Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaljakellunta 2014 – paljon kuvia

Suomi – tuo luvattu hullujen kesätapahtumien maa. On taas se aika vuodesta, kun kumiveneiden myyntikäyriin ilmestyy hillitön piikki. Varmasti jokunen kassatyöntekijä ehtii ihmetellä miksi kumiveneet katoavat tiheään tahtiin yksi toisensa perään kassahihnaa pitkin iloisten ihmisten matkaan. Tänään ne päätyivät Vantaalla Keravanjokeen satojen tai oikeastaan tuhansien muiden sekaan.

Mikä ihmeen kaljakellunta?

Kaljakellunnassa nimensä mukaisesti kellutaan kumiveneillä / pienillä uima-altailla / millä tahansa suhteellisen pinnalla pysyvällä pitkin Keravanjokea ja juodaan kaljaa (tai mitä tahansa, yleensä kuitenkin alkoholipitoista). Kaikki alkoi vuonna 1997 kaveripiirin tapahtumana. Siitä se on paisunut tuhansien osallistujien vuosittaiseksi tapahtumaksi. Tänä vuonna tapahtumaan ilmoittautui Facebookissa 3200 innokasta
seilaajaa ja lisäksi ulkomaalaisille on oma sivunsa.
Englanninkielisellä Helsinki Floating Beer Festival 2014 sivustolla
ilmoittautuneita on 333 ja mahdollisesti osallistuvia 63. Todennäköisesti osallistujamäärä on kuitenkin huomattavasti suurempi. Tapahtuma on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Mistään ihan
pikkutapahtumasta ei siis ole kyse, vaan jokavuotinen kaljakellunta
alkaa todellakin saavuttaa kansallisesti suuria mittasuhteita ja
maailmanlaajuinen tunnettuus lisääntyy vuosi vuodelta.

Kävin viemässä muutaman kellujan paikan päälle ja jäin sinne kuvailemaan. Kellujien ensimmäinen varsinainen haaste on jokeen pääseminen. Kaikki tuhannet kellujat eivät voi heittää paattejaan veteen samasta paikasta ja siksi siellä täällä joenvartta kulkee porukkaa kumiveneiden tai erinäisten kelluvien vehkeiden kanssa.

Tytöt oli unohtaneet airot…

Pojat taas housut…

Viralliset valvojatkin olivat paikalla. 

Poliisi ei kuitenkaan ainakaan nyt päivällä puuttunut sillalta alas hyppimiseen.

Osa oli lähtenyt liikenteeseen hieman vaatimattomammilla ”veneillä”…

Toiset taas olivat panostaneet hieman enemmän…

Jonkun kellunta tuli päätökseensä oikeastaan jo ennen kuin alkoikaan.

Toisilla oli grilli kuumana.

 

Mielipiteeni tapahtumasta on hieman ristiriitainen. Väittäisin, että tuolla on porukalla hyvin hauskaa! Kohta tulee synkkä syksy ja talvi, joten mielestäni tälläisiä hyvän mielen huvitapahtumia ei voi olla Suomessa liikaa. Vastakohtana on kuitenkin hillitön roskaaminen. Katsotaan saanko laitettua teille kuvia vielä Pikkukoskelta, jonne kellunta päättyy (Edit: En käynytkään hakemassa kellujia paikan päältä, joten ei lisää kuvamateriaalia tiedossa). Ainakin pari vuotta sitten se roskien määrä päätepisteessä oli aivan hillitön.

Mitä mieltä te olette Kaljakellunnasta? Puolesta vai vastaan?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

41 Comments

 • Reply Marimente lauantai, 2 elokuun, 2014 at 14:21

  Itse en ole vielä koskaan osallistunut tähän tapahtumaan, mutta hauskan näköisiä kuvia sulla on paikan päältä! 🙂 Oon aika samoilla linjoilla tuon suhtautumisen kanssa, että roskaamisen suhteen olisi järjen käyttö sallittua, mutta tosiaan ajatellen Suomen pitkää, kylmää ja pimeää talvea, niin onhan tuossa hellekesän tunnelmia parhaimmillaan!

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla lauantai, 2 elokuun, 2014 at 17:04

   Niinpä. Mä uskon, että näitä fiiliksiä moni kelluja muistelee vielä monta kertaa talvella 🙂

 • Reply Emmi H lauantai, 2 elokuun, 2014 at 14:50

  Mä en ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä tapahtumasta! Hyvältä idealta kuulostaa ja osallistuisin ehdottomasti jos noilla nurkilla olisin.
  Hauskoja nuo nakupellet. Täällä puolen maailmaa varmaan heitettäisiin putkaan 😀

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla lauantai, 2 elokuun, 2014 at 17:06

   Heh 😀 Ainahan isosta porukasta joku naturusti löytyy. Suomessa suhtautuminen on vielä suhteellisen löysää.

 • Reply Anonyymi lauantai, 2 elokuun, 2014 at 16:31

  Miksi pitää roskata? Eikö normaali ihminen kanna kaiken omansa mennen tullen? Tyhjä pakkaus on kevyempi kuin täysi. Kierrätys kannattaa.

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla lauantai, 2 elokuun, 2014 at 17:07

   Se roskaaminen on niin paljon helpompaa kuin kantaa roskat mukanaan. Ihminen on niin mukavuudenhaluinen.

 • Reply Anonyymi lauantai, 2 elokuun, 2014 at 16:58

  "Normaali ihminen"?

 • Reply Anonyymi lauantai, 2 elokuun, 2014 at 18:44

  Niin, normaalia on pitää oma lähiympäristö siistinä. Oma koti, keittiö, oleskelu- ja nukkumatilat. Kuka likaa omaa pesäänsä? Lähiympäristöön kuuluu oma katu, bussipysäkki, työ/opiskelupaikka. Siellä missä ollaan. Täysi-ikäinen ei odota, että äiti tulee perässä ja siivoaa sotkut. Oma joki ja sen rannat ovat kotipiiriä, läheistä sielunmaisemaa.

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla lauantai, 2 elokuun, 2014 at 19:28

   Tämän tapahtuman kohdalla tuskin voidaan puhua lähiympäristöstä, kun osallistujia on tullut ympäri Suomen ja ulkomailta asti. Ideaali tilannehan osallistujan kotipaikasta huolimatta olisi, ettei ihmiset roskaisi ympäristöään.

 • Reply Satu lauantai, 2 elokuun, 2014 at 18:57

  Monta vuotta on puhuttu että pitäis mennä mutta vielä ei oo päästy. Ehottomasti haluan osallistua vielä joskus! Roskaamisesta en tykkää, pitäis porukan tajuta viedä omat sotkunsa mennessään.

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla lauantai, 2 elokuun, 2014 at 19:30

   Eipä tuolle tapahtuman jatkolle taida vieläkään loppua näkyä, joten ehkä te pääsette mukaan ensi vuonna! Laita mulle sitten viestiä, niin nappaan teistäkin kuvia 😉

 • Reply Katja - Tässä ja Nyt lauantai, 2 elokuun, 2014 at 19:13

  Uusi tapahtuma minun tietoisuuteen 🙂 Hauskoja kuvia. Hiukan rupesi jännittämään alkoholi, humala, ahtaus ja vesi 😀

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla lauantai, 2 elokuun, 2014 at 19:33

   Kieltämättä tuo on aika hurjan kuuloinen yhdistelmä :O Lieventävä asianhaara taitaa olla se, että joen penkereet on aina aika lähellä ja paikalla on niin paljon muitakin, että kukaan ei kovin helposti huomaamatta huku.

 • Reply noonis lauantai, 2 elokuun, 2014 at 23:53

  Pelottavaa tuossa Kaljakellunnassa nykyään on se, ettei kukaan ole siitä vastuussa. Ei ole mitään turvallisuussuunnitelmia just esim. sairaskohtausten tms. varalle, kukaan ei organisoi roskahuoltoa, jne. Asioita, mitkä ei ehkä olleet ongelma kun osallistujia oli pelkkä kaveriporukka, mutta yli 3000 ihmisen tapahtumassa missä yhdistyy vesi, alkoholi ja ihmispaljous soisi olevan jo jotain järjestelyjä. Mutta sinällään ihan hauska idea.

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 06:07

   Tuo on totta, että vastuussa ei ole kukaan. Käsittääkseni Vantaan tai Helsingin kaupunki on kuitenkin ottanut huolehtiakseen (pakon edessä?) sekä turvallisuusseikoista että siivoamisesta. Joen varrella päivysti ambulansseja ja muuta pelastushenkilökuntaa. Kuulema heillä oli sukellusvalmiudet.

 • Reply Katja sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 05:15

  Enpäs ollut aiemmin kuullutkaan tällaisesta tapahtumasta! 😀
  En ehkä itse lähtisi tuonne soutelemaan, mutta sen sijaan muuta juhlakansaa olisi varmasti mukava katsella.

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 06:09

   Minulla on ihan samat ajatukset 🙂 Osallistuminen ei houkuttele, mutta onhan noita mukava käydä katselemassa.

 • Reply Dragofix sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 05:45

  Siivoisivat jälkeensä http://goo.gl/cw8vVm

 • Reply Sanna sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 06:18

  En ole koskaan ees kuullut tollasesta tapahtumasta. Ihan sika hauskan näköstä ja haluisin ite mennä mukaan! 😀 Missä tollasia oikein järjestetään? 🙂 Tosi hyviä kuvia muute! (^ω^)

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 07:53

   Kiitti 🙂 "Päätapahtuma" on lähtenyt aina Vantaalta ja päätynyt Helsingin puolelle, mutta muualla Suomessakin on käsittääkseni ollut pienempiä kaljakelluntoja.

 • Reply Matkatar sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 08:14

  Voi mieletön mikä tapahtuma! Tuollaisilla on taipumus paisua vuosi vuodelta. Minä olen puolesta, kyllä Suomessa hulluja ja hauskoja tapahtumia tarvitaan. Mutta ensi kerralla lisää virkavaltaa, yleisiä vessoja, kait sitten niitä myyntikojujakin yms rääsää. Kunnon tapahtuma ja mainostus!

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 14:58

   Saa nähdä milloin paisuu niin isoksi, ettei porukka enää oikeasti mahdu kerralla jokeen 😀 Vessojen puute on itselleni ehkä se suurin syy miksi en tuonne osallistu. Tuli eilen parin tunnin aikana nähtyä ihan liian monta paljasta takamusta…

 • Reply Nova Melina sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 09:34

  Toi on meille enemmän kuin tuttu tapahtuma, koska satutaan asumaan Pikkukosken kupeessa. Tajuun hauskuuden ja kesästä nauttimisen ja mielelläni sen kaljakellujille suonkin. Vituttaa kuitenkin ne roskat ja yötä myöten hoilottavat kännikalat jotka pyörii nurkilla sen jälkeen. En pysty sietää yhtään luonnon roskaamista ja sotkemista ja vaikka varmasti suurin osa kellujista hoitaakin roskat hienosti pois maisemista, niin aina löytyy liikaa niitä urpoja jotka ne sinne jättää. Tänään en oo käynyt katsomassa, mutta yleensä on "meidän" uimaranta hirveessä kunnossa tän jälkeen ja se kyllä ottaa pannuun. Kivoja kuvia oot joka tapauksessa ottanut. Ihanan värikästä ja hyvä fiilis. 🙂

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 15:01

   Ymmärrän hyvin, ettei tapahtuma varmasti ole suosiossa, kun porukka sotkee lähiuimarannan 🙁 Onneksi ainakin tuon alempana olevan kommentin perusteella vaikuttaisi, että tällä kertaa jäljet on siivottu hyvin.

 • Reply Satu sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 13:04

  Voi hyvänen aika sentään, mikä meno. Ihanhan tässä alkoi täti-ihmistä kauhistuttaa. 😀 Meno näyttää kyllä tosi kivalta, mutta jos totta puhutaan, niin vähän ihmettelen, että tuollaista saa edes järjestää Suomessa. Kun täällä on tapana nipottaa vähän joka asiasta (tyyliin omien juomien tuomisesta festareille), niin ihmettelen todella, että ihmisten annetaan kellua mitä ihmeellisimmillä härpäkkeillä ja yhdistää hupi vielä alkoholin juomiseen.

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 15:02

   Sama on käynyt kyllä mielessä 😀 Ilmeisesti tuota on aika hankala kieltää, kun tapahtumalla ei ole järjestäjääkään.

 • Reply Anonyymi sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 13:21

  Tietääkös kukaan kuinka kauan tuolla joessa porukka oikein pulikoi? Onko illalla vielä joskus kymmeneltä paljon paatteja liikenteessä, vai onko jo suurinosa lähtenyt pois?

  Kävin itse tänään pikkukoskella joskus klo 12 jälkeen katselemassa niin ei siellä itseasiassa näkynyt yhtään roskia. Oli vain kaksi sinistä lavaa ja nekin aika puolitäysiä vain. Siellä Malmin uimarannalla taas oli jo huomattavasti enemmän hylättyjä lauttoja ym. roskaa.

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 15:04

   En kyllä usko, että iltakymmeneltä enää kovin paljoa porukkaa vesillä on, mutten varmaksi tiedä. Kiva kuulla, että Pikkukoskella on siivous pelannut. Toivottavasti se Malmin uimarantakin saadaan putsattua.

 • Reply Anonyymi sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 15:03

  Muutama vuosi sitte olin, nykyään helkutin paljon jengiä ja katseet törkykasat

 • Reply Fegerlain sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 15:55

  Me lopetettiin kelluminen vähän ennen puolta yötä ja silloin oli Pikkukosken uimarannalla vielä muutamia kellujia.

 • Reply Anonyymi sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 21:27

  Kannustaisin isompaankin kansalaistottelemattomuuteen tässä maassa, kuin vain pysäköintisakkojen maksamatta jättämiseen ja kaljakellumiseen. Näkisin, että ihmismäärään suhteutettuna on roskan määrä kuitenkin vain kohtuullinen. Tapahtumalle negatiivista propagandaa puoltavat kuvaavat ne roskakuvat niin aikaisin, että siivoustalkoot ei ole vielä ehtinyt alkaa. Hienoja kuvia tapahtumasta. Kiitos.

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla maanantai, 4 elokuun, 2014 at 05:56

   Tuossa on kaksi puolta. Faktahan on se, että kaljakellujat jättävät jälkeensä tolkuttomasti roskaa. Toinen (toivottavasti myös fakta) puoli on se, että niiden roskien siivoaminen on ilmeisesti kehittynyt ihan hyvälle mallille vuosien varrella. Aina olisi tietenkin parempi, että kellujat eivät jättäisi roskiaan ympäriinsä, koska sekin onnistuisi hyvinkin helposti.

 • Reply Soleil maanantai, 4 elokuun, 2014 at 05:38

  Onkohan kaveriporukka saanut idean tähän Saksasta?

  Täällä olemme olleen katsomassa lähes sadan vuoden takaista perinnettä, Nabadaa. Perhejuhlan perinteet ovat jo 1397 vuodeta. Rannoilla on jopa 60 tuhatta ihmistä seuraamassa tätä tapahtumaa. Kuvat on otettu lähes kolmen kilometrin päästä lähtöpaikasta, eli moni on jo lopettanut tuota ennen.

  http://soleilblogi.blogspot.de/2013/07/2272013-schwormontag-valamaanantai.html

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla maanantai, 4 elokuun, 2014 at 05:52

   Tuossa on muuten selvästi samoja piirteitä kuin kaljakellunnassa. Kiva kun laitoit linkin 🙂 Saksassa tapahtuma näyttää vain olevan enemmän koko perheen tapahtuma, toisin kuin Suomessa.

 • Reply Anonyymi maanantai, 4 elokuun, 2014 at 08:07

  Olin tänä vuonna ekaa kertaa. Ja aivan pirun hauskaa oli ja mahtava tapahtuma!!! Samaa mieltä tuosta roskaamisesta olen kans, et ei se kyl kiva oo nähdä niin paljo roskia joka paikassa. Mut ei siltä roskaamiselta voi estyä, aina löytyy niitä jotka ei välitä. Ite yritettiin vähä noukkia roskia kun joella tuli vastaa. Ja ellei olis ollu darra seuraavana päivänä ni olis kyl voinu lähtee osallistumaan roskien keräystalkoisiin… Ens vuonna uusiks!!!

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla maanantai, 4 elokuun, 2014 at 12:05

   Se toisten piittaamattomuushan tapahtuman osittain negatiivisen julkisuuden tosiaan aiheuttaa. Kiva kuulla kommenttia vastuulliselta kellujalta 🙂

 • Reply Jenni maanantai, 4 elokuun, 2014 at 10:52

  En ole kertaakaan ollut, vaikka mielessä on käynyt, mutta nykyään olen mutsini kanssa samaa mieltä (lainaus FB:stä):

  "Kaljakellunta = ääliöiden festivaali? Nyt on meidän kylässä kaikki joen lähellä olevat tienpenkat ja puskat täynnä halpislauttojen pahvipakkauksia. Voin vain kuvitella, miltä Vantaan alajuoksulla näyttää, kun ne lautat on hylätty sinne kellunnan jälkeen."

  Surullista, että ihmiset ovat niin piittaamattomia. Samaa harmittelen joka vuosi Ulliksen vapun jälkeen… Mikä siinä omien jälkien korjaamisessa on niin vaikeaa?

  • Reply Elina / Narulelu maailmalla maanantai, 4 elokuun, 2014 at 12:07

   Olen kanssa käynyt vapun jälkeen Ulliksella ja voi morjens! Aivan järkyttävää. Siellä olisi kuitenkin roskiksia tarjolla vähän joka puolella ja silti ei onnistu roskien vieminen oikeaan paikkaan. Uskomatonta. Tuo Vantaanjoen alajuoksu oli sentään ilmeisesti siivottu hyvin heti seuraavana aamuna.

 • Reply Anonyymi maanantai, 4 elokuun, 2014 at 19:52

  Asun 10. min päässä siitä, mistä kellujat lähtevät. Olen muutanut Tammistoon juuri, mutta oli iloista ja mielenkiintoista nähdä, miten ihmiset nauttivat / ovat onnellisia kun tämmöinen tapahtuma on olemassa, Toivottavasti jatkuu, sillä 2015 aion olla mukana.

  Nythän kuvasin vain tapahtumia n.viisi tuntia.

  Roskaamisesta: Olen ollut erilaisilla festareilla 30 vuoden ajan, eihän tämä " roskaaminen " ole suurempaa kuin kuin Visuveden pusujuhlilla.

 • Leave a Reply