Tuhansien saarien ja luotojen pirstaloima kuvankaunis pohjoinen saaristomme kiehtoo monia matkailijoita. Liekö siihen vaikuttaa alueen erottamaton yhteiselo mystisen meren ympäröimänä. Tiettömien matkojen päässä sijaitsevat pikkusaaret kyläyhteisöineen kutkuttelevat mielikuvitustamme. Saaristossa jos jossain ihminen on aina elänyt luonnon ehdoilla, mereltä saaden ja sille menettäen.
Saaristo on täysin ainutlaatuinen matkakohde niin kotimaiselle kuin ulkomaiselle matkailijalle. Yhteisalus- ja lossivälit pakottavat pysähtymään ja odottamaan, antamaan matkanteon ohjat leppoisille lautoille. Laine laineelta, mantereelta erkaantuessa, matkailija uppoutuu saariston rytmiin. Pienikin matka vie saaristossa kauas.
Saaristo tutuksi pyörän satulasta
Turun saaristossa kiemurtelee kaksi tunnettua rengasreittiä. Pieni rengastie on pituudeltaan maa- ja meriosuuksineen noin 120 km kun taas isompi kaiken kaikkiaan noin 250 kilometriä. Saariston pieni rengastie onnistuu pyöräillä päiväretkenä poljettavan osuuden ollessa yhteensä noin 100 kilometriä.
Reitti on täydellinen makupala saariston parhaita ominaisuuksia. Matkan varrella näkyy perinteistä maalaismaisemaa, lossivälejä sekä yksi pidempi yhteisalusväli, jonka aikana ohitetaan Seilin historiallinen saari.
Pienen rengastien kiertosuunnalla ei ole väliä. Ainoa huomioon otettava asia on aikataulullinen yhteisalusylitys Naantalin Hangan sataman ja Nauvon välillä. Tässä reittikuvauksessa kiertosuunta on Naantalista alkaen Hankaan, sieltä yli Nauvoon pysähtymättä Seilin saarella ja Nauvosta Turun kautta takaisin Naantaliin.
Pienen rengastien pyöräilyreitin aikataulu
Kiertosuunta: Naantali-Hanka-Nauvo-Parainen-Turku-Naantali
Aikaa pienen rengastien päiväretkellä pysähdyksineen kului sunnuntaipyöräilijällä noin 12 tuntia, joista 7 tuntia tuli vietettyä pyörän selässä. Pysähtelimme reitin varrella nähtävyyskohteille, kahvitauoille ja lounaalle.
Esimerkkiaikataulu saariston pienen rengastien pyöräretkelle
7.30 lähtö Naantali-Hämmärönsalmi, 28 km
9.30 Hämmärönsalmen lossi, Airismaa
9.45 Aasla-Hanka, 5 km
10.20 Hanka, yhteisalus m/s Östern (maksullinen, liikennöi ainoastaan kesäkaudella, tarkista aikataulut etukäteen)
10.50 pysähdys Seilin saarella
11.20 Saapuminen Nauvoon
13.30 Nauvo-Sattmarkin kahvitupa (Parainen), 24 km
15.30 Sattmark-Parainen-Turku, 32 km
18.30 Turku-Naantali, 17 km
Mitä mukaan pienen rengastien pyöräretkelle?
Päivän pyöräretkellä kantamukset kannattaa pitää kevyinä. Ideaaleinta on jos saat kiinnitettyä pyörääsi satulalaukut, jolloin selässä ei tarvitse kantaa reppua. Toisaalta kevyt pieni reppu tekee pyörästä aavistuksen ketterämmän, joten kantamuksen muoto on täysin makuasia.
Varusteiksi kannattaa ottaa mukava urheiluvaatteet sekä lämpimämpi huppari tai takki laivaosuuksille, sillä merellä tuulee aina. Matkan varrella löytyy kahviloita, kauppoja ja ravintoloita mutta mitäpä pyöräretki olisi ilman omia eväitä. Itse olen tykännyt kuljettaa mukana energiapatukoita, hedelmiä ja muuta helppoa pientä purtavaa. Saaristossa kuten muissakin luontokohteissa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että minkä sinne kantaa, tulisi jaksaa myös kantaa pois. Vältä siis turhaa roskien tuottamista ja pakkaa myös eväät esimerkiksi säilytysastioihin, jotka voi pestä kotona.
Tässä lista mitä otan mukaan omille saariston pyöräretkille:
- Pyöräilyvarusteet, kypärä
- Pyöränpumppu ja paikkaussarja
- Lämmin pusero tai huppari
- Uikkarit ja kevyt, pieneen tilaan menevä pyyhe sekä muovipussi, johon pakata märät varusteet
- Aurinkorasva, rakkolaastareita, aurinkolasit
- Vettä, vältä käyttämästä kertakäyttöisiä vesipulloja
- Evästä mm. energiapatukoita, pähkinöitä, banaaneja, omenoita (eväshetket ovat palkitsevia!)
Siltamaisemia, puutarhoja ja näköalapaikkoja
Naantalin keskustasta ensimmäiselle lossille (Hämmärönsalmi) Rymättylässä on noin 28 kilometriä. Reitti on erityisesti loppupäästä melko mäkistä. Pyörätietä ei ole koko matkan varrella ja mitä syvemmälle saaristoon mennään tiet kaventuvat, joten pyöräilijöiltä, autoilijoilta ja muilta tiellä liikkujilta vaaditaan yhteispeliä.
Naantalin ja Hämmärönsalmen välille mahtuu maalaismaisemaa sekä reitin upeimmat siltanäköalat. Naantalin vanhan kaupungin vieressä sijaitsevat Kuparivuoren kalliot lukeutuvat myös saariston hienoimpiin näköalapaikkoihin. Jyrkiltä kallioilta levittäytyvät näkymät vanhaan kaupunkiin, Naantalin kirkolle, Muumimaailmaan sekä Kultarannan puutarhan edustalle. Vilkas Naantalinlahti täyttyy erityisesti kesällä veneliikenteestä ja kalliot ovat suosittu piknikpaikka sekä yksi parhaista näköalapaikoista saariston auringonlaskujen ihasteluun.
Kuparivuoren kallioilta alas lasketellen pyörätie vie Ukko-Pekan sillalle. Nykyään kevyeen liikenteen siltana toimiva alkuperäinen Ukko-Pekan silta avattiin liikenteelle vuonna 1934 ja sen vihki käyttöönsä itse presidentti P.E. Svinhuvud. Sillan vieressä kulkee uudempi moottoriliikenteelle pyhitetty silta, jonka alta jouduttiin aikoinaan purkamaan legendaarinen Siltapaviljonki, joka sijaitsi sillan puolivälissä olevalla Raumakarilla. Ukko-Pekan sillalla on usein kalastajia silakkalitkan kanssa kalaa narraamassa. Ole silmä tarkkana, sillä usein ohikulkija saa todistaa Ahdin antimien ylöskiskomista kalarikkaan salmen uumenista.
Ukko-Pekan sillalta saavut Luonnonmaan saarelle, joka on erityisen kuuluisa kesäasukkaistaan. Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee kivenheiton päässä sillalta ja pyörätie ohittaa sen läheltä. Puutarhaan pääsee tutustumaan Visit Naantalin järjestämillä opastetuilla kävelykierroksilla.
Pyöräreitti jatkuu Luonnonmaan poikki ohittaen Kultaranta Resortin, jonka Heineken House -ravintolasta saa kehuttuja pitsoja. Ravintolan terassin näköalat levittäytyvät golfviheriöille ja on kiva levähdyspaikka. Kultaranta Resortin jälkeen pyörätie saapuu Kultaranta Marinan kautta Särkänsalmen sillalle, jolta on jälleen hienot näköalat ympäröivään saaristoon. Sillalla ei ole kevyen liikenteen väylää, joten maisemia ihastellessa tulee olla tarkkana, ettei harhaudu autotien puolelle. Keskellä Särkänsalmea sijaitsee Särkän saari ja sen pikkukiskalta saa nopeaa purtavaa sekä jäätelöä. Särkkä on myös rauhallinen paikka eväshetkelle.
Rymättylä ja Röölän silliperinteet
Särkänsalmen jälkeen matka jatkuu kohti Rymättylää osittain autotien varrella ja loppumatkasta taas pyörätiellä. Mäkiosuudet alkavat tällä pätkällä ja varaudu muutamaan päätähuimaavaan laskuun ja henkeäsalpaavaan nousuun. Rymättylän keskustassa sijaitsee kauppa, kahvila sekä harmaakivinen kirkko. Hieman eteenpäin jatkettaessa puolestaan saavutaan Röölään, entiseen sillisatamaan, josta legendaarinen Saukko-laivasto lähti aikoinaan kuukausiksi Norjan vesille sillin kalastukseen. Tätä perinnettä valaisee Silliperinnekeskus Dikselin näyttely, johon kannattaa tutustua jos aikaa vain on. Röölän vanhassa sillitehtaassa sijaitsee nykyään Brinkhall Sparkling&Wine -omenakuohuviinitehdas, jonka ranskalainen omistaja valmistaa samppanajanvalmistustekniikan avulla omenoista kuohuviiniä ja jääviinejä.
Röölästä on pieni matka Luonnonmaan ja Airismaan saaren väliselle Kirveenrauman sillalle. Airismaan saaren läpi kulkeva reitti on reilu kolme kilometriä sen jälkeen saavutaan Hämmärönsalmelle. Lossirantaan laskeva mäki on kaltevuuskulmaltaan 7%, joten pyörän jarrut tulee olla kunnossa. Toiseen suuntaan pientä rengastietä kierrettäessä tässä mäessä saa sykkeet ylös!
Hämmärönsalmen lossi liikennöi aikataululla noin 20 minuutin välein. Tutustu Hämmärönsalmen lossin aikatauluihin Finferriesin sivuilla. Aikatauluun on merkitty lossin lähtöaika Aaslaluodolta. Lossin ylitysväli 300 metriä, ajallisesti 5-10 minuuttia ja lossi palaa Airismaalta välittömästi takaisin Aaslan rantaan.
Aaslan läpihalkova tie Hankan satamaan on 5 kilometriä. Matkan varrella on Karhuvuoren näköalapaikka, jonne kannattaa kivuta jos aikaa on. Kallion laelta on hienot näköalat ja reippaalla vauhdilla kipuamiseen, maisemien ihasteluun ja paluuseen kuluu ehkä noin 20 minuuttia.
Yhteisaluksella Seilin ja Nauvon saaristoidylliin
Nauvon satamasta Hankaan liikennöi kesäkaudella m/s Östern -yhteisalus. Väli on aikataulutettu, maksullinen ja kestoltaan tunnin mittainen. Tutustu aikatauluihin etukäteen ja suunnittele oma kulkemisesi sen mukaan. Itse pyrin tähän suuntaan pientä rengastietä kiertäessäni yleensä ottamaan ensimmäisen mahdollisen lähdön, jolloin Nauvon päässä on enemmän aikaa eikä loppupäivästä tarvitse enää huolehtia lauttojen aikatauluista.
M/s Östern pysähtyy matkan puolivälissä Seilin saarella. Satamassa ei voi poistua moottoriajoneuvoilla ja alus jatkaa välittömästi matkaa pysähdyksen jälkeen. Mikäli aikaa on, Seilin saari on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde saaristossa. Historiallinen saari toimi aikoinaan paikkana, jonne toimitettiin mielisairaat, leprapotilaat ja muuten epäilyttävät naispotilaat. Vanhat parantolarakennusket ovat edelleen jäljellä samoin kuin ainutlaatuinen puukirkko, jonka jaetut sisätilat kertovat omaa tarinaansa saaren asukkaiden asemasta. Sanonta kuuluikin, että Seiliin määrätyn tuli ottaa omat arkkulaudat mukaan – paluuta sieltä ei nimittäin enää ollut. Nykyään luonnonkauniilla saarella on ravintola sekä majoitustiloja, joten harkitse mahdollisuuksien mukaan myös yöpymistä saarella.
Nauvon maalaismaisemista aina Turun sykkeeseen
Mikäli jatkat matkaa suoraan Nauvoon m/s Östern saapuu sinne puoli tuntia Seilin jälkeen. Nauvon herttainen vierasvenesatama on kuin karkki keskellä saaristoa. Idyllinen ranta on täynnä ravintoloita, kahviloita, pieniä putiikkeja ja veneitä. Uimarannan tuntumasta voi vuokrata kesällä kajakin tai SUP-laudan. Oma suosikkini rannassa on Börjes Fisk -kalasavustamo, josta voi ostaa tuoretta vastasavustettua lohta, jonka päällä on merisuolaa. Tästä herkusta saa yksinkertaisen mutta herkullisen lounaan, joka sulaa suuhun samalla kun seuraa Nauvon rannan touhua.
Nauvon kirkko sekä merenkulkutalo ovat nähtävyyksiä ja jos jatkat pienen matkaa kohti Korppoota löydät hyvin säilyneen jatulintarhan. Nauvon matkailuneuvonnasta kannattaa kysyä lisää vinkkejä keskustan läheisyydessä olevista nähtävyyksistä.
Nauvosta reitti kohti Paraisia kulkee melko tasaisia osuuksia pitkin keskellä maalaismaisemia. Tuulisella säällä aavat osuudet voivat olla ilo tai tuska, tuulen suunnasta riippuen. Mikäli aikaa on, voit tehdä tutkimusretkiä myös varsinaiselta Rengastieltä poiketen.
Nauvon lautta on suosittu väli, jossa kesäaikaan liikennöi kaksikin lauttaa. Odotusaika erityisesti pyöräilijällä on harvoin pitkä. Paraisten puolelle siirryttäessä autotien varrella on hiekkapohjainen kevyen liikenteen polku, joka on osittain myös asfaltoitu. Mikäli kahvihammasta alkaa kolottaa, Sattmarkin kaffetupa on kiva taukopaikka, josta löytyy idyllinen torppakahvila, kalamyymälä, ravintola ja putiikki.
Paraisten keskustassa on kauppoja ja ravintoloita. Erikoisen näkymän tarjoaa Nordkalkin kalkkikivilouhouksen näköalapaikka, jolta voi ihastella louhoksen monikerroksisia seinämiä. Paraisten jälkeen ylitetään Kirjalan silta, minkä jälkeen puolestaan on mahdollista tehdä mutka Kuusiston Piispanlinnan raunioille. Matkaa Rengastieltä on raunioille on noin 7 kilometriä eli edes takaisin matkaa tulee jonkin verran lisää päiväretkiläiselle.
Kuusiston jälkeen saavutaan Kaarinan keskustaan, josta seuraava etappi onkin Turku. Istahda nautiskelemaan Turun historiallisen keskustan sykkeestä Aurajoen rannalle tai jokilaivoille. Virkistävä juoma ja hyvä ruoka taputtelevat reippaan päivän täydellisesti. Turusta kuhinasta Naantaliin idylliin matkaa on noin 17 kilometriä.
Lämmin suositus siis kaikille pyöräileville retkeläisille. Saariston pienen rengastien saa puristettua päivään, mutta mikäli aikaa vain on, saa kokemuksesta enemmän irti yöpymällä matkan varrella 1-2 yötä. Mikäli sinulla on mahdollisuus lähteä pidemmälle pyöräreissulle saaristoon, suosittelen myös lämpimästi saaristolauttojen avulla saarihyppelyä aina Ahvenanmaalle asti. Käy lukemassa vanhempi, mutta edelleen pätevä, postaus Pyörällä Ahvenanmaalle: Reittisuunnittelun ABC.
Eikun siis vain öljyämään ketjuja, eväitä hankkimaan ja saaristoon mars!
Aika ankkara reitti, vaikka onkin pysähdyksiä lauttojen kanssa. Suuri osa kohteista on entuudestaan tuttuja, esimerkiksi Paraisten kalkkikivilouhos, Kultaranta ja Luonnonmaa. Kuvittelisin, että kesällä on aika paljon autoliikennettä tällä reitillä.
Tuo olisi kyllä kiva reitti mukavana kesäpäivänä. Varmaan tuota yleisesti suositellaan tosiaan kuljettavaksi tosiaan vähintään 1-2 yön retkenä. Luulen kuitenkin, että omakin valinta olisi kulkea tuo kaunis reitti saman päivän aikana. Tällöin siihen saa yhdistettyä kivan reippailupäivän, mikä on aina mukavaa!
Juu, ei vähän seniorimalta, vaikkakin ajoittain pyöräilevältä, menisi yli 100 km päivässä vielä ainakin osittain ilmeisesti aikataulutettuna lauttojen aikataulujen takia. Mutta niin Nauvossa kun Paraisillakin olisi tietysti hyviä vaihtoehtoja yöpymiseenkin, eli muutaman päivän retkenä tämä voisi teoriassa olla mahdollinenkin!
Saariston rengastie pyöräiltynä on varmaan jokaisen suomalaisen bucket listillä, myös mulla. Itse haluaisin kyllä varmasti yöpyä matkan varrella, ja tekisi mieli polkaista isompi. Börjen kala on tuttu jo lapsuudesta, Nauvossa kun on meidän sukumökki. Tänä kesänä pääsee taas maistamaan onneksi sitä. Rymättylä ja Luonnonmaa ovat myös hyvin kauniita paikkoja. 🙂 Ihanat kuvat tässä jutussa, tuli niin kesäfiilis.
Laitoin heti tän postauksen ystävälleni, jonka kanssa palasin pohjoiselta reitiltä Ahvenanmaalta. olen kaikki reitit mennyt (ja niistä löytyy blogijutut myös, http://www.rantapallo.fi/kodinvaihtaja), mutta yhden päivän pyöräilynä vielä innostaisi. Voisi lähteä osin ex temporee, kun vaan aikataulut tsekkais
Enpä tiennytkään, että reitin ehtii pyöräillä yhdessä päivässä. Kiva päiväreissu, joka tietysti koettelee istumalihaksia 🙂 Saariston rengastietä olen pyöritellyt mielessä joskus, mutta kulkuneuvona olisi ollut auto ja aikaa useampi päivä. Tästä sai nyt uusia ajatuksia!
Me olemme innostuneet kovasti pyöräilystä, joten kiva lukea näistä retkikokemuksista. Enää ei tunnu yhtään kaukaiselta ajatukselta, että itsekin joskus uskaltautuisimme pidemmälle pyöräretkelle. Jos vielä ostaisi sen uuden pyörän ja ehkä olisi hyvä opetella paikkaamaan 🙂
Mekin pyöräiltiin tuo muutama vuosi sitten. Oli tosi ihana reitti. Pysähdyttiin muistaakseni kahdessa majapaikassa.
Ihana kesäinen postaus ja kuvat 😊 Monen muun tavoin tämä on myös mun reissuhaavelistalla muttaottaisin kyllä rennosti kahden yön taktiikalla hitaasti matkasta nauttien ☀️
Tuo on hieno reitti mutta 100 km päivässä on melkoinen matka. Varsinkin kun on katsottavaa kin. Rymättylän Mäkinen maasto ärsyttää, Seili on kerrassaan upea paikka ja Karhuvuori. Olit kyllä tosi hyvän jutun kirjoittanut!
Kuulostaapa kivalta reissulta, tosin itse en sitä päivässä pystyisi toteuttamaan. Ehkä muutaman yön reissuna 🙂
Millaiset tiet ovat rullaluisteluun? Kaverini kanssa mietittiin reissua niin, että minä pyörällä ja hän rullaluistimilla.