Suomen suurin matkablogiyhteisö
Risteilyt

Karibian risteily: kokemuksia ja 7 hyvää syytä lähteä!

sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015

 

Kahden Karibian risteilyn myötä mä olen kovasti tykästynyt risteilyihin matkustusmuotona. Niinpä mä päätin tehdä pienen listauksen syistä, miksi mä risteilyistä niin kovasti tykkään!
 

1. HINTA

Harva meistä valitsee matkakohteensa pelkästään matkan hinnan perusteella, mutta koska rahallakin on väliä, aloitetaan ensin siitä. Risteilyt eivät ole kalliita vaan oikeasti loppu peleissä aika edullisia matkoja. Joidenkin matkatoimistojen risteilyistä veloittamat hinnat vääristävät tätä käsitystä, mutta todelliset hinnat selviävät helposti varustamoiden omilta sivuilta. Jos kielitaito vaan suinkin riittää ja matkaan uskaltaa lähteä omalla porukalla, säästää matkan itse räätälöimällä sievoisen summan rahaa. Vuonna 2010 meidän läntisen Karibian risteily Miamista Royal Caribbeanilla maksoi n. 650 euroa/hlö parvekkeellisessa hytissä ja 2013 vajaat 900 euroa itäisellä Karibialla vastaavassa hytissä Celebrity Cruisesilla. Mun mielestä hinta ei todellakaan ole paha kun huomioon otetaan vielä se, että risteilyllä ruuat kuuluvat matkan hintaan. Näin ollen viikko risteilijällä on helposti paljon halvempi kuin viikko hotellissa. Tuolla jälkimmäisellä risteilyllä saimme tarjouksena kaupan päälle vielä ilmaisen juomapaketin, johon kuului myös alkoholijuomia. 80 dollarilla/hlö saimme juomapaketin upgreidattua vielä parempaan ja näin saimme viikon aikana juoda laivalla ilman lisämaksua mitä ikinä halusimme. (Tuo tarjous oli muuten mitä parhain, sillä saamastamme yhteenvedosta laskin pikaisesti, että minun ja miehen viikon aikana nauttimat juomat olisivat itse maksettuna maksaneet reilusti yli 1000 dollaria! Nyt saimme ne siis 160 dollarilla.) Mikäli risteilyä on siis varaamassa, kannattaa olla tarkkana mahdollisten tarjousten kanssa!

Varsinaisen risteilyn lisäksi sitä pitää tietysti maksaa myös lennot ja mahdolliset hotelliyöt. Meillä oli tuolla ekalla reissulla Finnairin lennot ja sen lisäksi olimme Miamissa neljä yötä kahden tähden hotellissa. Koko matkan hinta risteilyineen oli n. 1600 euroa/ hlö. Toisella reissulla lensimme British Airwaysillä ja olimme Miamissa yhteensä 7 yötä kahdessa eri neljän tähden hotellissa. Koko matkan hinta n. 2000 euroa/hlö. Halpoja matkat eivät siis sinällään ole, mutta minusta edelleen kuitenkin suhteessa edullisia!

(Lisää hinnoista ja siitä, mihin itse risteilyllä sitten kuluu rahaa, voit lukea Vaihda vapaalle blogista tästä.)

 

2. MERI

Mulla on ollut suunnitelmissa tämän jutun kirjoittaminen jo pitkään ja kovasti olen pohtinut sitä, miten saisin sanoin kuvattua sen tunteen, mikä mulla merillä oloon liittyy. Sitten Tämä matka -blogin Anna julkaisi jutun merimatkastaan Finnlinesilla Saksaan ja siinä se oli! Anna osasi kuvata fiiliksen juurikin oikein ja tässä siten suora lainaus Annalta:

Meren katselu saa mielen flow-tilaan ja mielikuvituksen vapaaksi. Se on tila, missä ajatukset vaeltavat ja silmät seuraavat aaltojen jatkuvaa kulkua. Merimatka voi parhaimmillaan olla kuin retriitti, vetäytyminen arkielämästä paikkaan, missä ei ole mitään pakollista, ei mitään häiritsevää, vain ruokailujen rytmittämä päivä, laivan unettava keinunta ja meri, johon mahtuu ajatuksia. Tarkka tietoisuus ajasta katoaa. Mikään ei kuormita mieltä millään ylimääräisellä. Tuloksena on miellyttävä tunne siitä, että kaikki vain sujuu omalla rytmillään.”  

-Anna Koskela, Tämä matka -blogi

Juuri näin! Jos joku siellä ei vielä tiedä, niin sanottakoon taas (ties vaikka kuinka monennen kerran), että mä rakastan merta! Meren äärellä mulla sielu lepää ja siellä tulee aina ihan käsittämättömän hyvä olo. Monesti mun matkat suuntautuvatkin meren äärelle tavalla tai toisella, mutta ehdottomasti eniten mä olen nauttinut olostani juurikin risteilyillä. Mikä olisikaan sen parempaa kuin saada viettää kokonainen viikko rakastamansa asian ympäröimänä!

risteily1

 

3. HIENOT LAIVAT

Suuret risteilijät ovat hienoja ja koko ajan rakennetaan uusia, ja vielä entistäkin ehompia laivoja. Nykyajan risteilyalukset muistuttavat jo pieniä kaupunkeja ja ovat minusta nähtävyyksiä sinällään.

 

4. HELPPO JA MUKAVA TAPA MATKUSTAA

Yksi risteilyjen ehdottomista plussista on se, ettei kohteiden välillä tarvitse pakata laukkuja, kantaa niitä mukana, odotella lentokentillä tai nähdä itse mitään muutakaan vaivaa. Koko matkan ajan kotina toimii sama mukava alus ja hytti, joka viikon aikana alkaa helposti tuntua kotoisalta. Joka aamu herätessä edessä on uusi maisema ja uusi seikkailu odottaa! Aluksilla on myös loistava palvelu, mikä monelle meistä on varmasti tärkeää.

 

5. LAIVALLA ON HAUSKAA!

”Miten siellä risteilyllä saa ajan kulumaan?”, on kysymys, jonka olen kuullut useammin kuin kerran. Kaikki risteilyllä olleet tietävät, että helposti ja usein tuo viikko menee niin nopeasti, ettei kaikkea haluamaansa ole ehtinyt edes tehdä. Aina sitä myös huomaa, ettei itse laivallakaan ehtinyt joka paikkaan! Risteilyalukset ovat valtavia ja kätkevät sisäänsä mitä erilaisempia palveluita ravintoloista ja baareista uima-altaisiin, kauppoihin, casinoon, kylpylään ja jopa luistinratoihin ja kiipeilyseiniin. Ja tässä vain muutama esimerkki. Iltaisin laivojen teatterit ja muut estradit täyttyvät mitä erilaisimmista esityksistä, jotka ovat myös oikeasti hyviä! Tylsää ei siis varmasti tule. Ja myös rauhaa rakastava löytää aluksilta varmasti oman soppensa.

Kahden risteilyn kokemuksella annan esimerkit meidän tyypillisistä päivistä. Meripäivä: herätys ja laivan upeasta aamupalasta nauttiminen kaikessa rauhassa -> lekottelua uima-altaalla -> lounas -> takaisin altaalle -> kiertelyä laivalla -> suihku ja valmistautuminen illalliselle -> illallinen -> istumaan johonkin baariin tai katsomaan jotakin showta -> nukkumaan. Satamapäivä: herätys ja pikaisempi aamiainen -> satamaan -> myöhään iltapäivällä takaisin laivaan ja syömään -> suihku ja valmistautuminen illalliselle -> illallinen -> istumaan johonkin baariin tai katsomaan jotakin showta -> nukkumaan. Risteilyllä päivät kuluvat ihan liian nopeasti, uskokaa mua! Jos nuo meidän päivät eivät kuulostaneet omilta, niin vaihtoehtoja laivoilla kyllä riittää. Luentoja, kerhoja, kilpailuja, tansseja, pelejä, kirjasto… Laivoilta löytyy ajan vietettä laidasta laitaan koko päivän ajan! Ja kuten otsikkokin sanoo, laivalla on hauskaa ja ihan omanlainen tunnelmansa. Kaikki ovat hyvällä tuulella ja lomafiiliksillä. Ja vaikka alkoholikin jossain määrin virtaa, ovat känniääliöt loistaneet poissaolollaan! Ja tiedoksi: risteilyllä ei ole pelkästään eläkeläisiä vaan ihan kaiken ikäistä porukkaa!

risteily3

 

6. RUOKA JA JUOMA

Risteilijöillä ruoka on hyvää ja sitä on tarjolla aamusta iltaan. Kuten Annakin sanoi ja kuten noista meidän päiväohjelmistakin on pääteltävissä, risteilyillä ruokailut rytmittävät päivää. Ainoa ongelma on se, miten kaikkia herkkuja jaksaa ja ehtii syödä?? Tällaiselle suursyömärille ja hyvän ruuan rakastajalle laivojen herkut ovat myös yksi syy, miksi risteilyistä niin kovasti pidän! Hyviä juomiakaan ei pidä unohtaa ja risteilyillä olen hurahtanut ihaniin jäätelöpohjaisiin drinkkeihin, joihin en muualla ainakaan tähän mennessä ole törmännyt! Ehdoton suosikki mulla on niistä Mudslide, suosittelen, jos jossain törmäätte!

risteily4

 

7. MONIPUOLISET REITIT

Otsikkoon laitoin sanan Karibia sulkuihin, sillä nykyäänhän sitä voi risteillä melkeinpä missä päin maailmaa tahansa. Jos Karibia ei kiinnosta, tai se on jo ”nähty”, niin vaihtoehtoja riittää kaikissa maanosissa ja reiteistä löytyy varmasti jokaiselle omansa. Meillä on suunnitteilla seuraava risteily New Yorkista Bahamalle ja lisäksi Karibialla on vielä pari reittiä, jotka haluaisin käydä. Suuri haave mulla on myös Norjan vuonoristeily, mutta mies ei vaan ole siitä yhtään kiinnostunut. Mutta enköhän mä senkin pään vielä käännettyä saa! Yhteinen haave meillä on risteillä Atlantin yli sekä vielä joskus maailman ympäri! Alaskakin kiinnostais… ja Aasia! Tälle listalle ei ihan äkkiä loppua näy!

 

Tällaisia ajatuksia mulla… Millaisia ajatuksia sinulla on risteilyistä? Minkä seikan sinä lisäisit listaan?

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Kthetraveller sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 17:38

  Mitäpä tuohon lisäämään 🙂 Läntisen Karibian risteily Miamista, Bermuda New Yorkista, Bahama New Yorkista, Atlantin ylitys (Southampton-New York), läntinen Välimeri, itäinen (läntiseksi muuttunut) Karibia jo käyty ja Norjan vuonot tulossa. En vain saa tarpeekseni noista risteilyistä, sillä paljon on näkemättä ja kokematta. Panaman kanava, Alaska, itäinen Karibia, itäinen Välimeri jne. Olen koukussa, myönnän sen!

  • Reply Sanna/ Tuntematon turisti sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 20:38

   Mä niin odotan sun juttuja tuolta vuonoristeilyltä! Ja pidän myös huolen, että mieskin ne näkee! 🙂 Muutenkin pitäisi ottaa asiaksi lukea sun aiempia risteilyjuttuja, kun jostain vaan löytyis aikaa… Ehkä ahmin ne sitten joku ilta kaikki kerralla!

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 17:54

  Ompa yllättävän halpaa!
  Mulle suurin syy miksen ole vielä oikein ottanut selvää edes tuollaisten retkien hinnoista on juurikin tuo ”ei siellä ole mitään tekemistä”-ajattelutapa. Ainakin mun mies ei innostu pelkästä altaalla makoilusta. Mutta eikös laivoissa ole ihan kuntosalit ja juoksureitit sun muut 😀

  • Reply Sanna/ Tuntematon turisti sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 21:06

   Eikös vaan ookin!

   Joo, kyllähän siellä on myös jos jonkin moista urheiluhommaakin tarjolla ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin aktiviteettia, jos sellaista kaipaa. Kannattaa kyllä ottaa huomioon sekin, että usein noilla viikon risteilyillä on suunnilleen kaksi tai kolme meripäivää. Tuo on oikeasti todella vähän eikä riitä kunnolla edes koko laivan näkemiseen. Ja jos satamapäivinä on maissa, ei siinä oikeasti aika ehdi pitkäksi käymään! Jos viikko laivalla tuntuu alkuun liian pitkältä, niin ainakin noita Karibian risteilyitä on tarjolla myös neljän ja viiden yön mittaisina. Vinkiksi tämä sinne 🙂

   Tuohon altaalla oloon täytyy vielä tarkentaa sen verran, että koskaan me ei olla makoiltu varsinaisen altaan äärellä, vaan ylimmillä kansilla juurikin ihanaa merimaisemaa samalla ihaillen. Tuolla laivoilla on myös paljon kaikkia tosi kivoja ulkoalueita, joissa on kiva kierrellä päivän mittaan silloin kun ei enää paikallaan jaksa olla.

 • Reply Anna K. sunnuntai, 12 huhtikuun, 2015 at 23:30

  En olisi ikinä päätynyt tällaiselle risteilijälle, ellei työ olisi sinne vienyt. Ensin olin varma, että tämä ei ole mun juttu, mutta myöhemmin olen oppinut tykkäämään tietyistä jutuista laivalla: yllättävän rennosta ilmapiiristä, henkilökunnan hyvistä tyypeistä (ei sitä liian makeaa how are you madam-palvelua mulle, kiitos), ihanista kala-annoksista illallisella, tanssitunneista, joilla liikkeiden ei tarvii mennä ihan niin justiinsa ja kaikilla on silti kivaa sekä tietysti siitä että saa käyttää ihania juhlamekkoja tiettyinä iltoina!
  Sen sijaan en tykkää siitä, että aikaa kohteissa on aina liian vähän, (mitä ehtii vaikka 8 tunnissa Barcelonassa?) buffetissa voi olla välillä järkyttävä ryysis, pyyhkeitä vaihdetaan joka hemmetin päivä, oli se sitten naulassa tai lattialla (ja seinällä lappu: suojele merellistä ympäristöä) ja käytävillä haisee välillä tupakka, vaikka hyteissä ei saisi polttaa; Välimeren ihmiset suhtautuvat tämän sortin kieltoihin kovin eri tavalla. Ja minkäs teet, jos osuu urpoja naapuriin.
  Mutta kaiken kaikkiaan oon oppinut tykkäämään risteilyistä työreissuina, omaa rahaa en olisi niihin (vielä!) 🙂 valmis laittamaan.

  Jos tykkää tosi paljon olla laivalla ja vain käväistä kohteissa, niin risteily on nappivalinta, mutta jos kohteet kiinnostaa enemmän, niin suosittelisin silloin matkaa johonkin kohteeseen, mistä tehdä vaikka päiväretkiä lähialueelle.

  • Reply Sanna/ Tuntematon turisti maanantai, 13 huhtikuun, 2015 at 18:03

   Mä niiiiiiiin kadehdin tota sun työtä! 🙂

   Toi on kyllä totta, että aikaa kohteissa on liian vähän, ja varmasti se vielä korostuu enemmän juuri isoissa kaupunkikohteissa kuin rantamestoissa. Toisaalta sitä risteilylle lähtiessä osaa rajalliseen maissaoloaikaan asennoitua jo valmiiksi ja pakko sanoa, että meidän ekalla risteilyllä oli parikin satamaa, joissa päiväkin oli ihan liikaa. Itse kyllä myös tykkään siitä, että lyhyessä ajassa pääsee näkemään monta eri paikkaa. Toisaalta en mäkään olisi valmis kaikkia matkojani risteilyn muodossa toteuttamaan, mutta silloin tällöin ne ovat enemmän kuin paikallaan!

   Kiitos Anna kommentista, kiva kuulla ajatuksia myös ammattilaiselta! 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä maanantai, 13 huhtikuun, 2015 at 02:53

  Peukutan! :DDD Rrrrrrakastan itse myös (Karibian) risteilyitä! Pari kertaa ollaan tosin vasta oltu, mutta jälkimmäinen oli juuri New Yorkista Bahamalle. 8 vuorokautta yhtä juhlaa, hahaha ja todellakaan aika ei käynyt pitkäksi. Ainoa vähän ”negatiivinen” asia ja ehkä asia mikä kannattaa huomioida jos suunnittelette Nycistä lähtöä oli se, että meidän reissu oli huhtikuussa Pääsiäisen aikaan ja silloin Nycissä oli vielä todella kylmä. Ja siitä syystä myös ensimmäinen meripäivä oli viileä ja hyvin tuulinen, kunnes parin nukutun yön jälkeen sai taas herätä siihen ihanaan trooppiseen lämpöön ja sitten oltiinkin jo lämpimissä maisemissa. Mukavia risteilysuunnitelmia toivotellen – terkkuja Fidziltä! 🙂

  • Reply Sanna/ Tuntematon turisti maanantai, 13 huhtikuun, 2015 at 18:22

   Kiitos Sanna, terkkuja sinnekin! Toi Fidzi kuulostaa upealle, huoh!

   Oonkin käynyt lukemassa sun jutut tosta reissusta jo aiemmin, mutta luulenpa niihin palaavani vielä useamman kerran. 🙂 Meidänkin reissu tulee tän hetken suunnitelmien mukaan ajoittumaan kevääseen tai ehkä jopa talveen. Vaikka matkaan on vielä vajaat pari vuotta (eikä sitä ole vielä edes varattu:) ) , mietin jo nyt välillä, miten sitä saa kaikki kamat laukkuun mahtumaan kun on pakattava sekä talvi- että kesävaatteet. No, mutta se on sitten sen ajan murhe! Täytyy vielä mainita, että tuo risteily tulee (toivottavasti) olemaan mun 40-vuotis synttärimatka, joten juhlintaa on meilläkin tiedossa! 🙂

   Ihanaa matkan jatkoa teille sinne lämpöön! 🙂

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta maanantai, 19 lokakuun, 2015 at 02:57

  Voi tää kuulostaa niin hyvältä! Olen oikeasti itsekin vähän miettinyt (en ole koskaan vielä ollut pidemmällä risteilyllä), että miten se aika siellä oikein kuluu. Tuo kuulostaakin tosi rentouttavalta, sellaiselta pakkorentoutumiselta, mikä olisi mulle ihan tervetullutta 😀 Kiva postaus ja nähdään matkachatissä 🙂

  • Reply Sanna/ Tuntematon turisti keskiviikko, 28 lokakuun, 2015 at 12:31

   Kiitos Annika! Ja sori kun vähän kesti tää vastaaminen, uppouduin niin tuon matkablogioppaan kirjoittamiseen, että unohtui! Mutta suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan edes kerran; sittenhän sitä tietää onko risteilyt se oma juttu vai ei. Ja jos rentotua haluaa, niin kyllä tuollakin joutuu hieman varansa pitämään, ettei sitten kuitenkin juokse pää kolmantena jalkana paikasta toiseen. Vaikka onhan se toki omalla tavallaan rentouttavaa sekin! 🙂

  Leave a Reply