Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaa

Viehättävä Fiskars – käsityöperinteitä ja modernia designia

sunnuntai, 22 maaliskuun, 2015

 

Mies: ”Tänä kesänä mennään Fiskarsiin.” Minä: ”Joo, mennään vaan.” Tässä lyhykäisyydessään keskustelu, joka meidän perheessä on käyty jo useana keväänä peräkkäin. No, ollaanko ikinä menty? Ei. Mikäköhän siinäkin on niin vaikeaa? Minun osalta tilanne kuitenkin korjaantui, kun Länsi-Uusimaan bloggaajamatkamme viimeinen etappi oli juurikin Fiskarsin Ruukki.

Fiskarsin Ruukin alue on sanalla sanottuna VIEHÄTTÄVÄ. Kuin tilauksesta iltapäivään ilmestynyt aurinko näytti keväisen alueen meille varmasti melkeinpä parhaimmillaan. Vielä kun saataisiin lehdet puihin ja nurmi vihertämään… Tiesittekö muuten, että Fiskarsin Ruukki on perustettu jo vuonna 1649? Miten kaunis vanha miljöö!

SAM_6878SAM_6876SAM_6888SAM_6891SAMSUNG CSC

Löytyypä alueelta myös ehkä maailman söpöin liikennemerkki!

SAM_6886

Tänä päivänä Fiskarsin Ruukissa asuu ja työskentelee yli sata luovan alan ammattilaista ja se on tunnettu niin suomalaisesta modernista muotoilusta kuin käsityöperinteestä. Tässä kohdin on pakko todeta kerrankin positiivisesssa mielessä, että ”nää ihmiset elää näin joka päivä”! Vau, mikä miljöö. Olen kateellinen!

Me pääsimme tutustumaan Ruukin tarjontaan monipuolisesti ja ihan ensin pistäydyimme Upi Anttilan takopajassa. Täällä Anttila valmistaa (kirjaimellisesti!) rautaisella ammattitaidolla tilauksesta uniikkeja, niin perinteisiä kuin modernimpiakin tuotteita aina ripustuskoukuista rautaiseen viinikellariin! Pajassa on myös mahdollista päästä itse kokeilemaan taontaa.

SAM_6851 SAM_6860 SAM_6866

Hear the World’s Whisper blogin Marian taidonnäyte.

SAM_6875

Takopajasta matkamme jatkui alueella kävellen ja muutamassa putiikissa pistäytyen. Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta on nimeltään Onoma ja yksi käymistämme putiikeista oli heidän tuotteitaan myyvä Onoma Shop. Tässä kohdin mun on pakko myöntää sivistymättömyyteni ja todeta, että olin positiivisesti yllättynyt siitä, että perinteisen käsityön lisäksi myymälästä löytyi niin paljon myös modernimpaa muotoilua. Ei sillä, että perinteisissä käsityötuotteissa sinällään vikaa olisi, mutta itse suosin sisustuksessa modernimpaa designia. Myymälän tuotteita katsellessani mieleeni tuli väistämättä kysymys, uskaltaako tänne tullakaan? Kun matkaan mukaan lähtee vielä designin päälle ymmärtävä mies, en uskalla edes ajatella miten paljon me saadaan tänne rahaa palamaan!

SAM_6905 SAM_6910 SAM_6909 SAM_6902SAM_6895

Käsityöperinnettä Fiskarsissa edustaa myös Nina ja Petri Sirénin Petris Chocolate Room, joka valmistaa korkealaatuiset tuotteensa täysin käsityönä. Blogiani aiemmin seuranneet tietävät, etten itse ole makean ystävä, mutta näitä kauniita luomuksia on silti aina yhtä hienoa kuvata. Tässä kaupassa voisin myös kuvitella tekeväni lahjaostoksia vaikkapa joulua tai erilaisia merkkipäiviä silmällä pitäen!

SAM_6920SAM_6922 SAM_6925SAM_6926SAM_6929

Tämän pikaisen raapaisun jälkeen mä voin melko varmasti luvata, että tänä kesänä meidän Fiskarsin reissu tulee niin toteutumaan. Jos, ja kun kerran Hankoon ollaan menossa, niin täällä poiketaan kyllä kotimatkalla. Ja jos minä saan päättää, tänne jäädään myös yöksi! Niin paljon nähtävää alueella on ja kaikki kivat ravintolatkin on vielä testaamatta! Fiskarsin ravintoloista, majoituksesta ja muista palveluista lisää infoa: http://www.fiskarsvillage.fi

Toinen yllätys, jonka Fiskars minulle tarjosi, oli sitä ympäröivä kaunis luonto ja sen tarjoamat elämykset. Näistä lisää seuraavassa postauksessa! Mukavaa sunnuntaita kaikille!

*Yhteistyössä Visit South Coast Finland ja Lumo matkailu Oy.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Teea / Curious Feet sunnuntai, 22 maaliskuun, 2015 at 22:21

  Vähänkö kuulostaa kivalta!! Olen kotoisin Lohjalta ja lapsena on tullut kierrettyä noilla seuduilla jonkin verran. Mutta et arvaakaan kuinka monena keväänä olen miettinyt, että tulevana kesänä voisikin sitten kiertää Hangot, Fiskarsit, Inkoot ja muut hyvin pitkän tauon jälkeen. Sitten kuitenkin on päästy vain sinne Lohjalle asti..

  Onkin kiva lukea nyt sulta näitä juttuja! Oli varmasti kiva reissu 🙂

  • Reply Sanna/ Tuntematon turisti maanantai, 23 maaliskuun, 2015 at 17:57

   Kiitos Teea! Reissu oli todella mukava. Näköjään vähän samoja ongelmia sielläkin 🙂 Jospa nyt sitten tänä kesänä ryhdistäydytään asian suhteen molemmat! 🙂

  Leave a Reply