Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Onko järkee vai ei? – Meillä on uutisia!

sunnuntai, 5 kesäkuun, 2022

*Kaupallinen yhteistyö Sortter.fi kanssa

Kuten olette huomanneet, on blogi ja osin somekanavatkin olleet suhteellisen hiljaisia tänä vuonna. Yksi selitys tälle on ollut tietenkin korona, mutta ei suinkaan enää se isoin. Meidän elämässä puhaltavat parhaillaan uudet tuulet ja tähän liittyvien asioiden hoitaminen ja suunnittelu on varsin tehokkaasti vienyt niin ajatukset kuin ajankin ihan muihin asioihin aina joulukuusta lähtien. Talven ja kevään myötä isoin mielessä pyörinyt ajatus on juurikin tuo Onko järkee vai ei? Tällaiselle hyvin pitkälle enemmin järjen kuin tunteiden kanssa päätöksiä tekevälle asiat eivät myöskään ole olleet ihan simppeleitä. Tällä kertaa mennään kuitenkin tunteiden ja unelmien perässä, eikä meidän muutokset nyt myöskään mitään täysin järjettömiäkään ole. Toivottavasti.

Mutta mitäs meille sitten tapahtuu? No, me ollaan kuulkaas myyty meidän rakas koti ihanan Vääksynjoen varrelta ja viime viikolla tehtiin kaupat 30-luvun hirsitalosta! Iik! Vääksystä me emme tietenkään minnekään lähde, vaan uusikin koti on ihan tässä kanavan lähellä. Mutta suhteellisen turvallinen ja edullinenkin rivitaloasuminen muuttuu nyt joksikin ihan muuksi. Ja se ”vähän” jännittää. Haikein mielin hyvästelemme myös meidän oman pikku Amazonin, jossa ollaan kesäisin pulikoitu omalla takapihalla kuin ulkomailla konsanaan. Iloinen asia on kuitenkin se, että myytiin meidän koti kavereille, joten toivottavasti päästään aina välillä uimaan kyläilyjen merkeissä. Vink, vink! 😉 (Ja jos nyt tarkkoja ollaan, niin jokeen pääsee uimaan kyllä muualtakin käsin, mutta kyllä tämä talon kohta on vaan se paras!)

Vääksynjoessa polskimassa.

Uimisen suhteen asiat ei onneksi kuitenkaan ole huonosti uudessakaan kodissa. Talossa meidän ja Päijänteen välissä on vain yksi talorivi ja makuuhuoneen ikkunasta näkee järvelle. Ihan parasta on se, että meillä on muiden alueen talojen kanssa yhteinen rantapalsta ja ihan oma venepaikka! Päijänteellä! Saako nyt myös huutaa IIK?! Venepaikka tosin pidetään vuokrattuna siihen saakka, kunnes saan miehen pään veneen oston suhteen käännettyä..! SUP-laudat ollaan sen sijaan jo ostettu ja todella innoissani odotan sitä, että pyyhkäistään omalta pihalta hetkessä niiden kanssa järvelle. Kuin myös sitä, että aamu-uinnille voi hilpaista vaikka aamutakissa ihanan rennoissa fiiliksissä! (Nyt kaikki kaverit miettii, että milloin minä muka olisin menossa AAMU-uinnille?? No, kohta ehkä meenkin. Koska voin!) Uimisen suhteen mulla on myös yksi iso haave ja se olisi oman uima-altaan saaminen. Mutta muut hommat tehdään tietysti ensin ja katsotaan sitten, miten rahat riittää.

Tässä ollaan juuri tultu Päijänteeltä Vääksynjokeen.

Kuva: Jan Karlstedt, Vääksy SUP

Isoin pohdituttanut asia hommassa on tietysti juurikin tuo raha. Vanhaa taloa remontoidessa yllätyksiltä voi tuskin kokonaan välttyä, vaikka varsin huolella taloa on tässä tutkittukin; homekoirat ovat käyneet nuuskimassa ja rakenteita on avattu. Näin ollen ollaan melko hyvin selvillä varsinaisista korjaustarpeista, joita ei onneksi ihan hirveästi ole. Pintaremonttiakin toki tehdään myös. Apuna meillä on onneksi oma isä, joka osaa korjata aika lailla kaiken. Ilman häntä ja hänen apuaan emme todennäköisesti olisi koko hommaan edes uskaltaneet lähteä. Myös muut lähipiiriin kuuluvat osaajat ovat tarvittaessa luvanneet auttaa, mikä myös lisää turvaa tulevan suhteen. Kuin myös tietysti raha.

Taloa vastaan otimme pankista lainaa maksimimäärän ja näin ollen remonttiin jää ihan hyvän kokoinen summa käytettäväksi. Arvion mukaan sen pitäisi riittää ihan kirkkaasti, mutta silti kuitenkin jännittää. Välillä olen huolissani siitä, että mitä jos talo viekin meidän kaikki rahat eikä matkustamiseen enää olisikaan varaa. Nykyinen inflaatio ja korkojen nousu mietityttää hieman myös, sillä laina-aikaa emme halua pidentää, joten korkojen nousu vaikuttaa suoraan lainan kuukausierään. Ja kaikki ylimääräinen rahanmeno heijastuu luonnollisesti myös matkakassaan. First world problems, tiedän. Mutta siltikin, talon kunnostamisen ja lainanlyhennysten ohella pitää olla rahaa tehdä myös muita rakkaita asioita. Ja niistä matkustaminen on tietysti se tärkein.

Päijänteen rannalla Ilola Inn’ssä.

Itse olen siinä mielessä pankkiuskollinen, etten koskaan ole kilpailuttanut mitään lainaa. Joskus sitä kyllä miettii, että onko sitä vähän tyhmä vai vaan saamaton? Toisaalta ollaan sitten taas aina oltu tyytyväisiä saatuihin lainatarjouksiin eikä varsinaista tarvetta pankin vaihtoon ole siksikään ollut. Tänä vuonna on myöskin ollut niin hirveästi kaikkea muutakin talo- ja asuntokauppaan liittyvää hommaa, ettei inspiraatiota ole riittänyt edes rakkaaseen bloggaamiseen, saatikaan sitten mihinkään ylimääräiseen pankkikikkailuun… Vai olisiko se sittenkään ihan niin työlästä?

Tänä päivänä lainojen kilpailuttaminen ei onneksi ole homma eikä mikään. Sortter.fi palvelu nimittäin hoitaa asian puolestasi. Tarvitset sitten asunto-, remontti- tai vaikka sitä venelainaa, onnistuu niiden kilpailuttaminen palvelun kautta helposti. Sortter on suomalainen lainavertailupalvelu ja yksi maan laajimmista. Sortterin valikoimissa on yli 20 lainanantajaa ja sen käyttäminen on täysin ilmaista. Ja mikä parasta – nopeaa ja helppoa. Täytettyäsi palvelussa vain yhden lainahakemuksen, saat lainatarjoukset eri pankeilta ja muilta luotonantajilta, ja näistä voit sitten valita sen edullisimman. Tai jollain muulla tapaa itsellesi sopivimman. Hyvä on myös tietää, ettei lainatarjousten pyytäminen kuitenkaan velvoita mihinkään.

Itse en ole aiemmin jostain syystä edes tullut ajatelleeksi, että jo olemassa olevatkin lainat voi kilpailuttaa. Aika näyttää, millaiselle tasolle asuntolainojen korot vielä nousevat, mutta jos ja kun nousu joka tapauksessa tapahtunee, on lainojen ajoittainen kilpailuttaminen vähintäänkin järkevää. Varsinkin, kun Sortterin avulla siihen ei edes tarvitse uhrata paljoakaan aikaa. Aika näyttää myös sen, riittääkö meillä säästöt remontin tekoon vai tarvitsemmeko siihen lisää lainaa. Remonttilainoissa on aina varsinaista asuntolainaa suuremmat korot ja mikäli meille tarve lisälainalle tulee, aion sen ehdottomasti myös kilpailuttaa. Kuin myös sitten joskus sen venelainan! (Tämä vinkiksi tänne kotipuoleen!)

Päijänteellä veneilemässä kavereiden kanssa.

Kaikenlaisen jännän ja uuden äärellä ollaan siis täällä meillä! Omat tunteet vaihtelevat kyllä ihan laidasta toiseen… Välillä olen ihan super onnellinen, ja toisena hetkenä mietin, onko tässä tosiaan mitään järkeä ja tehtiinkö me nyt tyyliin elämämme isoin virhe? Miksi vaihtaa taloudellisesti ja muutenkin vakaa tilanne johonkin, mistä ei vielä voi täysin varmaksi tietää mitään? Ja samalla vielä luopua meidän super ihanasta nykyisestä kodistakin… Hui!

Törmäsin tässä yhtenä päivänä somessa Thomas Jeffersonin sitaattiin: ”If you want something you never had, you must be willing to do something you’ve never done”. Ja juuri näinhän se on. Aina silloin kun ahdistus meinaa iskeä, kuvittelen mielessäni täydellisen lauantai päivän meidän talossa. Tuona täydellisenä päivänä aurinko tietysti paistaa ja me nautitaan aamiaista meidän ihanalla parvekkeella. Sitten lähdetään ystävien kanssa Päijänteelle suppailemaan ja viihdytään järvellä pitkä tovi. Päivällä meille tulee ystäviä kylään ja tarjoilen heille vaaleanpunaista kuplajuomaa vaaleanpunaisessa pellavamekossa meidän vaaleanpunaisen talon puutarhassa. Grillissä valmistuu ruokaa ja aina välillä voi pulahtaa uima-altaaseen vaaleanpunaisen flamingon seuraan. Koirat ovat onnellisia, kun saavat kirmata vapaana aidatulla pihalla. Illan hämärtyessä sytytetään omenapuiden oksille laitetut tunnelmalliset puutarhavalot ja iloinen puheen sorina täyttää tummuvan illan. Tämän minä haluan. Ja tietty paljon muutakin taloon liittyvää ihanaa. Oli järkeä tai ei. Ja millä tuota järkevyyttä ylipäätään edes mitataan?  Vaikka taloudellisessa mielessä olisi todellakin järkevämpää pysytellä nykyisessä tilanteessa, on asia lopulta kuitenkin niin, että kaikki unelmien tavoittelu on enemmän kuin järkevää. Että näillä mennään nyt. IIK!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 5 kesäkuun, 2022 at 17:14

    Sorteria en olekaan ikinä testannut, mutta lainat tosiaan on järkevää kilpailuttaa. Olemassa olevia lainojakin on tullut kilpailutettua, mutta siinä on se ärsyttävä puoli, että lainannostokulut syövät helposti mahdollisen korkohyödyn. Kuulostaa Sorter tosiaan kuulostaa näppärältä palvelulta.

  • Leave a Reply