Saksa

10 vinkkiä monipuoliseen Müncheniin

sunnuntai, lokakuu 22, 2017

En liene ainoa, jolle Münchenistä tulee ensimmäisenä mieleen olut. Ja toki se hyvin suurta roolia kaupungin kulttuurissa ja turismissa näytteleekin. Ja kyllä – matkustin itsekin kaupunkiin osin sen(kin) houkuttelemana! Eikä sitä toki tästäkään postauksesta pois pidä jättää. Mutta on se München paljon muutakin. Todella paljon muutakin. Meidät tämä varsin elegantti kaupunki onnistui hurmaamaan ja nousi heittämällä omien suosikkieni joukkoon. Ehkäpä sinäkin suuntaat seuraavaksi tänne? Jos näin on, poimi tästä mukaan muutama vinkki tähän todellakin monipuoliseen kaupunkiin!

Ja oluestahan me toki aloitetaan, mutta jos se ei juuri sinua kiinnosta, niin rullaa silti alaspäin, koska paljon muutakin on luvassa!
 

1. TUTUSTU KAUPUNGIN OLUTKULTTUURIIN

Kuten tuossa heti alkuun tuli todettua, on München tunnettu etenkin olutkaupunkina. Täällä ei olutravintolat, pubit ja biergartenit ihan äkkiä kesken lopu! Ja saksalainen olut se vasta hyvää onkin! Omalla kohdalla se ainakin voitti suomalaiset mennen tullen ja ihastuin ikihyviksi!

Vieraile Hofbräuhausissa – yhdessä maailman kuuluisimmista pubeista, juo oluiden shamppanjaa Augustinerbräussa ja aisti ihanaa baijerilaistunnelmaa kaupungin oluthuoneissa. Tilaa litran tuoppi biergartenissa ja yllätty, miten helposti senkin saa juotua! Ja Saksassa kun ollaan, ota vielä kylkeen brezel. Sopii oluen kanssa kuin nenä päähän!

Lue lisää: Münchenin olutravintolat – 3 vinkkiä janoiselle turistille.


 

2. SYÖ HYVIN

Ja jottei homma pelkäksi juomiseksi mene, kannattaa välillä syödä hyvin! Saksalaisesta ruuasta tullee monelle ensimmäisenä mieleen bratwursti ja muut makkarat. Ja toki me niitäkin kokeiltiin. Itse en niiden ystävä ole niin paljon kuin mies, mutta ei ne toki huonojakaan ole. Itsellä suurimmat odotukset matkan suhteen olivat kokonaiset possun potkat ja muut liharuuat. Wieninleikkeitä tuli syötyä kahteenkin kertaan, potka jäi hulppean kokonsa vuoksi yhteen. Mutta hyvää oli!

Ravintoloita kaupungista löytyy joka lähtöön, joten varmasti jokaiselle oman maun mukaisia löytyy. Ja unohtaa ei pidä myöskään niitä kuuluisia kebabjeja. Me haimme omamme hotellin läheisestä kioskista ja täytyy sanoa, että oli todellakin paras ikinä!


 

3. ISTU TERASSILLE JA KATSELE KAUPUNGIN MENOA

Isojen oluttupien ja muiden sisätiloihin keskittyneiden ravintoloiden lisäksi München on tulvillaan kivoja terasseja. Ja mikäs sen parempi paikka lepuuttaa kävelystä väsyneitä jalkoja!

Istu siis alas, tilaa vaihteeksi vaikka lasi viiniä ja katsele kaupungin menoa. Vedä syvään henkeä – ja fiilistele lomaa! Niin parasta!


 

4. NÄE MARIENPLATZ

Yksi loistava paikka istahtaa alas terassille vilinää katselemaan on Marienplatz – aukio, joka on koko kaupungin sydän. Ja yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Aukiolla maisemaa hallitsee upea Neues Rathaus, reilusti yli 100 vuotta vanha uusgoottilainen raatihuone. Vaikuttava rakennus, joka todellakin kannattaa nähdä!


 

 5. SHOP TILL YOU DROP!

Marienplatzin laidalta alkaa kaupungin suosituin kävelyalue – ja sen varrelta löytyvät kaupungin merkittävimmät ostosalueet. Täältä löytyvät niin eurooppalaiset ketjumyymälät kuin tavaratalotkin, ja olen lukenut, että täällä käydään minuutissa eniten vähittäiskauppaa koko Saksan alueella! Hui!

Kauppoja täällä siis riitti, ja joka lähtöön. Jos shoppailu innostaa, niin ei kun tänne vaan! Itse iloitsin etenkin reilulla 70 eurolla ostamastani isosta nahkaisesta käsilaukusta, johon sai vielä kahden vuoden takuunkin. Se tosin on voimassa vain Saksassa, mutta siis jos laukku kahden vuoden sisään hajoaa, on mulla ainakin hyvä syy tulla tänne uudelleen..!

Kävelykadun pienistä kojuista löytyvät lisäksi matkamuistot kotiin viemisiksi.


 

6. TEE PÄIVÄKÄVELY ISAR -JOEN VARRELLA.

Tässä kohdin vinkkejä siirryttään hieman loitommalle kaupungin keskustasta ja vihreämpiin maisemiin.

Isar on joki, joka virtaa Münchenin läpi ja etenkin kesäaikaan sen rannat ovat kaupunkilaisille tärkeää virkistysaluetta. Auringon helliessä kymmenet tuhannet kaupunkilaiset hakeutuvat sen rannoille niin uimaan, urheilemaan kuin grillaamaankin. Sen varrelta löytyy myös useita nähtävyyksiä, kuten kuuluisa Deutsches Museum.

Me päädyimme joen rantaan kävelylle aivan sattumalta. Koska eksyimme. Ei voi kieltää, etteikö allekirjoittaneella olisi tässä kohdin pienessä kiukussa pitelemistä ollut… mutta ainakin maisema oli enemmän kuin kohdillaan! Niin oli nättiä että!

Sulle suosittelen päiväkävelyä kuitenkin hieman suunnitelmallisemmin. Se kun lienee paljon mukavampaa niin, ettei ensin ole kävellyt kilometri tolkulla väärään suuntaan ja jalkojen huutaessa väsymystä..! Mutta joka tapauksessa, näillekin nurkille kannattaa ehdottomasti poiketa. Ihana vesistö keskellä suurkaupunkia!


 

7. JATKA MATKAA ENGLISCHER GARTENIIN JA IHMETTELE KAUPUNKISURFFAREITA

Isar -joen rannalta hieman sivuun löytyy Englischer Garten, joka on koko Saksan suurin kaupunkipuisto. Puiston koosta kertonee jotain sekin, että se on suurempi kuin New Yorkin Central Park.

Isar -joen rantojen tavoin myös Englischer Garten toimii kaupunkilaisten virkistyspaikkana. Me näimme aurinkoisena päivänä ihmisiä mm. uimassa, pyöräilemässä, lenkkeilemässä, aurinkoa ottamassa ja muuten vain istuskelemassa.

Yksi puiston suurimmista vetonauloista on surffarit, jotka lähes henkeään uhmaten surffaavat puistossa virtaavan Eisbachin aalloilla. Täällä näet surffareita niin päivällä kuin yölläkin, ja kesällä kuin talvellakin. Huikeaa hommaa! Jännittävää, mutta niin viihdyttävää!

Juurikin tuosta aiemmin mainitusta eksymisestä ja jalkojen totaalisesta väsymisestä johtuen meidän visiittimme puistossa jäi tällä kertaa melko lyhyeksi. Ensi kerralla tulemme ehdottomasti paremmalla ajalla. Ja suosittelen sullekin!

Lue lisää: Münchenin hurjapäiset kaupunkisurffarit.

 

8. VIERAILE OLYMPIAPUISTOSSA

Englischer Gartenin lisäksi kaupungista löytyy toinenkin puisto, joka ehdottomasti kannattaa nähdä. Ja sehän on tietysti kuuluisa Olympiapark eli vuoden 1972 kesäolympialaisiin rakennettu Olympiapuisto. Me hengailimme täällä hyvän tovin ennen Olympiahallissa ollutta KISS:in keikkaa ja biergartenissakin ehdimme hyvin istahtaa.

Itse Olympiastadionin lisäksi puistosta löytyy liuta muutakin nähtävää ja koettavaa. Urheiluhallien ja -areenojen lisäksi täältä löytyy ainakin itse puisto tekojärvineen, suuri biergarten ja merimaailma. Vedessä viihytvät voivat pulahtaa Euroopan suurimman vesimaailman uima-altaisiin.

Parhaan näköalan paikkaan saa 290 metriä korkeasta Olympiatornista, josta hyvällä säällä näkee aina Alpeille asti. Maisemia tornista voi ihailla vaikkapa sen ravintolassa samalla illallistaen!

Ja löytyypä puistosta myös Walk of Stars – eli liuta betonilaattoja, joihin Olympiapuistossa tavalla tai toisella ansioituneet julkkikset ovat saaneet kämmenensä ikuistaa. Me bongasimme laatoista Suomen oman Sunrise Avenuen!

Tuosta keikasta johtuen mulla ei ollut kameraa mukana, mutta onneksi sentään kännykällä tuli muutama kuva napattua.


 

9. BMW WELT AUTOFANEILLE

Nyt tunnustan heti kärkeen, että tämä kohde ei ollut mun juttu. Mutta niinhän se on, että aina ei matkoilla voi tehdä kaikkea pelkästään oman mielen mukaan vaan toki kanssamatkustajilla on ihan samanlaiset äänioikeudet. Tai ainakin melkein, hih! Kun mies kovasti halusi BMW Weltiin mennä, niin tokihan me sitten mentiin!

BMW Welt löytyy ihan Olympiapuiston kupeesta, joten siinä mielessä ne on kätevää käydä samana päivänä. Bemarit on täällä jaettu kahteen eri rakennukseen, joista toisesta löytyy uusien autojen näyttely ja toisesta museo. Niille, joita autot, ja etenkin bemarit kiinnostaa, on paikka varmasti näkemisen arvoinen!

Ja niin se vaan minäkin selvisin visiitistä hengissä vaikka en niin innoissani ollutkaan! Parasta kaikessa oli maailman söpöimmän, vanhan keltaisen bemarin näkeminen! Eikä paljoa haitannut upouuden avoautonkaan puikoissa piipahtaminen! Ihan vaan ei matkakassa sen ostamiseen venynyt..!


 

10. TEE PÄIVÄRETKI KAUPUNGIN ULKOPUOLELLE

Niin kiva kuin München itsessäänkin kaupunkina on, tekee siitä vieläkin paremman matkakohteen se, että sen lähistöllä on todella monta mielenkiintoista päiväretkikohdetta. On satulinna, on Alpit, on keskitysleiri. On upea Salzburg Itävallan puolella. Ja niin paljon kaikkea muuta.

Me valitsimme tällä kertaa kohteeksemme edellisistä ensimmäisen eli Neuschwansteinin linnan, jonka sanotaan toimineen Prinsessa Ruususen linnan esikuvana. Tämä linna on jo pitkään ollut haaveissa nähdä, ja kun matka Müncheniin varattiin, oli saman tien selvää, että tänne me mennään myös!

Neuschwansteinin linna sijaitsee Schwangaun kylässä, parin tunnin junamatkan päässä Münchenistä. Perille pääsee mukavasti omatoimisesti junalla ja visiitti linnalle on helposti toteutettavissa päivässä. Maisema täällä oli juuri niin upea kuin odotinkin ja sääkin pisti parastaan. Samalla pääsimme ihastelemaan muutoinkin upeita vuoristomaisemia! Ihan huikea paikka, ja päivä! Suosittelen lämmöllä, jos linna sunkin bucket listiltä löytyy!

Lue lisää: Neuschwansteinin linna – satumainen päiväretki Münchenistä.

Tässä sitä onkin vinkki poikineen! Toivottavasti jaksoitte lukea loppuun saakka! Hyvää ruokaa ja juomaa, nähtävyyksiä, shoppailua, puistoja, autoja, olympiahistoriaa, satulinna… Ehkäpä yhdytte muhun tuon ajatuksen kanssa, että München todellakin on monipuolinen.

Ja paljonhan meiltäkin vielä näkemättä jäi, joten innolla odotan kyllä jo uutta matkaa kaupunkiin! Sitä silmällä pitäen olisi kiva kuulla teidän muidenkin vinkkejä ja ylipäätään kokemuksia kaupungista!

*****

P.S. Jos haluat jatkossa seurata reissujamme reaaliajassa ja saada tiedon uusista postauksista aina tuoreeltaan, kannattaa seurantaan klikkailla tästä blogin Facebook -sivu!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Katriina sunnuntai, lokakuu 22, 2017 at 20:53

    Münchenissä on herkkusuille yksi ehdottoman tärkeä käyntipaikka, jota ei saa jättää käymättä. Sitten kun Hofbräuhausin remuaminen ja Marienplatz on nähty, ja possun potkat ynnä muut rustiikkiset ruoat on maisteltu, kannattaa kävellä muutama minuutti herkttelijan paratiisiin legendääriselle Viktualienmarktille (350m Marienplatzilta, 500 m Hofbräuhausilta). Viktualienmarkt on 2 ha:n kokoinen elintarviketori, mistä löytää herkkua jos minkälaista, mutta myös ruokapaikkoja ja oluttupia. Nimi on johdettu latinalaisesta ruokaa tarkoittavasta sanasta. Kaupat ovat auki joka arkipäivä klo 7 – 20. Viktualienmarkt on UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa. Viktualienmarkt näyttää olevan suomlaisille Münchenin kävijöille jokseenkin tuntematon ja englanninkielinen Wikipediakin on aika harvasanainen tältä kohdalta., mutta google maps street view´istä löytää ensivaikutelman paikasta.

    • Reply Sanna I Tuntematon turisti lauantai, lokakuu 28, 2017 at 10:22

      Kiitos paljon vinkistä Katriina! 🙂 Ja pahoittelut, että vastaukseni viipyi… Me piipahdimme tuolla alueen laidalla, mutta sen tarkempaan tutkimiseen meillä ei tällä kertaa aika riittänyt. Paikka näytti kyllä kivalta ja ensi kerralla ehdottomasti tutustumme tarkemmin! 🙂

    Leave a Reply