Suomen suurin matkablogiyhteisö

Teetkö oikeita valintoja? Matkusta vastuullisesti

Reissun päälle lähtevällä on yllättävän paljon valinnan avaimia omissa käsissään. Vastuullisia valintoja voidaan tehdä pitkin matkaa aina matkalippujen varaamisesta paikan päälle saakka. Jopa pienellä budjetilla voidaan tehdä kestäviä valintoja, kunhan perusasiat ovat mielessä.

Monelle vastuullinen matkaaminen on kokonaisvaltainen tapa lähestyä matkustamista: sekä matkailija että paikalliset hyötyvät matkailusta, minkä lisäksi matkailu ei saa rasittaa ympäristöä. Näin ympyrä on valmis. Ihan niin yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole kyseessä, ja matkailija joutuu ottamaan huomioon monia asioita matkustaakseen vastuullisesti. Kaikkea ei ehkä voida tehdä täydellisesti, mutta hyvä yritys palkitaan aina. Seuraavaksi tutustutaan vastuullisen matkustamisen eri näkökulmiin.

Mitä on vastuullinen matkustaminen?

Vastuullista matkustamista lähestytään yleensä kahdesta eri näkökulmasta, ekologisesta ja eettisestä. Ekologinen tarkoittaa lähinnä ympäristön huomioonottamista ja ympäristöystävällisyyttä. Eettinen näkökulma taas laajentaa vastuullisuuden tarkastelemaan esimerkiksi paikallisten olosuhteita sekä sosiaalisia kysymyksiä. Toisaalta vastuullisuus peräänkuuluttaa kunnioittamaan paikallisia tapoja ja uskontoa. Aina ei reissun päällä tarvitse käyttäytyä siveellisesti, sillä tarjolla saattaa olla houkuttelevia viihdemahdollisuuksia. Ulkomailla haetaan usein kokemuksia, joita ei kotimaassa löydy, oli kyseessä sitten VIP casino kaikilla mausteilla tai kuuluisa yökerho. Viihteen ei tarvitse olla kiellettyjen listalla, vaikka tavoitteena olisikin vastuullinen matkustaminen.

On monia asioita, jotka tulee ottaa huomioon vastuullisessa matkailussa. Ei riitä, että otetaan huomioon ainoastaan ympäristö, sillä matkailulla on vaikutusta paikallisten elämään ja elintapoihin – siksi eettinen näkökulma on hyvin tärkeä. Vaikka näiden asioiden huomiotta jättäminen on helppoa, niin toisaalta lääke on usein myös melko yksinkertainen. Seuraavilla yksinkertaisilla lähestymistavoilla teet helposti vastuullisia valintoja.

Valitse aina paikallinen

Monissa maissa turismi on lähes ainoa tulonlähde, joten on tärkeää tukea paikallisia elinkeinoja. Anna siis paikallisten hyötyä siitä, että olet matkannut heidän kotiseudulleen. Näin varmistetaan, että paikan päällä käytettävät rahat jäävät paikallisille, eivätkä tipahda ainoastaan kansainvälisten yritysten taskuun. Tämä voi tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että mäkkärin sijaan syödään paikallisessa ravintolassa tai kansainvälisen hotelliketjun sijaan valitaan persoonallisempi paikallisen yrittäjän majapaikka. Näin saadaan usein itse enemmän kokemuksia paikan päältä ja päästään tutustumaan kulttuuriin.

Mieti mitä kasseihin sujahtaa

Matkalla tulee yleensä ostettua kaikenlaista, ja on hyvä miettiä tarkkaan, mitä kassiin oikeastaan sujahtaa. Coca Colan sijaan voidaan suunnata paikalliselle torille ja napata mukaan tuoreista appelsiineista puristettu mehu. Toreilta löytyy muutenkin paljon tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sekä paikallisia herkkuja. Samaan tapaan kuin kotona, voidaan herkut pakata kangaskassiin. Monissa maissa käytetään nimittäin vielä paljon muovia ja pahimmillaan ostokset pakataan useampaan muovikassiin. Lisäksi älä sorru matkalla turhiin riskeihin – ihan mitä tahansa ei kassiinsa nimittäin kannata sujauttaa.

Tutustu matkakohteeseen ennalta

Hyviä valintoja on paljon helpompi tehdä, kun matkakohdetta tunnetaan hieman etukäteen. Tieto auttaa ymmärtämään paikallista todellisuutta ja olosuhteita, mikä helpottaa valintojen tekemistä. Ympäristöystävällisyyden lisäksi tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kulttuurisensitiivisyyttä ja paikallisten tapojen kunnioittamista. Usein pukeutumisen suhteen tulee ottaa huomioon paikallisten tapojen kunnioittaminen, varsinkin jos vieraillaan uskonnollisesti merkittävissä kohteissa. Moni turisti vierailee temppeleissä topissa ja shortseissa, mutta vastuullinen matkaaja osoittaa, että kunnioittaa paikallaista kulttuuria peittämällä ainakin olkapäät ja polvet.

Budjetilla matkustaminen

Valintoja rajaa käytännössä oma budjetti. Pienelläkin budjetilla voidaan tehdä hyviä valintoja, mutta matkaamista voidaan joutua lähestymään eri tavalla. Mahdollisimman kauas ja halvalla ei välttämättä ole paras lähtökohta reissuun lähtemiselle. Tämän ei tarvitse poissulkea ympäristöystävällistä ja muutenkin vastuullista matkaamista, mutta osa valinnoista saattavat olla poissuljettuja. Halpalentojen aikana esimerkiksi junamatkustaminen saattaa tulla jopa huomattavasti kalliimmaksi, ja halvat lennot painavat usein vaakakupissa enemmän. Omalle matkalle voidaan luoda budjetti nopeasti ja helposti, mikä auttaa hahmottamaan sitä, kuinka paljon matkalippuihin voidaan käyttää rahaa.

Onneksi pienelläkin budjetilla voidaan pelata.  Jos junamatkustaminen ei ole mahdollista, kannattaa pyrkiä ostamaan edulliset suorat lennot hyvissä ajoin ja välttää ristiin rastiin lentämistä. Paikallisesti taas voidaan suosia julkisilla kulkuvälineillä matkaamista auton vuokraamisen sijasta. Parhaimmillaan budjetilla matkustaminen avartaa maailmaa ja tuo usein lähemmäksi paikallista todellisuutta, joten vaikka rahaa olisikin kassassa niin pyri ajattelemaan kuin paikallinen!