Marokko

Talviloma Marokon Agadirissa – ajatuksia ja kokemuksia

sunnuntai, 5 tammikuun, 2020

Kahden peräkkäisen postauksen samoilla sanoilla aloittaminen ei sinänsä liene ihan viisasta, mutta nämä edellisen postauksen saatesanat nyt vaan kuvaavat varsin tyhjentävästi sen, millaisin ajatuksin me Agadiriin ylipäätään päädyimme. Otetaan siten sama vielä kerran uudelleen:

Marraskuun pimeyttä pakoon. Jonnekin lämpimään. Jonnekin, missä emme aiemmin ole käyneet. Mutta kuitenkin suhteellisen lähelle. Hienoon hotelliin. Mutta kohtuulliseen hintaan.

Näillä ehdoilla päädyimme nyt marraskuussa Marokon Agadiriin, hotelli Riu Tikida Palaceen.

Vaikka Marokon matkasta olenkin haaveillut jo pitkään, päädyimme me tälle matkalle ennen kaikkea ns. hotelli edellä. Itse kohteelle emme siis erityistä painoarvoa antaneet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muiden reissaajien Marokon kuvia katsellessa ajatuksiin hiipivät mielikuvat ihanan itämaisesta ja vähän mystisestäkin ”tuhannen ja yhden yön” lomasta. On kauniita ovia, hämyisiä kujia, hieman salaperäistä tunnelmaa. Hyvin usein näissä kuvissa on kaunis Marrakechin kaupunki. Agadir on sen sijaan melko lailla jotain ihan muuta ja tämän vuoksi omatkaan odotukset kaupunkia kohtaan eivät olleet mitenkään korkealla.

Tällä reissulla me panostimme juurikin siis hotelliin, tarkoituksena myöskin viihtyä suuri osa ajasta sen aitojen sisäpuolella. Kun sitten matkasimme lentokentältä resortille, vahvistui ajatus tästä entisestään. Reilun puolen tunnin matkalla emme nähneet oikeastaan mitään sellaista, mitä yhtään tarkemmin olisimme tutkia halunneetkaan. Koska olemme matkaajina hyvin pitkälle enemmän mukavuuden- kuin seikkailunhaluisia. Vaikkakin varmasti Agadirinkin kujilta ihan hienoja kuvia olisi napsittua saanut. Mutta tällä kertaa ei innostanut.

Me siis viihdyimme Agadirissa pääosin mukavan resorttimme uima-altaan ja all inclusive pöytien äärellä, mutta sentään jotain pientä kerrottavaa on muualtakin. Veikkaan, että moni muukin teistä Agadirin rantalomailijoista hengailee ihan samoilla kulmilla, joten toivottavasti tästä jotain iloa on teillekin!

AGADIRIN RANTA

Odotukseni Agadirin rantaa kohtaan eivät myöskään olleet korkealla. Ja hyvä näin, sillä muuten olisin pettynyt isosti.

Tiesin, ettei Agadirissa ole valkeaa rantahiekkaa eikä turkoosia merta. Kuviakin olin rannasta katsonut jo kotona monen monta. Ajattelin, että rantoja on paljon erilaisia ja AINA olen kaikista omalla tavallaan pitänyt. Ajattelin, että kyllä tästäkin sitten paikan päällä. Koska rakastan merta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olin väärässä. Agadirin ranta on ainoa käymäni ranta, josta en pitänyt sitten yhtään. Ei iskenyt tippaakaan. Enkä oikein osaa sanoa miksi. Ehkä se johtui roskista hiekassa, paikoitellen näkyneistä rumista ja rähjäisistä aurinkovarjoista, hieman epäsiististä yleisilmeestä. Tai siitä, että olen tottunut liian hyvään.

Mutta kuvissahan tämä näyttää ihan ok:lta kyllä.

AGADIRIN RANTAKATU

Agadirin rannan ja hotellien välissä kulkee pitkä ja leveä rantakatu. Katu on siisti ja ihan nättikin, ja sen elämää seuratessa näkee turistien lisäksi paljon myös paikallista väkeä. Ravintoloita ja kahviloita löytyy myös, mutta mikään ei näyttänyt niin kivalta, että meidät olisi alas istumaan saanut.

Rantakatu on sinänsä kiva paikka päiväkävelylle tai auringonlaskun ihailuun, mutta lukuisat kaupustelijat hieman pilaavat tunnelmaa. Positiivista kylläkin se, että hyvin usein riitti, kun kerran sanoi nätisti ’no thank you’. Mutta tiedä, että kaupustelijoita riittää ja ei kiitokset saa heittää vähintäänkin kymmenen metrin välein.

AGADIRIN MARINA

Kävelykadun toisesta päästä löytyy kaunis Agadir Marina. Me reippailimme tänne yhtenä aamupäivänä ja saimme näin hyvän kuuden kilometrin päiväkävelyn.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten tuossa jo mainitsinkin, Marina on todella kaunis ja paikoitellen se muistuttaa jopa jotakin Välimerellistä huvivenesatamaa. Marinasta löytyy muutamia kauppoja ja ravintoloita, mutta suoraan sanottuna ei sitten kuitenkaan mitään ihmeellistä. Näin päiväaikaan Marina oli myös todella hiljainen eikä muita ihmisiä kovinkaan paljoa näkynyt.

Nätti paikka siis, mutta missä kaikki ihmiset, meno ja meininki? Ehkä me vaan olimme liikenteessä hieman liian aikaisin..?

OSTOKSET JA SOUK EL HAD

Jos Agadir ei kohteena ihan vakuuttanut, niin ostosten suhteen sen sijaan olin tyytyväinen.

Turisteille suunnattuja kauppoja Agadirin rannan tuntumasta löytyy ainakin vastapäätä meidän hotelli Riu Tikida Palacea sekä kävelykadun varrelta pienestä Souk Tafoukt’ista. Itse löysin näistä jälkimmäisestä kivan pienen nahkaisen laukun ja kaveri hienot nahkasandaalit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ihan kunnon shoppailua varten kannattaa kuitenkin unohtaa turistikaupat ja hurauttaa taksilla kaupungille kuuluisaan Souk el Hadiin. Meillä taksimatka kustansi viisi euroa suuntaansa eli ei siis paha.

Souk el Had on yksi Marokon suurimmista soukeista: pinta-alaa löytyy yli 13 hehtaaria, myyntipisteitä huikeat 3000! Ulkonäöllisesti paikka ei varsinaisesti silmää hivele, mutta tätä ei kannata säikähtää. Rohkeasti sekaan vaan! Ehkä kannattaa hoitaa asiat kuitenkin sellaisella aikataululla, että vessaa ei täällä tarvitse käyttää. Ei meinaan näyttänyt siltä, että itse olisin ihan äkkiä mennyt…

Ostettavaa Souk el Hadista löytyy melkeinpä kaikkea mahdollista elintarvikkeista elektroniikkaan. On vaatteita ja leluja, mausteita ja mattoja. Ja todella paljon muutakin.

Meitä itseämme kiinnosti erityisesti erilaiset nahkatuotteet ja niinpä kolusimme pääosin näitä liikkeitä. Mies osti itselleen nahkaisen vyön ja sandaalit, me saimme kaverin kanssa hankittua kotiin kauniit pouffit. Ja hamam pyyhkeet. Paljon oli myös hienoja laukkuja, mutta tällä kertaa sitä omaan tarpeeseen sopivaa ei löytynyt.

Tinkimisestä en ole pitänyt koskaan, en sitten yhtään. Täällä, kuin myös muissakin kaupoissa, se on pakollista, koska millään tuotteilla ei ole varsinaisia hintoja. Ja täällä jos missä, se myös todellakin kannattaa. Me saimme tingittyä kaikissa paikoissa hinnat nejäsosaan myyjän ensiksi ehdottamasta. Hienoista pouffeista maksoimme 35 euroa/kpl, hamam pyyhkeistä kympin. Olen tyytyväinen!

Paljon muuta kerrottavaa ei sitten taida oikein ollakaan… Paitsi se, että talvella Agadirissakin sää on ajoittain viileämpi, joten pitkähihaiselle on todennäköisesti tarvetta ainakin aamuisin ja iltaisin. Meidän kohdalle sattui muutenkin hieman viileämpi viikko ja öisin lämpötila oli vain noin 10 astetta. Mikä siis tarkoitti myös kylmiä aamuja ja iltoja. Päivisin lämpöä oli noin 20 astetta ja auringossa tarkeni hyvin, mutta kuuma ei päässyt tulemaan missään vaiheessa. Meille lämmitetty uima-allas oli ehdoton vaatimus ja suosittelen muillekin, jos uimisesta tykkää.

Yleisellä tasolla kuvaisin Agadiria matkakohteena sanalla mitäänsanomaton. Kun ei vaan ole oikein mitään sen kummempaa sanottavaa. Koska odotukset eivät olleet korkealla, ei mikään aiheuttanut varsinaisia pettymyksiäkään. Kehua en voi muuta kuin meidän hotellia. Itseni on kovin vaikea saada kiinni siitä, miksi Agadir on joskus ollut suurikin suosikki suomalaisten matkaajien keskuudessa. En keksi tälle ainuttakaan syytä. Enkä kyllä voi kohdetta kellekään sen kummemmin suositella. Kanarialla olen käynyt lähes 30 vuotta sitten, mutta jos näiden välillä pitäisi valita, annan ääneni kirkkaasti ensimmäiselle vaihtoehdolle.

Edellisestä huolimatta, olen kuitenkin tyytyväinen, että täälläkin pääsin käymään. Hotellista tykkäsin paljon, meillä oli kiva viikko kavereiden kanssa ja nythän se on tämäkin sitten nähty!

Tarkemmin tuosta meidän hotellista pääset lukemaan postauksesta:

Riu Tikida Palace Agadir – all inclusive lomalla Marokossa

*****

 

Pysy jatkossakin mukana matkassa ja ota seurantaan blogin somekanavat
Facebook I Instagram

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Piyya sunnuntai, 5 tammikuun, 2020 at 18:18

  Kuinka tulikaan mieleen oma Marokon loma Agadirissa neljä vai viisi vuotta sitten. Hyvin samanlaiset fiilikset oli minullakin ja pitänytkin siitä kirjoittaa juttua mutta on jäänyt. Tosin asiat on edelleen samat 😊
  Agadirin paremmissa hotelleissa ei kyllä ole valitettavaa, viikko menee kuin siivillä.

  • Reply Sanna I Tuntematon turisti maanantai, 6 tammikuun, 2020 at 18:11

   Kiva kuulla, että muillakin on samankaltaisia ajatuksia… aina välillä kun sitä miettii, että jäikö itseltä vaan tajuamatta jotain 🙂 Ja samaa mieltä hotellielämästä, loistavasti viikko viihdyttiin! 🙂

 • Reply Sani maanantai, 6 tammikuun, 2020 at 10:39

  Eikös tuolta olisi helposti päässyt käymään Marrakechissa ja Essaouirassa?? En nyt oikein ymmärrä, että kärvistellään sellaisessa paikassa koko viikko, josta ei tykätä, kun ihan lähellä olisi upeita päivän-kahden reissun kohteita🤔.

  • Reply Sanna I Tuntematon turisti maanantai, 6 tammikuun, 2020 at 18:19

   Vaikka Agadir kohteena ei innostanut, niin ei me tuolla toki kärvistelty 🙂 Kuten todettu, niin tälle reissulle lähdettiin hotelli edellä ja siihen olimme todella tyytyväisiä, ja matka vastasi tarkoitustaan. Marrakechissa olisi ollut ihan mukava piipahtaa, mutta 3 tuntia bussissa suuntaansa ei tällä kertaa innostanut. 🙂

  Leave a Reply