Suomen suurin matkablogiyhteisö
Risteilyt

Karibian risteily: kokemuksia kohdesatamista, osa 1

maanantai, 30 kesäkuun, 2014

 

Karibian risteilyillä suurimman eron matkaan tekee itse laivan lisäksi kohdesatamat, joissa laiva risteilyn aikana piipahtaa. Kahdella Karibian risteilyllä käyneenä, voin kokemuksesta sanoa, että risteilyn satamilla on väliä! Tarjontaa noille risteilyille on tänä päivänä todella paljon ja niinpä mä ajattelin tässä kirjoittaa omia kokemuksiani kohdesatamista sillä ajatuksella, että niistä voisi olla apua teille, joilla oma risteily on vasta edessä. Aloitetaan juttu läntisen Karibian reitiltä Miami – Costa Maya/Meksiko – Belize City/Belize – Cozumel/Meksiko – George Town/Cayman saaret – Miami.

Tämä oli meidän ensimmäisen risteilyn reitti vuonna 2010 ja matkaa me taitettiin Royal Caribbeanin kyydissä. Näin jälkiviisaana pitää todeta, että satamissa vietetyt päivät olisi pitänyt suunnitella tarkemmin etukäteen, mutta mistäpä sitä olisi voinut ilman kokemusta tietää. Ja onpahan mulla nyt sitten teille kerrottavaa myös siitä, mitä satamissa ei kannata tehdä!

 

COSTA MAYA, MEKSIKO

Vaikka me oltiin tällä ekalla risteilyllä ihan innosta soikeina ja enemmän kuin hyvillä fiiliksillä, oli reissun ensimmäinen satama Meksikossa melkoinen pettymys. Vaikka ei sillä, että se meidän hyvät fiilikset olisi onnistunut pilaamaan, mutta odotukset vaan olivat jotain ihan muuta. Costa Mayan satama on pelkästään risteilyvieraille rakennettu pieni kylä, joka mun mielestä muistuttaa lähinnä jotain lavastetta tai kulissia. Costa Mayan kylästä löytyy mm. kauppoja, muutamia ravintoloita sekä uima-allas. Tylsää eikä mitään kiinnostavaa nähtävää!  Satamaan päästyämme me käytiin baarissa ottamassa yhdet neuvoa antavat, joiden jälkeen suunnattiin katsastamaan kauppoja. Mitään mieluista ostettavaa ei löytynyt, paitsi tequilamuseosta tuliaiset kotiin 🙂 Kaupat kierreltyämme me päädyttiin ostamaan paikalliselta myyjältä retki läheiselle rannalle, mikä osoittautui hyväksi päätökseksi. Loppu päivä me vietettiin sitten rannalla hengaillen, auringosta ja lämmöstä nauttien!

Costa Maya

Costa Maya

Costa Maya

Costa Maya

Costa Maya

Tuntemattoman turistin suositukset Costa Mayalle: Ostakaa joku itselle mieluinen retki tai suunnatkaa rannalle heti alkuun, tänne ei kannata jäädä. Lähellä sijaitsee myös Mahahual niminen kylä, mutta siitä mulla ei ole sen enempää tietoa. Ilmeisesti sekin hyvin risteilyvieraiden kansoittama, mutta en millään usko, että se ainakaan Costa Mayaa huonompi paikka voisi olla.

 

BELIZE CITY, BELIZE

”Kulissikylä” meininki jatkui täällä ja vieläkin pahempana. Myös Belize Cityn satama oli ainoastaan turisteille rakennettu jonkinlainen iso markkinapaikka, jossa ei todella ole mitään nähtävää. Täällä myös alueelta omin päin pois pääseminen muualle kaupunkiin oli lähes mahdotonta eikä me ainakaan onnistuttu ulospääsyä löytämään. Meille myös selvisi vasta satamassa, ettei Belize Cityssä ole lainkaan rantoja mantereella, joten tällä kertaa beachille suuntaaminen ei ollut edes vaihtoehto ilman ostettua retkeä, ja tässä kohdin kello oli jo sen verran, ettei retkille enää mukaan ehtinyt. Jonkin aikaa meillä taas kesti pähkiä sitä, mitä ihmettä me satamassa tehtäisiin ja lopulta päädyttiin lähtemään opastetulle kaupunkikierrokselle. Homma toimi niin, että me saatiin oma auto kera kuljettajan ja hän sitten kierrätti meitä ympäri kaupunkia samalla tarinaa kertoen. Heppu oli varsin hauska ja tuolla kierroksella me nähtiin myös koko Belizen ainoat liikennevalot! Loppupeleissä tuo kaupunkikierroskin oli ihan hyvä valinta, sillä nähtiinpä nyt ainakin oikeaa kaupunkia kulissin sijasta. (Ja kyllä me nähtiin myös omin päin alueella liikkuvia turisteja, joten jotenkin sieltä kulissikylästäkin siis pois on päästävä.) Ilman muuta myös Belizen kauniit rannat olisivat houkuttaneet, mutta virhe tehtiin, ettei asiaan etukäteen perehdytty.

Belize City

Belize City

Belize City

Belize City

Belize City

Tuntemattoman turistin suositukset Belize Cityyn: Täällä, jos missä, kannattaa ehdottomasti lähteä jollekin järjestetylle retkelle omien mieltymysten mukaan!

 

COZUMEL, MEKSIKO

Tämä oli reissun seuraava satama ja ensimmäinen kunnollinen sellainen. Jottei homma olisi ollut liian helppoa, alkoi täällä epäonnemme säiden suhteen. Ilma oli kylmä ja niin tuulinen, että tälle päivälle varaamamme meri/snorklausretki jouduttiin perumaan kovan merenkäynnin vuoksi. Pettymys oli suuri, sillä mä rakastan snorklausta ja me kaikki oltiin odotettu retkeä kovasti. Mutta eipä taas auttanut muu kun alkaa pähkiä uutta tekemistä tilalle. Aamupäivästä me sitten kierreltiin kaupunkia sekä kauppoja ja käytiin syömässä Senior Frogsissa. Tämän jälkeen laivan lähtöön oli vielä hyvin aikaa ja me päätettiin ottaa vielä taksi ja hurautettiin lähimmälle beachille. Kauaa me ei siellä kuitenkaan viihdytty kylmästä tuulesta johtuen. Cozumelin saari oli oikein kivan näköinen paikka ja varmasti sielläkin saa päivän kivasti kulumaan paremmalla säällä. Saari sijaitsee Playa del Carmenin edustalla ja sinnekin olisi ollut todella kiva mennä (oon käynyt ja tykkäsin kovasti), mutta merenkäynnistä johtuen koko satama oli suljettu eikä saarelta siis ollut asiaa muualle.

Cozumel

Cozumel

Cozumel

Cozumel

Cozumel

Cozumel

Tuntemattoman turistin suositukset Cozumeliin: Vietä päivää rannalla tai saareen tutustuen, lähde mantereelle Playa del Carmeniin tai jollekin retkelle. Mä olen aikanaan ollut kahden viikon lomalla Playa del Carmenissa ja tuolla mantereen puolella riittää paljon kaikkea hienoa nähtävää mayatemppeleistä teemapuistoihin.

 

GEORGE TOWN, CAYMANSAARET

Koko reissun suurin pettymys oli edessä Caymansaaria lähestyttäessä, sillä laivan kapteeni ilmoitti sataman jäävän välistä juurikin tuon edelleen jatkuneen kovan merenkäynnin vuoksi 🙁 Caymansaarilla ei ole laituria, johon suurilla risteilyaluksilla pääsee ja tuolla maihinnousu olisi tapahtunut yhteysaluksilla. Kapteeni totesi, ettei tämä olisi noilla keleillä ollut turvallista. Varmasti päätös oli oikea eikä matkustajien turvallisuudella pidä leikkiä. Harmitus oli kuitenkin suuri, koska tätä satamaa olin odottanut eniten koko reissulla ja erityisesti olisin halunnut nähdä kuuluisan Seven Miles Beachin. Tällä kertaa saaret siis jäivät näkemättä, mutta joskus tänne on vielä päästävä!

Tällaisia kokemuksia mulla noista satamista. Mä muuten huomaan vasta tässä tätä juttua kirjoittaessa, että näiden satamakokemusten perusteella meidän reissusta saa varmaan aika ankean kuvan! Oikeasti meillä oli tosi kiva reissu, vaikka päivät satamissa ei ihan putkeen menneetkään. Osin tämä johtui omasta suunnittelun puutteesta, osin taas huonoista säistä. Säällehän ei meistä kukaan mitään mahda ja kyllähän se hyvä reissufiilis on myös omasta asenteesta kiinni, hyvää matkaseuraa unohtamatta 🙂 Näiden kokemusten perusteella me kuitenkin opittiin paljon ja seuraavalle risteilylle me lähdettiinkin sitten paljon viisaampina. Tuo meidän seuraava risteily suuntautui vuorostaan itäiselle Karibialle ja juttua sen satamista tulossa heti kun vaan taas ehdin jutun valmiiksi kirjoittaa!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Kthetraveller keskiviikko, 25 maaliskuun, 2015 at 09:22

    Oi jösses, nyt huomasin tän postauksen. Hyvä minä, näillä mennään kun vuorokauden tunnit ei tunnu välillä riittävän muiden blogien plaraamiseen 😉 Mä kävin kanssa RCCL:n kyydissä 2010 sekä Cozumelissa että Belizessä, teimme samat virheet ensikertalaisina kuin tekin ja petyimme kohdesatamiin. Nuo turisteille rajatut alueet ja kauppakujat oli kyllä ahistavia omalla tyylillään ja siksi kannattaakin lähteä mieluummin retkelle.

    • Reply Sanna/ Tuntematon turisti keskiviikko, 25 maaliskuun, 2015 at 17:48

      Niinhän se on. 🙂 Itselläkin on varmasti jäänyt monta mielenkiintoista juttua lukematta kun aika ei vaan kaikkeen riitä. Mutta eipä nää onneksi mihinkään täältä häviä ja yleensä muitten mielenkiintoisiin juttuihin törmää viimeistään sitten kun alkaa jotain tietoa hakemaan. 🙂 Ja kiitos, että jätit kommentin ja jaoit omat kokemuksesi. Samoilla linjoilla näköjään ollaan 🙂

    Leave a Reply