Suomen suurin matkablogiyhteisö

Shamppanjamatka Champagneen: vinkit – Häämatkailu osa 4

Nyt kun Reimsin ja Epernayn seikkailut on purettu omiksi tarinoikseen, ajattelin kirjoittaa vielä vinkit koosteeksi.

Liikkuminen:

Pariisista kulkee suora luotijuna Reimsiin Gare de l’Estin asemalta, matkan kesto noin 45min. Champagnen alueelle pystyy siis halutessaan tekemään myöskin pelkästään päiväretken, jonka voi yhdistää esim. Pariisin matkaan. Charles de Gaullen lentokentältä kulkee myöskin reilussa 30 minuutissa suora luotijuna Champagne Ardennen asemalle, joka on noin 8 km päässä Reimsistä. Tällä asemalla voi joko vaihtaa Reimsiin menevään junaan tai ottaa taksin määränpäähänsä. Yhdensuuntainen junamatka maksaa noin 30€/aikuinen.

Kaupunkien ja kylien sisällä pystyy liikkumaan jalkaisin, sillä välimatkat eivät ole liian isoja. Sen sijaan suosittelen ottamaan junan, jos haluaa käydä eri kaupungeissa/kylissä. Me mietimme myös autonvuokrausta ja oisihan se ollut omalla tavallaan erittäin kätevää päästä ajelemaan Ranskan maaseudulla mutta ilmankin selviää 🙂 Reissu on varmasti erilainen, jos ei ole julkisista riippuvainen, mutta me myöskin halusimme maistella juomia yhdessä ja se ei olisi onnistunut ihan yhtä sulavasti, mikäli toisen olisi täytynyt olla kuskina. Yhdensuuntaiset junaliput esim. välillä Reims-Epernay maksoivat noin 6€/aikuinen. Me latasimme Ranskan junaliikenteen sovelluksen, jonka kautta katsoimme juna-aikataulut sekä ostimme liput.

Shamppanja:

Kannattaa selvitellä etukäteen, missä kaupungissa/kylässä itseä kiinnostavat talot sijaitsevat ja erityisesti niihin kaikista pienimpiin että kaikista suosituimpiin kannattaa ehdottomasti varata aika etukäteen. Me käytimme tätä sivustoa. Reimsissä varasimme kaikkiin 3 shamppanjataloon ajat etukäteen, kahteen ei olisi välttämättä tarvinnut, mutta ainakin halusimme olla varmoja (eikä siitä siis mitään haittaa ainakaan ole, sillä ainakin henkilökunta on valmistautunut pitämään kierroksen/maistelun tällä tavalla). Epernayssa varasimme kahdelle kellarikierrokselle sekä yhteen maisteluun ajat, muihin menimme vain sisään maistelemaan kun tuli vastaan sopivan näköinen paikka.

Jos Champagnen maakuntaan asti tulee niin kannattaa myös muistaa nauttia shamppanjasta 🙂 ja erityisesti kokeilla jotain sellaisia, mitä Suomessa ei ihan joka paikassa tarjota. Champagnessa on kuitenkin useita satoja eri shamppanjataloja, ja voi hyvinkin löytää uusia suosikkeja vähemmän brändätyistä taloista. Shamppanjabaareja kannattaa myös kokeilla, siellä voi päästä maistelemaan todella pienienkin tuottajien satoa.

Shamppanjan tuominen Suomeen: 

Me käytimme melko paljon aikaa ennen reissua selvittääksemme, mikä olisi edullisin tapa tuoda enemmän kuin yksi pullo mukana Suomeen – ottaen myös huomioon, että Champagnesta emme suinkaan suunnanneet Suomeen vaan Portugaliin ja sieltä vasta kotiin. Yritimme löytää tietoa, pystyisikö sieltä lähettämään juomia Suomeen ja mitä sellainen maksaisi. Vai pystyisikö jopa suoraan shamppanjatiloilta lähettämään – tosin tällöin pitäisi varmaan ostaa enemmän kuin yksi pullo. Löysimme myös viinimatkailuun erikoistuneen nettikaupan, josta olisi voinut tilata viininkuljetukseen tarkoitetun laukun, jonka pystyisi laittamaan lentokoneen ruumaan. Päätimme ratkaista tämän vasta paikan päällä ja pahimmassa tapauksessa voisimme ostaa vain pari pulloa mukaan tuomisina.

Me kohtasimme kaksi järkevää tapaa saada shamppanjaa kotiin (ellei halua tilata suoraan valmistajalta; tätä emme edes tiedustelleet): mennä alaan erikoistuneeseen shamppanjaliikkeeseen tai ostaa edellä mainitsemastani viinimatkailuun erikoistuneesta nettikaupasta viininkuljetukseen tarkoitettu laukku. Kyseessä on ranskalainen firma (kuinkas muutenkaan) ja he toimittavat 1-2 päivän sisällä vaikka suoraan hotelliin eli Suomen päässä ei tarvitse murehtia ruumaan laittamisesta ja siihen liittyvistä maksuista.

Ainakin Reimsissä Notre Damen katedraalin vieressä on yksi shamppanjaliike, joka lähettää Suomeen kotiovelle kuuden shamppanjapullon paketin reilulla 100€:lla. Paketti tekee matkaa noin viikon. Tämä on ihan hyvä vaihtoehto, sillä ei tarvitse kantaa pulloja ympäriinsä Ranskassa eikä Suomessa. Jos hyödyntää tätä tapaa, on luonnollisesti shamppanjat ostettava kyseisestä liikkeestä eli ei voi keräillä pulloja eri paikoista vaan täytyy toivoa, että omat lempparit löytyisivät kyseisestä liikkeestä. Emme katsoneet pullojen hintoja hirveän tarkasti, mutta yleisesti ne olivat vähän hintavampia kuin muuten Champagnessa – toki edelleen edullisempia kuin Suomessa.

Me päädyimme ostamaan tämän viininkuljetukseen tarkoitetun laukun, jonka tosiaan pystyy laittamaan lentokoneen ruumaan ja siinä pystyy kuljettamaan 12 pulloa. Mikäli tällaisen haluaa pikatoimituksella, tulee postimaksuja siihen päälle noin 30€. Mutta jotkut alaan erikoistuneet liikkeet Champagnessa saattavat jälleenmyydä näitä. Meillekin kävi niin onnellisesti, että löysimme oman yksilömme Epernaysta ja vielä pikkuisen halvemmalla kuin mitä nettikaupassa pyydetään. Laukkua pystyy uudelleen käyttämään, ja ollessaan ihan täysi, se painaa alle 23kg eli normi ruumamaksuilla saa tämän kuljetettua. Täytyykin alkaa tekemään viinimatkoja useammin 🙂

Hintataso:

Yleisesti ottaen ranskalaiset asiat ovat Champagnessa edullisempia kuin mitä ne maksaisivat Suomessa. Aloitetaan vaikka shamppanjasta: vertailuna Möet & Chandonin Imperial Brut -pullo maksoi 28€ (Alkossa noin 49€) ja pullo Lanson Black Labelia maksoi 22€ (Alkossa noin 45€). Noin yleisesti ottaen shamppanjatalojen perus brutit maksoivat 18-22€/pullo, rosét euron-pari enemmän ja vintaget/millesimet/blanc de blancit jne. noin 25€ ylöspäin. Eli pullot ovat 40-50% edullisempia.

Baareista ja shamppanjatalojen omista maistelupaikoista yhden lasin hinta perus brutia olin noin 5€. Toisissa paikoissa kaikki laadut (myös vintaget ja muut erikoisuudet) olivat sen 5€ ja toisissa paikoissa hinta nousi pari euroa, kun mentiin vähän arvokkaampiin shamppanjoihin.

Tokihan sieltä sai myös muita viinejä 🙂 Otimme päivällisen yhteydessä usein pullollisen perus punaviiniä siihen kylkeen ja ne maksoivat ravintolassa 16-20€. Kaupoista sai ostettua viiniä alkaen 2€/pullo – tosin niiden mausta en sitten tiedäkään. Löysimme erittäin hyviä punaviinejä noin 5€:lla. Paikallisista ruokakaupoista sai ihanan herkullisten ruokaherkkujen lisäksi myös erittäin hyvällä hinta-laatusuhteella ostettua viinejä (kuplilla ja ilman). Meidän vieressä oli suht iso Carrefour ja sieltä ostimme sekä shamppanjoita että tavallisia viinejä erittäin hyvällä hinnalla. Shamppanjat maksoivat suunnilleen saman verran kuin jos ne olisi ostanut suoraan shamppanjatilalta.

Kaikki ihanat ranskalaiset leipä- ja leivostuotteet olivat hieman edullisempia kuin mitä Suomessa myydään. Ja muutenkin ravintoiloissa oli mielestäni vähän halvempi hintataso kuin Suomessa. Meidän perus lasku illallisesta kahdelle oli noin 70€ sisältäen 2 alkupalaa, 2 pääruokaa, 2 jälkiruokaa, pullon punaviiniä ja pullon kuplavettä. Toki omilla ravintolavalinnoilla pystyy vaikuttamaan hintaan ja olisi siellä varmasti edullisemminkin pystynyt ruokailemaan – sekä myös kalliimmalla.

Yleistä:

Majoittumisesta meillä ei luonnollisesti ole muuta kokemusta kuin oma hotellimme. Mutta silmämääräisesti näytti siltä, ettei hotelleita ole mitenkään ihan liikaa, ja muutenkin joku AirBnB-majoitus voisi olla erittäin tunnelmallinen. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä varausten suhteen, mikäli haluaa olla yötä erityisesti sesonkiaikoina.

Säät olivat vähän vaihtelevia jopa elokuussa ja illalla auringon laskettua saattoi tulla jopa vähän kylmä eli kannattaa varautua monenlaisilla vaatekerrastoilla + sateenvarjo kannattaa pitää lähettyvillä, sillä pieniä sadekuuroja saattaa tulla silloin tällöin. Ymmärsin, että jos Champagneen mielii sesongin ulkopuolella (esim. talvella), kannattaa ottaa hyvin selvää, mitkä shamppanjatalot ottavat vieraita vastaan edes maisteluille, sillä ne saattavat olla kiinni.

Suosittelisin paikkaa ehdottomasti shamppanjan ystäville sekä niille, jotka ovat kiinnostuneita oppimaan tästä jalosta juomasta. Sillä kaikki shamppanjatalojen pitäjät ovat erittäin innokkaina ja ylpeinä kertomassa oman talonsa historiasta, shamppanjoiden valmistuksesta ja niistä pienistä vivahde-eroista, joita he ovat vuosien aikana saaneet hiottua. Väkisinkin siinä oppii samalla.

Meillä oli pientä epäilystä, miten englanninkielellä mahtaisi pärjätä. Mieheni ranskan taso kattaa käytännössä bonjourin ja merciin, itse osaan todella alkeisperusteista vähän. Positiivisena yllätyksenä melkeinpä kaikkialla pärjäsi englannilla. Me yleensä aloitimme ranskaksi, ja kun oma osaamiseni loppui, vaihdoimme englantiin. Keskustelukumppanien englannintasot vaihtelivat, mutta tulimme aina ymmärretyksi. Ravintoloissa oli englanninkieliset ruokalistat – toisinaan ne vaan piti osata erikseen pyytää. Kaikissa meidän vierailemissamme shamppanjataloissa puhuttiin hyvää englantia. Sanoisin, ettei tätä aspektia ainakaan kannata liikaa murehtia. Niin ja Epernayssa englanninosaaminen oli vähän sujuvampaa kuin Reimsissä. Oletamme sen johtuvan siitä, että siellä todennäköisesti on hieman enemmän turisteja.

Me tykkäsimme aivan valtavasti Champagnesta, ja suunnittelemme jo seuraavaa retkeä! Seuraavaksi hypätäänkin Ranskasta Portugaliin.

Kaikki muut häämatka-tekstit löytyvät Häämatka-kategorian alta.

Voit seurata matkojani lähemmin:

instagram // Blogit.fi // Bloglovin

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply