Yleinen

Juomamatkat, snäkkäily, hyggeily ja muut – Olenko trendikäs matkailija? Entä sinä?

perjantai, huhtikuu 28, 2017

Viikonloppuna työhuonetta siivotessani käteeni sattui matkatoimisto TUI:n lehdistötiedote, jonka tammikuussa poimin mukaan Matkamessujen lehdistökeskuksesta. Otsikkona tiedotteessa on Matkailun trendit 2017, ja nytpä en vaan voinut vastustaa kiusausta tehdä leikkimielistä postausta siitä, olenko minä trendikäs matkailija? Jotta jonkunlaiseen lopputulemaan on helpompi päästä, päätin myös antaa itselleni trendipisteitä. Kunkin trendin kohdalla maksimipisteet ovat viisi, minimi on tietenkin 0. (Pidätin myös oikeuden antaa itselleni pisteet aivan mielivaltaisesti eikä testin tuloksesta ole valitusoikeutta.) Ja sitten mennään – jos haluut tulla mukaan testiin, niin anna ihmeessä samalla pisteet myös itselles!

*Kaikki trendit ja niiden kuvaukset ovat siis osin mukailtuja lainauksia matkatoimisto TUI:n lehdistötiedotteesta tammikuulta 2017. Netistäkin se löytyy täältä. Omat ajatukseni olen kirjoittanut kursiivilla. 
 
1. EKOLOGISEMPI LENTOMATKAILU

”Lentoliikenne muodostaa 80 % pakettimatkan hiilijalanjäljestä. Jos matkustamisen ympäristövaikutuksiin halutaan puuttua, on tärkeää kehittää lentämistä hiilitehokkaammaksi.”

Koneiden kehittämisestä en sen kummemmin ymmärrä, joten mietin tässä hetken lentämistä yleensä sekä omaa lentokäyttäytymistäni. Vaikka pakettimatkat eivät suuren yleisön mielestä todellakaan ole mitenkään mediaseksikkäitä ja niillä käymistä saatetaan jopa nolona puolustella, on niissä kuitenkin ainakin yksi etu ylitse muiden. Ja sehän on juuri tuo ekologisuus. Pakettimatkojen lomalennothan ovat pääsääntöisesti suoria, ja kun samaan purkkiin survotaan turisteja istumaan melkein sylikkäin, on hiilijalanjälki matkustajaa kohden varmasti pienempi kuin reittilennoilla. Me teemme matkoistamme karkeasti puolet lomalennoilla. Siksi annan itselleni trendipisteitäkin puolet maksimista.

Pisteet: 2,5/5

Aihetta sivuavaa pohdintaa blogissa myös postauksessa Pakettimatka vai omatoimimatka – miksei molemmat?
 
2. SNACKING

”Snacking-matkailu eli halu napsia matkan aikana paljon erilaisia elämyksiä, on yhä suositumpaa. Samaan lomaan voidaan yhdistää useampikin kohde.”

Tunnistan tästä kyllä itseni täysin. Vaikka joskus on toki paikallaan ihan kunnon lepolomakin, niin kyllä sitä vaan huomaa useimmiten halajavansa samallekin matkalle useamman paikan, jossa käydä. Ja juurikin noita erilaisia elämyksiä. Kun kuitenkin suhteellisen harvoin reissuun pääsee, on siitä otettava kaikki irti!

Pisteet: 4/5
 
Yksi erittäin hyvä esimerkki snacking-matkasta on viime vuotinen Kroatian matkamme, jolloin ehdimme viikossa nähdä ja tehdä vaikka mitä. Lisää voit lukea vaikkapa postauksesta Kesän suosikki – upea, monipuolinen Kroatia.
 
3. KELLUVAT KAUPUNGIT

”Vaikka Suomessa valmistetaan upeita luksusristeilijöitä maailman vesille, harva suomalainen on vielä käynyt risteilemässä Itämerta kauempana. Tämä on muuttumassa, sillä erityisesti Välimeren risteilyjen kiinnostus kasvaa kovaa vauhtia. Risteilijät ovat kuin kelluvia kaupunkeja, joissa on kaikki palvelut laajasta ravintolavalikoimasta vesipuistoihin ja koripallokenttiin.”

Voi kyllä, risteilyt! <3 <3 Me olemme ehtineet vasta kahdelle risteilylle, joten mitään sen erityisempiä konkareita me emme ole, mutta sitten taas toisaalta emme ihan noviisejakaan. Risteilyihin olemme todella tykästyneet, kuin onneksi myös rakkaat reissukaverimmekin. Tälläkin hetkellä haaveilen useammastakin reitistä ja todellakin toivon, että seuraavalle risteilylle olisi mahdollisuus lähteä jo ihan lähivuosina. Ja todellakin, suosittelen lämmöllä kokeilemaan ainakin kerran! Ja risteilyhän sopii myös mitä parhaiten tuohon snacking konseptiin, sillä risteilyllä jos missä on samaan lomaan helppo yhdistää kohde jos toinenkin. 

Pisteet: 3,5/5
 
Jos vielä emmit, niin ehdottomasti kannattaa lukea myös tämä: 7 hyvää syytä lähteä Karibian risteilylle
 

 
4. LOMAHYGGEILY

”Matkan suunnittelu on tärkeä osa lomaelämystä. On ihanaa sytytellä kotona kynttilöitä ja kaivautua vällyjen väliin haaveilemaan tulevasta lomasta.”

Niin samaa mieltä tästäkin! Kaikenlainen suunnittelu ja fiilistely on ihan parasta, ja tämän vaiheen kun hoitaa kunnolla, saa samasta reissusta iloa jo moneksi kuukaudeksi ennen lähtöäkin. Tai siis riippuu tietenkin siitä kuinka ajoissa lomansa tuppaa varaamaan… me olemme joskus varanneet matkan vuottakin ennen lähtöä! 

Pisteet: 5/5
 
5. HOTELLI ENNEN KOHDETTA

”Hotelli ohjaa yhä useammin lomakohdevalintaa. Monelle matkailijalle on tärkeämpää päästä mieluisaan, ”juuri minulle” konseptoituun hotelliin kuin tiettyyn matkakohteeseen.”

No tämänkin voin allekirjoittaa pääosin. Kaksi kertaa on matkalle tähän mennessä on lähdetty periaatteessa hotelli edellä. Toinen reissu oli Kap Verdelle, toinen Ras al Khaimahiin. Kummallakin kerralla tavoitteena oli viettä lepoloma lämmössä, hyvässä hotellissa. Ja kohtuu hintaan. Tämän saimme, ja varmasti menemme vastaaville reissuille tulevaisuudessakin.

Pisteet: 4/5

Tuosta Kap Verden reissusta voit lukea lisää postauksesta Hotelli Riu Touareg – viikko hiekkalinnan asukkaana.


 
6. HYVÄ OLO JA TERVEYS

”Yhä useampi matkailija tahtoo lomallakin pitää yllä kuntoaan ja vaalia terveellistä elämäntapaansa. Lomavalinnassa painavatkin entistä enemmän muun muassa hotellin tarjoamat hyvinvointipalvelut.”

Ööö, noloa, mutta tästä taitaa tulla pisteitä pyöreät nollat… ei mulla sitten muuta tähän.

Kyllä, pisteet: 0/5
 
7. KAUPUNKIMATKAT

”Moni matkustaja pyrkii lomallaan kustannustehokkuuteen, ja lyhyelle kaupunkilomalle voikin  lähteä myös pienellä budjetilla. Euroopan suurkaupungit, kuten Lontoo, Pariisi ja Praha kutsuvat viikonloppureissulle. Katumuotia, katuruokaa, katutaidetta… Kaikki katu-alkuinen on edelleen trendikästä – ja kohtuuhintaista.”

Kaupunkimatka on aina hyvä idea! Jostain syystä meillä puhtaasti perinteiset kaupunkilomat ovat viime vuosina jääneet vähiin, mutta ensi kuussa tähänkin tulee vihdoin korjaus. Saksa ja Munchen, we are coming! 

Pisteet: 3,5/5

 
8. JUOMAMATKAT

”Viinitilavierailuiden lisäksi hyvien oluiden, pienpanimoiden ja pubien metsästäminen ympäri maailmaa on suosittu matkailijoiden harrastus. Vuonna 2017 käsityönä tehdyt ja lähituotetut juomat kasvattavat suosiotaan entisestään ja tutustumisretket tislaamoihin ovat kysyttyjä.”

Käsi pystyyn, olen kiinnostunut! Vaikka ihan kaikenlaiset pubit ja baarit reissuilla aina kiinnostavatkin, en voi kuitenkaan sanoa, että olisin sanan tässä merkityksessä ollut koskaan varsinaisella juomamatkalla. (Muuten kyllä!) Mutta eiköhän tämäkin ainakin osittain korjaudu tuolla tulevalla Saksan reissulla! Ja ehdottomasti viinitilallekin vielä joskus. Toivottavasti pian!

Pisteet: 2/5


 
9. MÄÄRÄNPÄÄNÄ JUHLAT

”Tapahtumamatkat, esimerkiksi matkustaminen urheilu- ja musiikkitapahtumiin, ovat hyvin suosittuja. Vuonna 2017 suosiotaan kasvattavat myös juhlamatkat – esimerkiksi häitä, kihlajaisia tai syntymäpäiviä varten tehdyt ulkomaanmatkat.”

Jes, tästä taas pisteitä ropisee! Naimisiin mentiin Mauritiuksella vuonna 2007, kihloihin Roomassa 2006 ja tänä syksynä matkaamme unelmalomalle Malediiveille 10 -vuotishääpäivää juhlimaan. Tuleva Saksan matka on varattu musatapahtuman vuoksi, ja tehtiinhän me vasta mun synttärimatkakin. Annan täydet pisteet! 

Pisteet: 5/5
 
Millainen oli mun synttärimatka Ras al Khaimah’issa, se selviää postauksesta Hilton Ras al Khaimah Resort & Spa – juhlimassa kahden kesken.
 
10. JAKAMINEN JA SUOSITTELU

”Jaettu loma on paras loma! Käsitys matkailutuotteista ja -palveluista muodostetaan nykyään pitkälti sosiaalisessa mediassa, missä matkailijat jakavat kokemuksiaan ja suosituksiaan keskenään yli aika- ja paikkarajojen. Lomainspiraatio syttyy yhä useammin vaikkapa somesta bongatusta Youtube-videosta tai blogipostauksesta.”

No tätä tuskin tarvitsee selitellä. Täysiin pisteisiin on kiva lopettaa! 🙂 

Pisteet: 5/5
 

Se on sitten siinä. Pisteitä tuli 34,5 / 50. Kyllä mä näillä sanoisin itseäni ihan suhteellisen trendikkääksi matkaajaksi. Täydet pisteet tuli kolmesta kohdasta; hyggeily, juhlamatkat ja jakaminen, vahvoilla oltiin myös snäkkäilyssä ja hotellilomissa. Eniten tulevaisuudessa alkoi kiinnostaa juomamatkat, ja etenkin ne viinitilat. Jos oikein trendikäs haluaa olla, niin myös kaupunkilomiin on ilmeisemmin hyvä jatkossa panostaa enemmän. Niin ja terveellisiin elintapoihin… miten ne ei vaan jotenkin istu mun käsitykseen mukavasta lomasta..? Että ehkä tää nykyinen trendikkyyden taso riittää mulle oikein loistavasti!

 

Lähditkö mukaan pisteiden antoon? Paljon tuli? 
 
*****
Pysy mukana matkassa
Facebook I Instagram I Twitter

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle perjantai, huhtikuu 28, 2017 at 18:46

  Hauska postaus! 🙂 Taitaisin saada ainakin risteilystä ja matkan etukäteisfiilistelystä täydet pojot. Samaan matkaan tulee yleensä myös mahdutettua tosi paljon kaikenlaista. Juomamatkat ei kuulu omaan matkailuun, joten siitä tulee nollat ja hyvinvointimatkojen osaltakin jää pistesaalis vajaaksi. Varmaan kuitenkin kaikki yhteenlaskettuna voisin edes kohtuullisen trendikäs olla. 😀

 • Reply Niko lauantai, huhtikuu 29, 2017 at 12:15

  Itse lennän todella usein vaihdollisilla pitkillä yhteyksillä. Ensituntumalta kuulostaa kovin epäekologiselle.

  Itse asiassa vaihtolippujen ostaminen voi olla ympäristöteko. Tällöin koneiden jämäpaikat saadaan myytyä, ja täyttöaste paranee. Eli laskennallinen kulutus henkilöä kohden laskee.

  Kokonaisuudessaan kyllä hauska postaus.

 • Leave a Reply