Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaa

Syö, juo, Vääksy!

sunnuntai, 30 toukokuun, 2021

Helou, helou! Täällä sitä ollaan taas – blogihistoriani toka pisimmän tauon jälkeen! Kiitos tietysti koronan ja reissuttomuuden… 🙁 Mutta eipä tässä vaivuta enää synkkyyteen vaan valmistaudutaan todennäköisesti jälleen yhteen kotimaan parhaista matkailukesistä! Tätä silmällä pitäen juttuideoita on varastossa yksi jos toinenkin, mutta aloitetaan kuitenkin sillä rakkaimmalla. Eli kotipaikalla Vääksyllä.

Toivon ihan super kovasti, että moni teistäkin tulee viimeistään tänä kesänä tännekin. Jos korona ja rajoitukset suovat, juhlitaan täällä tänä kesänä vähän isommin Vääksyn kanavan täyttäessä huimat 150 vuotta. Nyt, jos koskaan, kannattaa siis poiketa!

Tällä kertaa postauksen aiheena on Vääksyn ravintolat ja kahvilat, sillä kukapa meistä ei reissuillansa hyvää ruokaa ja juomaa kaipaisi. Ja täällä meillähän sitä piisaa! Olitpa sitten paikallinen, kesäasukas tai matkailija, poimi tästä kesän parhaat vinkit talteen!

Lue myös: 10 vinkkiä ihanaan kesä-Vääksyyn

KANAVAN KUNKKU

Kanavan Kunkusta löydät hyvän ja kattavan a la carte listan, meheviä burgereita ja ihan parhaat pitsat. Sopii myös hyvin ihan vaan drinkkien tai vaikkapa samppanjan siemailuun!

Kanavan Kunkku on toiminut Vääksyssä jo yli kymmenen vuotta ja houkuttelee asiakkaita ympäri Suomen. Tämä on oma ehdoton suosikki ravintoloista, ja yksi kesän kohokohdista onkin aina se, kun Kunkku toukokuulla vihdoin taas avautuu! Kunkun terassi on muuten osin lämmitetty, joten tänne on helppo poiketa vähän viileämmälläkin säällä, jos ulkona kuitenkin mielii olla.

Kanavan Kunkun löydät nimensä mukaisesti ihan kanavan kupeesta, osoite Kanavatie 17.

RAVINTOLA JALMAR

Toinen maistuvaa a la carte ruokaa tarjoavista ravintoloista Vääksyssä on ravintola Jalmar. Täältä löydät niin loistavan pippuripihvin kuin burgerinkin ja lounasaikaan myös maittavan buffan.

Kesäaikaan Jalmarissa on myös kivan tunnelmallinen ”kesäosa”, jonne on helppo poiketa myös hieman karvaisempien perheenjäsenten kanssa. Jalmar on avoinna ympäri vuoden, joten täältä saat hyvää ruokaa silloinkin, kun muut mestat ovat kiinni.

Ravintola Jalmarin löydät Vääksyn keskustasta, osoite Anianpellontie 17.

MAJAKKAPAVILJONKI

Majakkapaviljonki on ravintolan lisäksi vierasvenesatama ja sitä myötä veneilijöiden tukikohta loistavalla paikalla ihan Päijänteen rannassa.

Täältä käsin on helppo seurata kesäistä veneliikennettä ja ihailla upeaa järvimaisemaa, sekä ottaa samalla muutama vilvoittava juoma. Nälän yllättäessä tarjolla on mm. pitsaa ja dippikoreja. Lisäksi vaihtuva lounas päivittäin.

Uutuutena Majakalta löytyy myös hieno saunapaviljonki, jota kuka tahansa voi vuokrata kesälöylyihin. Ja toki myös muinakin vuodenaikoina.

Majakkapaviljongille löydät kävellen kanavan vartta oikealla puolella Päijänteelle päin kävellen tai autolla ottaen osoitteeksi Ämmäläntie 20.

KANAVAN PANIMON TERASSI

Ennen kuin siirrytään listalla enemmän kahvilatyyppisiin mestoihin, otetaan tähän väliin ihan puhtaasti juomia tarjoava terassi. Joskus kun sitä kaipaa ihan vaan sitäkin.

Vääksyssä kesäjanoon vastaa käsityöläisoluita valmistava upea Kanavan Panimo, jonka terassi aukeaa tänä vuonna kesäkuun alussa. Jes! Terassilla voit nautiskella panimon oluista tai siemailla viime kesänä valikoimiin tulleita loistavia drinkkejä.

Omia suosikkeja näin kesäaikaan panimon tuotteista ovat kivan raikkaat goset eli hapanoluet. Erityisesti suosittelen makujen puolesta puolukkaa ja vadelmaa. Vinkiksi myös, että perinteisen lagerin ystävillekin löytyy nyt omansa, kun panimo on tuonut valikoimaan kanavan 150-vuotis juhlaoluen. Eli kaikille löytyy siis jotakin!

Kanavan Panimon löydät Päijännetalolta osoitteesta Meijeritie 1. Samalla kannattaa muuten poiketa myös samasta osoitteesta löytyvässä uudessa lähituotemyymälässä, josta voit panimon oluiden lisäksi ostaa myös muita lähituottajien tuotteita tai napata mukaan seudun matkailuesitteitä. Tai ehkäpä lähdetkin mukaan panimokierrokselle? Sekin on nyt mahdollista!

WINE & CAFE JOKIRANTA

Uusin tulokas Vääksyn kahvilatarjonnassa on ihana Wine & Cafe Jokiranta, joka löytyy ehkäpä koko Vääksyn idyllisimmältä paikalta kauniin Vääksynjoen varrelta. Kun paikka viime kesänä aukesi, olin melkolailla onnesta soikeana, sillä jotain ihan juurikin tällaista olin Vääksyyn vielä kaivannutkin. Viinikahvila, muutaman sadan metrin päässä kotiovelta – kyllä kiitos kelpaa!

Jokirannasta löytyy nimensä mukaisesti niin viiniä kuin maukkaita kahvilaleivonnaisiakin, ja lisäksi kaikenlaista hyvää vähän pienempään nälkään. Vohveleita on sekä suolaisena että makeana, ja upeat tapaslautaset sopivat loistavasti vaikkapa juuri viinin kanssa naposteltavaksi. Tätä ihanuutta ei kannata missata!

Osoite: Melakuja 3 

KANAVAN HELMI

Jäätelön ystävien kannattaa Vääksyssä suunnata kulkunsa kanavan sululle, sillä sen kupeesta löytyy todellinen herkkusuiden taivas! Kanavan Helmen itsetehdyt artesaanijäätelöt houkuttelevat upealla ulkonäöllään ja valikoimaa riittää todellakin runsaasti, ja varmasti jokaiseen makuun. Samalla olet ihan aitiopaikalla kanavan sulutuksia seuraamassa.

Itse olen hullaantunut Helmen pistaasijäätelöön siinä määrin totaalisesti, että muut maut ovat omasta kiposta usein jääneet pois. Pienellä muulla otannalla voin kuitenkin suositella ainakin myös suolapähkinää ja cookiejädeä, mies taas tykkää erityisesti sitruunasta. Perinteisiäkin makuja, kuten suklaata ja mansikkaa löytyy toki myös. Tarjolla on lisäksi pieni valikoima kahvilatuotteita.

Osoite: Kanavatie 21

RANSKALAINEN KYLÄKAUPPA

Ranskalainen kyläkauppa tarjoaa nimensä mukaisesti pienen palan Ranskaa keskellä Vanhaa Vääksyä. Kaupan lisäksi paikka toimii kahvilaravintolana, jonne todellakin kannattaa jäädä myös istumaan. Tunnelma on ihana!

Ihana ranskalainen aamiainen, todella maistuvat aperolautaset ja tietysti myös viini. Tässä omat suosikit. Kokeilematta itsellä on edelleen valikoimaan uutena tulleet fonduet ja racletet, mutta uskon, että hyviä ovat kyllä! Viikonloppuisin tarjolla myöskin lounasmenu. Kotiin lähtiessä kannattaa mukaan napata vielä patonkia kotiin viemisiksi, on meinaan ehkäpä jopa maailman parasta täällä. Voin kertoa, että meillä on tullut tavaksi hakea kotiin vastapaistettu patonki harva se viikonloppu!

Osoite: Vesijärventie 1

METSÄLINNAN KAHVILA

Metsälinnan kahvila sijaitsee vanhassa, romantiikkaa hehkuvassa puuhuvilassa Kalmarinrannan lähellä.

Jos kaipaat tunnelmallista kahvittelu- tai teehetkeä hieman rauhallisemmissa puitteissa, tämä on juurikin se paikka. Oma suositus lähtee ehdottomasti juustokakulle!

Osoite: Sirkkusentie 5

Muista myös nämä:

Grilli – Kahvio Elvi’s – todella hyvät burgerit ja perinteistä nakkariruokaa. Lisäksi suosittu keittolounas. Os. Asikkalantie 1.

Ravintola Oinas – loistavat kebabit ja maistuvat pitsat. Os. Kustaankuja.

Viipurilainen kotileipomo – huippu hyvää paikallista leipää, sesonkitori ja hyvä kahvila. Os. Pasolanharjuntie 1.

Vintage Cafe – uniikki ja persoonallinen kahvila maittavine leivonnaisineen. Os. Vehkoontie 1.

Näinä päivinä, kun kaikenmoiset muutokset ovat enemmän kuin mahdollisia, kannattaa paikkojen ajantasaiset aukiolot tarkistaa somekanavista. Ja ottaa ne tietty muutenkin seurantaan!

Blogin omista somekanavista löydät lisää myös postauksen paikoista. Linkit näihin alla. Erityisesti kannattaa tsekata Instagramin Vääksy kohokohdat!

Lämpimästi tervetuloa Vääksyyn! <3

*****

Pysy jatkossakin mukana matkassa ja ota seurantaan blogin somekanavat
Facebook I Instagram

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 4 kesäkuun, 2021 at 00:50

  Vääksyn kanavan seutu on kyllä kivaa seutua! Ja jos niille (meidän) seuduille sattuu, niin kannattaa samalla ajaa Päijäntenteen maisematie.

  • Reply Sanna I Tuntematon turisti sunnuntai, 19 syyskuun, 2021 at 12:13

   Kiitos vinkistä! Ja kyllä todellakin samaa mieltä, tuo maisematie on upea! 🙂

   (Suuret pahoittelut vastauksen viipymisestä, jostain syystä en saanut kommentista ilmoitusta ja siksi se mennyt ihan ”ohi”… )

  Leave a Reply