Sukellusta Nusa Penidalla

Tällä kertaa kerron kokemuksistani Nusa Penidalla jossa olin sukeltamassa helmikuussa. Sain Dive Travels Finlandilta äkkilähdön sinne koska siellä oli vain yksi paikka vapaana ja minulla oli sattumalta hiljaisempi aika töissä ja sain luvan lähteä reissuun.

Päätysin majoituksessa suoraan merenrantaan ja sukelluskeskus oli ihan muutaman minuutin kävelymatkan päässä joka osoittautuikin mahtavaksi koska minulla oli mukana isompi/painavampi vedenalaiskamera setti Canonin kameralla ja Nauticamin kotelolla.

Herätys ensimmäisenä aamulla olikin mahtava vaikka vielä olikin väsynyt.

Sukelluskeskuksena toimi Sanctum Nusa Penida joka on alueen suurimpia keskuksia. Keskuksen lähellä on kaksi majoituspaikkaa Rama home stay ja Arsa Santhi Penida.

Sukelluskeskus Sanctum Nusa Penida

Itse majoituin Rama home stayssä merenrannan äärellä. Majoituspaikkana se oli yksinkertainen, oma pieni maja jossa suihku, valitettavasti ei kuumaa vettä mutta siihen totuin aika nopeasti kun ulkona oli niin kuuma. Yöt menikin sitten ilmastoinin kanssa. Aamiaisen kellonaika sanottiin edellisenä iltana ja seuraavana aamuna olikin sitten se valmiina pääsääntöisesti ajallaan. Itse aamiainen oli aika kevyt esim munakas, vähän vihanneksia ja mehu ja kahvi. Vaihtoehtona oli 5-6 ateriaa joten se alkoi kahden viikon aikana käymään hieman tylsäksi. Onneksi olen munakkaan ystävä ja pärjäsinkin sillä monta aamua.

Sanctumin sukelluskeskuksessa asiat toimivat aika hyvin, vaikka pieniä säätöjä aina tulikin. Oppaiden osaaminen vähän vaihteli kokeneesta aloittelevaan, mutta varsinaisia pahoja mokia ei reissun aikana tapahtunut. Illanvietto meni joko tutkien paikkoja ja saarta tai sitten seurustelua sukelluskeskusella virvokkeiden kanssa. Parina iltana meillä oli lisäksi live bandi ja päätösiltana saatiin tanssilattiakin aikaiseksi.

Itse sukelluksista sen verran että Nusa Penidalla on aina virtauksia johonkin suuntaan. Virta saattaa muuttaa suuntaansa kesken sukelluksenkin ja nopeimmat virroissa maailma vain vilisee. Kuvaus on toisin sanoen haastavaa. Makroa ja laajakulmaa löytyy kyllä molempia mutta itse totesin makron varmemmaksi valinnaksi kunhan virta pysyi heikompana. Laajakulmalla pystyy hieman paremmin kuvaamaan kovemmissa virroissa kun ei tarvitse olla niin lähellä kohdetta ja suuremmat ötökät kun tykkäävät olla niissä. Nusa penidan haaste on oikeastaan että kun aamulla lähdetään tekemään kaksi sukellusta ja palataan niiden jälkeen lounaalle, et voi tietää virtauksista ennenkuin olet paikanpäällä. Siksi tuo menee vähän arvailuksi. Paras vaihtoehto on melkein että olisi sellaisen kamera setup että voi kuvata molempia.

Makroakin toki löytyy ja muutamassa kohtaa virtaus meni niin heikolle että pääsi kuvaamaan oikein kunnolla ja rauhassa.

Olin niin surullinen kun kuulin että tämä ystävällinen kilppari on häviämässä taistelun, siksi yritin keräillä aina muovia pois kun näin sukelluksilla.

Tämä nudibranch oli outo kun se leijaili välivedessä, ilmeisesti virtaus oli irroittanut hänet ja vei uuteen paikkaan.

Entä laajakulmalla sitten. Valashait ja Mantat ovat varmaan ne suurin mielenkiinnon kohde vaikka siellä näkyikin isoja kaloja myös jonkin verran mutta ne pysyttelevät hyvän etäisyyden päässä. Laajiksellakin saa hienoa aikaiseksi kun sattuu vielä elämän ensimmäinen valashai kohdalle.

Laajakulman koin hieman haastavana kuvauskohteiden löytämisen suhteen. Nusa penidalla on muutama sukellus kuten Manta point sellainen jonne ottaisin aina laajiksen mukaan koska siellä liikkuu mantoja ja hyvällä tuurilla peräti valashai. Monella muulla sukelluksella pienemmät eläimet olivat minulle mielenkiintoisia enemmän.

Yleislinssillä kuten 24-70mm linssillä saa ihan kivaa kuvaa kun sattuu olosuhteet oikein, vaikka se saattaisi olla myös hyvä yleislinssiksi monelle sukellukselle. Äärimakro ja laajakulma jäisivät pois mutta perus kuvaajalle/sukeltajalle se saattaisi olla ihan järkevä vaihtoehto. Voisin jopa harkita jälkeenpäin että ottaisin vain pokkarin mukaan jolla voi kuvata myös makroa, kuten Olympuksen TG-5 ja sukelluskotelo siihen.

Nähtävää saarella on aika paljon. Temppeleitä vuoren sisällä jonne mentiin ryömien pientä koloa pitkin ja toivottiin että toisella puolella mahtuu olemaan. Lisäksi siellä oli todella kosteaa.

Merien poikamia joissa pääsi uimaan. En tosin itse käynyt mutta näytti kivalta. 🙂

Broken beach on ympyrän muotoinen ”ranta” joka on itseasiassa vain kuoppa jonne pääsee virtaamaan merivesi pienestä aukosta. Tässä 360 kuvaa siitä muunnettuna little planet muotoon.
Jos haluat nähdä 360 kuvia Nusa Nedinalta enemmän oikeassa muodossa niin katso minun Facebook albumi tästä.

Lisäksi saarella on mitä erilaisempia näkymiä viidakosta erilaisiin temppeleihin. Tiet ovat tosin aika heikossa kunnossa, ja suurin osa liikkuu skootterilla. En itse vuokrannut skootteria mutta sellaisen saa aika helposti vuokralle. Yhden reissulaisen skootteri taidettiin kyllä varastaa mutta todennäköisesti sekin löytyi koska saarella ei varsinaisesti karkuun pääse pienuuden takia. Kuulin myös että saaren autot olisi jotenkin merkitty että niiden varastaminen ja vieminen saarelta ei onnistuisi kovin helposti.

Tulipa vielä tälläinen pieni kaveri moikkaamaan matkan varrella. Tosin tämä oli hotellilla matkanjohtajan bungalovissa, söpö hän oli siitä huolimatta.

Entäs sitten loppupäätelmät. Nusa penidalla ainakin meidän sukelluskeskus hoisi hommansa hyvin, vaikka toki aina pientä parantamista on ja he varmasti tekevätkin niitä jatkuvasti kun saavat palautetta, niin olen ollut monella paljon pahemmalla sukelluskeskuksella. Sukellukset olivat haastavia virtojen puolesta mutta ainakaan meillä ei ollut oikeasti kovaa virtausta kuin parissa sukelluksessa. Virtojen ennalta arvaamattomuus oli se haastavampi asia. Kerran törmättiin myös alaspäin menevään virtaukseen. Sukeltamaan menisin kuitenkin mielellään uudelleen ja voisin mennä myös saarta enemmänkin tutkimaan ja tutustumaan paikalliseen kulttuuriin enemmän. Tulkin tarvitsisin kuitenkin vaikka onnistuin käymään tälläkin reissulla parturilla joka ei ymmärtänyt minua enkä minä häntä.

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply