Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaa

Float Roba – rentoutuskelluntaa kokeilemassa

sunnuntai, 26 tammikuun, 2020

Käsi pystyyn, kuka muu rakastaa kellumista? Sitä tunnetta, kun hetken olet ihan omassa maailmassa. Kellut rentona lämpimässä vedessä auringon lämmittäessä kasvoja, kuulet vain veden lempeän kohinan ja oman sydämen lyönnit. Minusta tämä on aivan ihanaa ja nämä ovat matkoilla juuri niitä hetkiä, jotka yritän säilöä ihan sinne syvimpään muistiin. Ihan vain siksi, että voisin vielä kotonakin ajatuksissani palata tuohon ihanan rentoon hetkeen ja saada tuosta onnellisesta tunteesta kiinni.

Harmillista tässä on tietenkin se, ettei noihin fiiliksiin vain kovin usein pääse. Itse en oikein välitä uimahalleista ja kotimaan järvivedet ovat harvoin niin lämpöisiä, että minut sinne saisi edes uimaan. Näinpä tämän kellumisharrastuksen pariin on käytännössä päässyt vain parisen kertaa vuodessa aina matkojen puitteissa.

Kun Facebookin ihmeellisessä maailmassa uutisvirtaani alkoi muutama vuosi sitten ilmestyä kuvia munanmuotoisista kelluntatankeista, tiesin heti, että tuollaiseen on päästävä. Ainoa harmi asiassa on ollut se, että tällä hetkellä lähin mahdollisuus tuollaiseen on päästä Helsingissä eikä kelluntaan meno ole oikein koskaan sopinut Helsingin reissujen aikatauluihin. Kun aina on ollut jotain muuta.

Viime kesänä sain riesakseni varsin voimakkaat ja ikävät ahdistusoireet, joiden kanssa olen kamppaillut päivittäin tuosta lähtien. Aloitin tuolloin heti psykoterapian, josta olenkin onnekseni saanut suurta apua. Terapian lisäksi oloani ovat helpottaneet erilaiset mindfullnes harjoitukset, joita olen pyrkinyt tekemään lähes päivittäin. Näiden harjoitusten avulla olen oppinut rentotumaan ihan uudella tavalla, ja samalla huomannut, kuinka hirveän jännittynyt kehoni oikeasti onkaan.

Tässä kohdin elämässäni on siis tilanne, että itsestään on pidettävä huolta ja paremman olon eteen tehtävä töitä. Näinpä päätin, että tämän vuotisen matkamessumatkan yhteydessä viimein menisin tuonne kellumaan ja pitäisin huolen siitä, että tällä kertaa se myös aikatuluuni mahtuu. Vaikka sitten joutuisin tinkimään jostain muusta kivasta.

Viime perjantaina siten vihdoin ja viimein astelin Iso Roobertinkadulle juuri avattuun Float Robaan ja kävin kokeilemassa kelluntaa. Toisaalta rakkaudesta itse kellumiseen, mutta osin myös siksi, että joissakin tutkimuksissa rentoutuskellunnan on todettu vähentävän ahdistusoireita.

FLOAT ROBA

Float Roballa tilat ovat kauniit ja vastaanotto lämmin. Sisään tullessa ulkovaatteet jätetään eteiseen ja jalkaan saa mukavat tossut.

Paikalle kannattaa tulla siinä määrin hyvissä ajoin, että ennen kelluntaa ehtii edes hetken hengähtää ja laskeutua rahoittumaan. Tätä varten Float Roballa on oma kaunis huoneensa.

Itse kelluntatankit sijaitsevat omissa yksityisissä huoneissaan, jonne siirrytään oman varauksen alkaessa. Ensikertalaisena hommaan saa tietysti kunnon opastuksen.

Aikaa tuolla huoneessa oloon on varattu 90 minuuttia, josta 60 minuuttia itse kelluntaan ja loput sitten peseytymiseen ja puketumiseen. Huoneesta löytyy valmiina peseytymisaineet, joten niitä ei itse tarvitse mukana tuoda. Tarjolla on myös vaselinia, jota tulee laittaa mahdollisiin ihon rikkoutumiin kirvelyn estämiseksi.

Itse pidin huoneen sisustuksesta paljon. Kaunis ja seesteinen tila, jossa ihanaa spatunnelmaa!

Kellunnan alussa tulee rauhallista musiikkia 10 minuuttia, ja viimeistään tuon musiikin alkaessa on aika siirtyä itse tankkiin.

Float Roballa on käytössä uudenmalliset isot tankit, joissa mahtuu vaikka seisomaan. Tankki on myös suhteellisen leveä. Itse kärsin jonkin asteisesta ahtaanpaikankammosta, mutta tämä oli kyllä niin tilava, ettei asia käynyt edes mielessä. Tankin ovessa ei ole minkäänlaista lukitussysteemiä, joten se ei voi jäädä jumiin edes vahingossa. Jos oven sulkeminen tästä huolimatta ahdistaa, voi oven jättää myös auki. Hyvä on myös tietää, että jos hätä kuitenkin iskisi, löytyy tankin seinästä ”paniikkinappula” henkilökunnan hälyttämiseen.

Eli sitten ei muuta kuin  vihdoin sinne kellumaan!

Tankissa on erittäin suolaista vettä, joka kelluttaa kehoa itsestään. Vesi ja ilma ovat ihonlämpöisiä. Valaistus koostuu erivärisistä himmeistä valoista, mutta tarkoitus on, että tankissa kelluttaisiin ihan pimeässä. Tavoitteena tankissa on täysin aistiärsykkeetön tila, jossa keho kelluu täysin rentona ja mieli pyrkii kohti meditatiivista tilaa.

Näin ensimmäisellä kerralla vedessä kelluminen tuntui jännältä! Vesi tosiaan kannatti ihan itsestään ja keho todella rentoutui. Ainoastaan niskassa tuntui pientä jännitystä, vaikka omasta mielestäni en sitä yhtään jännittänytkään. Mutta ilmeisesti näin kuitenkin oli. Jostain syystä en saanut valokatkasijaa toimimaan, eli en saanut tankkia pimeäksi. Nappia painamalla olisin kyllä saanut henkilökunnan paikalle, mutta en sitten kuitenkaan tähän ryhtynyt, koska en viitsinyt nousta tankista pois. Eli sinänsä ihan oma valinta. Valoista huolimatta olin kuitenkin pari kertaa lähellä nukahtamista.

Tunti tankissa meni toisaalta nopeasti, toisaalta hitaasti. Mindfullnes harjoituksia tehdessä olen tottunut rentoutumaan rauhallista puhetta ja musiikkia kuunnellen, joten täällä täysi hiljaisuus tuntui oudolta. Välillä ehti pieni tylsyyskin iskeä. Mutta sitten taas keskityin hengittämiseen ja kohta jo unohdin koko asian. Ihan en kuitenkaan tuollaiseen meditatiiviseen tilaan näin ensimmäisellä kerralla päässyt. Ja jos ihan rehellisiä ollaan, oli asiaan varmasti vaikutusta myös edellisillan juhlinnalla bloggaajakavereiden kanssa. Eli pieni krapulanpoikanen ei ole hyvä asia kellumaan tullessa! (Tämän toki tiesin jo valmiiksi, mutta jotenkin tuo juhlinta hieman lipsahti!)

Kellunnan jälkeen käydään vielä suihkussa ja pukeudutaan, ja sitten on taas aika siirtyä tuohon huoneeseen, jossa ehdin ennen omaa vuoroani hetken istahtaa.

Ennen kelluntaa ei tule juoda kahvia eikä nauttia muitakaan kofeiinipitoisia juomia. Kellunnan jälkeen sitä ja teetä on kuitenkin tarjolla, kuin myös pientä naposteltaa kuten pähkinöitä. Ja nämä siis kuuluvat myös palvelun hintaan.

Itse pidin paljon siitä, ettei täältä ollut mikään kiire pois. Kellunnan jälkeen olo oli mukavan raukea ja olisi ollut harmi pilata tämä ryntäämällä kiireellä ulos. Henkilökunta Roballa oli todella ystävällistä ja kiinnostunut kuulemaan ensikertalaisen kellunta kokemuksesta. Mukava oli vaihtaa myös muutama sananen pariskunnan kanssa, jotka myöskin olivat olleet ekaa kertaa kellumassa.

Löytyipä tuolta pöydältä myös varsin mieluista luettavaa!

Hetken hengähdyksen jälkeen siirryin vielä ehostautumistilaan, jossa on meikkejä lukuunottamatta kaikki tarvittava. Omat meikit ovatkin ainoa asia, jotka kellumaan tullessa tarvitsee itse mukana tuoda. Jos niitä siis tarvitsee.

Pieni ehostus kasvoille, hiusten föönaus ja sitten olinkin valmis lähtemään!

KANNATTIKO?

FLOAT:in nettisivujen mukaan rentotuskellunnan on todettu mm. rentouttavan, vähentävän stressiä, parantavan muistia ja oppimista sekä keskittymiskykyä, auttavan unettomuuteen, lieventävän ja poistavan fyysistä kipua sekä vähentävän ahdistuksen ja masennuksen oireita.

Saavuttaakseen kellunan hyödyt ja vaikutukset, tulee sitä käsittääkseni harrastaa edes jossain määrin säännöllisesti. Näinpä tällainen yksittäinen kerta ei vielä mitään sen suurempia apuja tarjoa, mutta mukavan raukean olon kuitenkin.

Ensikertalaisen pienestä hämmenyksestä huolimatta kokemus oli siinä määrin mieluisa, että hyvin todennäköisesti tulen myös jonkinlaista ”sarjahoitoa” kokeilemaan sitten, kun joskus saamme vastaavan paikan tänne Lahden seudullekin. Kuulemani mukaan, tämä saattaa hyvinkin tapahtua parin vuoden sisään. Joten tätä odotellessa!

Lue lisää rentoutuskellunasta: FLOAT Kallio ja Roba

*****

Pysy jatkossakin mukana matkassa ja ota seurantaan blogin somekanavat
Facebook I Instagram

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Teea | Curious Feet sunnuntai, 26 tammikuun, 2020 at 14:38

    Kerroit matkamessuilla meneväsi tähän kelluntaan, joka kuulosti hyvin mielenkiintoiselta. Olikin kiva lukea nyt kokemuksestasi! En itsekään niin välitä Suomen uimahalleista, joten veteen ei tule mentyä niin usein. Kellunta on kylläkin rentouttavaa, joten tätä pitää tosiaan jossain vaiheessa kokeilla 🙂

  • Leave a Reply