Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Matkustusilmoitus – viesti, joka voi pelastaa henkesi

sunnuntai, 14 toukokuun, 2017

Tein tänään matkustusilmoituksen. Myönnän, vasta ensimmäistä kertaa. Aikaa ilmoituksen tekemiseen meni alle 10 minuuttia. Sanoisin, että melko pieni vaiva siihen nähden, että ääritapauksessa tämä voi pelastaa henkeni.

Koska uskon, ettei tämä palvelu ole vielä ihan kaikille tuttu, päätin kirjoittaa pienen jutun tänne blogiinkin.

MIKÄ IHMEEN MATKUSTUSILMOITUS?

Matkustusilmoitus on ulkoministeriön palvelu, ja se on tarkoitettu ihan kaikille ulkomaille matkustaville. Matkustusilmoituksen tekemällä ilmoitat minne matkustat ja milloin, sekä omat yhteystietosi matkan aikana. Jos matkakohteessasi sattuisi matkasi aikana hätä- tai kriisitilanne, voi ulkoministeriö auttaa juuri sinua esimerkiksi tietoa, ohjeita ja varoituksia antamalla.

”Yleensä kun saamme ulkoministeriössä tiedon, että tilanne on päällä,
yksi ensimmäisistä toimenpiteistä on tarkistaa matkustusilmoituksen tehneet
ja pyrkiä välittämään sitä kautta tietoa ihmisille.”

-Juha Savolainen, konsuliyksikön päälikkö, ulkoministeriö.
(Lähde: YLEN:n uutiset 22.4.2017; Matkoista ilmoittamisessa jyrkkä kasvu.)

KANNATTAAKO MATKUSTUSILMOITUS TEHDÄ?

Vuonna 2016 järjestelmää käytettiin 65 kriisitilanteessa ja tänäkin vuonna varmasti jo useamman kerran. Kriisitilanteista Suomea maantieteellisesti lähinpänä ovat olleet Pietarin metroisku ja Tukholman isku, jossa väkjoukkoon ajettiin kuorma-autolla. Ilmoitusjärjestelmän kautta ministeriö välitti esimerkiksi Tukholmassa olleille suomalaisille ensitietoa tapahtuneesta, ja myöhemmin tärkeää tietoa mm. julkiseen liikenteeseen ja puhelinverkon toimintaan liittyen. Matkustusilmoituksia tehdään herkemmin kaukomaille matkatessa, mutta kuten nämä valitettavat esimerkit osoittavat, kannattaa ilmoitus tehdä aina. Ja vaikka menisi ”vain Tukholmaan”. Tai Tallinnaan. Pahimmassa- tai parhaimmassa tapauksessa, järjestelmän kautta saamasi tieto, voi pelastaa henkesi. Tämä vastannee otsikon kysymykseen.

Ulkoministeriö suosittaa ilmoituksen tekemistä ihan kaikille matkustajille. Erityisesti ilmoitus kannattaa tehdä silloin, kun lähtee omatoimimatkalle eikä apuna tarvittaessa ole matkanjärjestäjää. Ja hyvä on varmasti muistaa myös se, ettei kohteessa eteen tuleva kriisi liity välttämättä millään tavalla terrorismiin tai muuhunkaan ihmisten toimintaan, vaan myös esimerkiksi erilaiset luonnonilmiöt ja -katastrofit voivat sellaisen aiheuttaa. Se, että viime vuonna ministeriö käytti järjestelmää noinkin monessa tilanteessa, kuulostaa mun korvaan paljolta. Ja kertoo siis varmasti myös siitä, järjestelmän kautta ministeriö auttaa suomalaisia matkaajia monesti muulloinkin, kun vaan niissä tilanteissa, jota päätyvät lööppeihin saakka.

MITEN MATKUSTUSILMOITUKSEN VOI TEHDÄ?

Matkustusilmoituksen voi tehdä verkossa osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi tai sitten ihan vaan tekstiviestillä. Tarkemmat ohjeet löydät osoitteesta http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=49382&contentlan=1&culture=fi. Matkustusilmoituksen voi tehdä myös kesken matkan.

Yhdellä ilmoituksella voit ilmoittaa useita henkilöitä. Ja kuten tuossa alussa esiin jo tulikin, aikaa tähän menee vain hetki. Todellakin toivon, että tämän ilmoituksen tekemisestä ei koskaan tule olemaan mulle mitään iloa/apua. Sehän kun tarkoittaa sitä, että reissun aikana ei tapahtunut mitään sellaista, että järjestelmää olisi tarvittu. Ja silloinhan kaikki on hyvin. Mutta jos näin ei olisi, niin ainakin Suomen viranomaiset tietävät, että saatan olla avun tarpeessa. Ja jos heillä sitten on minulle tietoa annettavana, niin todellakin haluan sen saada.
 

LÄHTEET:

Ulkoasiainministeriö, www.matkustusilmoitus.fi, www.matkustusturvallisuus.fi, YLE:n uutiset: Matkoista ilmoittamisessa jyrkkä kasvu

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Timo sunnuntai, 14 toukokuun, 2017 at 18:49

  Hyvä levittää tietoa tuosta. Oon n viitisen vuotta tehnyt ton aina reissuista ja nyt Uudes Seelannis osoitti toimivuutensa: sen kautta sain aamulla tiedon, että yöllä oli ollut se marraskuun iso maanjäristys. Oltiin kyllä länsirannikolla ja löysäjousises campervanissä, joten nukuttiin koko homman ohi, vaikka leirintäalueen vetäjät meinas että heidän talonsa oli tärissyt yli minuutin…!

  • Reply Sanna I Tuntematon turisti maanantai, 15 toukokuun, 2017 at 08:57

   Oho, te ootte sitten nukkuneet todella sikeään! 🙂

   Kiitos paljon kommentista, mukavaa kuulla omakohtaisia kokemuksia tästä. 🙂

  Leave a Reply