Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaa

Heinolan Harjupaviljonki – hurmaava vanhanajan vohvelikahvila

tiistai, 20 syyskuun, 2016

Heinola on minulle tuttu lähinnä nuoruuden Heinolassa jyrää -konserteista, ja sittemmin näin aikuisena on kaupunkiin tullut suunnistettua kesäteatterin perässä.

Viime kerralla tähän pieneen naapurikaupunkiin tuli kuitenkin matkustettua puhtaasti vain herkkujen perässä. Ja kyllä kannatti!

Jos sinulla on – syystä tai toisesta, kohteena Heinola tai kaupunki sattuu muun kesäreissun matkan varrelle, suosittelen lämmöllä poikkeamaan Heinolan Harjupaviljongissa. Palviljongin löydät helposti ihan kaupungin keskustan kupeesta.

Heinolan Harjupaviljongin vihkiäisiä vietettiin elokuussa vuonna 1900. Tuolloin tämä romanttinen paviljonki rakennettiin kaupungin toimesta sen omia asukkaita sekä kylpylävieraita ilahduttamaan, ja vuosien saatossa kahvilalla on ollut useita eri yrittäjiä.

Tänä päivänä tästä yli sata vuotiaasta talosta löytyy hurmaava vanhanajan vohvelikahvila. Upean vanhan rakennuksen lisäksi silmää täällä hivelee sen edustalta avautuva kaunis harju- ja järvinäkymä, mikä tekee paikasta ihan täydellisen kesäkahvilan.

Vai mitä ootte mieltä?

SAM_2542SAM_2517SAM_2460
Ja jos miljöö ihastuttaa ulkona, niin sitä se tekee myös sisällä.

Olen ehkä ennenkin täällä jossain todennut, etten kyllä yhtään ole romanttisen sisustuksen ystävä. Mutta joskus sekin vaan on kohdillaan enkä tänne mitään muuta voisi edes kuvitella.

Toimii. Ihana. Ja söpö kuin mikä!

SAM_2491 SAM_2506 SAM_2525 SAM_2534 SAM_2482
Ja sitten siihen kaikkein tärkeimpään eli tarjottaviin.

Selväähän siis toki on, ettei kaunis miljöö vielä tee kahvilasta hyvää, vaikka silläkin suuri merkitys on. Mutta ruokahan se on mikä ratkaisee ja täällä ei tosiaan tarvinnut siihenkään pettyä. Päinvastoin.

Harjupaviljongissa on siis pääosin tarjolla vohveleita, sekä suolaisia että makeita. Meitä oli tällä kertaa matkassa neljä aikuista ja me söimme kaikki yhden molempia. Tietty! Ja täytyy sanoa, että molemmat sortit maistuivat todella hyvin, ihan meidän kaikkien mielestä. Työpäivän jälkeen nälkäisenä molemmat myös mahtuivat vatsaan yllättävän hyvin!

Jos sinulle nyt kuitenkin käy niin, että tilaa löytyy vain yhdelle, niin sitten suosittelen ehkä tuota makeaa versiota. Siinä tuo vohvelin ihana rapeus pääsi esiin hieman paremmin. Tai sittenhän voi aina ottaa yhden molempia ja syödä ne kaverin kanssa puoliksi!

Ja sitten, jos sattuisi käymään niin, että perinteisten kahvilajuomien sijaan vohvelinsa kera ottaisikin mieluummin oluen tai siiderin, näytti niitäkin tarjolla olevan. Tykkään!

SAM_2474 SAM_2467 SAM_2502 SAM_2488
Palvelu kahvilassa oli kaikin puolin erinomaista. Vaikka minua usein hieman nolottaa pyöriä kamerani kanssa ihan turistina täällä kotimaassa, niin tällä kertaa se kannatti siinäkin mielessä, että kahvilan työntekijät kertoilivat meille innokkaille turisteille kaikenlaisia kivoja faktoja paikasta.

Ilman tätä minulla olis jäänyt kertomatta teille ainakin se, että itse presidentti Niinistökin on täällä vieraillut ja kahvilasta löytyy nimikoituna tuoli, jolla hän tuolloin istui. Eli jos joskus haluat istua samalla tuolilla kuin Sale, on täällä sekin mahdollista.

Kahvilan vieraskirjan vierestä löytyy myös kehystetty viesti, jossa Niinistö kehuu talon vohveleita. Enpä tuotakaan olisi itse huomannut! Niin ja kylmäsavulohella kuulemma tilasi.

SAM_2484 SAM_2536
Toinen vinkki, joka me henkilökunnalta saatiin, oli kivuta raput ylös toiseen kerrokseen maisemia katsomaan.

Ehdottomasti kannatti tämäkin – täällä kaunis maisema sai vielä kehykseksi talon vanhat ja kauniit ikkunat!

SAM_2518

Harmikseni olen tämän postauksen kanssa sen verran myöhässä, että tältä kesältä kahvila on jo suljettu. Mutta laittakaahan ehdottomasti muistiin jo ensi kesää silmällä pitäen!

Jos jäi jotenkin epäselväksi, niin todella lämmöllä suosittelen! Luulenpa, että meille näistä vohveleista tulee ihan joka kesäinen perinne.

P.S. Vilkaisu kahvilan Facebook -sivulle kertoo, että vohveleiden äärelle saattaa ennen ensi kesää päästä myös joulun aikaan…

————————————–

Pysy mukana matkassa
Facebook I Instagram I Twitter

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply