Kroatia

Kesän suosikki – upea, monipuolinen Kroatia!

keskiviikko, maaliskuu 22, 2017

 
Tilastokeskuksen mukaan meidän suomalaisten Kroatiaan tekemät matkat lähes kaksinkertaistuivat viime kesänä. Veikkaanpa, että suunta jatkuu nousujohteisena tänäkin vuonna. Ja yhtään en tätä ihmettele, sillä maa on vähintäänkin upea! Ja todellakin kyllä kestää kilpailun muiden Välimeren suosikkien kanssa. Itse olen käynyt maassa tähän mennessä kaksi kertaa, mutta uusia reissuja on ihan varmasti vielä tulossa. Koen Kroatian vähän samanlaiseksi kuin toisen ikisuosikkini Italian  – tänne vaan haluaa palata aina uudelleen, ja niin monia hienoja paikkoja on vielä kokonaan näkemättä. Osaisipa vaan päättää, minne sitä seuraavaksi haluaisi! Ehkä teistä joku muukin painiskelee tämän saman ongelman kanssa, ja osin juuri tästäkin syystä, päätin koostaa tähän postaukseen omia suosikkejani vinkeiksi!
 
RANTALOMAA MAKARSKAN RIVIERALLA

Makarskan Rivieralla rantaloman vietto sujuu mitä upeimmissa maisemissa. Toisella puolen kimaltaa upean kirkas turkoosi meri, toisella puolen maisemaa kehystää jylhä vuoristo – mikä voisikaan olla parempaa? Viime keväisellä omalla reissulla tätä Rivieraa tuli reissattua päästä päähän enemmänkin ja täytyy sanoa, että maisema oli mitä kaunein! Vieri vieressä toinen toistaan idyllisempiä kyliä, vihertävät puut ja juurikin tuo meri… Sanoisin, että melko täydellistä!

Jos lomaltaan kaipaa ennen kaikkea rauhaa ja lepoa, on yksi hyvä vaihtoehto silloin Igranen pieni kalastajakylä ja siellä vain aikuisille tarkoitettu ihana Sensimar Makarska hotelli. Täällä lomailu sujuu laadukkaissa puitteissa ja ihan tuon upean meren rannalla.

Igranesta ja Sensimar Makarskasta voit lukea blogista myös tarkemmin:
Sensimar Makarska – tyylikäs hotelli vain aikuisille
Makarskan Rivieran pikkuruinen Igrane

SAM_1356SAM_1971SAM_1893SAM_1969
 Rivieran vilkkain kaupunki on saman niminen Makarska. Viime toukokuussa kaupunki oli vielä todella hiljainen kauden ollessa vasta aluillaan. Mutta kaunis se oli tietysti tuolloinkin ja me ihastuimme etenkin kivaan rantabulevardiin, jonka äärellä illallistimme pariinkin otteeseen. Kaupunkiin pääsee rannikon muista kylistä kätevästi taksilla tai paikallisbussilla. Ja jos pienemmät kylät eivät tunnu omilta, voi täällä tietysti viettää ihan koko lomansa! Makarskan kaupunki on yksi koko Kroatian suosituimmista rantakohteista.

SAM_1650SAM_1653SAM_1646
 Toinen suosittu, mutta naapuriaan Makarskaa rauhallisempi kohde on Podgoran pikkukaupunki. Me kävimme täällä omalla reissulla vain piipahtamassa, kun lähdimme sen satamasta saariretkelle. Mutta haluan kaupungin tässäkin mainita, sillä minusta se näytti oikein kivalta ja helposti voisin kuvitella täälläkin vielä joskus lomaani viettäväni!

SAM_1442SAM_1439
 
KAUPUNKILOMAAN IHANA SPLIT

Niin ikään rannikolta löytyvä Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki ja Suomesta tänne täräyttää helposti suorilla lennoilla. Itse olen vieraillut kaupungissa vain päivän verran, mutta ehdin silti ihastua! Todella viihtyisä rantabulevardi, ihanat terassit ja ravintolat, vanhoja kauniita taloja, mukavan vilkas meininki. Tänne on pakko vielä palata!

Splitissä onnistuu käsitykseni mukaan myös rantalomailu, mutta luulen, etteivät sen rannat ihan maan parasta antia ole. Kaupunkilomaan Splitissä on kuitenkin erittäin helppo yhdistää erillinen rantaloma osuus läheisellä Makarskan Rivieralla tai sitten läheisillä saarilla, joista ihan kohta lisää!

Splitistä löytyy blogista myös oma postauksensa: Päivä ihanassa Splitissä – tänne me vielä palaamme!

SAM_1118SAM_1115SAM_1156SAM_1172
 
HURMAAVA BRAC JA KROATIAN KUULUISIN RANTA

Kroatiaan kuuluu yli tuhat saarta ja helpon päiväretken päässä Makarskan Rivieralta ja Splitistä näistä ovat mantereellekin näyvät kauniit Hvarin ja Bracin saaret. Itse ihastuin päivä visiitillä näistä etenkin jälkimmäiseen ja meidän neljän hengen matkaseurueesta kaikki olivat sitä mieltä, että tänne on joskus tultava ajan kanssa uudelleen! Bolin pieni satama rantakatuineen oli vähintäänkin houkutteleva ja todellakin olisi kutsunut pidempäänkin istuskeluun. Parin kilometrin matkan päässä puolestaan sijaitsee Zlatni Rat, Kroatian kuuluisin ranta. Se, joka muuttaa muotoaan tuulen mukaan, ja jonka voi niin kovin monesta Kroatiaa esittelevästä kuvasta bongata. Turkoosina hehkuva meri ja kaikin puolin hurmaava miljöö – luulenpa, että Brac saattaa hyvinkin olla meidän seuraavan Kroatian reissun kohde…

Bracin ja Hvarin saarista voit lukea lisää postauksesta: Päiväretki Hvarin ja Bracin saarille 

SAM_1543SAM_1552SAM_1593SAM_1585
 
MUISTA MYÖS UPEAT KANSALLISPUISTOT

Muistan vieläkin, kun ensi kerran näin kuvia Plitvicen kansallispuistosta. Olin aivan myyty, ja todella ihmeissäni siitä, että sellainen paikka voisi oikeasti löytyä ihan vaan täältä Euroopasta. Jo tuolloin päätin, että paikan joskus vielä näkisin. No, vielä se on näkemättä, mutta viime keväänä reissasimme kuitenkin sen pienempään kaveriin Krkaan. Ja kyllä kannatti! Helposti voin sanoa, että Krka oli yksi kauneimmista paikoista, jonka ikinä olen nähnyt. Tai tulen ylipäätään ikinä näkemään. Ihana, soliseva satumetsä, jossa sielu niin lepäsi. Upeat vesiputoukset ja muutenkin virtaava vesi ympärillä koko ajan. Mulle itselle kokemuksena ainakin ihan ehdotonta ”en kestä” -luokkaa. Suosittelen. Vilpittömästi. Ja tiedoksi muuten sekin, että täällä vesiputouksessa saa uida, Plitvicessä ei.

Erillisen postauksen videoineen löydät linkistä: Satumaisen kaunis Krkan kansallispuisto

SAM_1795SAM_1771SAM_1741
 
Tähän loppuun en voi sanoa muuta kuin, että huh, huh – on se Kroatia vaan ihan käsittämättömän kaunis! Vaikka itse sanonkin, niin tässä on kyllä postaus, josta kelpaa katsoa ihan vaan vaikka pelkästään kuvat. Rantalomaa, kaupunkilomaa, saarielämää, upeaa luontoa vuorista vesiputouksiin… Kroatiasta löytyy kaikki. Ja varmasti vielä paljon muutakin! Me kävimme kaikki tämän postauksen kohteet viime keväänä samalla viikon mittaisella reissulla, ja silti ehdimme muutaman päivän vielä hotellillakin relata. Eli kaikki tässä esitellyt kohteet ovat suhteellisen lähellä toisiaan ja erittäin helposti yhdistettävissä samallekin reissulle. Että jos näistä on vaikeaa valita, niin ota vaikka ihan kaikki!
 

*****

Pysy mukana matkassa
Facebook I Instagram I Twitter

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Faijahommia keskiviikko, maaliskuu 22, 2017 at 19:22

  Muutaman viikon päästä lähdetään ystävien kanssa Splitiin kuudeksi päiväksi.
  Toki piipahdetaan myös Krkan luonnonpuistossa. 🙂

  https://faijahommia.fi/

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, maaliskuu 22, 2017 at 19:39

  Kesäkuussa kahden viikon kesälomamme käynnistyy Dubrovnikistä. Olemme siellä neljä yötä. Neljä vuotta sitten olimme Splitissä viikon. Aivan taivaallinen paikka. Päiväretkiä teimme Hvariin, Braciin ja Plitviceen. Paljon vielä jäi näkemättäkin. Kiva kattella näitä kuvia tutuista paikoista. http://matkallalahelletaikauas.blogspot.fi/2016/05/split-kuinka-kroatia-paasi-yllattamaan.html

  • Reply Sanna I Tuntematon turisti sunnuntai, maaliskuu 26, 2017 at 19:07

   Varmasti ollut ihana matka teilläkin! Ja varmasti sellainen myös tulossa! Dubrovnik on myös oikein kiva, me oltiin siellä viikko 9 vuotta sitten. Itsellä tuo Plitvice kyllä kovasti polttelee, joten varmaankin ihan tässä lähivuosina on taas tuonne nurkille suunnattava itsekin! 🙂

 • Reply Annemaria keskiviikko, maaliskuu 22, 2017 at 20:15

  Näillä kuvilla matkakuume vain yltyi. Vielä 5 yötä nukuttavana. Split here I come 🙂

  • Reply Sanna I Tuntematon turisti sunnuntai, maaliskuu 26, 2017 at 19:09

   Ihana kuulla, kiitos! Ja oikein hyvää matkaa! Lähtö taitaakin sitten olla jo ihan ovella 🙂

 • Reply Nimetön torstai, maaliskuu 23, 2017 at 09:59

  Viime kesänä autoiltiin ristiin rastiin rannikkoa noin tuhat kilometriä. Varmasti menen uudelleen.

  • Reply Sanna I Tuntematon turisti sunnuntai, maaliskuu 26, 2017 at 19:12

   Vau, tuollaisella matkalla ehtii kyllä varmasti nähdä jo vaikka mitä! 🙂 Ja Kroatia on aina hyvä idea! 🙂

 • Reply marikki perjantai, maaliskuu 31, 2017 at 20:55

  Asiasta kolmantee, ei liity sitten mitenkään Kroatiaan =) Kun oot lentänyt finskillä mannertenvälisillä lennoilla niin onko lennoilla juomatarjoilu ns avokätistä vaiko rajoitettua? ( viinit, oluet jne)

  • Reply Sanna I Tuntematon turisti sunnuntai, huhtikuu 2, 2017 at 18:35

   Tätä piti ihan hetkeksi jäädä miettimään, mutta niin se on, että kaikki mannerten väliset lennot, jotka Finnairin kyydillä on menty, on olleet lomalentoja. Ja niillähän kaikki juomatarjoilu on aina maksullista. Kysymyksesi koskee varmastikin reittilentoja, joten valitettavasti en tämän kummemmin nyt vastaamaan pysty. 🙂

  Leave a Reply