Suomen suurin matkablogiyhteisö
Koiramatkat Kotimaa

Kalajoen Hiekkasärkät – ihanat kesäpäivät kuin ulkomailla!

sunnuntai, 3 helmikuun, 2019

Kun mittari näyttää kolmeakymppiä ties monetta päivää peräjälkeen, ulkona on tuskaisen kuuma, koirat nääntyvät jo parin minuutin ulkoilun jälkeen ja kotonakin pystyy oleskelemaan vain pohjakerroksen takkahuoneessa, on suunta sisämaasta otettava ehdottomasti kohti rannikkoa. Meren rannalle olemme kesälomilla toki muutenkin kotimaanreissuilla pääsääntöisesti päätyneet, mutta viime kesänä jos milloin, raikkaalle merituulelle todellakin oli TARVE.

Kotimaanmatkojen viime tippaan varaaminen on meille jo varsin tyypillistä, enkä siten ollut yllättynyt, ettei parin viikon varoitusajalla mistään runsauden pulasta pääse nauttimaan. Etenkään kun matkassa on neljän aikuisen lisäksi neljä koiraa. Viime kesän helteillä myös ilmalämpöpumppu oli majoituksen varustelussa ehdoton, mikä toi vielä oman lisähaasteensa majapaikan etsintään.

Kun sopivaa vaihtoehtoa majoituksen suhteen ei lähempää löytynyt, päädyimme me sitten lopulta lähes 500 kilometrin päähän aina Perämeren rannikolle saakka, ihanille Kalajoen hiekkasärkille.

Koska matka oli ihan kiitettävän pitkä, päädyimme me viipymään Kalajoella neljän yön ajan. Ihan joka toinen päivä kun ei moista matkaa ajaakaan viitsitty. Ja jälleen kerran voin sanoa, että tämä oli yksi parhaista päätöksistä ikinä!

Vaikka lämpötila huiteli Kalajoellakin kolmenkympin kieppeillä, ei ilma ollut yhtään niin tukala kuin kotona ja täällä lämmöstä pystyi myös nauttimaan. Ja mikäs se näissä puitteissa oli nauttiessa, ihan kuin ulkomailla olisi oltu!

*****

Päivisin jätimme koirat vuokramökkiin ilmalämpöpumpun viilentämään ilmaan lepäämään ja suuntasimme ihmisten voimin rantaelämästä nauttimaan.

Tilaa Kalajoen rannoilla riitti hyvin ja merivesikin oli paikoin ihan siedettävän lämpöistä pienille pulahduksille.

Ranta Kalajoella on hyvin matala, ja hyvin pitkälle saakka. Ilman kuumuudesta johtuen rannalla olikin miellyttävämpi kävellä paikasta toiseen meren puolella!

Ihan parasta oli tehdä kävelyretki myös merellä kauempana oleville hiekkasärkille.

Ei muuta kuin kamat kantoon ja suunta merelle kohti horisonttia. Kävellen! Hih!

Aika kauas varsinaisesta rannasta päästiin!

Iltaisin koiratkin pääsivät mukaan rantapiknikille.

Meidän omat pikku rantaleijonat!

Ja Havannan tytöt matkassa tietysti mukana myös.

Kuten edellisistä kuvista voi jo nähdäkin, olivat auringonlaskut täällä huiman hienoja.

Viimeistä iltaa lukuun ottamatta, me viihdyimme rannalla siis myös iltaisin pitkän tovin. Koirat ja kylmälaukut matkassa istuimme rantahiekalla lämpimässä kesäillassa tästä upeasta näytöksestä nauttimassa.

Ja miten upeita kuvia täältä saikaan! Kuka arvais ihan heti näistäkään, että Suomessa ollaan?

Ihanan reissun kruunasi vielä viimeisen päivän ravintola illallinen (muina päivinä kokkailimme mökissä) Pihvituvassa, jossa ruoka oli todellakin suussasulavaa.

Aikaisemmassa postauksessani ravintolasta ehdin jo julistaa täällä syömäni pippuripihvin parhaaksi tähän mennessä. Suosittelen siis sullekin!

Tuon aiemman postauksen pääset lukemaan tästä

Ainoa miinus koko reissussa oli meidän majoitus, jossa tosiaan oli sitten se ilmalämpöpumppu. Tämä pumppu päätti myös mennä epäkuntoon heti ensimmäisenä päivänä ja lorotti kaikki vedet mökkiin sisälle. Koska me emme tietenkään voineet jättää koiria kuumaan mökkiin ilman toimivaa pumppua, mutta emme myöskään ottaa heitä päivällä mukaan rannalle, meni meillä sitten parina ensimmäisenä päivänä tunti jos toinenkin huoltomiehen odotteluun. Ei ihan paras lomafiilis näinä hetkinä.

Lopulta pumppu tuli kuntoon parin huoltoyrityksen jälkeen, mutta pakko on sanoa, että hieman ikävä maku tästä useamman tunnin menetetystä loma-ajasta jäi. Asialle ei tietenkään mitään mahtanut ja pumppu oli kuntoon saatava, mutta otti päähän silti, kun samaan aikaan ulkona Suomen kesä pisti parastaan. Myöskään mitään hyvitystä emme vuokrahinnasta Keskusvaraamolta saaneet, vaikka asian toki puheeksi otimme. Me kun olimme nimenomaan maksaneet mökistä, jossa on ilmalämpöpumppu ja tulleet viettämään lomaa rannalle, emme itse mökkiin sisälle huoltomiestä odottamaan. Tason suhteen mökki jätti muutenkin toivomisen varaa ja siksi emme Kalajoelta majoitussuositusta voi tällä kertaa antaa.

Mutta tämä ei tietenkään ole itse Kalajoen vika.

*****

Aina välillä sitä harhautuu itsekin ajattelemaan, että kotimaan matkoilla ei voisi kokea samanlaisia elämyksiä kuin ulkomailla. Ja kuinka väärässä sitä monesti onkaan.

Kolme huikeaa kesäpäivää pelkkää rantaelämää. Suomessa. Huippua.

Rannalla oli tilaa, ja yllin kyllin hiekkaa, pari palmua olisi toki kelvannut somisteeksi! Matalassa rantavedessä oli ihanaa istuskella ”allasbaarissa” ja välillä pulahtaa viilentävään veteen hieman syvemmälle. Merikierros hiekkasärkältä toiselle oli niiiiiiiin kivaa eikä vastaavaa ihan heti pääse muualla kokemaan. Iltaisin saimme ihailla toinen toistaan upeampia auringonlaskuja, joille saa jo ihan tosissaan hakea kilpailijaa ulkomailtakin. Ja sitten vielä ihan loistavaa ravintolaruokaakin loman päätteeksi. (Eikä sillä, että meidän omissa kokkailuissakaan mitään vikaa olisi ollut. Ihan loistavia olivat nekin!)

Jälleen kerran kaikkein parasta oli tietysti se, että tämän rantaloman ajaksi koiria ei tarvinnut viedä hoitoon vaan kaikki tyypit pääsivät mukaan matkaan.

Sen vaan sanon, että menkää ihmiset Kalajoelle. Koirien kanssa tai ilman. Sanonta kai kuuluu, että Hanko on Suomen ”etelä”, mutta minä kyllä väitän, että ainakin viime kesänä se oli juurikin täällä, ihanalla Kalajoella.

*****

Pysy mukana matkassa
Facebook I Instagram I Twitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply