Kävelen jylhien linnoituksen raunioiden keskellä, aamuaurinko värjää seinien monikulmaiset kivet kauniin punertaviksi. Linnut luirittelevat ympärillä ja kaikki näyttää rauhalliselta. Linnoituksen seinät kohoavat maasta muistomerkkinä venäläisten ajasta Ahvenanmaalla ja rappiossaan muistuttavat myös sen valtakauden äkillisestä ja tuhoisasta päättymisestä.
Bomarsundin linnoituksen rauniot ovat mittava muistomerkki ajasta, jolloin venäläiset pitivät hallussaan Ahvenanmaata vuosina 1808-1854. Bomarsundin linnoitusta rakennettiin koko Sundin alueella vuodesta 1832 lähtien, mutta kuitenkin 12 puolustustornista vain 3 oli valmiina kun ruotsalaiset hyökkäsivät ja valloittivat Ahvenanmaan takaisin Oolannin sodassa.
Bomarsundin alueella kulkee noin kahden kilometrin pituinen polku, jonka varrella pääsee ihastelemaan linnoituksen raunioiden tärkeimpiä rakennuksia. Maantien kulkee raunioalueen läpi ja luontopolku lähtee parkkipaikalta aivan Puttes Camping -leirintäalueen vierestä.
Linnoituksesta on pystyssä vain muutamia seiniä, mutta ne pysäyttävät jylhyydessään kulkijan pitkäksi aikaa miettimään, millaista arkea ne ovat sisällään aikoinaan pitäneet. Muurinpalaset ovat mielenkiintoisen muotoisia, monikulmaisia kivenlohkareita, jotka antavat raunioille aivan erityisen ominaisilmeen.
Polku vie läheisille kukkuloille, joilta on näkymä puolustustorneille sekä kauniisti kimmeltävälle merelle. Notvikstornet -tornin suurista ikkunoista katsellessa voi vain kuvitella, miltä venäläisestä tähystäjästä on tuntunut tiirailla horisonttia vihollisten valkoisten purjeiden varalta.
Reitti on pääsääntöisesti helppokulkuista, mutta mäkistä. Suurimman haasteen antavat metsässä ja kallioilla kulkeva osuus sekä jyrkähköt rappuset reitin korkeimmalle kohdalle Djävulsbergetille Reitti on selkeästi merkitty ja sen varrella on infotauluja mielenkiintoisilla kohdilla. Aikaa reitille kannattaa varata ainakin kaksi tuntia.
Bomarsund on kaunis, hiljainen ja luonnon jo osittain nielemä muistomerkki vähemmän rauhanomaisesta Ahvenanmaan historiasta. Kivet kertovat omaa tarinaansa, tykinkuulien jäljet ovat vielä nähtävissä ja raunioita kierrellessä ei voi kuin ihmetellä, miten erilaista elämä on niiden alkuaikoina ollutkaan. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde Ahvenanmaalla!