitä ehtii kuitenkin "lyhyessä ajassa" aivan hirveän paljon 🙂

 • Reply Sirpa perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 12:21

  Kiitos vaan upeista matkakuvistasi! Näitä on aina silloin tällöin palattava katsomaan…

 • Reply anneaulikki perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 12:46

  Upea matkavuosi tosiaan ! Hienoja kokemuksia varmasti löytyy ensi vuodellekin 🙂

 • Reply Pirjoriitta Lind perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 13:05

  Kiitos upeista elämystarinoista ja korkealaatuisista kuvista! Onnea vuodelle 2015 ja monta antoisaa matkaa.

 • Reply Ida perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 14:07

  Oioi, teillä on kyllä ollut hieno vuosi! Perussa haluaisin itsekin joskus käydä, juuri tuon Machu Picchun takia. Samanlaisia reissujen täyttämiä vuosia odotellessa 😉

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 18:16

   Tälläisiä vuosia lisää minäkin toivon 🙂 Machu Picchu on todellakin käymisen arvoinen!

 • Reply Helmi-Maaria Pisara perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 14:58

  Oh, ihana vuosi. Peru ja Macchu Pichu ovat unelmani. Vielä menen, toivottavasti pian!

 • Reply miia ketunkololla perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 15:37

  Huh, ihan mielttömiä kuvia ja varmasti aivan mielettömiä matkoja. Todella paljon olette nähneet ja kokeneet. Kaikki paikat näyttää ihastuttavilta, mutta erityisesti Macchu Pichu kiinnittää kuvien kautta huomion.

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 18:19

   Machu Picchu on todellakin aivan omaa luokkaansa. En tiedä mikä muu rakennelma sille vetäisi vertoja – ehkä Angor Wat.

 • Reply AnnKat perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 16:40

  Niin upeita matkoja, että niihin kyllä viitsiikin palata…
  Ihan tässä jo odottelee seuraavaa vuotta ja tulevia matkoja. 🙂

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 18:20

   Minäkin odottelen niitä tulevia matkoja, joista ei ole vielä mitään tietoa 😀 Mutta onneksi menneistä matkoista riittää kyllä bloggailtavaa pitkäksi aikaa!

 • Reply Jenna / Journey Diary perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 18:59

  Huhhuh, en voi muuta kun kateellisena ihmetellä noita reissuja, ja kaikki vuoden aikana..! Niin upeita kuviakin!

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 09:42

   Kiitos 🙂 Itsekin vähän ihmettelen, että ihanko oikeasti nämä kaikki vuoden aikana :O

 • Reply Minttuli perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 19:26

  Oi miten upea matkailuvuosi! Kiitos kun jaat kokemuksia meille kuvien ja tekstien vällityksellä!

  Hyvää ja toivottavasti myös hienoa tulevaa matkailuvuotta teille!

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 09:43

   Kiitos sinulle ja hyvää uutta vuotta! Saa nähdä mitä tuleva vuosi tuo tullessaan 🙂

 • Reply Maikki perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 22:01

  Kauniita kuvia ja epäilemättä huikeita muistoja! Teillä on myös kosintapaikka ollut varmasti mieleenpainuva 🙂 Ihanaa vaihtuvaa ja toivottavasti tapahtumarikasta vuotta teille!

 • Reply Säppä perjantai, 26 joulukuun, 2014 at 22:45

  Ihan huikea vuosi! Kauhea matkakuume tuli Peruun – niin upeita kuvia!

 • Reply Rva Kepponen lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 01:39

  Oih, miten upea matkailuvuosi!

 • Reply Tiina lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 08:46

  Todellakin uskomaton! On ollut ilo olla matkassa mukana näiden upeiden kuvien ja tarinoiden myötä 🙂

 • Reply Pingviinimatkalaiset lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 09:08

  Teillä on ollut kieltämättä mahtavin reissuvuosi kaikista seuraamistani blogeista! Ihan mieletön! Perun reissu on itseltäni mennyt jostain syystä ohi, joten täytyykin lukaista vielä niistäkin tunnelmista. Mielenkiinnolla seurailen mitä teidän ensi vuosi tuo tullessaan 🙂 -Milla

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 09:46

   Oho, kiitos! 🙂 Tämä blogi oli Perun reissusta bloggaillesani vielä hyvin alkutekijöissään, joten moni lukija ei varmaan ole tätä blogia vielä sen aikoihin seuraillut.

   Kamalat paineet ensi vuodesta… 😀

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 12:04

  Jollain sattumalla kovin tuttuja paikkoja (Alaskaa lukuunottamatta) teidän vuoteenne on mahtunut tänä vuonna! Karibian risteilyllä lähes samalla reitillä veikkaisin vietimme joulun 2012, Perussa kävimme syksyllä 2013 ja juuri kirjoitin Swasimaasta osana omaa vuosikatsaustamme, kun maabongausharrastuksemme alkoi siellä jouluna 1998!

  Mutta takaisin teidän vuoteenne – taisi olla todella hieno vuosi, niin matkailumielessä kuin muutenkin!
  Onnea vaan näin jälkikäteen ja hyviä matkoja yhteiselle taipaleellenne myös tulevina vuosina!

  Pirkko

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 09:48

   No mitkäpä paikat teille ei olisi tuttuja 🙂

   Kiitokset ja hyvät uudet vuodet myös sinulle!

 • Reply Vikki lauantai, 27 joulukuun, 2014 at 16:07

  Upea matkailuvuosi, kauniisti kuvattuna ja ilmeikkäästi kerrottuna
  Kohde joka nousee muita ylemmäs on Machu Picchu, se on unelmien kohde, eivätkä nämä kuvasi yhtään vähennä tuota unelmaa! Miehelläsi on erittäin hyvä maku, tarkoitan kosintakohteen paikkavalintaa, täydellinen 🙂
  Tykkään tästä blogista siitä syystä, että huomaan miten paljon nautit näistä asioista joita näet ja koet, etkä pidä niitä itsestäänselvyyksinä!

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 09:53

   Voi kiitos! En todellakaan pidä itsestäänselvyytenä mitään. Elämässä voi tulla vastaan mitä tahansa ja nautin täysillä niistä asioista mitä minulla on nyt 🙂

 • Reply Tutkimusmatkailija sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 15:24

  Huikea matkavuosi teillä! Upeita kohteita, ihania eläimiä, tarinan kerronta on sellaista, että aina odottaa kieli pitkällä lisää! Saitte mahtavia kokemuksia ja kohtaamisia. Omaksi yllätyksekseni teidän Alaskan reissu kolahti minuun todella kovasti, upeat maisemat!! Jään innolla odottamaan tulevia matkojanne!

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 17:46

   Kiitos! Kiva kuulla 🙂 Alaska yllätti matkailijankin todella positiivisesti, joten hyvä kuulla, että se on välittynyt ruudun läpikin.

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 16:11

  Mun on kyllä palattava sun Perun kertomuksiin myöhemmin, sinne saattaa olla reissua tiedossa ehkä ensi vuonna 🙂 Macchu Picchu on mulle ainakin once in a lifetime jos sinne pääsee! Ihana rakkaustarina teidän tämän vuoden reissukertomuksissa, tällaiset on huippuja luettavia ^^

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 17:47

   Voi kun siistiä, jos pääset Peruun reissuun! Toivottavasti toteutuu 🙂

 • Reply Satu VW I Destination Unknown sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 18:25

  Huh ja haloo, UPEA vuosi!! Alaska on itsellänikin unelmissa, ei taida tulevana vuonna onnistua mutta ehkäpä sitten seuraavana 🙂 Ja mielenkiinnolla jään odottamaan mihin tuleva vuosi sinut vie!

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle maanantai, 29 joulukuun, 2014 at 16:39

   Alaskasta kannattaakin unelmoida ja sinun kohdallasi en ollenkaan epäile, ettetkö unelma toteuttaisi. Minäkin odotan jännityksellä mihin tulevana vuonna päädyn, koska ei ole mitään käryä… 😀

 • Reply Palmuaseman Sanna sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 18:37

  Ei voi muuta sanoa kuin upea vuosi! Kiitos, että olet jakanut sitä kanssamme 🙂

 • Reply Katja sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 19:00

  Huhhuh mikä matkailuvuosi! On ollut ilo seurata teidän matkaa. Ihan pakko kyllä nyt heti palata noihin Perun kirjoituksiin, sillä ne on kyllä aiemmin menneet ohi. Macchu Picchun kun pääsisi kerran elämässään valloittamaan niin olisin hyvin onnellinen. 🙂

 • Reply Kaukokaipuun Nella sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 19:02

  Aivan mieletön matkavuosi, ja aivan mielettömät valokuvat. Huhhuh. Upeaa!

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, 28 joulukuun, 2014 at 19:20

  Huh mitä matkoja! Ihan uskomaton vuosi ja upeita kuvia. 🙂

  Hyvää uutta vuotta!

 • Reply Terhi maanantai, 29 joulukuun, 2014 at 00:52

  Huikea vuosi tosiaan! Jään innolla odottelemaan tulevia postauksia (ja matkoja, tietenkin…) 🙂

 • Reply Katinka tiistai, 30 joulukuun, 2014 at 20:31

  Teillä on ollut todella upea vuosi, kerta kaikkiaan. Ja nuo sinun valokuvat, ihan meinainaa hengistys salpaantua kun niitä katsoo, niin upeita ovat. Oletko koskaan harkinnut alkaa matkakirjailijaksi =D? Ihanaa, että jaat nämä upeat hetket meidän kanssa. Ihanaa ja onnen täyteistä uutta vuotta ja uusia reissuja vuodelle 2015 <3!

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle keskiviikko, 31 joulukuun, 2014 at 10:25

   Hahah 😀 Mielelläni vaihtaisin tämän kahdeksasta neljään duunin matkakirjailijan ammattiin, muttei taida meikäläisen oikeinkirjoitustaidot ja kärsivällisyys riittää. Nyt kyllä ryhdyin jo haaveilemaan…

   Kiitos ja ihanaa tulevaa vuotta myös sinulle 🙂

 • Reply Susanna89 tiistai, 30 joulukuun, 2014 at 21:23

  Upeita monipuolisia kohteita! ja hyvät kuvat

 • Reply Jenni keskiviikko, 31 joulukuun, 2014 at 17:15

  Kiitos, että olet jakanut vuotesi myös meidän lukijoiden kanssa! On nimittäin aivan huimia seikkailuita. 🙂

 • Reply Marika keskiviikko, 31 joulukuun, 2014 at 17:24

  Oijoi, kyllä näitä kelpaa katsella ja lukea ♥
  Sinä kun olet lukija blogissani, niin tässä tällainen tiedote.. 🙂
  http://karvapuusti.blogspot.fi/2014/12/blogin-nimimuutos_12.html

 • Reply Marikaw torstai, 1 tammikuun, 2015 at 13:17

  Ihan huikeita reissuja teillä ollut! 🙂 Sait mulle hirveen Alaska kuumeen aikaiseksi sekä ei nää Afrikka postaukset yhtään safarikuumetta lievitä. Toivottavasti teillä on mahtava tää vuosi myös, onko reissuja jo tiedossa?

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle torstai, 1 tammikuun, 2015 at 18:03

   Alaska ja Etelä-Afrikka on kyllä molemmat aikamoisia… 🙂 Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon tälle vuodelle, mutta aivan varmasti on reissuja tulossa.

 • Reply //aNNiKa torstai, 1 tammikuun, 2015 at 19:59

  Huikea matkavuosi ja aina niin mahtavia kuvia. Olen käynyt pikaisella pyörähdyksellä Perussa, mutta silloin jäi Machu Picchu väliin. Nico taas on käynyt jo Cuscossa ja Picchulla, joten en tiedä saanko häntä enää sinne mukaan.. vaikkakin aina vitsailen, että hänen pitäisi mut sinne joku päivä viedä 😛

  Matkarikasta uutta vuotta teille!

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle perjantai, 2 tammikuun, 2015 at 19:48

   Kiitos 🙂 Peru on kyllä ihana. Toivottavasti saat joskus Machu Picchulle seuraa, joko Nicosta tai jostain muusta!

 • Reply Janni sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 13:23

  Olen piipahtanut blogissasi silloin tällöin jo narulelu-aikoina, mutta Krugerin myötä päädyin lukemaan kaikki siihen liittyvät postaukset. Tämän yhteenveto-kirjoituksen myötä olen nyt kaksi päivää ahminut reissukuviasi ja upeasti kirjoitettua tekstiäsi. Ei voi todeta muuta kuin VAU! Mukavaa tulevaa vuotta ja toivottavasti myös ihania reissuja olivat ne sitten koto-Suomeen tai kauemmas kaukomaille. Tämä blogi siirtyi välittömästi seurattavien listalle 🙂

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle sunnuntai, 4 tammikuun, 2015 at 20:29

   Kiitos Janni ihanasta kommentistasi! 🙂 Tälläinen palaute todellakin saa hyvälle tuulelle. Mahtavaa, että olet mukana seurailemassa blogia vuonna 2015!

 • Reply Anonyymi keskiviikko, 14 tammikuun, 2015 at 12:18

  Tää blogi on aina niin ihanaa luettavaa (ja todellakin voisit olla matkakirjailija!) mutta romantikkona meni kyllä erityisesti kylmät väreet tosta kosinnasta. Tyylikäs veto mieheltä. 😉

  • Reply Elina / Vaihda vapaalle keskiviikko, 14 tammikuun, 2015 at 16:49

   Voi kiitos! Mahtava kuulla, että pidät blogista ja tässähän rupeaa kommentteja lukiessa kohta haaveilemaan matkakirjailijan urasta 😀 Tomi on kova järjestämään yllätyksiä, joten en olisi voinut kuvitellakaan, että hän kosisi missään olohuoneen sohvalla. Pääsi silti yllättämään ihan täysin!

  Leave a Reply