Meri kohisee kallioita vasten kun tähyilen Örön linnakesaaren pohjoiskärjeltä ulapalle. Aurinko heijastuu aalloilta ja tuuli hyväilee kallioilla kasvavia katajapensaita, jotka ovat aivan täynnä marjoja. Yritän bongata hylkeitä läheisillä kalliosaarilla siinä kuitenkaan onnistumatta.
Örö on ollut maihinnousukiellossa vuodesta 1915 ja vapautui vasta viime vuonna Merivoimilta muuhun käyttöön. Sotilaita saarelle ei enää näy, mutta tykkialustat ja kalliosuojat ovat muistutuksena Örön sotilashistoriasta.
Vanhat linnoitusrakenteet pistävät mietteliääksi. Niin vain se ihminen on aina vartioinut maitaan ja tiiraillut rannoiltaan merille. Näkyisikö siellä vihollispurje.. vai kenties sotilaslentokone?
Sata vuotta ulkopuolisilta suljettu Örön linnaksesaari avattiin kesällä 2015 matkailijoille osana Saaristomeren kansallispuistoa. Tämä Kemiönsaaren eteläpuolella sijaitsevan saaren luonto on monipuolinen ja siellä tavataan monia sellaisia kasvi- ja perhoslajeja, jotka ovat harvinaisia muualla Suomessa.
Salaperäinen Örön saari selvästi kiinnostaa matkailijoita ja viime kesänä siellä vierailikin noin 24 000 retkeilijää ja upouudessa vierasvenesatamassa kävi noin 4000 venekuntaa.
Mondo-lehti valitsi Kemiönsaaren vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi vuonna 2016.
Tässä teille viisi vinkkiä Örön linnakesaaren tutkimusretkelle!
1. Purjevene, chartervene vai yhteysalus? Miten Örölle pääsee?
Örölle menee vain maksullisia yhteyksiä mantereelta. Vielä viime vuonna sinne pääse kaksi kertaa viikossa maksutta, mutta tänä vuonna myös tämä yhteys on muuttunut maksulliseksi. Lyhyin merimatka Örölle on Kemiönsaaren eteläkärjestä Kasnäsistä, josta on yhteyksiä Örön lisäksi myös Rosalan viikinkisaarelle ja Hiittisiin.
Kasnäsistä Öröön liikennöi Wilson Charter, joka kesäkaudella 2016 liikennöi klo 10.00 Kasnäsistä ja palaa takaisin klo 15.05 Öröstä. Merimatka kestää noin 45 minuuttia. Hinta on 24 euroa/hlö menopaluu-lipusta. Aikataulut Wilson Charterin nettisivuilla.
Toinen vaihtoehto on Örö Linjenin m/s Eskjär, jolla on kaksi lähtöä kaikkina päivinä paitsi torstaisin Kasnäsistä ja Öröstä. Myös tämän hinta on 24 euroa/hlö menopaluu. Tarkemmat aikataulut löytyvät Örö Linjenin online-varaamosta.
Lisää yhteyksiä saarelle löytyy Örön sivuilta kohdasta yhteysliikenne ja kannattaa käydä tutustumassa eri vaihtoehtoihin. Muun muassa Jakten Eugenian kyydillä pääsee purjehtien Örölle! Tarkemmat aikataulut löytyvät heidän sivuiltaan.
Turusta Öröön liikennöi Rositan Kökar-alus muutamilla lähdöillä tänä kesänä. Nämä ovat koko päivän retkiä ja kannattaa varata paikat etukäteen jos mielii Turusta Öröön, sillä useat lähdöistä ovat jo täynnä. Aikataulut Rositan sivuilla.
Omalla veneellä liikkuville Örön uudessa vierasvenesatamassa löytyvät tarvittavat palvelut. Lisää tietoa Örön nettisivuilta.
Huomioithan, että Öröön ei pääse omalla autolla.
2. Koe koskematon saaristoluonto Örön linnakesaarella
Eristäytyneen sijaintinsa ja koskemattomuutensa ansiosta Örön saarella ovat päässeet menestymään monet sellaiset kasvi- ja hyönteislajit, joita ei mantereella tai edes lähisaarilla tavata.
Yksi erikoisuus on esimerkiksi joka puolella saarta tavattava lännenkylmänkukka. Tämä on pikkiriikkinen lilanvärinen kukkanen, joka viihtyy juuri Örön saaren paahdenummilla. Tällaiset nummet ja myös kauniit hiekkarannat ovat ainutlaatuisia luontotyyppejä saarella.
Örön hiekkarannoilta voikin bongata myös muita harvinaisia lajeja kuten merikaaleja, rantakauraa, merivehnää ja erittäin harvinaista piikikästä meriotalokkia.
Kasviharvinaisuuksien ja erikoisten luontotyyppiensä ansiosta Örön saarella on myös poikkeuksellisen runsas perhos- ja hyönteislajisto.
Isompiakin eläimiä voi tavata saarella, kuten peuroja, hirviä, supikoiria, metsäjäniksiä, oravia ja näätiä. Parhaat mahdollisuudet nähdä niitä hylkeiltä on kevätaikaan saaren länsipuolella.
Lisää infoa Örön kasvi- ja eläinlajistosta löytyy Örön sivuilta.
3. Tallusta tassusi helliksi Örön saaren upeilla luontopoluilla
Örön saarella on kaksi luontopolkua. Saaren pohjoisosan kiertävä 120mm kierros on pituudeltaan 5,1 km ja eteläisen osan kiertävä 6 tuuman kierros 4,7 km. Nämä voi halutessaan yhdistää yhdeksi suureksi lenkiksi tai käydä vain osan ja käyttää saaren kahta tietä oikaisuvälineenä.
Saaren poikki vaakasuunnassa menee Lyhyt ikävä ja pituussuunnassa Pitkä ikävä -nimiset tiet. Nämä ovat peruja tsaarinajoilta ja ovat mukuloituja. Teiltä on helppo pääsy kummallekin luontopolulle, jotka kiertävät saaren rantoja myötäillen osittain metsässä, rannoilla ja kallioilla.
Erityisesti saaren pohjoiskärjen kiertävä luontopolku on monipuolinen ja täynnä mielenkiintoista katseltavaa. Luontopolun voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa ja sen varrella on upeita hiekkarantoja, sankassa metsässä kulkevia osuuksia, näköalapaikkoja ja linnoituksen raunioita.
Osa linnakkeen osista on lähes metsännielemiä ja Örön pohjoiskärjessä pääsee näkemään miten kallion- ja maastomuotoja on käytetty hyödyksi haasteellisessa ympäristössä.
Eteläinen luontopolku on myös nätti ja huipentuu Örön eteläkärkeen, jossa on 1910-luvulta peräisin olevan tykkipatterin raunioille. Sieltä on kauniit näköalat ympäröiville kalliosaarille sekä meriosuudelle, jonne on joskus uponnut laiva yhden info-taulun mukaan. Mitään ei ole kuitenkaan näkyvissä pinnan yläpuolella.
Eteläkärjen näköalapaikalla tarkkasilmäinen voi myös bongata Bengtskärin majakan siluetin. Tuo vanha majakkasaari on myös yksi ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde Suomessa!
Meillä oli aikaa reilu neljä tuntia Örön saarella ja kiersimme ensin pohjoisen 5,1 km lenkin. Aivan loppupäästä oikaisimme Pitkälle Ikävälle ja kävelimme sitä pitkin Örön eteläkärkeen ja sieltä takaisin rantaa pitkin eteläistä reittiä.

Yhteensä kävelimme reippaasti yli 10 kilometriä ja aikaa ei oikein muuhun sitten jäänytkään. Toki molemmat luontopolut voisi varmasti reippailla läpi minimaalisin pysähdyksin, jolloin täydet kierrokset ovat mahdollisia.
Omalle tyylillemme uskollisina saaren upea luonto ja linnakkeen rauniot kuitenkin pysäyttivät miettimään pidemmäksi aikaa Örön menneisyyttä ja ajan kulkua. Tämä pidensi luontopoluilla vietettyä aikaa, mutta liian kiire ei onneksi tullut missää vaiheessa.
Örön kasarmialueelta on mahdollista vuokrata pyörät. Hinta on 8€ puoleksi päivää kesällä 2016. Pyörillä ei kuitenkaan pääse pitkin luontopolkuja vaan ainoastaan Lyhyttä ja Pitkää ikävää. Näin ollen niillä on mahdollista ainoastaan käydä periaatteessa pohjois- ja eteläkärjissä ja tehdä ehkäpä sieltä pienet lenkit luontopoluilla. Mikäli luontopolut kuitenkin haluaa kiertää alusta loppuun, pyöristä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
Kävelyä vierassatamasta ja kasarmialueelta luontopolkujen alkuun on jonkin verran tietä pitkin. Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että kohde ei ehkä ole paras mahdollinen huonojalkaisille tai esimerkiksi pienten lasten kanssa liikkuville.
4. Nauti saaristoruokaa Örön linnakesaarella
Örön saarelta löytyy satamakonttorin yhteydessä toimiva kahvila/bistro, jonka terassialueella on savustuspiste. Päivän kalaa tarjoillaan ja muuta pientä välipalaa kahvien, sämpylöiden ja leivonnaisten lisäksi.
Örön kasarmialueella on saaren ainoa kauppa, jossa on myynnissä lähinnä veneilijöille perustarpeita. Kaupasta saa myös erilaisia Örö-aiheisia tuotteita, kuten t-paitoja ja mukeja.
Kasarmialueelta löytyy myös Örön ravintola, joka toimii entisessä sotilasruokalassa. Kiireisen reippailuaikataulumme takia emme ehtineet kuin pyörähtää oven suussa. Paikka näytti kivalta ja seinillä on edelleen koristeena eri kuntien vaakunoita, jotka edustivat niistä tulleita sotilaita. Olisi ollut kiva viipyä saarella hieman pidempään ja päästä testaamaan itse ruokaa.
Jos Örö on päiväkohteena ja siellä on aikaa vain muutama tunti, suosittelisin ottamaan mukaan omat eväät. Ne voi nauttia luontopolun varrella. Huomioithan, että ainoa grillipaikka sijaitsee satamassa ja avotulenteko tai kertakäyttögrillien käyttö muualla saaressa on kiellettyä.
5. Yövy Örön vanhoissa sotilasrakennuksissa
Örön saarella on uusi vierasvenesatama omille veneillä liikkuville ja lisäksi alueen vanhat sotilas- ja henkilökunnan rakennukset on otettu uudestaan käyttöön majoitustiloina.
Historiallisessa 12″ kasarmirakennukseen on perustettu Hotelli Örö, jossa on yhteensä 18 kahden henkilön hotellihuonetta ja kokoustila 18 henkilölle.
Tämän lisäksi alueelta löyty paritalohuoneistoja, eri kokoisia mökkejä, vieras- ja retkeilymajat sekä hostellihuoneita. Majoitustilojen koot vaihtelevat kahden henkilön huoneista aina kuudelle henkilölle.
Örön saarelta löytyy myös telttailualue, joka on maksuton. Telttailualueella on ruokakatos sekä ulkokäymälä.
Varattavien majoitustilojen vastaanotto on kasarmialueella, josta löytyy myös Örön saaren kauppa sekä ravintola. Tiedustelut ja varaukset voi tehdä joko puhelimitse tai sähköpostilla. Lisää tietoa majoituskohteista löytyy Örön majoitus-sivuilta.
Mikäli aikaa olisi ollut enemmän, olisin ehdottomasti halunnut yöpyä joko teltassa tai kokeilla jotain vanhoista rakennuksista majapaikkana. Ei tuo Hotelli Örökään hullummalta kuulosta!
Vaikka Örössä kuhisee kovasti nyt kun se on vapautunut matkailijoiden käyttöön, tuntuu että se on silti vielä rauhallinen uusi kohde, jossa olisi viihtyisää viettää useampikin päivä saaresta nautiskellen. Vanhaan ympäristöön on onnistuneesti luotu modernit palvelut matkailijoita palvelemaan ja Öröllä on paljon annettavaa minilomaa saaristossa kaipaavalle.
Mielestäni on mahtavaa, että tämä ainutlaatuinen luontokohde on avattu meille matkailijoille ja Saaristomeren kansallispuisto saanut uuden sulan hattuunsa. Bravo öröläiset!